Rügenuppladdning – tankar kring betesval

Ja då är det inte långt kvar till Rügen. I natt åker vi! Beteslådorna är proppade till bredden med massa geten det vill säga gäddgodis och de första taktiktankarna är gjorda. Det kan dock vara svårt när det är ett nytt vatten och trots all min research har jag ju aldrig varit i Rügen så jag vet allvarligt talat inte vad som väntar mig.

Det jag vet är dock att huvuddelen av fisket bedrivs på stora, stora flader på mellan 2-3,5 meters djup där man fiskar efter aktiv fisk. Ibland är dock inte fisken aktiv utan man måste ner och träffa en i huvudet för att trigga den till hugg. Vissa dagar funkar fladerna inte alls och då blir det ut i kanalerna och jaga på botten 6-7 m ner och väldigt ovanligt, men ibland är det 1m som funkar. Så sammanfattningsvis behöver man täcka djup mellan 1-7 meter och kunna atrrahera både aktiv och passiv fisk.

Eftersom man fiskar drivandes med vinden över fladerna är shadjiggar enkla att fiska rakt utan spinnstopp. Min egen filosofi är dock att oavsett vatten – om bara en typ av beten används så kommer fiskarna för eller senare förknippa den rörelsen med fara och effektiviteten på betestypen går ner. Det är vad jag känner har hänt med jerk – det är lång ifrån lika effektivt som när det slog igenom.

Samma gäller kanske avs shadjiggar i Tyskland. Självklart funkar det, men det kanske kan vara bra att bryta mönsterna ibland också. Annat verkar ju funka. T ex tog David Lundqvist en bjässe på över 17 kg i Rügen på en klassisk Zalt.

Val av betestyper för Gäddfiske i Rügen

Om vi börjar med de betestyper jag kommer använda på den vanligaste typen av fiske så blir det

Shaddar

Lite hemmagjutet i 25-cm storleken. Samma färger som jag gått igenom i inläget om färgval
Lite hemmagjutet i 25-cm storleken. Samma färger som jag gått igenom i inläget om färgval
Söderjiggar 25 coh 30 cm
Söderjiggar 25 och 30 cm. Det har kommit upp sjukt mycket stor fisk på dessa i Rügen så de fungerar bevisligen
Mina egna Lupus som kommer fiskas ganska högt upp i vattnet. Det trycker mycket vatten och är bred så den kommer synas underifrån
Mina egna Lupus som kommer fiskas ganska högt upp i vattnet. Det trycker mycket vatten och är bred så den kommer synas underifrån
Herring Shad från SavageGear - det blir inte närmre sill än så
Herring Shad från SavageGear – det blir inte närmre sill än så. Jag kommer bara köra 25-cm versionen
Dexter Shad som många har så mycket att positivt att säga om. Själv har jag aldrig provat så nu är det dags
Dexter Shad som många har så mycket att positivt att säga om. Själv har jag aldrig provat så nu är det dags

 

Lite smått, lite gott, lite hemmagjutit
Lite smått, lite gott, lite hemmagjutit 14 cm

Avseende storlek vet jag att många har preferens för stoora beten. Samtidigt gillar guiderna beten i ganska små storlekar typ 14 cm. Det är nästan så att jag vill att små fiskar bra. Det skulle vara så mkt mindre påfrestande för kroppen då.

Shadjiggarna kommer jag rigga med blyskallar och två-kroksstingers. Vikterna jag kommer använda är mellan 7-15 gram för det vanligaste fisket och upp mot 30g om jag ska ner på 7 m. Viktigt att tänka på verkar vara att många hugg kommer framifrån så den främsta stingen ska sitta nära huvudet. Jag har förberett en massa stingers m hård tråd fram för att fixa det.

Många stingers blir det...
Många stingers blir det…

Swimbaits

Förmodligen den typen av bete jag kommer använda mest. Jag gillar gummi-swimbaits mer än shadjiggar. Självklart kommer jag använda mina egna Ikaros, men även Brunnbergs Brubber, McRubbers, Eastfields Wingman och CWC:s Pigshad. Jag kommer rigga alla med shallowskruv och slänga på päronbly när de ska ner. Jag gillar den riggningen. Dels tycker jag skruvar gör att betet håller bättre än vanliga jiggskallar med krok, och dels kan man lätt variera vikten man hänger på

Ikaros coming up
Ikaros coming up
Riktigt fina Brubbers och Brubbers XL som Martin gjöt upp när vi träffades i maj. De kommer riggas med shallowskruv och päronbly för att komma ner
Riktigt fina Brubbers och Brubbers XL som Martin gjöt upp när vi träffades i maj. Jag kommer först och främst att köra med de översta XL varianterna-
Eastfield Nemesis samt wingman. Kommer användas de dagar när det krävs lite mindre beten
Eastfield Nemesis samt wingman. Kommer användas de dagar när det krävs lite mindre beten
Pigshads - kommer jag försöka fiska ganska högt upp i vattnet. Den har fin rörelse och har en fantastiskt bred rygg som kommer syns väldigt bra underifrån
Pigshads – kommer jag försöka fiska ganska högt upp i vattnet. Den har fin rörelse och har en fantastiskt bred rygg som kommer syns väldigt bra underifrån
McRubbers - behöver nog inte en närmre introduktion. Känd för att fånga mycket fisk
McRubbers – behöver nog inte en närmre introduktion. Känd för att fånga mycket fisk

 

Tailar & stjärtviftare

Många gånger i Sverige har jag haft större framgång med tailar och gummibeten med stora långa fladdrande svansar. Jag har svårt att se att det inte skulle fungera ner i Rügen. Det är sköna beten som bara är att veva hem. Tailar kan man dessutom få mycket bättre häng i än gummi och är lättare. Ska man stå och dänga i fyra dagar, kommer ryggen vara glad över att inte behöva anstränga sig fullt ut hela tiden. Det kommer bli McTails med big-tails och annat smått och gott.

Dem bruna sektionen. McTails och även ett 3d Bleach som kommer få smaka saltvatten
Dem bruna sektionen. McTails och även ett 3d Bleach som kommer få smaka saltvatten
Big McManus-tail Grön/Silver som får premiärtur i Rügen veckan som kommer. De ska dra stort!
Caesar Lures Big McManus-tail Grön/Silver som får premiärtur i och med Rügen-turen
Real eel och en jättesnabel. Jag har ju tidigare haft sjukt bra fiske på Real Eel så det kommer jag tro på
Real eel och en jättesnabel. Jag har ju tidigare haft sjukt bra fiske på Real Eel så det kommer jag tro på

Wobblers och Cranks

Ja vad är en cranks? Vet inte vad skillnaden mellan en crank och en wobbler vet jag inte men i min värld är en crank en wobbler med extremt hetsig gång. Efter att pratat runt med många och kollat på bilder verkar det vara några beten som står ut. Zalt levererar även ner i Tyskland med sin rullande gång. Favoritfärgerna åker med: PLO, Blå/Crome mm. Mina är moddade/vattenviktade så de täcker ett bra omfång djup från 1 m (när den är som flyt) ner till ca 2,5 m med mycket rull.

Westin Platypus samma rullande gång som Zalt. Jag har aldrig fiskat fiskat med Platypus innan, har liksom inte behövt men när jag kände jag behövde en “vättern special” fick det bli en Platypus

Westins jätte har fungerat bra tidigare och jag kör 23cm versionen i färgen Hawai (bilden nedan) samt gäddfärgen.

Många gånger kan det dock behövas något som skakar om rejält i vattnet dvs med en rejäl kraftigt skakande gång som flyttar extremt mycket vatten och attraherar fisk från håll. I den kategorin kommer Rapala Super Shadrap – en riktig klassiker i gäddsammanhang, där uppe med Zalt. Supershad rap är näst längst ner och tredje längst ner i raden längst ned till höger.

image

Slutligen blir det i den kategorin några som kommer verkligen skakar om:

Rapala Magnum i Makril-färg och en Sundin Goliath i Borrefärg
Rapala Magnum i Makril-färg. Extremt vibrerande gång som fiskar ganska djupt. Ca 4m och en Sundin Goliath i Borrefärg som har en mer “westinliknande” rullande gång.
En bisarr skapelse - över 30 cm flytande crank. Om denna inte flyttar vatten vet jag inte vad. Vilken finish - vilket bete - I love
En bisarr skapelse – över 30 cm flytande crank. Wolfcreeks Big bad wolf. Fiskar ner på ca 3m djup. Om denna inte flyttar vatten vet jag inte vad. Vilken finish – vilket bete – I love

Jerkar

Ja det får åka med några jerkar också. Jerkpåken blir hemma så det får bli “vev-jerk”. De är mest back-up om det blir extremt grunt fiske. Då blir det lättfiskade beten som Salmo Slider och Buster Jerk

Salmo Slider 12cm grey shadow. Kastar som en raket, går aggressivt och bra och funkar utmärkt att fiska grunt
Salmo Slider 12cm grey shadow. Kastar som en raket, går aggressivt och bra och funkar utmärkt att fiska grunt

Wildcards

Ibland behövs det några lite galna saker. Bland dem har jag plockat fram saker som har extremt mycket ljud och vibration i vattnet. Dels är det spinnerbaits från SF. De tänker jag fiska lite “okonventionellt” Eftersom de har krokarna uppåt kan man botten-studsa dem bra. Jag kommer använda dem som stora jiggar med extra attraktion i form av spinnarbladen. Kommer kännas lång väg.

55a Rügen special och en 82g
55a Rügen special och en 82g

Sen har jag snickrat lite och satt ihop två två Svartzonker Singö ovanpå varandra. När jag fiskade med Singö första gången tyckte jag det var lite fladdrigt och så men jag har monterat två stycket tillsammans som kommer ligga och klinga och klanga mot varandra. Det är en känd teknik i USA för att fiska mal bl a så varför inte?

En Singö-dubbelmacka
En Singö-dubbelmacka

Slutligen ett bete som alltid med är i starelvan. När jag läste Gädd-Joels (gäddluffaren) tips om att modda en helltail med en paddel var jag inte sen att prova och resultaten lät inte vänta på sig. Denna kan räkna med att få ganska mycket tid i vattnet. Det är ett skönt bete som får en galen gång, helt olikt allt annat jag har i lådan som man måste fiska ganska långsamt men det levererar fisk!

E
Furusundaren – inte så långt från “Bodden-suggan” i färg. Borde funka

Många beten blir det… Ändå har jag sållat ganska ordentligt i väskorna och det kommer nog bli en sållning till nu när det sista ska packas. Samtidigt åker jag på vad som känns mitt livs gäddresa där jag inte vet vad som kommer behövas. Hellre ha kvar betet på hotellrummet i Tyskland med möjlighet att plocka med mig det dagen efter, än att det ligger kvar i garderoben hemma.

Full fullare fullast
Full fullare fullast

Där jag kommer börja är nog CL BigMcManus tailen på ena spöt och en Ikaros på andra med helltailen och Big Bad wolf på vänt. När allt börjar mota blir det prova spinnerbait och Singö.

Vi kommer vara 30 fiskare fördelad på 10 båtar och extremt kunniga guider så vi bör ju kunna knäcka koden men jag gillar ju att bryta ramarna så jag är tror inte jag kommer börja med samma uppställning som alla andra 🙂

Vi får se hur det går

//Mange

Här är övriga inlägg i serien om Rügen

https://www.fiskefuralle.se/fiske-i-rugen-hur-aker-man/

https://www.fiskefuralle.se/rugenuppladdning-fargval/

https://www.fiskefuralle.se/rugenresan-the-story/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelRügenuppladdning – färgval
Nästa artikelHöstfisket fortsätter – Liveblogg från furusund 9/11

4 KOMMENTARER

Comments are closed.