Vårfiske efter Gädda – Hur gör Sussi Stridh?

Det här är ett riktigt inspirerande inlägg om Vårfiske efter gädda från en av våra mest erfarna fiskare vi har. Sussi Stridh har dessutom skrivit om fiske under bra mycket längre tid än vad vi har gjort. Vårt första möte skedde på en Sportfiskemässa ute i Kista för rätt många år sedan nu, vi var grannar på Blogg-gatan och vi hade massor med respekt för alla stora namn som kunde så mycket mer än oss.

Vi träffas varje år på sportfiskemässan och vi rör oss i samma kretsar med många gemensamma vänner, så nu var det dags att ta en stund och få ta del av hennes kunskaper om gäddfiske, och Sussi har ju alltid hållit fanan högt när det gäller flugfiske vilket är lite extra spännande för oss som inte kör med flytlina. Sussi har också en stor nyfikenhet över att ständigt utvecklas och utveckla sitt fiske. Det är inte förvånande att Sussi Stridh numera är Pro-Staff för Greys & Team ABU, hon tillhör de där underbara personerna där fisket är en livsstil och gärna sprider sin kunskap.

Så nu är det äntligen dags att få möjligheten att inspireras av en ödmjuk och inspirerande flugfiskare med massor av positiv energi och framåtlutad gäddfiskare. Välkommen Sussi Stridh till serien om vårfiske efter Gädda.

Vem är du Sussi Stridh, som står i midjedjuptvatten och svingar majestätiskt med flugspöt:

Tack för den fina introduktionen! Jag är en 43-årig kvinna med skinn på näsan och en envishet utöver det vanliga. Bor i ett eget litet hus, på landet utanför Nässjö och arbetar heltid som personlig assistent. Är särbo med Jens ”jenzza.lures” Norblad som bor i Karlskrona och det var gäddfisket som förde oss samman.

Vid sidan av min anställning, driver jag också enskild firma ”Sussi Stridh Fiske & Fotografi”, för att kunna ta mig an uppdrag inom fiske, fotografering och sälja artiklar. Firman flyter på bra och jag gör allt från att sälja mina flugor, sälja bilder, ta med folk på fiske, till större uppdrag såsom exempelvis bröllopsfotograferingar.

Var fiskar du oftast, vad räknar du som ditt hemmavatten?

De senaste 6 åren är det Blekinge skärgård som jag fiskat mest i. Men jag har även gjort några resor till Storsjö Kapell i Härjedalen/Jämtland både försommar, sommar och höst och i år är det 10:e året som jag åker dit. De senaste 4 åren har varit med fokus på gädda. Jag fiskar såklart en del på hemmaplan också i sjöarna kring Nässjö med omnejd, men gillar att vara på resande fot.

Vi vill ju alltid höra hur det började, var såddes fröet till en fiskande livsstil?

Gick från att vara ryttarinna med egen häst till att satsa all fritid på fiske, framförallt flugfiske och då med gädda som största passion. Fiskar även andra arter men inget slår aggressiviteten gäddan besitter. Jag har fiskat sedan barnsben och det var för det mesta mamma som tog med mig ut i den lilla ekan för att meta under varma och sköna sommarkvällar.

Vad fiskar du mer för arter?

Det blir abborre, regnbåge, öring, harr, röding och havsöring.

Var hittar du själv inspiration och inhämtar kunskap för ditt fiske?

Jag inspireras av andra sportfiskare som värnar om miljön och som behandlar fisken som ett levande väsen och inte en trofé. Kunskap har jag fått via många av mina fiskevänner och framförallt är det två personer som gett mig nycklarna till att sedan själv utvecklas. Det är Martin Stålhammar, marinbiolog på länsstyrelsen i Karlskrona och Jörgen Dahlin som flugfiskat gädda i över 25 år i Blekinge skärgård.

Du har ju många discipliner och fiskesätt som du använder dig av: fluga, spinn & Isfiske.

Eftersom jag älskar att fiska med egengjorda beten så är det flugfiske med egenbundna flugor som är prio ett.  Mitt nyårslöfte var att börja spinnfiska på allvar och med tanke på att jag har Jens vid min sida så är det högst troligt att jag börjar tillverka egna jiggar framöver och vem vet, kanske jag till och med kan lyckas karva ett och annat träbete också. Ismete är också en passion och även där sliter jag med mörtstugor för att förse mig själv med betesfisk.

Hoppsan, det där lät väldigt intressant. Det finns ju en del duktiga betesbyggare som började med flugfiske. Ja jag tänker framförallt på Svartzonker. Det här kan bli spännande med tanke på att Jens är en framstående betesbyggare och Sussie har mycket kunskap, och just Karlskrona & Blekinge är ju ett riktigt betesbyggarmecka med många fina konstnärer som våra vänner Nettelblad, Waide, TN Lures & Ola Lures och då har jag ändå missat en mängd grymma betesbyggare, förlåt förlåt.

Vad är vårfiske för dig?

Öppet vatten med chans att få uppleva magiskt bra fiske

När brukar våren infalla i dina hemmavatten, dvs när brukar det vara islossning?

Våren infaller mellan mars och maj här på Småländska Höglandet, betydligt tidigare i Blekinge och absolut senare i Storsjö Kapell.

Vad skulle du säga kännetecknar dina hemmavatten i trakterna runt Nässjö?

Grunt vatten med varierad typ av växtlighet, färg och betesfisk. En del platser är det högt fisketryck på och andra knappt inga som fiskar. En del vatten bedrivs det yrkesfiske på och har populationer av säl och skarv och i andra vatten finns inga av dessa faktorer som kan påverka fisket negativt.

Flytringsfiske
Numera Greys Pro-Staff som gäller för Sussi, duktig fotograf och den här Selfien är ju intressant, vem tog bilden? Hur paddlar man till närmsta flytringare för att få sin fångst förevigad, dessutom med en sprattlande gäddis i näven.

Om du tycker något är lite knepigt med vårfisket vad är det?

Det knepiga är att man inte riktigt vet när gäddan går in för lek och det är svårt att planera optimala fiskedagar. Dels pga leken och dels pga de yttre faktorerna så som väder och vattenstånd.

Vårfiske brukar man ju dela in i för och efterleksfiske, vad är skillnaderna?

Skillnaden är att gäddorna har ätit upp sig rejält inför leken och efter leken brukar de vara smala. I båda fallen är de ganska huggvilliga förutom när leken väl infaller.

Vilket föredrar du?

Egentligen tycker jag bättre om höstfisket då det känns etiskt snällare mot fisken. Med tanke på att gäddan behöver sin energi inför leken och sedan hämta energi efteråt så känns det inte helt ok att störa dem genom att fiska och utsätta dem för stress. Men om jag måste välja så får det bli efterleksfiske. De flesta föredrar förleksfisket då chansen är som störst att kroka tunga gäddor, men jag är inte så fokuserad på vikt.

Jag brukar delta i tävlingar, framförallt onlinetävlingen Gäddfajten som drivs av FishEco, och i dessa sammanhang är det längden som gäller och inte vikten. Det känns också som en snällare hantering av fisken att mäta längd istället för vikt.

Kan man gissa på en klassisk Blekingegädda tagen på en Svartzonker Tånglake?

Platsval i dina vatten i för-och efterleksfisket?

Jag har alltid gillat att fiska på grunt vatten och letar gärna sjöar där medeldjupet är runt tre meter så jag söker efter gäddan på grunda platser oavsett när. Vid vadfiske i Blekinge så letar jag efter vikar som är lite dyiga och gärna sydvända i början av våren, när vattnet blivit varmare och efter leken. Då söker jag platser där jag vet att betesfisken håller till och som gärna steniga och vegetationsrika.

Om vi börjar med förleksfisket, vilka tips skulle du vilja ge?

Kallt vatten innan lek så funkar lättdressade flugor som jag kan fiska hem väldigt sakta otroligt bra och jag kör då med flytlina på flugspöet, eftersom det ger mig en stor chans att kunna fiska på grunt vatten utan att fastna i botten.

Vilka tips har du för efterleksfisket?

Efter lek och vid varmare vattentemperatur så fiskar jag med flugor som ger mycket rörelser vid snabb hemtagning. Även här funkar flytlina bra och det kan bli galet roligt att se när gäddan plogar efter flugan innan den hugger.  Men jag kan även använda en intermediatelina som ligger en bit under ytan och som gör att jag kan variera på vilket djup jag vill att flugan ska gå.

Vad använder du för beten/flugor och färger?

Jag har en förkärlek till naturliga och dova färger i framförallt Blekinge. Favoriten är brun/koppar och lite orangefärgad. Detta färgval funkar i princip året om och överallt. Men annars jag anpassar flugfärg utefter betesfiskens utseende.

sussi stridh egen fluga
Sussi´s egenbundna fluga och finfina hårspänne – innovativt!

Vad använder du för utrustning?

Jag använder Greys GR70 Salt spö #8 9ft i de allra flesta fall men har även ett spö i samma modell fast i #10 9ft som används om det är riktigt stormigt.

Vad skulle du vilja framföra till yngre fiskare som inte har så många säsonger vårfiske bakom sig, vad ska de tänka på?

Ge er ut så mycket som möjligt. Varje fiskepass ger erfarenhet, leta platser och var inte rädda för att fråga om tips. Framförallt, lär er hur ni ska hantera både fisken och naturen på bästa sätt för ett hållbart fiske och en hållbar miljö i framtiden.

Det är verkligen nyckeln till ett lyckat fiske, tid i vattnet. 
Samla erfarenheter från alla möjliga platser och personer. 
Det här rådet återkommer i princip hos alla vi intervjuar

Om du fick skicka med tre måsten för alla som vill lyckas med sitt vårfiske, vad skulle det vara?

  • Se över din utrustning så att den funkar för dig och håller för fisket du vill bedriva.
  • Ha alltid med en kroklossare, håv, vågsäck, våg och mätbräda för om det är superviktigt för dig att väga och mäta din fångst så underlättar det för dig att få svar på måtten och det är dessutom snällare mot fisken om du är förberedd.
  • Respektera din fångst, oavsett vilken storlek och njut av omgivningen runt omkring dig.

En sista fråga bara, Hur gick det till när du blev medlem i Greys Pro Team , som är många sportfiskares mål, att bli sponsrad och ingå i ett pro-Staffteam?

Det var i mars 2017 i samband med ett besök på sportfiskemässan i Elmia hamnade jag i ett lunchmöte med Olle Lidesjö från Abu. Fickk frågan som inte går att tacka nej till. Ett sponsorskap/samarbete, så sedan dess ingår jag i Greys Pro Team och Team Abu.

Berätta vad det innebär att tillhöra ett så välkänt varumärke som Greys & ABU?

det är oerhört viktigt för sportfiskare att förstå att om man vill bli sponsrad, att de ska vara medvetna om att det är ett stort ansvar. Att man måste tänka på att man representerar ett välkänt företag, att man ska kunna leverera och ge tillbaka av sin erfarenhet och kunskap. Det handlar ju väldigt lite om att man, som många tror, får produkter kastade på sig utan det ligger även ett enormt stort jobb bakom. Men även ett stort ansvar att representera inte bara sig själv utan även att vara ambassadör för både produkterna som kollegorna.

Vi gratulerar , och ett stort tack för för att du delar med dig av många års insamlad kunskap, vi ses i Jönköping på Sportfiskemässan 2019:)

Vårskitfiske på dig!

Peter

Här hittar du ytterligare massor med härliga tips om hur du lyckas med ditt vårfiske

https://www.fiskefuralle.se/category/gaddfiske/varfiske/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelHangin’ with Mattias “Trassel lures” Löfdahl
Nästa artikelVårfiske efter Gädda – Hur gör Mia Bagger?

1 KOMMENTAR

Comments are closed.