Rügen-uppladdning – Kläder och ny jigg

Det finns inget värre än att frysa när man fiska. Generellt så tycker jag att man ska må bra på alla sätt när man fiskar. Jag fiskar mycket bättre när jag är torr, varm och mätt.

Vädermässigt kan November vara ganska oförutsägbart. Rügen har nästan samma väder som Skåne där jag kommer från dvs blåst, regn eller en kombination av de båda som utgångspunkt. Härligt alltså. Framförallt när man ska stå fullt exponerad för denna härlighet 8 timmar om dagen.

En fiskares standard-lösning på detta stavas flytoverall. Det är bara ett problem. Jag gillar inte flytoveraller. Jag äger ingen och vill inte äga en. Jag tycker de är otympliga, stora, bulkiga och samtidigt tar de emot och spänner över axlarna när man ska kasta. Kanske har jag konstig kroppsbyggnad, men de funkar inte för mig. Dessutom tycker jag de är “allt eller inget” dvs svårt att ta av sig lite klädet. Resten av polarna har overaller och älskar dem. Grattis till er alla! Jag måste anstränga mig för att hitta någon annan lösning. Jag har hittat några saker som brukar göra mitt liv avsevärt enklare. Jag kör skalkläder och bra prylar under.

Skalkläder

Kanske inte det vackraste esponeringen av kläder du sett. Brallorna och jackan är väl använda - fulla med gäddslem och andra gottiga saker. Men de gör sitt jobb :-)
Kanske inte det vackraste esponeringen av kläder du sett. Brallorna och jackan är väl använda – fulla med gäddslem och andra gottiga saker. Men de gör sitt jobb 🙂

En av de vanligaste frågorna jag ser på fiskeforum är “bra billiga kläder”. Tyvärr har jag aldrig hittat den kombinationen, men jag har hittat bra, riktigt grymma skalkläder.

BassPro-stället från Söder Sportfiske (Sportfiskeprylar.se) är helt underbara. Rejäla och har detaljer på rätt ställe. Enda utmaningen kan vara att de är lite “amerikanska” dvs lite breda/korta men L-byxorna funkar bra för mig som är 1,85 och 85 väldisponerade kg.

Jackan är en Dynamic-jacka från Bergans. Den har varit med i fem år och aldrig svikit mig. En detalj jag gillar jämfört med andra skaljackor är att fickorna sitter på rätt ställe, även om man har en uppblåsbar flytväst. Dessutom har den bra ventilationsblixtlås i armhålorna så att man inte koker bort.

Förra säsongen fick jag en underjacka i dun. Vilket lyft! Jag har kört Fleece innan, tjock eller tunn men denna var varmare, smidigare och vägde ingenting. Tyvärr värmer dun inte så bra om det blir vått så det gäller att hålla den torr. Jackan kompletterades nu inför Rügen med ett par liknande byxor med Primaloft istället för dun. Ett par byxor från Guideline som jag hittade till rea-pris på Wittlock. Lovely! Skulle det inte räckar har jag med mig mina kära Fleecebibs.

Alla vantar har fem fingrar, faktiskt... Jag har bara råkat vika in tummarna på några av dem
Alla vantar har fem fingrar, faktiskt… Jag har bara råkat vika in tummarna på några av dem

Vantar är bra och jag har med ett gäng. Jag har två favoriter när det börjar bli kallt. De gula som Tobbe Fishing Passion fixade. De är grymt sköna och varma, men kan bli blöta så det gäller att ha back-up. I detta fallet blir det BFT-hanskarna i Neopren som värmer även om de blir blöta. Jag har pimpat dem lite genom att klippa av de fingrar som är viktiga för att kasta och veva. Sen har jag ett par mellanvarma vantar från Ron Thomson samt ett par fleece-torghandlarvantar från Rapala. Bra prylar

Jag hittade ingen bra modell så jag fick ställa upp själv. Låt dig inte luras av dålig fokus, konstig modell och sinneslöa miner. Buffar är grymma
Jag hittade ingen bra modell så jag fick ställa upp själv. Låt dig inte luras av dålig fokus, konstig modell och sinneslöa miner. Buffar är grymma

Det finns två ställen som jag tycker verkligen kan bidra till att man fryser – drag ner i nacken och drag i ryggslutet. Nackproblemet löser du med en Buff. Buffar har de flesta kommit i kontakt med. Jag är lite av en “Buffoholic” – jag älskar buffar och kan inte ha för många. Här har du mina två favoritbuffar – en i Merino-ull (den gröna) som är lagom varm alltsom oftast. När det blir löjligt kallt drar jag på mig den högra, med fleece i nederdelen. Det måste vara riktigt kallt annars blir man kokt.

De andra fantastiskt bilderna visar olika kreativa sätt att använda Buffen på. Jag kallar dem “fånleendet”, “Gumman” och “Terroristen”.

Fryser du om fingrarna? Sätt på en mössa...
Fryser du om fingrarna? Sätt på en mössa…

Ryktet säger att 45% av all kroppsvärme lämnar kroppen via huvudet. Sant eller falskt? Vem vet? Jag fick lära mig det i lumpen och kan av erfarenhet iallafall konstatera att det är bra att ha ngt på knoppen. Här har vi den fashionabla FiskeFürAlle-beenien och om det skulle bli lite kallare, en liten vacker modell från Peak.

Nu när brallorna från Wittlock kom är jag klar med ekiperingen inför resan och uppmärksamheten kunde vändas ut garaget och betestillverkning. Jag har riggat och haft mig (inlägg kommer) men jag bestämnde mig också för att göra en version 2 av Icarus. Icarus v1 fick lite för tunn paddel så jag får alltid hälla i plast med härdare för att den inte ska vika sig. Sen var den liiite för tjock (tycker jag) i anslutningen till paddeln så paddeln gick inte i riktigt låga farter. Detta åtgärdades samt jag satte paddeln lite rakare och la till lite buk. image

Mastern ligger och bakar i silikon ute i garaget just nu så jag återkommer med uppdatering om hur min v2 fungerar

Till dess. Förberedelserna rullar på!

//Mange

Föregående artikelRügen – uppladdningen har börjat
Nästa artikelRügen-uppladdning – träning och fysik

2 KOMMENTARER

Comments are closed.