Solglasögon, Fiskeglasögon eller Fiskebrillor

solglasögon

Är du en dag på sjön och det inte helt ovanligt att du möter fiskare som har solglasögon på sig, även de dagar då solen inte skiner. Vilket är rätt många dagar på året i vårt avlånga land.

Hur kan det komma sig? Jo, förutom att det säkerställer att man ser cool ut, oavsett väder, så har det faktiskt en praktisk funktion om du har rätt typ av glasögon på dig. Idag tänkte vi på FiskeFürAlle ge dig en liten guide för solglasögon.

Vad skall man tänka på vid köp av solglasögon?

Det första du skall tänka på när det kommer till solglasögon generellt, är att de har ett godkänt UV-skydd. De flesta bågar är märkta med detta. Riktigt billiga solglasögon kan sakna UV-skyddet även om själva glaset ser mörkt ut – köp inte dessa. Så kolla efter UV400 märkning eller CE-märkningen som innebär att de skyddar mot det skadliga UV-ljuset.

Form, färg och material

Form på bågen

För oss som är på vattnet är det bra att veta att ljus reflekteras mot underlaget och det är viktigt att dina solglasögon täcker så mycket som möjligt runt ögat och inte släpper in ljus från sidorna eller underifrån. Välj ett par bågar som formar sig efter ansiktet och “täpper” till så många luckor som möjligt för att undvika smygljuset.

Har du en jäkligt häftig keps, så är det inte ett dumt komplement. Det ger extra skydd mot solens härliga strålar.

Färg (på glaset)

Det finns en uppsjö färger på glas för solglasögon. Här är en guide vad gäller färgen på glaset.

glasfärgerBruna glas.
förbättrar kontrasten och ger bra djupseende, passar bra vid bilkörning. Brunt är också en behaglig färg att se igenom.

Gröna glas
fungerar bra för de flesta aktiviteter men är särskilt lämpliga på stranden eller vid aktiviteter på sjön. De minskar bländning och har bra färgåtergivning.

Grå glas
en neutral färg som fungerar bra för nästan allt. Bra färgåtergivning.

Gula glas
ger bra kontrast under dåliga ljusförhållanden, t ex vid löpning eller skidåkning en molnig dag, i dimma eller snö.

 Prova och känn vad du gillar bäst. För egen del så tycker jag orange är den mest bekväma färgen vid fiske. Detta för att det inteupplevs för mörkt då det är mulet samt att det ökar kontrasterna något. Skönt ljus helt enkelt.

 Mörkheten på glasen

Man delar in glasen i fem kategorier beroende på hur mycket av ljuset som glasen släpper igenom. Hög siffra innebär mörkare glas.

  • Kategori 0 – Det mesta av ljuset släpps igenom. 0-80% av ljuset släpps igenom.
  • Kategori 1 – 43-80% av ljuset släpps igenom.
  • Kategori 2 – 18-43% av ljuset släpps igenom.
  • Kategori 3 – 8-18% av ljuset släpps igenom. Detta är även den vanligaste “mörkheten” på solglasögon.
  • Kategori 4 – nästan inga % av ljuset släpps igenom. Inte att rekommendera när man kör bil, så byt när du kommer in i bilen. Men bra om du skall gå på alptoppar en solig dag.

 

thumb_image4_1024 2
På skalmen kan du se information om “mörkhet” på glas samt CE-märkning. I detta exempel Cat. 3 är Kategori 3. Denna siffra står oftast sist oberoende märke på dina solglasögon.

 

Material på bågen

De flesta bågar är gjorda av plast. Det finns några olika som är vanliga som tex nylonbaserade (lätta), acetat (tyngre) och några supermaterial som thermoplast (Ray-Ban Liteforce). Så klart finns även en uppsjö metallbågar, men försök hålla dig till platsbågarna. De sitter skönare och är inte tunga på näsan. Nackdel som kan nämnas är att de saknar sk. näskuddar vilket gör att du inte kan justera hur de sitter på näsan.

Material på glaset (linsen)

Allt om som oftast säger man glas, men idag 2015 så att nästan alla glas gjorda av plast, vilket är positivt. De är lättare och billigare att tillverka med olika hjälpande egenskaper som glaset besitter tex Polariserande glas.. En del glas är tillverkade i Polycarbonate vilket innebär att det är mycket svårt att ha sönder, och skulle det gå sönder blir det inte splitter som riskerar skada dina ögon. Men om du fiskar med kompisar så inte är helt blindgalna så går det alldeles utmärkt utan polycarbonateglas.

thumb_image5_1024

Nu till det viktiga:

Polariserande glas. Här har vi en viktig funktion som vi fiskare eftersöker. Skall du köpa solglasögon för fiske SKALL de vara polariserande glas i dem. Varför då undrar du då?

Jo, för att det fungerar så här:

Polariserande solglasögon innebär att solglasögonen tar bort störande reflexer som till exempel blänk från vatten, blöt asfalt, snö och andra plana reflekterande ytor. Ljus består av vågor som färdas i olika riktningar. Vertikalt ljus är användbart för det mänskliga ögat. Horisontellt ljus skapar bländning då det reflekteras. För att testa om solglasögonen har polariserande glas kan du testa att titta på din telefon (eller en lcd-display tex digitalklocka) med glasögonen på. Displayen upplevs då “konstig eller svart.

Du får med andra ord bättre kontrastseende samt att reflexerna i vattenyten minskar drastiskt och du kan se ned i vattnet. Du kan se vad som sker under vattenyten tex om du har en följare som är sugen på att hugga i ditt nya fina bete. 

Så använd alltid solglasögon med polariserande glas när du fiskar!

Polariserande

 

 Så hur mycket stålars skall man lägga på ett par fiskebrillor? Vilket märke skall man köpa?

Personligen så tycker jag att man inte behöver köpa ett par dyra fiskebrillor. Se bara till att få funktionen polariserande glas. Sedan är det tycke, smak och plånbok som får styra. Jag har alltid 3-4 par liggandes i väskan så jag kan låna ut om någon i båten har glömt eller saknar. I och med att de ligger i fiskeväskan så nöter det på glasögonen och därav en billigare sort.

De varumärken som varit med på bild är: Polaroid, Peak, Maui Jim, Leech. Det finns så klart en uppsjö andra tillverkare som säljer solglasögon med polariserande glas, ut och sondera.

På med brillorna och ut och ryck gädda nu.

Daniel

https://www.fiskefuralle.se/dags-att-trycka-egna-profilklader-med-hugg-garanti/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelTrosahelgen i Gnesta – 2 fiskebåtar bombar vassarna
Nästa artikelTung-gung i Värtan på g!