20 KOMMENTARER

 1. Härligt skrivet som sagt! Själv lydde jag ditt råd och skaffade en Shimano Super GT 4000, jag hann fiska lite nere i kanalen här i Sjöstaden idag och misslyckades att kroka en gädda under kilot som nafsade på min Buster Jerk II, på andra kastet med den nya rullen! 🙂

   • Bra! Kanske inte någon religiös uppenbarelse jämfört med min Cardinal 404i, men bättre! Jag har i praktiken bara kört jerk med den än så länge, på mitt 6′ BFT Buster Jerk Stiff 125g. Det blev några timmar fiske idag när min sjuka ettåthalvtåring sov, VAB har sina fördelar ibland…

    – Handtagen på veven känns lite hala när man har handskar
    – Rullen sitter rätt nära spöt, så handen tar i ibland (särskilt med handskar), känns dock som en vanesak
    – Reservspolen känns plastig och liten, ABU verkar vara generösare på den punkten.

    + Betydligt robustare än min Cardinal.
    + Utväxlingen är trevligare, man slipper veva som en dåre
    + Klickljuden från bromsen får min själ att sjunga av lycka, det låter som en tävlingscykel!
    + Fästet passade bättre än ABUs i BFTs infattning.
    + Bygeln. Den är enklare att få ner med vevhanden i och med att betet landar och den är mer precis i rörelserna. Det känns också som att den tål lite hårdare tag än Cardinalens bygel.
    + Jämnare och finare gång.
    + Frun blev väldigt intresserad av rullen och grymt sugen på att dra ut och testa, hon har dock inte hunnit än.

    Sista pluset känns avgörande för att köpa en till! Synd bara att jag är vänsterhänt och hon är felhänt, det blir lite långrandigt att byta sida på veven hela tiden.

    Jag kan inte avgöra huruvida jag kastar längre, det är svårt efter en så kort tid. Det blåste lite idag också. Jag fick ju nästan fisk, det måste ju vara rullens förtjänst, eller hur?! Om jag bara inte hade förutsatt att det var bottennapp eftersom det nästan är tomt på fisk i kanalen, så hade jag nog hunnit göra ett ordentligt mothugg.

    Kort sagt väl värt pengarna, och jag blir sugen på att spontanköpa fler reaspön (de är ju nedsatta runt 70%!) för att behöva köpa nya rullar…

   • Jag har ju redan kidnappat din fina och lite lätt tragiska Rügenberättelse, så jag tänkte ta tillfället i akt att säga att jag som nybörjare tycker att det är ruskigt svårt att hitta någon vettigt information för att vägleda mig i köp av rulle, annat än att fråga någon som inte jobbar i en butik och som har koll.

    Nätbutikernas beskrivningar är som någon form av skämt, de är oftast mycket kortfattade och innehåller saker som “En klassisk rulle som har sålts mycket” eller “har den nya bluttanbläbromsen som bromsar som attans!”.

    Jag har på flera ställen frågat vad jag får om jag köper exempelvis en Stella istället för en GT och svaret jag får är oftast i stil med “ja, tja, alltså, känslan är ju bättre”. Rullen är säkert bättre och jag har antagligen inget behov av den som nybörjare, men jag tänker knappast lägga ut fyra lakan extra för att få lite “bättre känsla”. Det finns också en hel uppsjö olika rullar i mellansegmentet, och det verkar skvatt omöjligt att få någon detaljerad information om vad som skiljer dem åt. Varför ska jag köpa en Revo istället för en Orra SX istället för en Sorön STX? Varför ska jag köpa en Stradic GTM istället för en GT istället för en Exage? Hmmm.

    • Så är det såklart. Tillverkarna är kanske inte alltid vråltydliga på vad som är bättre men generellt kan man säga dyrare rulle= bättre linuppläggning =’mindre trassel och bättre kast.

     Har sett många inlägg om “den linan är kass till haspel, strular bara” osv. Ja det är skillnad på lina och lina men den stora skillnaden är dålig rulle.

     Grattis du har gjort ett bra köp!

  • Grym Rulle, har 2 st 4000gt den första köpt -94 och den andra 05, aldrig servade inte ett problem med någon av dem. Mkt bra rullar-du kommer bli grymt nöjd. Kör iofs multi sedan 2 år tillbaka nu, men de är fantastiska för de pengarna tycker jag/Peter

   • Som jag skrev till Magnus tidigare så har jag bara fiskat i tre månader, och jag kom över ett BFT Strike Giant 8’6″ 25-100g och ett BFT Buster Jerk 6′ Stiff 125g på rea för sammanlagt långt under tusingen. Jag letade bra haspelrullar för att köra jerk och stor gädda, varpå jag blev rekommenderad 4000 GT. Jag köpte en igår, men det finns stor risk att jag köper en till…

 2. Bra skildring, fiske är inte alltid en dans på rosor och det är just därför det är så fantastiskt då saker stämmer. Mycket vrärdefull information och jag skall skälv dra dit i Februari, om det inte är is….

  • Tack för de värmande orden Anders. Jag kommer åka dit igen, trots det tuffa fisket. Chansen på en riktig Madame är större där än någon annanstans. Jag tänkte göra ett inlägg till som summerar tips för Rügen-resenären. Återkommer m dry

 3. Grym blogg o bra skrivet! Synd med utdelningen på fisket! Har du nån teori varför fisket vart så trögt där i rugen? Dom flesta rapporter man läser verkar haft samma som ni. Högt fisketryck?

  • Tack Biffen! Dina ord värmer verkligen.

   Att vi fick sämre än de andra båtarna skyller jag på otur men det överlag tröga fisket just nu beror nog på vattentempen. Det är 10 grader just nu vilket är mkt högt.

   Den andra orsaken är tyvärr eventuellt att yrkesfiskarna fått ökad kvot från 20 ton till 75ton per år. Och all gädda går till djurmat 😢

LÄMNA ETT SVAR

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här