Trosahelgen i Gnesta – 2 fiskebåtar bombar vassarna

Min kära kompis Jakob Silow i Björnlunda hade sedan i vintras kallat till mönstring och drömfiske i Trosa den här helgen. Planen var att typ en 4 båtar och en 6-8 personer skulle tillbringa helgen i för de flesta nya fina gäddvatten. Men det började droppa av en och annan ju närmare det kom och vi blev till sist 4 dedikerade krigare som trailade i båtarna kl 7 på lördagsmorgonen.

Några kom inte loss hemma, Tobbe fick jouren och hade 4 timmars inställelse till Arlanda, och som lök på laxarna så ändrades gameplan till att köra Frösjön och Klämmingen istället för Skärgårds och Trosafiske.

Jake the snake cake hade fått rapporter under fredagen om att det “knullades” i vasskanterna i Trosa,  hans egna ord, jag skulle aldrig ta de orden om lite umgänge sugna damer och herrar emellan i min mun. Och vi har inte det språkbruket i den här bloggen, men så är jag ju inte från Sixfingerland å andra sidan. Fördelen med mindre sjöar är ju att de kan inte smita ut på oändliga fjärdar, de små gädduslingarna så det var tummarna upp på helgems fiskevatten.

Jakob hade “provfiskat” under fredagen och fått upp 3 fisk med en 6kg på topp under 1,5 timmar. Samma sak från Pertan i Furusund som hade en sjuk huggsexa samma dag, och Tobbe ryckte upp en 7:a i Västerås under tiden undertecknad satt i sköna möten hos mina kunder och diskuterade digitala kampanjupplägg. Jag var laddad till max för att äntligen få till en hel helgs fiske.

Fredagsmys hos Jakob - rigga gummi, dricka bira och snacka m hur kul det kommer bli imorgon
Fredagsmys hos Jakob – rigga gummi, dricka bira och snacka m hur kul det kommer bli imorgon – bara så bäst

Så förutsättningarna skulle vara grymma, det skulle bli lite sol runt lunch, lagom blåsigt och vi visste att det är typ 1 vecka kvar till leken om vädret blir stabilt och tempen stiger lite grand. Det blev Jag, Jakob, Jimmy och Nicklas som till sist stod på startlinjen. Nicklas är en gammal skön kompis till Jakob som körde från Halmstad på fredagen efter jobbet för att få 2 dagars tokfiske med oss. 5 timmars körning enkel resa är stort. Nicklas hemmavatten är Bolmen och det var kull att få en inblick och höra hur hans dagliga fiske är där nere. Det är precis det här som är så fantastiskt med fisket, alla nya kontakter och kompisar som man får genom sitt fiskeintresse, väldigt inspirerande och dessutom utvecklande att få ta del av andras erfarenheter och samtidigt lära sig något användbart.

Klockan är 7 på morgonen och prestigen är stor, jag och Jimmy hade gett oss fan på att fiska skiten av Jakob & Nicklas – prestige de luxe alltså. Nicklas har kontakt ganska tidigt med en PB-Gädda, men den vill inte riktigt hugga. Han får lite sneare upp en mindre firre, en tröstis på 2-3 kg, rund som en boll med en fisk i magen, en fisk i svalget där fenan sticker upp och den vill tydligen ha lite till då den hugger på ett jerkbete.

Jag har riggat med favvobetet Eastfield Wingman Grön/guldglitter som levererat stabilt alla mina pass nu på våren, och Jimmy kör ett nytt Westingummi med firetigertecknignen.

Wingman outback med shallowskruv
Wingman outback med shallowskruv, levererar stabilt eftersom det är det enda jag skickar i vattnet och då är det min valda sanning:), så nu har även Jimmy en i sin Westindominerande hink så får vi se….

Vi byter ståndplats från en grund flad som vi tog utgångsposition i, nära ett utflöde. Vi glider 200 meter till  ett sund med glesvass, som under sommartid är oåtkomligt då det är en näckrosbädd på 100 x 100 meter där, men nu så hugger det en liten snipa i första stoppet och jag beslutar oss för att här skall vi nöta av, då jag har lärt mig följande av vårfisket, vilket är helt nytt för mig och som jag tror kommer ge mig massor med gäddavkastning under resten av året, men framför allt under vår och höstfisket:

– Bomba vassen, ge inte upp om det är tokdött 5-10 första kasten, dessutom finns det en gädda så finns det oftast fler, men det krävs ibland många många kast för att locka ut dem eller få dem att hugga.

– Gummi, är de petiga och stöter, eller tar ett bett så är det mer sannolikt att de inte är snabbare än vad du är med ditt mothugg. Ett hårt bete har jag fått för mig att de försöker bara en gång och sen är det kört. Jerken lockar fram fler men du missar också fler när det är lite försiktiga hugg.

– Lugna vatten, gärna lite solutsatta vatten när det är lite kallare, skyddade norrvikar när det blåser nordan är också ett bra alternativ.

Very true, gäller det mesta här i livet, men framförallt gäddfisket, ge aldrig upp, tål att upprepas.
Very true, gäller det mesta här i livet, men framförallt gäddfisket, ge aldrig upp, tål att upprepas.

Hur går det för oss i vita båten? Jimmy får hugg 2 gånger om, bra skit helt enkelt och vi passerar “de andra” i vår lilla interna tävling i både antal och vikt och stämningen är på topp, ni vet high five, knoge mot knoge, kramisar och stort leende.

Handle with care, 97 cm kärlek i Jimmys sargade händer.
Handle with care, 97 cm kärlek i Jimmys sargade händer.
Det rä inte gäddan som blöder, om han ser bister ut så har Jimmy precis tagit ett blodprov på sig själv, vass krok en självklarhet.
Det är inte gäddan som blöder, om han ser bister ut så har Jimmy precis tagit ett blodprov på sig själv, vass krok en självklarhet.
Het kille, fina fiskar bra vatten helt enkelt
Het kille, fina fiskar, svårt men kul vatten helt enkelt

Ett tips som är lite jobbigt för många vid C&R är att klipp krokarna så fort som möjligt om de trasslar in sig i håven och fortfarande sitter fast i gäddan, eller platta till hullingarna med en tång, om du ser att krokarna sitter illa och kanska kan skada eller om det är så att det finns risk att du har fisken alldeles för lång tid ovanför vattnet, klipp. Krok är billigt och en tång en nödvändighet. Ett annat tips är att byta exmplevis Busterbetenas krokar som börjar rosta efter ett pass, inte kul om du har PB på väg upp och krokarna kroknar vilket hände Jakob under lördagsturen, inget PB men en bättre fisk som numera är piercad i ena läppen, trist för alla inblandade.

Det är ju det här som är livet, vår och båtarna i vattnet, lunchdags och en summering av förmiddagen och bygga förväntningar inför eftermiddagen
Det är ju det här som är livet, vår och båtarna i vattnet, lunchdags och en summering av förmiddagen och bygga förväntningar inför eftermiddagen

Efter en skön start på lördagen så är det sen aptrögt resten av dagen, det börjar lossna vid 16-tiden och jag sätter 4 på raken, riktigt skönt och ni vet att det ger en skön energi att få lite hugg längs en och samma vass. Glädjen är stor och det släpper lite. Den gula båten har på hela dagen fått 1 gädda, tufft för Mr Halmstad, 5 timmar restid per fisk är ju trots allt bättre än Manges ökända Rügenresa. Mange hur många timmar restid per fisk hade du? Det är alltid kul att skapa olika KPI-er för fisket. Om det går att mäta fiske på nåt sätt, då har Mange räknat ut det, jag älskar honom för den energin och hängivenheten, Magnus tar Gäddmanagement till en helt ny nivå.

Lånar instagrambilden till att visa glädjen över 4 fisk på 30 minuter, alla på Wingman Outback
Fixar lite läppglans, lånar instagrambilden för att visa glädjen över 4 fisk på 30 minuter, alla på Wingman Outback, smal men lång

7 fisk totalt i vår båt under lördagen tycker jag är helt okej, jag vet att många knappt ger sig ut för det antalet, och det är viktigt att säga att det finns inga rätt eller fel. Vi är med i tävlingar där det är flest, längst, flest som är längst, tyngst. Frontade eller inte – det är för många viktigt att fånga stort och det är klart att det är målet, skulle ju ljuga annars. Jag skulle vilja säga att för de flesta så är det sällan man får en metersfisk eller 10+ om man är ute 1-2 gånger i månaden, eller några timmar var annan helg. Sen finns det ju många som är extremt duktiga och som fiskat i sina vatten i 20 år och har järnkoll på hur man lyckas med det som är en dröm för många. Och jag måste säga att efter den här starten på året å är jag ganska ointresserad över storlek, det är alltid lite roligare med en lite större, men det är framförallt hugget som är det jag vill åt och landningen är belöningen.

Hur går det för Jakob & Nicklas? jo de har kört Jerk, lockat fram riktigt fina fiskar som inte hugger, tappar en större fisk när den inte håvas utan skall gällock-landas, och kroken sätter sig samtidigt i handleden. Helt enkelt en hel del otur, så revanschlustan är stor när gulagänget ger sig in mot hamnen för att traila hem.

Vi tar en skön middag och trillar ner i soffan och tar en titt på Alaska-filmen, heeelt underbar när man är ute en helg och fokuserar på fisket.
Jakob och Halmstadsresenären har revansch att utkräva och får 2 timmars försprång på söndagen, skönt att få sova lite när man leder. Lite Fly vs Jerk och Trummanstyle – morgonfika i lugn och ro på mig och Herr Söderholm. Ungdomarna under 30 är uppe med tuppen och rapporterar första landade innan kl 8.

Nöta är melodin, Bomba metoden och Jakob´s Vator 14R med 30hk är verktyget
Nöta är melodin, Bomba metoden och Jakob´s Vator 14R med 30hk  och en Watersnake är verktyget

Det är typ storm ute så det är lugna vatten som gäller. 50 meter tak hade tydligen blåst av nåt tak under dagen men det är ju inget som hindrar. Glädjen är stor då Nicklas drar 5 snabba på förmiddagen, och Jakob är fortfarande nollad – den killen får höra rätt mycket tråkningar från den vita båten.

Söndagsfika gör gott,
Söndagsfika gör gott, och i bakgrunden cruisar en Tracker V16 med dubbla Talon – grym båt och lyxlirare

Vi kämpar på och får väl upp en och annan gädda, jag måste in till hamnen vid 14, och det är ju som alltid då som huggperioden börjar, likaså nu, vi hittar en lång vass med flera hotspots och flera hugg – livet är bra gott och lämnar faktiskt en bra känsla och sug efter nästa pass. Det är ju något man inte råkar ut för ofta men tiden var knapp.Hur gick det för Jakob då – jo det blev en fin 6 kg´s sista timmen – skönt – ingen blankning.

Fredrik med en av söndagens 5 fina - skön resa hem de 5 timmarna
Nicke med en av söndagens 5 fina – skön resa hem de 5 timmarna efter en bra förmiddag
Hur söt som helst, men det tog en hel del övertalning för att få Jimmy att förstå att man kan inte ta hem gäddorna, till sist släppte han taget och muttrade något om att -vi ses snart igen tjejen
Hur söt som helst, men det tog en hel del övertalning för att få Jimmy att förstå att man inte kan ta hem gäddorna, till sist släppte han taget och muttrade något om att “vi ses snart igen tjejen”

Det var en underbar helg, saknade inte Trosa en sekund, ett 15 tal upp tillsammans och suget att firra igen är enormt. Jakob – stort tack för logi & förplägnad. Stort tack även till er som följer oss och som läser vår blogg, Jag vet att många där ute har haft en fantastisk vecka där leken inte har börjat.

Det krävs 3 för att dansa tango - skitfiske på er därute - snart hörs vi igen
Gäddgroupie – Det  krävs 3 för att dansa tango

Byt tafs och på med flytvästen – sköt om er därute, snart helg och nya möjligheter.

Peter

Notiser:

Jag har tagit första turen till Söders Sportfiske på Hornsgatan. Inhandlade en ny håv och lite smågodis hade ett kort snack med grymt ödmjuke Adam Orre. Ni som har instagram – följ Fredagsminoritet som Adams konto heter – mycket humor och kärlek i hans inlägg blandat med grov fisk.

Min kusse Magnus tillbringade lördagen i Trosa skärgård, som vi ratade och petade upp 16 st, alla i klart vatten – noll st i grumligt, det är bara med mig bakom rodret som han blankar – konstigt;)

Föregående artikelPåskfiske del 2 – Furusund – den huvudlösa dagen
Nästa artikelSolglasögon, Fiskeglasögon eller Fiskebrillor