Hangin´With Håkan en Seriös Betessamlare

Betessamlare är ett fint ord. Jag trodde inte vad jag såg, många blev sura, många blev glada och framförallt blev vi alla oerhört nyfikna. Jag fick andnöd och utmattningssymtom av alla beten som radas upp. Här har vi en betessamlare av rang. Dags att ta reda på mer än vad vi fått ta del av under hösten från några Facebookinlägg.

När 1500 pedantiskt sorterade gäddbeten radas upp på vardagsrumsgolvet då går hela Svenska Gäddfiskare på Facebook i spinn. Det är betesporr i den högre skolan och det är något av det mest fantastiska vi sett. Jag är så chockad att det tar några dagar innan jag landar och inser att det där måste jag gräva djupare. Här kommer första delen i Hangin´with om Håkan, en av Sveriges största men framför allt snabbaste privata betessamlare.

En betessamlare dyker upp för första gången
Det var här mitt intresse väcktes för Håkan. Vem är det som utan prestige lägger upp sin samling? Över 700 likes och sjukt rolig tråd med kommentarer i facebookgruppen Svenska Gäddfiskare.

Håkan berätta nu, du verkar inte vara den som gör något halvhjärtat, hur kommer det sig att du har så många beten?
Från börjar var det inte meningen att även detta skulle spåra ur…

Man började köpa lite wobbler och kom över det till en billig peng, gick med i FB grupper och där fanns det ett paradis av att köpa beten man ville ha för en vettig summa. När intresset blev större åkte man till butiker och naturligtvis köpte man ett gäng olika varje gång, Sen rullade det på… *ler*

Hur lång tid har det tagit att samla ihop en i mina ögon komplett samling beten?Grejen är den att jag köpte mitt första spö med rulle slutet av augusti 2015.Det var ett Shimanoset med Beastmaster spö och en Stradic haspelrulle.

Innan dess lånade jag ett av far när vi skulle ut jag och mina 2 troll. Sen började jag köpa på mej lite wobbler i början av hösten 2015. Så det har gått rätt snabbt… men det är som Mamma och Pappa har lärt mej. Ska man göra något så ska man göra det ordentligt.

Det finns många där ute som har mycket beten, så för att få en konkretare bild över samlingen, och om den faktiskt är så stor bad jag Håkan räkna ihop hur den ser ut idag så ni slipper undra. Sen ska vi gå in på lite mjukare frågor som är minst lika intressanta så häng med i ett längre inlägg om en intressant och klok fiskare.

Wobbler:                           574
Jerk:                                 367 (varav 38 big bandit & 162 buster)
Tailbeten:                          147 (95% Abu och Strikepro)
Gummibeten:                    614 (112 wingman & 192 pigshad)

Planolådor som gömmer en färgpalett av betesgodis. Beteskärlek på hög nivå och självklart ska vi öppna både lådor och hjärna på en dedikerad betessamlare. Vill poängtera att detta är inte allt och vi kommer inte kunna visa alla beten, men majoriteten är med.

Det är alltså tillsammans drygt 1700 beten, varav 112 wingman Då kommer det sen ett kompletterande mail så ingen skall missförstå att Håkan har många beten.
Sen har jag ju ett förråd i källaren med dubbletter. Dessa har jag inte räknat. Uppskattningsvis några hundra. Där är det mest gummibeten som Wingman, Flatnose och Pigshad. Till detta flera hundra av spinnare, ytbeten, skeddrag, spinner baits mm. Av dessa är ju en hel del mindre såklart och inte bara inriktade för gädda. Abborejiggar har jag ju några hundra av med såklart.

Huvudpersonen Håkan H-gun med blivande storfiskare. Man kan ana en fetish för solglasögon som dessutom gått i arv från far till söner.

Är det viktigt att ha flest prylar för dig, eller är det något annat som är drivkraften?
Det tänker jag inte så mycket på, inte på det sättet. Jag köper det blir glad av och uppskattar. Nu när jag har råd så varför inte liksom skulle man agera i sunt förnuft så skulle vi nog alla till mans kunnat kasta ut de mesta vi har därhemma. Om man lägger pengarna på bl a fiskesaker eller något annat intresse spelar ingen som helst roll men det viktiga tycker jag att man har något man brinner för, och det ska få kosta pengar.

Pengar är ju en sidosak i livet som man måste ha för att leva men ändå inte behöver särskilt mycket av för att överleva. Jag tänker inte sitta i en fåtölj när jag är 95 och ser ett berg på banken som kommer gå i arv. Det vill jag inte att mina föräldrar ska göra och inte heller mina barn. Man ska tjäna sig sina egna pengar och göra av med dem på det som gör en glad helt enkelt med lite tanke bakom.

Eastfield Lures, både Wingman & Wingman Curly

Du har berättat att du köper på diverse forum, konkurslager, begagnat. Hur mycket får ett bete kosta tycker du, och måste du köpa hem en serie om det kommer nyheter?
Köper väldigt mycket direkt i affären till ordinarie pris men köper aldrig de mer och mer populära “custom” beten som finns. Tex om jag ska köpa ett tailbete från Svartzonkers serie så köper jag ett traditionellt bete direkt från hyllan för tex 179:- än att köpa något träbete som det endast finns 100 ex av och kostar det dubbla eller tredubbla. Sen kan jag förstå dem som samlar på olika serier beten eller beten från någon betesbyggare. Jag håller mig ifrån det så här långt.

Som tur är jag inte den som måste köpa alla färger av en ny serie som kommer ut men jag köper gärna två eller några och testar. När det kommer till begagnat så ska det vara “nytt” eller i mycket bra skick. Kommer det hem och det inte duger så åker det ut igen. Har ett starkt minne av att jag köpte 100 tal wobbler på en konkurs. – ÅÅÅ du har väl så det räcker utbrister pappa och fnyser åt den stora kartongen som står på bordet. Men några minuter efter jag hällt ut dem på golvet sitter han mitt i högen av paket rafsar runt”.

En betessamlare på hög nivå
Det här räcker för en livstid, men om man tröttnar och vill ha omväxling så kan man byta, Håkan har fixat det bra för sig.

Hur gör man för att försäkra allting, har du något tips?
Har ingen speciell försäkring på just detta. Men allrisk, drulle har jag alltid och en vettig sakförsäkring. Sen har jag alltid haft väldigt mycket prylar. Sedan jag flyttade till hus så har jag alltid haft larm med kameror som är kopplat till SOS och väktare.

Sen tror jag att i de flestas ögon är jag en väldigt snäll och fredligt typ, tills man får något otalt med mej. Enkelt förklarat så är jag väl inte den första man vill bli ovän med. Har väl hittat på en del dumheter i sina dagar och har en del bra kontakter. *hehe* Det mesta är väl förvarat bakom lås och bom. =)

Hur finansierar du ditt intresse, för du har även 2 barn, hur stort är nöjeskontot?När man kommer till kidsen så sköter dom sitt själva. Naturligtvis så köper man saker till dem då och då men inte som man egentligen skulle kunnat göra. Tycker de ska lära sig att ska man har något så kostar det. Dom jobbar lite och sparar. Är jätteduktiga när man kommer till ekonomi. Dom har sina egna fiskesaker och köpt nästintill allt själva. Kanske lite mer normalt än mej men för att vara 13 och 15 så har dom nog lite mer än de flesta i den åldern. Vet inte vad dom fått det i från, måste vara mamman. haha.

När vi pratades vid på telefon så berättade du att du inte bara håller på med sportfiske, utan du har fler intressen. För oss andra som redan känner oss som dåliga människor som bara orkar med ett intresse så vrider nu Håkan kniven i min latmask ännu lite mer.
Har även tränat kampsport stora delar av mitt liv men nu på senare år engagerat mej väldigt mycket i Friskis och Svettis här på orten. Både tränings och styrandemässigt.

Sen kanske det är givet men mina två söner är ju det som är nummer ett i livet. Dom gör före allt. Så säger och tänker ju förhoppningsvis alla föräldrar, men dom betyder så oerhört mycket, Och framför allt nu med då jag inte lever i något förhållande. Samtidigt som dom är mina söner så är dom så jäkla goa kompisar. Vi har förbannat kul tillsammans.

Närbild på betessamlingen, Busters är min favorit utöver Eastfield och för säkerhetsskull så har Håkan dubbletter – inte så många den har jag från min sida måste jag erkänna, dessutom har mina mycket rostigare krokar, och hur väljer man vilken som skall på, Skitmörten och Hot Pike nere i vänstra hörnet är kassaskåpssäkra för alla vetten skulle jag vilja säga.

Det är ju inte bara jag som funderar på hur du har råd?
Jag har ett litet kort i skjortärmen som är till min fördel. Jag har ingen last, röker, snusar, dricker inte, ens inte kaffe. Renlevnadsmänniska som det så fint heter. Åhh va tråkigt tänker säkert många nu. Men då har man inte träffat mej. Är alltid den som uppfattas som den galna, roliga, halvkonstiga typen på ett bra sätt tror jag vart jag än är någonstans. Kallas lyckopillret på jobbet till och från. Är berusad av livet så att säga.

För att ta ett litet exempel, tycker väldigt mycket om att dansa och då är det inte bugg eller pardans. Utan på club, stora evenemang som Summerburst osv.. Elektronisk musik, house, hardstyle . ja ni vet. Många många gånger är det folk som kommit fram och velat köpa det jag går på. !!! Jag går på livet bruka jag svara.

haha så nä, tråkigt har jag inte bara för att jag tex inte dricker, låter kanske som en klyscha men dom som känner mej vet.  Lever efter mottot: Gör det som faller i dej utan att medvetet skada någon och med lite eftertanke med såklart.

Säljer du även beten eller lägger du bara på hög?
Säljer hör väl till ovanligheterna men byta tycker jag är kul. =) Då är det förhoppningsvis 2 st som får sig en lite glädjekick. Bruka tänka så att varför köpa något man sen ska sälja. Hade det ju varit bättre att skita i att köpa det från början. Förutom när man gör affärer. Men som vi flesta var rörande överens om i Gäddgruppen var att man inte kunde har för många beten i alla fall haha.

En bra blandning med 90-talets gäddmagnet Zalt i övre lådorna, här är det gott och blandat

Allting har en början

Innan vi fortsätter denna underbart långa intervju där mitt mål är att krypa in i huvudet på en betessamlare så måste vi ju gå in på själva fisket och var det hela började någonstans?
Jag är uppväxt i en enkel familj. Mamma pappa, en tvillingbror och en storebror. Fisket och jakten har alltid funnits i familjen och jag var tidigt med pappa ut i skogen och på sjön, det var ju inte jätteofta men någon då och då.

Vi bodde i ett hus några kilometer från byn och inte särskilt långt därifrån rinner det en liten å. Den slingras sig genom skogen, förbi några mindre sjöar och går vidare ut i en större sjö innan den rinner vidare. Vid utloppet av den mindre sjön var det en liten badstrand bara 100 meter nerströms.
Där spenderade vi väldigt mycket tid som barn och ungdomar. Mest för att bada men ibland var storebror med för att fiska lite Tvillingbrorsan blev riktigt fast i fisket redan som ungdom och spenderade mestadels av tiden på sjön medans jag tidigt blev intresserad av Hifi.

Detta var hela min fritid nästan. Min tvillingbror Mats köpte senare en fin trollingbåt och hängde på sjön större delar av fiskeperioden. Det var då i den större sjön mest efter gös. Tiden gick och jag träffade sällskap och vi fick relativt snabbt barn. Elias och Axel. Vi var med Mats ute en, ett par gånger per år när de var så gamla så de kunde hålla i ett spö. Då var det mest för att få komma ut och umgås med farbror Mats och hans tjej Linda. Storebror Magnus höll mest på med Jakt så han var inte så intresserad av att fiska.

Ingen samling är komplett utan Svartzonker. Vilket är bästa betet? Klassisk Facebookfråga! Svaret är ju de beten som är i vattnet – de här fångar ju inga gäddor på vardagsrumsgolvet, men däremot en hel del leenden.

Några år senare fick sig Elias och Axel ett par rullar och spön av Farmor och farfar i julklapp. Dessa skulle naturligtvis testas när sommaren kom. Ungarna var fortfarande rätt så små men jag rodde och dom fiskade. Farfar Östen hade en liten roddbåt i ån så vi var ute ett par, tre ggr per år och trollade lite. Vi körde enbart med Spinnare. 5 grams Agat och Akka.

En sensommarsöndag med lite disigt väder å dugg så frågade jag ungarna om vi inte skulle ut en sväng på sjön då jag tyckte vi skulle få lite frisk luft för risken var annars att vi skulle sitta inne och uggla hela dagen. Efter många om och men så körde vi till farfar och farmor. Hämtade upp nyckeln och årorna till båten.

Vid detta tillfället hade vi båten vid den lilla badstranden där man hängde som barn. Då ån är väldigt grund denna sidan så rodde vi över till inloppet där det är lite djupare. Sjön i sig blir helt igenväxt på sommaren med vass och näckrosor så den är nästintill ofiskbar. Mestadelen är egentligen mer som ett träsk med sina 20-30 cm upp till det djupaste stället som kan vara 50-60 på sensommaren. När vi hade kommit till åmynningen small det till på Axels spö.

Wobbler Bomber
Leif Engström skymtar på en del beten, Bomber är Leif´s stora favorit om jag inte kommer ihåg fel. Klassiska Wobblers som inte är att underskatta. Perfekta sökbeten. Många kör dessa vid trolling.
Rappala & Bomber för trolling men även för haspelfiske
Rappala Husky och Bomber 16 A – fy fan vad fiiiint. Röd/vit är ju klassik nödraket. Mycket bra för haspelfiske efter Gädda
3 st 3-krokar garanterar bra krokning, det är i detaljerna det sitter och som över tid ger ett bättre fiske.

Bland näckrosorna och gräset blev det en kamp som aldrig kommer glömmas. Det roligaste var att jag fick det på film…. denna dag tog ungarna 6 gäddor som vägde mellan 1,5 och 6kg. Tidigare hade dom bara fått abborre och gäddor på max kilot. Efter denna dagen var vi fast. Hela hösten 2015 hängde vi i den lilla ån med pappas lilla Ryds 375. Jag rodde upp och ner, upp och ner hela helgerna. När dom inte var här så var jag ute själv.

Här hittar ni länken till en underbar kortfilm på 3 minuter som beskriver allt det där som är så fantastiskt roligt med Gäddfisket

https://www.facebook.com/cucci666/videos/10207738270478440/

Det året slutade med en riktigt fin gädda den 21 dec. Isen låg tunn på sjön så vi fick slå oss igenom tills vi kom in i ån. Uppströms bakom ett träd som ligger över nästan hela ån kom den upp och högg Elias grundgående Nilsmaster. Vi kände att hela höstens asande belönade sig så här några dagar innan Jul. Den sista turen gjorde vi den 6 jan den säsongen sen frös det igen helt.Vårt nya intresse hade fötts och vi kände att detta var en ny del av vårt kommande liv.

Det är en fin historia och vi får höra den väldigt ofta när vi pratar med inbitna fiskare. De fick hänga med som små och antingen fortsatte de eller tog upp intresset när de egna ungarna blev lite större. Möjligheten att kunna ta med barnen ut på turerna gör att är cirkeln sluten och allt börjar om igen.

Berätta mer om din filosofi med fisket?
Själva fångsten är inte det mest viktiga i fisket. Visst är det kul att få en vettig fisk men bara att få komma ut i naturen. Höra vattnet och vinden i träden. Årorna som bryter ytan och när det rinner från dem innan nästa tag. Fåglarna som skriker på varandra. Ta ett djupt andetag och känna sig närmare det vi från början kom ifrån och bodde i. När regnet sakta kommer nertrillande från skyn och lägger sig som en liten hinna på kläderna och i båten, helt plötsligt öppnar sig skyn och man blir dyngsur. Timmen efter spricker molnen upp och solen värmer upp de blöta kläderna.

Spöt slår till och man känner de där efterlängtade stötarna på andra sidan linan. Vad är det, är det stort eller är det en liten pinna gädda. Men känner att det är en tyngre fisk och den där sköna känslan av det mystiska därnere i vattnet stärks. helt oförklarbart. Att efter en stressig dag på jobbet sticka ut ett par timmar. Pulsen går ner. Hjärnan sluta yrar runt som en skock höns. Kroppen känns skön och go. Bästa terapin som finns.

När man är ute med ungarna och man ser deras ögon gnistrar till då de får kontakt med fisken. Förväntningarna under hela turen och ändå kunna tycka det var en himla skön dag på sjön fast man kör hem efter ett bompass. Eller vi sitter och pratar om dagens händelser på vägen hem. Det är nog just fisket som fått mina 2 söner att vara just mina söner men samtidigt bli 2 av mina absolut bästa vänner. Hetsen, skämten, stunden vid brasan vid lunchuppehållet mitt i turen.

Hade önskat kunnat få möjligheten att få åka med ut och få känna den magiska känslan av att vara ett med naturen. Att få en fisk och titta på den och behandla den nästan som ett husdjur innan man låter den simma tillbaka. Efter en hälsning och på återseende. Sen någon gång då och då ta hem lite fisk och avnjuta den tillsammans och tänka på våra förfäder där just fisket var ett överlevnads moment.

Att det som naturen gav oss var ett måste för att kunna leva vidare. Att precis på liknande sätt få en fisk och man hade räddat familjens måltid.

gälgreppet
Det skall börjas i tid med gälgrepp. Och det är klart att vi måste ha en gädda på bild. Fint exemplar som Alex fått upp ur en lokal sjö i Småland

Många tror att fisket går ut på att få en stor fisk och öka sitt PB, men då är man helt fel ute och har inte förstått vad det går ut på enligt min filosofi. Fisket är en chans att få ta vara på vad naturen kan ge oss, chansen till försoning efter en dålig dag eller bara en chans att få fylla på med tillfredställelse av sitt liv och livsnjuta på bästa tänkbara sätt.

Att få dela på sin tid tillsammans och få hjälpas åt i en strategi för att eventuellt lura upp en madame men ändå ta vara på gemenskapen att få denna underbara stund tillsammans på bästa tänkbara sätt. Var ute igår i havet med en kompis. Fingrarna frös, fötterna frös, min fina håv föll ombord och sjönk när båten slog i en våg. Körde en bra bit gjorde vi och inte en enda fisk, jo vi hittade en död öring.

Men på vägen hem så sa vi till varandra att det är ju himla märkligt att man aldrig ångrar en dag på skön. Hur jävligt det än blir med regn, kyla å skit så ser man det ändå som en bra upplevelse. Idag, ut en ny runda i regn och rusk.

Ja du Håkan, nu längtar man efter att säsongen ska börja igen, vi är många som delar din filosofi och älskar de där stunderna på vattnet som gör att vi kommer närmare den natur som vi en gång kom ifrån. Jag passar på att fråga om tävlingsfisket, tänker att här kan det komma ett bra utvecklat resonemang, en svår fråga som jag vet klyver många fiskares samvete i två delar. Vad tänker du om tävlingsfisket?
Nja… har svårt att uttala mig. Egentligen tycker jag inte om det då jag tänker mest på fisken. I alla intressen och sporter finns det rötägg som skiter fullständigt i hur man behandlar i detta fallet fisken. Att få en siffra ska gå ut över ett levande ting har jag svårt att förstå att någon gång är ok. Sen tror jag inte den tar jätte illa vid sig men när man hör att folk hittar döda fiskar med avslitna gälar så svider det i hjärtat.

Själv är jag mycket noga med att titta hur krokarna har kommit och skulle det finnas misstanke om att de inte skulle klara sig blir det istället middag. Sen tycker jag det är sjukt roligt att titta på tex Pike fight. Så det är nog lite dubbelmoral i det jag skriver men det är iaf så jag känner.Är sån jäkla fokus på just siffran i ett PB så det har gått till överdrift.

Varför…. vad ger det en egentligen. Om du får en fisk som väger 3, 8 eller 15 kg spelar ju ingen roll. Det är ju bara vi människor som vill ha någon form av bekräftelse.

Fiskar man då för att man ska få störst fisk eller fiskar men för upplevelsen?
Om man går till sig själv och tänker efter på just den där siffran. Om du nu aldrig vägt, eller mätt en fisk. skulle du tycka fisket var mindre roligt då eller skulle man sluta fiska om man inte skulle få mäta eller väga fisken. Det jag menar är ju inte det som gör fisket. Så varför hänga upp sig så på just detta. vet inte hur många inlägg som spårat ut på internet när man börjat diskutera vikt på en fin fisk någon lägger ut.

Skit samma… orka.

Ta upplevelsen med dej hem att du fick en fin fisk och tänk på hur den lever där i sitt vatten istället för att få en siffra på den. Kontakten du hade med den och känslan när man ser den bryta ytan efter kampen och mystiken.

Riktigt Lördagsgodis – Wingmans enligt det gamla ordspråket “Ända mot Ända kan inget Hända”

Hur följer du med vad som händer i branschen?
Följer sidorna som säljer beten, är med i en hel del gruppen som pratar fiske bl.a sportfiskarna. Reportage, bloggar är jag inne och läser en del. De större märkenas hemsidor. Kanaler på Youtube. På FB kommer det upp väldigt mycket då jag får aviseringar från alla grupper och kanaler som tycker är intressanta och regelbundet läser. Det mesta kommer till en utan att man söker. Sen är jag inte den som behöver ha det nyaste och sist släppta i handen. Men bruka sträva efter att använda bra grejor.

Finfin samling Eastfield Wingman Curly

Kan man ha något favoritbete med så många godsaker i sin samling? Vilket är ditt favoritbete, är det möjligt att välj ett sådant som ligger varmare om hjärtat?
Inte så direkt men då jag gillar aktivt fiske så är ju Jerk jäkla roliga. Buster är ett av mina favo och nästa mer det än “The Pig”. Kanske är med för att det ses som lite mer exklusivt och ovanligt. Är ju definitivt mer svårfiskat också. Men har ju en gång som inte är att jämföra med något annat bete.

Skulle jag välja en färg av buster måste jag nog vara väldigt tråkig å säga skitmört. Papejojan är med en som jag gillar väldigt skarpt.När man kommer till gummi måste jag säga att Flatnose ligger jäkla högt. Mycket lättfiskat och sjukt fin gång. Lite mindre storlek som fungerar bra alla årstider och i många vatten. Pigshad och gärna jr.

Ytbeten är med lite av favoriter då vi fiskar mycket i småsjöar och vattendrag.

Se det hända innan det händer. Vågen från en vasskant eller några näckrosor sätter fart mot betet och man ser precis när det smäller. Helt underbart. Stump jumper gillar jag när man kommer till wobbler. Sen de vanliga Nissearna, Westin och Zalt är ju så klart med ofta med ut. Ska man vara ärlig och bara skulle få välja ett bete i resten av ens liv att fiska med så skulle nog en vanlig spinnare vara ett bra val. Tex ett AKKA eller AGAT. Koppar eller guld. Gul-vit vipp funkar med alltid.

Finns det några beten som du saknar?
Haha ja det måste det ju finnas. Men inte som jag kommer på såhär på rak arm… jo faktiskt ett par färger på Pig Shad som släppts som jag inte inhandlat ännu. =).

Och mini Hybrid. Det ska jag köpa några inom de närmsta veckorna, Men sen har jag inriktat mej på en del sorter. Har inte så jättemånga olika gummin tex. Kör några modeller jag tycker om och försöker ha en väldigt komplett uppsättning färger av dessa.

Vilka betesbyggare är dina favoriter?
Säger nog pass på den frågan. Sen finns det många underbara profiler i Sverige som verkligen har gjort ett jättejobb för att vi är där vi är idag med vårt sportfiske

Hur håller du koll på vilka beten som du har, jag har ju knappt koll på vilka jag tar med mig ut på fisketuren?
Jo det funkar ändå rätt bra då jag har så bra ordning på dem. Sen tex kanske jag inte kan rada upp var enda färg av Wingman jag har men i stora drag så. hahaha drag…..

Sen har jag mina två kids som har jäkla bra koll. Dom har minne som inte sviker som ens egna. =).

Nu börjar intervjun gå mot sitt slut och jag har några avslutande frågor. Det är ju så förbannat roligt att fråga när svaren aldrig tar slut och det finns en tanke bakom allt.

Hur många av dem tar du med dig ut på en tur, eller snarare hur går du till väga när du väljer ut vad som ska med på en tur?
Det första jag går på är vilket vatten man ska fiska i. djup, grumlighet, vind, vilket väder det är osv. Det som är helt vanlig avläsning av läget som de flesta gör. Sen plockar jag med mej lite av varje sort. Jerk, tail, gummi, bruka alltid följa med några wobbler då jag gärna förflyttar mej med att ro mellan de olika spotsen eller så är jag ute med min kajak och då hänger det alltid 2 beten bak i vattnet så fort man ska ta några tag till en ny plats. Men 4-5 plano 3700 modell. Så en sådär 40 beten.

väska för planolådor
Packat och klart – Håkan, det måste vaar en hel del ångest att välja vilka du tar med dig ut?

Sen händer det ju även rätt ofta att man bara vill kasta av sig en stund efter jobbet innan det skymmer på och riggar spöt med ett bete.Tången är alltid med.

Du måste ju konstant känna att du glömt något bete hemma som hade varit perfekt att ha med sig?
I början tänkte man så men sen har jag släppt det. Man få tro på dem man har med sig helt enkelt. Är ju så med livet överhuvudtaget. Tänk på nuet och det som händer dej nu. Annars är det ju väldigt lätt att missa saker som gör livet så tillfredställande. Bruka säga det till folk som går och ser framemot något jättemycket.

”Å sitta på en fisketur å gräma sig över att man har glömt “det perfekta betet'” hemma ger ju varken mej eller någon annan mer fisk. Definitvit gör det inte upplevelsen rättvis och det är ju ändå den som är det viktigaste.”

Dags att runda av vårt första Hangin´med Håkan

Det här blev ju ett riktigt skönt inlägg, och då har vi inte gått på djupet på utrustningen som Håkan använder. Men för att få det att vattnas i munnen så finns det 28 spinn & 8 jerkspön och ett 30-tal spinnrullar och lika mycket på haspelsidan. Men det får vi ta i ett annat inlägg. Stort stort tack för att du delar med dig, men jag vill passa på att ändå ställa en sista fråga, Drömfiskeresa?
Det har jag inte tänkt så himla mycket på då det alltid finns massor av vatten runt knuten i vårt avlånga land. Tittar man bara i Småland så tror jag det finns runt 5000 sjöar så att resa någonstans för att fiska är ju bara överskattat.

Bara att komma ut i båten vart man än åker är ju helt underbart.En dag i somras så körde jag runt en någon mil härifrån där jag bor och testade av 3 små sjöar med Kajaken. Små plurr som man inte kommer till varken från land eller med båt. Där man får dra kajaken en bit i gungfly och vass med att sluta och fösa ut den sista biten. Det är en helt underbar upplevelse med så enkla metoder finna sig så tillfreds med livet.

Att åka iväg för att fånga fisk, varför?

Kan jämföras med att många i vårt land åker utomlands en eller 2 veckor på sin semester. Är ju helt befängt. Svenska sommaren är ju rätt oslagbar och varför då åka ifrån den istället för att om man nu vill till varmare breddgrader sparar en vecka och gör det i nov eller feb istället. Nä att söka det mer “exotiska” har aldrig varit något för mej. Spontant och enkelt kommer man långt med.

Har för mej det var förra hösten jag körde runt en del för att hämta upp lite prylar i Södra Sverige. Inte fiskesaker… haha. Iaf var det upp till Stockholm och runt i de trakterna söder om stan. Där körde man förbi en del vatten som så väldigt intressante och heta ut. Så ska jag ändå säga nått får det blir ett avvikenade vatten från typ Mälaren.

Håkan, Du är så välkommen upp till oss i Stockholm. Vi har både insjöar som ger bra fiskeupplevelser men även Mälaren ligger nära med fina ställen. Det vore en ära att få ha dig i båten under en helg och prata om livet, värma händerna mot en brasa och bara njuta av tystnaden och ett betesplums då och då. 

Dags att gå ut i garaget och börja räkna då, 1,2,3, 34, 35….nä kommer inte i närheten, vi lägger ner den övningen.

Peter

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla ”FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds.

För er som tagit er igenom 5000 ord så kommer det även ett nytt inlägg om Håkans övrig utrustning – men det är en helt annan historia
Föregående artikelFilmtajm!!! Dropshotskola för abborre med Micke Boettge
Nästa artikelTobias Fränstam om sportfiske och tävlingfiske