Tung-gung i Värtan på g!

Stora Värtan utanför Täby är ett välkänt vatten främst tack vare Värtan Cup som årligen arrangeras av sportfiskeboden. Men Värtan har också blivit känt för ett fantastiskt fiske efter gädda under 80 och 90-talet. Det var också här Bengt Öste tog en riktigt fin gädda under inspelningen till “Visst nappar det”. Det råkar också vara mitt hemmavatten.

Visst nappar det när det begav sig. Jag tror t o m det är från avsnittet från Stora Värtan
Visst nappar det när det begav sig. Jag tror t o m det är från avsnittet från Stora Värtan

Tyvärr är fisket långt ifrån på samma nivå som under det glada 80-talet och det är synnerligen långt mellan huggen. Vattnets rykte har lett till högt fisketryck och krokvana gäddor. I vänskapskretsen har i vissa fall Värtan fått det inte så glamorösa namnet Vårtan (blev fel en gång i ett meddelande från mig och det har satt sig 🙂 ). Jag känner att jag ibland har svårt att locka med Peter och Danne på kvällsturer. En tur på Värtan kan innebära blankning även för en rutinerad gäddfiskare. Jag är tyvärr inte skapt så att jag kan tacka ner till en tur och är det trögt ser jag det snarare som en utmaning. Jäkla pannben – ibland hade det varit skönt att ha mindre av det… Men det är säkert en bra egenskap också!

En gädda av hyfsad size i Värtan rankar jag mycket högre en samma i Furan, Mälaren eller något annat vatten. Samtidigt är jag heeeelt övertygad om att det seglar kring rejäla klunsar där. De har bara bestämt sig för att vara på en annan plats än jag, eller så har jag inte haft rätt taktik för att lura dem (jag vet det låter svårt att första hahaha!). De finns där någonstans (inbillar jag mig). Allt stämmer ju:

1. En tidigare stam med storvuxna gäddor. Det DNA:t måste finnas kvar
2. Gott om betesfisk. Både strömming, löja, mycket borre, brax och öring seglar omkring i vattnet
3. Intressant topografi med många möjliga lokaler

En glad Stampe med pelagiskt fångad 11kg gädda
En glad Stampe med pelagiskt fångad 11kg gädda

Jag har tagit det här med att knäcka storfisk-koden i Värtan som ett litet personligt mission. Jag har inte dyrkat upp låset ännu, men det SKA gå :-). Jag har under vintern funderat mycket på var gäddorna kan hålla hus då de inte verkar hålla till där jag varit. Dels har jag letat upp ett gäng nya platser jag ska prova under årets fiske men framförallt ska jag ge tungt, djupt frivattenspinn en chans. Efter att se bl a Stampes framgångar vill jag också ge det en chans och jag har ett gäng intressanta platser.

Så under vintern har det fixats och shoppats. Först ut var att skaffa prylar så jag kan kasta tyngre beten. Jag har tänkt mig mycket fiske med gummi av det tyngre slaget så ett matchande spö var ett måste. Jag hittade ett begagnat spö på 9 fot -330g från Tackle Industry. Jag kan inte kasta en katt (som en viss SZ hävdar han kan med sin nya påk 🙂 ) men iaf kasta 1/3 kg!

Förvånansvärt lätt klinga måste jag säga. Tyvärr gick inte transporten så bra men jag återkommer med det i ett annat inläg
Förvånansvärt lätt klinga måste jag säga. Tyvärr gick inte transporten så bra men jag återkommer med det i ett annat inläg

Det kompletterades med en Shimano Calcutta baserat på flera fiskare jag träffat på Rügen-resan.

Sen var det det där med beten… Mycket kul! Jag började ute i garaget, inte på nätet. Resultatet blev valen. Den är egentligen byggd bara för detta typ av fiske. Sen visar det sig att det betet har fler strängar på sin lyra men det är ju bara positivt 🙂 Det rör sig bra, går djupt och grunt och fladdrar fint m svansen och klockar in på 150-160 gram bereonde på hur jag viktat betet.

Ett knippe valar. Jag känner redan nu att jag kommer lägga till 2-3 färger till samlingen. Någon öringvariant, en strömmingvariant samt något brunt. Vi får se var inspirationen tar mig
Ett knippe valar. Jag känner redan nu att jag kommer lägga till 2-3 färger till samlingen. Någon öringvariant, en strömmingvariant samt något brunt. Vi får se var inspirationen tar mig

Sen kom jag på att min modell Lupus Twintail också kan funka om jag blyar ner dem – såklart

image

Sen dök det upp lite kul på säljsidorna också. Vännen Klas Norberg behövde lätta sin väska lite och det hjälpte jag så gärna till med. Det blev en handfull Tackle Industry Super D Magnum. Några små nätta saker på 224 gram som utsträckta är 46 cm!

Super D:s en masse. Heta  färger! Undrar hur länge kroppen kommer palla med dessa
Super D:s en masse. Heta färger! Undrar hur länge kroppen kommer palla med dessa

Klas har lite egna beten också. Bullshad och bulltail som jag tycker är riktigt fina. Här en Bullshad i bubblegum-färg. Den tror jag inte Vårtan, förlåt, Värtan-gäddorna sett innan!

Bullshaden solar sig i söderläge
Bullshaden solar sig i söderläge

.. och några Jeff Boggs Big Paddletail också. De kändes stora när jag knappade hem dem, men inte nu längre när jag har Super D:na att jämföra med. De känns till och med fjuttiga. Men men – så små är de inte!

Coola - eller???  De väger
Coola – eller??? De väger “bara” 130 gram och är ca 20 cm.

Efter att ha kollat in några klipp om Bondy Bait och de brutala hugg man kan få var jag tvungen att lägga till vertikalande till arsenalen också. Kolla in själv – mitt hjärta slår frivolter när jag ser detta 🙂

Så grymt!!! Efter att ha sett detta klipp fick jag kontakta Jakob på SF-Lures och höra om han kunder göra någon spinnerstjärt. Såklart var svaret! Efter någon vecka dök det upp två stycken och resultat blev detta: Vertikalvalen!

En val med spinnar-blad istället för tail, viktad för jiggning och öglan längre upp på ryggen. Här i en ny favvo-färg som jag förstår heter
En val med spinnar-blad istället för tail, viktad för jiggning och öglan längre upp på ryggen. Här i en ny favvo-färg som jag förstår heter “atomic carrot”. Bara namnet alltså… det måste ju fånga fisk

Sen har jag lite annat smått och gott som kommer få vara med också. Klassiker som Rapala Magnum (den stora modellen), Rapala Shad Rap sinking och Westin Platypus kommer få jaga frisimmande demoner.

Nu när jag sitter och skriver detta blir jag våldsamt taggad! Ska bli riktigt kul. Jag räknar inte med succe direkt. Snarare nötande och gnuggande men det kan vara skönt ibland. På onsdag blir det Värtan-premiär. Får se vilken taktik som bär frukt 🙂

Tajta linor

//Mange

Föregående artikelSolglasögon, Fiskeglasögon eller Fiskebrillor
Nästa artikelInte dumt att fylla år