Decembergädda på Rügen

Det är tydligen inte bara jag som är lite uppspelt för att åka och fiska gädda på Rügen. Vi hade kommit överens om att Mats skulle hämta mig kl 10.30. Redan 10.05 plingar det på dörren. ”Jag kunde inte hålla mig…”

Ända sen Klas messat mig tre veckor tidigare och undrat om jag var sugen på Rügen 16-20 December och jag svarat ja, har jag gått omkring och ömsom längtat och ömsom gruvat mig inför utmaningen som låg inför mig. Jag, Mats och Klas har en tuff historia tillsammans från en resa till Rügen 4 år sen. Du har länk längst ner i artikeln.

Knatte, Fnatte och Tjatte Take 2 på Rügen. Eller Mats, Manku, och Klas som vi också kallas. Och ingen av oss är vana vid selfies. Dåligt poserande och alla tittar på fel ställen. hahaha. Man kan inte vara bra på allt

Det blir en lång resa. Vi ska åka ner med egen båt – Klas Kasboll 19. En grym båt, samma som guiderna på Bodden-Angeln använder. Klas ska köra ner från dalarna, vi ska möta upp honom i Skövde, för att sen åka ner via Trelleborg-Rostock över natten, för att sen komma ner och kunna fiska direkt på morgonen.

Fantastisk båt – Knasbollen. Går underbart i sjön. Klas menade att båtar över 5,5 m går så mycket bättre i grov sjö eftersom de då hela tiden på två vågtoppar och inte studsar lika mycket. Något vi fick den tveksamma glädjen att testa när hård vind och ström valde att gå i olika riktning med riktigt aggressiv sjö som följd

Bra plan och det är inte första gången Klas gjort den turen. Han har ett antal hack i sitt Rügen-bälte med ett flertal mycket fina fångster som resultat. Däribland en gädda på över 13 kg. Mats har också varit där 4 ggr innan och varit över 10 kg några gånger. Det är därför man åker dit. Tufft fiske, mycket tufft fiske men chansen till en plussare finns i varje kast.

Vi följer planen. Möter upp Klas i Skövde, öser på ner söderut till Trelleborg utan missöden. Men ingen resa utan klanterier (eller klydderier på Skånska). Iallafall inte om någon från FiskeFürAlle är med. Och såklart är det yours truly – stjärnreportern från mediahubben FiskeFürAlle som inleder klanterierna: Klasse hade fixat ett avloppsrör som ligger i båten för att transportera Klabbes och Mats ej delbara spön Men väl på färjan tycker de känns otryggt att ha spöna liggande löst i båten. Vem som helst kan ju komma att plocka dem.

Så Klabbe ber mig kolla om de går in i bilen. Självklart! Jag stoppar in röret så långt in jag kan. Även om det verkar tajt provar jag trycka ner bakluckan lätt. Det tar stopp och jag hör ett ljud. Krack…! Japp – jag har spräckt framrutan! Sådärja – bra start. En stor fin stjärna på framrutan. Men som min mor skulle sagt hellre stjärna i rutan än… (ja vad sa hon?)

Dekorativt och vackert julpynt på framrutan

Vi har fortfarande inte ens lyckats ta oss till hytten utan står kvar och bökar vid båten när nästa “incident” visar sitt fula tryne. I sin iver att komma iväg hade Mats kollat att han packat allt tre gånger. Och det hade han. Allt var frampackat. Och ipackat i väskorna. Men det var ju det där med att packa in sakerna i bilen med. Efter sista kollen glömde han kolla att han packade in väskan han kollat i bilen :-D. Fiskespön och fiskekläder var med. Men allt annat – kläder, underkläder, necessär, laddare osv är borta. Mats letar och letar men konstaterar att den är borta. Borta borta borta. Jag och Klas bryter ihop och garvar. Mats muttrar och muttrar hela färjetur OCH bilresan i Tyskland om “skönt m rena kalsonger”, “Tänk om man kunde borstat tänderna efter frullen”, “tur att kalsonger har fyra sidor: insidan, utsidan, fram och bak”. Det börjar som vanligt alltså 🙂

Dag 1 – Äntligen framme i Rügen

Efter att lyckas undvika klanta oss mer åker vi och checkar in, riggar, byter om, sjösätter och är på vattnet kl 11. Om jag ska vara ärlig så minns jag inte så mycket av resan från Rostock. Jag zoomade ut. Slocknade helt. Jag var nog mer medvetslös än sovande i bilen. Antar att jag precis som den yngling jag är helt sonika behövde det. Det enda jag kommer ihåg är en diskussion om Fluorcarbon som tafsmaterial som vi alla var överens om var överlägset och ingen av oss hade nåååågonsiiin haft problem m skadade tafsar och tappade gäddor… Jinxat? Kanske 🙂

Vi är taggade, sjukt taggade, men samtidigt väl medvetna om att det kan bli riktigt tufft. Rapporter från veckan innan har handlat om en 11-kgs men också flera blankdagar. Det har pratats om grunt fiske, riktigt grunt fiske, fiske på mindre än metern vatten.

Goooood morning Rügen. Man känner sig som i mitten av ingenting

För dig som inte är bekant med hur fiske vanligtvis bedrivs på Rügen så är det frivattensfiske som brukar vara regeln. Fiske långt från land över strukturer, längskanter och grundflak. Det kan kännas ganska ensamt där ute ibland med några hundra meter till land och ibland 5, kanske 7 meter djupt vatten under kölen. Ofta långa, långa drifter. Fiske så grunt finns bara inte. Gäddan är främst där för att kalasa på de enorma mängder sill som kommer in. Och det är den födan som gör dem så stora och snabbväxande. Men fiske på vatten där Danne bottnar på Rügen? Det är lika sällsynt som att Danne är tyst mer än ett andetag.

Tre-delade swimbaits 17 cm långa. Lunkande gång med rull. Det borde väl gäddisarna gilla?

Vi börjar fisket. Jag har ett gäng hemmabyggda hårda Swimbaits jag vill testa. De känns spännande att fiska med. Typ 4-5 kast in tror jag att jag har ett hugg, mothugg och inget som fastnar. Var det hugg? Man kan aldrig veta… Av ngn anledning så kollar jag inte tafsen förrän 2-3 kast senare. Ja… Jag hade nog haft besök av en fröken… Vad var det för storlek på den? Det får vi aldrig veta. Och hur var det med tappade fiskar på FC

Vi lägger oss på en lång drift. Och när vi snackar lång drift så snackar vi 1,5 timmar. Kasta, veva, kolla lodet efter liv. Men det är inget liv på lodet. Ändå gnuggar vi, fokuserat. Vi är vid platser där Klas dragit stor fisk förr. Vi snackar strunt, skrattar men fisket är fokuserat. Ingen vill bränna en potentiellt stor fisk. Ny drift närmre land och stämningen är fortsatt skönt avslappnad i båten. Vi häcklar Mats och undrar om det hade varit skönt med rena kallingar. ”Klas, tänkte du också duscha när du kommer hem? Det är ju så gött att gå ner till Schillings efter en varm dusch med duschkräm, deodorant och sen rena kalsonger?” 🙂

Inga rena kalsonger, ingen deo, ingen tandborste… Mats är nöjd med tillvaron

Vi gnuggar på men bestämmer oss för att bryta mönstret. Det ska finnas en djuphåla med mycket grunt vatten runt. Efter att haft bottenkänning på vägen dit kommer vi dit vi tror att hålan ska vara. Men den är inte där. Vi börjar fiska ändå. Efter rykten från veckan innan om grunt fiske levererat hade jag smugit ner några jerkbaits i lådorna. Kanske inte standardarsenal 1.0 i Rügen men de fick följa med. En Caesar Lures åker på. Jag börjar jerka och pang – ett karatehugg senare är dagens första och enda fisk ett faktum.

Vi åker hem, trötta men nöjda med att vara på plats. Efter dusch, någon öl och en obligatorisk schnitzel på Shillings blir det tidig natti. Redan kl 21 för mig. Klabbe och Mats lyckades hålla ut hela vägen till kl 22. Och ja – Mats hade rena kallingar – på vägen hem passade vi på att proviantera de nödvändigaste för Mats bekvämlighet.

Dag 2 – ny dag, nya utmaningar, ny Bodden

Efter ”same procedure as last year” dvs frukost kl 7. Göra mackor för dagen, värma gulasch och ut på sjön kl 8.15. Samma plan denna dag. Gnugga grundplatåer. Men denna dag ska det blåsa rejält. Vi gnuggar men det är otroligt frustrerande när ekolodet är soprent på ekon. Är de inte här? Efter två fruktlösa drifter bestämmer vi oss för att byta taktik.

Vi söker lite mer vindskyddat fiske och hittar en skyddad vik som är grundare. I med drivankaret, driv och fiska på <1,5 meter. I slutet av driften, när vi har 80 cm vatten under båten får vi kontakt. Flera kontakter. Det är landad fisk, det är följare och hugg. Ny drift och inget händer förrän vi kommer till samma sista 25 meter av driften. Pang, hugg igen och mer kontakter. Det är sjukt. En fläck på kanske 20*20 meter har alla kontakter hela dagen. Det är fisk, men inte i den storleken vi letar efter. Dessa skulle ju kunna vara släkt med Danne… Var är de fullvuxna exemplaren? De är ju lika borta som Mats rena kalsonger?

Tips – ta med varma vantar att ha på under förflyttningarna. Det hjälper…

På kvällen lagar vi högkvalitativ middag på rummet. Den gastronomiska höjdpunkten falukorv, makaroner och ketchup. Jösses vad gott. Vi snackar runt bordet och funderar över möjligheter. På något sätt känner vi ändå att det är på frivattnet vi kan hitta dem. Beslutet blir att byta till en annan Bodden och fiska på djupare vatten. Vi har varit på 2,5-3,5 meter. Det får blir mer vatten under kölen helt enkelt

Dag 3 – ny plan och nya vatten och Gädda

Efter att inte haft det fiske vi hoppas på dag 1 och 2 så var det dags för nya tankar. Klas hade en plan, såklart. Klas är har alltid minst en plan oftast flera i huvudet. Det måste man ha på Rügen. Man får anpassa fisket efter förutsättningarna. Vissa vindar gör att vissa planer funkar bra i vissa vindar, andra inte alls.

Det blir en del åka båt mellan spottarna och det är sådär kul ibland. Framförallt när det blåser rejält

Planen är enkel: Åka längre, hitta vatten som varit vindskyddat och drifta ett flak som är optimalt för de sydliga vindar som ska gälla. När vi lägger oss i bekvämt lugnt vatten på 5 meter ser ekolodet ut som det blivit sjukt och fått mässlingen. Det är fullt med prickar, pluttar och bågar. Hmm ska det vara så? Det ska väl vara tomt, eller? OK – strunt i det. Vi fiskar ändå. Både jag och Klas känner det doftar gädda och jag plockar fram min gåva från Klas – en grym Tuna-shad m pearlbuk och grå/blå rygg. Shallowriggad, fiskad myyycket långsamt 2-3 meter ner. Fem kast in hör vi ”där satt den” från bak i båten. En fisk på 3-4 kg kommer upp efter en kort fajt.

Fin! Ja gäddan är ganska trevlig med

Ekolodet må varit prickigt men när vi kommer upp på platsen så är allt som det ska igen. Soprent, tomt och fint. Vi kör en låååång drift utan några kontakter. Sen på det igen. Kanske är de bara ute på 5 och djupare? Vi åkte och kollade. Det var fisk på lodet mellan 5-7 meter. Så fort vi kom under 4,8 meter så blev det tomt. Lärdom…

Såja – när händer det saker! Game on. Dagens första drift och firrar på lodet

Vi gör om ungefär samma drift. Kanske lite längre ut – vi börjar på 7 meter och driver upp mot 5-meterskurvan. Det känns märkligt och jobbigt att stå och fiska fokuserat så långt ut, utan referenser och lååångsamt. Men det är det som gäller. På med motoroil. TN-Abstain Swimmer, det blir bra. Pang! Mitt ute i ingenstans hugger det och resans fulaste fisk är landad. Den är full med gäddödem.

Den var riktigt jäkla ful. Men det är en fisk och den är fångad på frivattnet

Första gången Klas under alla sina resor sett en smittad fisk. Tråkigt. Vi gnuggar på men utan något större resultat. Men strunt i det. Schillings har öppet på kvällen så det kan bli Schnitzel igen!!! Yes – man måste käka tyskt i Tyskland, eller hur. Lika säkert som att Sauerkraut är Hollänskt.

Dag 4 – Avsluta med en smäll?

Samma rutin. Vakna, frukost, soppa, påklädning och ut. Vi börjar på samma plats som dagen innan. Fisken är där men inte huggvillig. Vi hittar nya platser att fiska på. Det är som att se den 9:e Star Wars-filmen – ny film med samma tema som de 8 innan. Vi hittar lite coola platser att fiska av men ingen vill hugga.

Liten jerkgädda

Vi väljer att lägga den sista tiden i grundområdet vi haft kontakter i tidigare. Vi lägger fina drifter över grundområden där det verkligen ser ut som några Donnor skulle kunna stå och vänta inför lek. En kontakt är inte mycket att skriva hem om. Förrän vi kommer till den magiska plätten. Först har Mats hugg. Sen händer det osannolika. Vi har inte fått någon fisk på hela dagen 5 timmar in i fisket. Och inom lopppet av mindre än en halv sekund har både jag och Klas fisk. Inga bjässar men fisk är alltid välkommet. Några drifter till resulterar i någon fisk till. På vägen hem provar vi ett djuphål utan resultat och vi trailar upp.

Var det en bra tur?

På vägen hem ackompanjerad av det trygga mullret av färjans motor funderar jag på vad jag tycker om resan. Är jag nöjd? Min enkla slutsats blir JA. Om man ser det utifrån storfiskperspektiv var det ingen succé. Men vi fick fisk. Vi lärde oss (eller iallafall jag) otroligt mycket. Vi fiskade fokuserat med en plan i fyra dag och framförallt: Vi hade superkul! Mats och Klas är sköna herrar som det är ett nöje att fiska med.

Man kan välja att se det som en resa med målet att landa stor fisk, eller så kan man se det som jag såg det. En möjlighet att förlänga säsongen med spösprattel och hopp om en stor fisk. Jag är supernöjd och vill gärna åka tillbaka igen. Jag ser fram mot min först stora Rügen-bjässe

Solnedgång, fisket över. Godnatt

Lite lärdomar

Vi på FiskeFürAlle har pratat om det sååå många gånger innan men…

  • Bra fiskekumpaner är nyckeln till alla lyckade turer. Det handlar inte om ifall dina partners in crime är bra eller dåliga. Men ni ska ha samma inställning. Om två vill köra hardcore och en vill dricka till det lite och sova till kl 12 så är det ett recept till kaos.
  • Och sen är det bra om alla har samma mängd pannben. Mängden som sådan spelar inte lika mycket roll som att den är jämnt fördelad mellan huvudena
  • Svåra inte till det och köp med dig en massa beten du inte kan. Kör hellre några få utvalda som du kan och vet hur de funkar och hur de funkar på olika djup
  • … Sen kan det finnas mycket flytande sjögräs som kastar sig över ditt bete liksom kardborrar. Detta kan elimineras eller iallafall minimeras med en bit Fluorcarbon eller buntband fastsatt i toppen på tafsen utstickande 90 grader från huvudlinan
  • Humor, humor, humor… och varmt kaffe

Nu längtar jag till nästa långtur!

//Mankiboy

Länken till vår förra resa till Rügen hittar du här:
https://www.fiskefuralle.se/rugenresan-the-story/

ps2: Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla“FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på  FacebookYoutube & Instagram Ds.2

Föregående artikelSegt höstfiske efter gädda i Södermanland
Nästa artikelIskall abborre från Stora Värtan