Inför Värtan Cup – Mässan för tredje gången gillt… eller var det 20:e gången?

Jag sitter nyss hemkommen från den årliga “inför-Värtan-Cup-mässan” och smälter intrycken. Imorgon går ju den anrika gäddfisketävlingen Värtan Cup av stapeln i mina hemmavatten: Stora Värtan utanför Täby i Stockholm. Fiske i Värtan är ju något som jag både hatar och älskar. Det är trögt, tufft och otroligt belönande när man väl knäcker en kod. Men det är svårfiskat, mycket svårfiskat. Något som de runt 150 ekipagen säkerligen kommer få uppleva imorgon.

Vill du veta mer om tävlingen och dess historia körde vi ett längre inlägg om den i fjol. Den kan du hitta här och vi har också intervjuat mannen vi är så imponerade av, drivkraften bakom värtan cup, trimmade Ambassadeur-rullar mm som har ett stort klappande hjärta för barn och ungdomar: Micke Boettge. Han har vi också intervjuat såklart! Den hittar du här

Värtan cup-mässan brukar vara en kul, mysig familjär tillställning med skönt häng och en möjlighet för de tävlande att köpa några sista hemliga kort inför den stundande tävlingen. Många leverantörer och profiler brukar vara där och så också i år. CWC med Trumman i spetsen, hela Eastfieldgänget, Rapala/Shimano med Mathias Holgersson, Westin m Daniel Westin, Marinsystem (Alumacraft), Comestedt (MinnKota, Hummingbird), Savagegear, AbuGarcia m fl.

Dessutom demade de flesta av leverantörerna sina beten, spön och rullar.

Nu tänkte jag bara kort och gott och dela med mig av lite intryck i form av ett bildkollage. Håll tillgodo

Kocken, Mackan och Jakob. Kort och gott Eastfield var där med både (såklart) Wingman, premiär på Wingman XL, teasers på borregodis OCH vrålsnygga hoodies. Hade jag inte redan haft min favvo FiskeFürAlle-Houdini hade jag slagit till
Kocken, Mackan och Jakob. Kort och gott Eastfield var där med både (såklart) Wingman, premiär på Wingman XL, teasers på borregodis OCH vrålsnygga hoodies. Hade jag inte redan haft min favvo FiskeFürAlle-Houdini hade jag slagit till

 

Borregodis á la Eastfield. På vägen till mässan lyckades jag komma på varför Peter inte fiskar borre - Det finns ju inga Wingman för borre hahaha! Så nu är det dags Peter
Borregodis á la Eastfield. På vägen till mässan lyckades jag komma på varför Peter inte fiskar borre – Det finns ju inga Wingman för borre hahaha! Så nu är det dags Peter. Visst är de gulliga?

 

Vi passade på att tacka för grymma beten och överräcka några schyssta mössor. Kocken verkar gilla dem. Självklart hade vi bara med två när de är tre... Vi vill få igång bråket lite ;-). Skämt åsido - vi får fixa fram en till såklart
Vi passade på att tacka för grymma beten och överräcka några schyssta mössor. Kocken verkar gilla dem. Självklart hade vi bara med två när de är tre… Vi vill få igång bråket lite ;-). Skämt åsido – vi får fixa fram en till såklart

 

Mathias Holgersson - Rapala pro-guide var där och visade gäddgodis. Helskön kille vi fick möjlighet att prata med när vi intervjuade lagen inför Fly vs Jerk.
Mathias Holgersson – Rapala pro-guide var där och visade gäddgodis. Helskön kille vi fick möjlighet att prata med när vi intervjuade lagen inför Fly vs Jerk.

 

The piece d'ressistance på mässan enligt. Min nästa rulle kanske? Inte helt billig bara men JÄKLAR vilken rulle
The piece d’ressistance på mässan enligt. Min nästa rulle kanske? Inte helt billig bara men JÄKLAR vilken rulle

 

Här är en syn man inte ser varje dag - en Daiwanörd som faktiskt inte bara håller i utan också uppskattar en Shimano :-D
Här är en syn man inte ser varje dag – en Daiwanörd som faktiskt inte bara håller i utan också uppskattar en Shimano 😀

 

Westin och Daniel Westin visade upp en massa gäddgodis. Här en skön HypoTeez i väldigt het färg
Westin och Daniel Westin visade upp en massa gäddgodis. Här en skön HypoTeez i väldigt het färg om du frågar mig. Skönt downsize-bete i helt rätt löj-storlek – som även finns som borrebete med riktigt bra resultat.

 

Marinsystem visade upp en sjukt fin Alumcraft. Rädd för att jag skulle behöva bli "tvungen" att köpa en valde jag att inte titta närmre än så här ;-)
Marinsystem visade upp en sjukt fin Alumcraft. Rädd för att jag skulle behöva bli “tvungen” att köpa en valde jag att inte titta närmre än så här 😉

 

Zalt var där såklart. Vi älskar Zalt och ser man denna listan är det inte bara vi som gillar Zalt. Även gäddorna verkar ju gillla Zalt... Och då är inte ens Sveriges nya gäddrekord med på lsitan. Inte en överraskning för oss. Det finns nog bara ett bete som kommer in närheten av liknande stamtavla - Buster Jerk...
Zalt var där såklart. Vi älskar Zalt och ser man denna listan är det inte bara vi som gillar Zalt. Även gäddorna verkar ju gillla Zalt… Och då är inte ens Sveriges nya gäddrekord med på lsitan. Inte en överraskning för oss. Det finns nog bara ett bete som kommer in närheten av liknande stamtavla – Buster Jerk…

 

Zalt visade upp nya Zalt trio som jag också provfiskade. Rörde sig jättefint redan vid otroligt långsam inspinning. Kommer bli en kallvattenskiller. Men inte bara då - när man vevade på så åkte den i stora S, la sig på sidan mm - otroligt hett och har skön gång både i alla tre öglorna
Zalt visade upp nya Zalt trio som jag också provfiskade. Rörde sig jättefint redan vid otroligt långsam inspinning. Kommer bli en kallvattenskiller. Men inte bara då – när man vevade på så åkte den i stora S, la sig på sidan mm – otroligt hett och har skön gång både i alla tre öglorna

 

1,2 & 3öglor
1,2 & 3öglor

 

Jag fick även möjligheten att för första gången känna på den mjuka Zalt. Den går att tweaka mycket beroende på hur man bockar den. Jag provade även att jerka den. japp - det gick - ett hårdbetesgång i mjukt format som kan få gäddan att hugga en andra gång - overkligt
Jag fick även möjligheten att för första gången känna på den mjuka Zalt. Den går att tweaka mycket beroende på hur man bockar den. Jag provade även att jerka den. japp – det gick – ett hårdbetesgång i mjukt format som kan få gäddan att hugga en andra gång – overkligt

image

Så här tänkte jag fiska mina nya mjuka zalt jag kommer köpa. Denna formen kallas kringlan och är grym på 15+gäddor på pensionshemmet
Så här tänkte jag fiska mina nya mjuka zalt jag kommer köpa. Denna formen kallas kringlan och är grym på 15+gäddor på pensionshemmet

 

SavageGear var där såklart också med sina otroligt realistiska, grymma beten
SavageGear var där såklart också med sina otroligt realistiska, grymma beten

 

Mr Vinnare 2 ggr i Värtan Cup - Jocke Åklint, tillika en av hjältarna på sportfiskeboden höll ordning på alla
Mr Vinnare 2 ggr i Värtan Cup – Jocke Åklint, tillika en av hjältarna på sportfiskeboden höll ordning på alla

 

Och vem var det som satt där på en bänk - Jo mr Holybaits - Erik Åberg. Förra året ställde han ut. Denna gången fick jag vara med på en riktig "kolla vad jag har i bakluckan"-show - lite nya prototyper som ser sjukt heta ut
Och vem var det som satt där på en bänk – Jo mr Holybaits – Erik Åberg. Förra året ställde han ut. Denna gången fick jag vara med på en riktig “kolla vad jag har i bakluckan”-show – lite nya prototyper som ser sjukt heta ut

 

Va? Ingen paddel??? Nej detta är beten tänkta att fiskas med spinnarblad bak. Erik började köra med dessa i maj och har haft rejält med framgång med dem
Va? Ingen paddel??? Nej detta är beten tänkta att fiskas med spinnarblad bak. Erik började köra med dessa i maj och har haft rejält med framgång med dem

 

Otrolig färsättning, otrolig finnish
Otrolig färsättning, otrolig finnish

 

Comstedt körde demo på valda delar av Hummingbird-serien
Comstedt körde demo på valda delar av Hummingbird-serien

 

Och i CWC:s monter kunde jag bara inte slita ögonen från dessa Trueglide Guppy Rubbertail. De har verkligen lyckats både med finnish och gång. (Jag har två i trä att jämföra med). Dessa är dessutom lite mer i "gäddformat". Mina är ännu större klossar
Och i CWC:s monter kunde jag bara inte slita ögonen från dessa Trueglide Guppy Rubbertail. De har verkligen lyckats både med finnish och gång. (Jag har två i trä att jämföra med). Dessa är dessutom lite mer i “gäddformat”. Mina är ännu större klossar

imageimage

Och självklart fick jag prata lite med Trumman som demade. För övrigt kan jag ge en massa tummar upp till utrustningen Trumman håller upp - Xi7-rullen kändes kanon och Lizzard-spöt var galet skönt. Varför ska det finnas så många sköna spön? Man vill ju ha ännu fler. Jag har ju redan 27 spön och här fanns det minst tre till jag skulle kunna utöka arsenalen med ;-)
Och självklart fick jag prata lite med Trumman som demade. För övrigt kan jag ge en massa tummar upp till utrustningen Trumman håller upp – Xi7-rullen kändes kanon och Lizzard-spöt var galet skönt. Varför ska det finnas så många sköna spön? Man vill ju ha ännu fler. Jag har ju redan 27 spön och här fanns det minst tre till jag skulle kunna utöka arsenalen med 😉

Kort och gott – som alltid skön stämning, sköna människor och härliga prylar. Skitfiske önskar vi alla lagen imorgon

//Mango

Vill du läsa mer om Värtan Cup så hittar du historien om tävlingen här

https://www.fiskefuralle.se/vartan-cup-the-story/

ps2: Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.2

Föregående artikelVitan – a lovestory – en fiskebåt får nytt liv
Nästa artikelDags för höstfisket – tips och tankar – en mental utmaning för gäddfiskaren?