Rügen – uppladdningen har börjat

“Meckat för stor gädda”
“En gädda från Rügen räknas inte som PB”
“Bara stora shadjiggar”
“Pannbensfiske utan landkontakt”
“Trögt men stort”
“Rügenholic”

Ja det både skrivs och tycks mycket om fisket efter stor gädda på den tyska ön Rügen. Själv har jag ingen aning om något än så länge – men jag räknar att jag kommer att veta inom nån månad:-) Jag passade på att passera det magiska 40-strecket i vintras och min fru gav mig det jag önskade allra mest – en fiskeresa till Rügen. Tack!

Det är sådana här bilder vi brukar se från fiske i Rügen. Mina favvisar Zaltarna kommer också ha en given plats i lådan
Det är sådana här bilder vi brukar se från fiske i Rügen. Mina favvisar Zaltarna kommer också ha en given plats i lådan

 

Jag har mentalt börjat ladda för resan och tänkte i en serie inlägg dela med mig av tankar inför resan, resebeskrivning och lite reflektioner efteråt. Kort och gott “the ultimate Rügen-guide”, sådär lite ödmjukt…

Faktiskt började uppladdningen redan i vintras någon vecka efter min födelsdag, när jag hade min fest och fick en massa schyssta presenter – däribland strulrulle (multirulle 🙂 ) och spö från Danne och Peter. De gav mig en Amba med ett SG jerkspö till. Den rullen bestämde jag direkt skulle bli en kompis i Tyskland. Snyggt målad var den också!

IMG_0105

Ryktet gör ju gällande att det bara är stooora drag, gärna shad-jiggar som gäller som metod och att stå och dänga 150g shaddar i 5 dagar kommer slita för mycket på mina stackars fingertoppar så multi får det bli. På mässan köpte jag till ett Westin Powershad med lite bättre längd och spö/rulle-kombo nr 1 var klar. Jag återkommer m kombo nr 2 (man kan ju inte åka m bara m en uppsättning)

Efter det har jag ägnat mig åt att läsa det jag kan komma över och prata/chatta med de jag känner och inte känner om Rügen. Det finns ganska mycket att ta inom om man letar:

 • En grym artikel från Fiskesnack :http://www.fiskesnack.com/forum/showthread.php/150598-En-guide-till-R%C3%BCgen-(skriven-av-Jenk)
 • En annan Rügen-guide som jag sett både i en fisketidning och i svenska gäddklubbens magasin “crocodile news”
 • Magasin Mitt Fiske: http://www.mittfiske.se/rugen-varldens-basta-gaddvatten/
 • Glen Granf fishings film om turen i somras: https://www.youtube.com/watch?v=Ri4X5dQApzE
 • Johan Broman var där en tur i “Fiskedestination”
 • Diverse bloggar t ex ThePikeFather, Söders sportfiske, Fiskefeber
En lite 11+ från Rügen tagen av Jonny Thofelt vid provfiske i Rügen
En lite 11+ från Rügen tagen av Jonny Thofelt vid provfiske i Rügen

Det gäller bara att ställa frågor så får man svar. Jag har fått extremt mycket matnyttig information genom att snacka med människor som varit där. Jag måste erkänna att jag tycker researchen och planeringen är nästa lika kul som själva fisket och bra sysselsättning när man sitter och slölyssnar på t ex en valvaka.

Några saker jag fått till mig under resans gång som kan vara bra att ha med sig i planeringen är:

 1. Det kan vara väldigt, väldigt kallt och blåsigt – ha med mycket VARMA kläder – jag återkommer till hur jag löst det
 2. Huvuddelen av fisket (mer än 80%) sker på djup grundare än 2,5 meter vilket inte stämmer mot vad jag hade för bild innan MEN om fisket måste ske i kanalerna, blir det fiske på 6-7 m eller mer dvs planera för både grunt och djupt
 3. Fisket sker oftast genom att båten driver över ett hett område med drivankare bakom och man kastar i den riktning båten  driver. Det får två konsekvenser: bra med längre spö (8,6-9 fot) för att kunna göra rejäla mothugg trots att man driver mot gäddan och det är också anledningen till att många föredrar shaddar då dessa bara kan vevas hem utan trixande som kan bli svårt när man får slacklina hela tiden
 4. Fisket kan ibland t o m ske på 0,5-1m djup – ha alternativ för det i dragboxen
 5. gäddorna där nere är våldsamt starka – använd krok med tjockare gods än normalt, eventuellt också gå upp i krokstorlek
 6. den högre salthalten gör att slow sink-beten kan bli flytande istället – var förberedd på detta – ha sjunkande beten och bly med dig i fickan
 7. Det är INTE bara stora shaddar som gäller. Några av de största gäddorna som kommit upp har tagits på wobbler t ex har David Lundqvist tagit 15+ på Zalt. Även mindre shaddar mm har fungerat för mina vänner som varit på plats
 8. Gäddorna är väldigt präglade på sill och bilden som sprids i media är att det bara är svart/silver, blå/pearl mm dvs bara färger som liknar sill som funkar – den myten har punkterats när jag pratat runt. Gäddorna äter en vidare meny än 25-30cm blå/pear shad

Slutsatsen är att gäddorna är inte så annorlunda där som hör hemma.
De har samma meny där att välja på med Aborre, Brax, annan vitfisk och Ål med tillägget sill. Kort sagt – det lönar sig att göra sin hemläxa, som alltid 🙂 Baserat på dessa nya kunskaper håller jag i skrivande stund att plocka, fixa och dona för att bli klar till början på november. Jag tänke i alla fall i kommande inlägg täcka kläder, beten , riggning av beten och fysisk förberedelse. Jag har t ex börjat stå upp på jobbet som förberedelse.

Vi får se om jag hittar fler saker att skriva om innan bussen rullar om 1,5 månader.

Självklart kommer det komma lite rapporter om fiske, glada tillrop och dumma tilltag under resans gång också. Danne har redan berättat att vi har ganska mycket som händer så det kommer nog finnas anledning att titta in då och då.

Stay tuned

//Mange

Föregående artikelHöstfisket är äntligen på g!!
Nästa artikelRügen-uppladdning – Kläder och ny jigg

5 KOMMENTARER

 1. hoppas på fler matnyttiga inlägg:)
  “8.Gäddorna är väldigt präglade på sill och bilden som sprids i media är att det bara är svart/silver, blå/pearl mm dvs bara färger som liknar sill som funkar – den myten har punkterats när jag pratat runt. Gäddorna äter en vidare meny än 25-30cm blå/pear shad”
  Nyttigt!
  Börjar rugenbatchen nu och de där va ett bra info!

  Mvh
  olle

  • Kul! Det kommer ett gäng inlägg till 😃 de käkar såklart mkt sill men ibland är annat bättre. Ffa verkar de byta meny på kvällarna och andra färger funkar bättre. Och gädda äter gädda 😉

Comments are closed.