Vårfiske efter Gädda – Hur gör Mia Bagger?

Då var det dags för en ännu en ny artikel i serien om vårfiske efter gädda. Idag träffar vi Mia Bagger. Om du har följt KanalGratis serie med yngre gäddfiskare, Pike Hero, så känner du garanterat till Mia.

Mia Bagger Kanal Gratis Vårfiske efter gädda

Mia berätta gärna lite om dig själv, vem är du?

– Som vissa kanske redan vet så var jag med som deltagare i Pike Hero under 2017. Jag var förövrigt den första tjejen som någonsin ansökt till programmet och lyckades ta mig ända till final det året. Så vissa av er kanske känner igen mig som just “Pike Hero-tjejen”. För er som inte vet vem jag är…. Jag heter Mia och är 15 år gammal och bor i Enköping.

Det enda jag gör på fritiden är att fiska eller fixa med fiskeprylarna man har. Tidigare spelade jag handboll och fotboll men hoppade av för att jag ville satsa på det som jag älskar mest – gäddfiske!

När började ditt fiskeintresse?

Mitt fiskeintresse började ju när jag var väldigt liten och sedan har det bara blivit mer och mer. Men ett minne jag har, som då gjorde mig lite mer fäst vid gäddfiske, var när jag fick min första gädda i Trosa skärgård.  Min mamma bodde på en ö  i Trosa skärgård när jag var mindre och det var hon som tog mig ut och fiskade den gången. Så den som lärde mig att fiska var min mamma och hon har ju lärt mig mycket sen dess.

Var hittar du själv inspiration och inhämtar kunskap för ditt fiske?

Ett annat minne som jag aldrig kommer glömma är när jag var på sportfiskemässan första gången och Robbo Jonsson presenterade mig för en av mina största förebilder, Matilda Leijon och sen den dagen har hon varit den jag ser upp till mest av alla. Jag har en liten dröm av att få jobba på samma nivå som henne när jag blir äldre och hon stöttar mig alltid, hon är helt enkelt min största förebild.

Jag vill också lägga till att jag har träffat väldigt många nya vänner genom mitt fiskeintresse, men tyvärr ingen tjejkompis med samma intresse än. Och jag har även träffat en kille med samma intresse som stöttar mig och får mig att verkligen vilja fortsätta när det inte går så bra med fisket för mig.

SPortfiskemässan 2015. Mia hänger med Robbo.

Men en sak som alla måste veta nu när ni läser vidare är att jag jag har bara fiskat seriöst efter gädda i ca 4,5 år så jag har kanske inte mest erfarenhet av alla men jag ska berätta det jag kan och lite av mina erfarenheter.

Var fiskar du oftast, vad räknar du som ditt hemmavatten?

Jag har turen att jag bor så nära en av Sveriges största sjöar, Mälaren. Så jag räknar Mälaren som mitt hemmavatten, men jag fiskar även en del i Trosa skärgård och på de flesta ställen man kommer åt att fiska med eller utan båt. Eftersom jag även fiskar från flytring och land.

Jag fiskar ju inte bara gädda utan fiskar också abborre, gös, ädelfisk, ja alltså de mesta. Men jag fastnade ju så hårt för gäddfiske för att arten kan bli så stor och är oftast väldigt kraftig. Inte att föringa – Huggen när de är så kraftiga är underbara. Men även för att man använder större beten och kraftiga grejer i jämförelse med till exempel abborrfisket. Därför blev jag så fast vid gäddfiske. Men det mesta fisket är såklart roligt.

Hur ofta fiskar du?

Jag fiskar året runt, från det att isen släpper och så jag kan fiska från båt tills att isen lägger sig och då kör jag så klart isfiske. Men året runt är det en art jag söker efter och det är ju såklart gäddan. Så på vintern ismetar jag och resten av året så kör jag spinnfiske men även flugfiske efter gädda.

Fin ismetad gädda synar livet ovanför isen en kort stund.

Vad kännetecknar dina hemmavatten?

Om man ska säga vad som kännetecknar mitt vatten är de väl att de är lite grumligt vatten, det finns väldigt mycket vass och vasskanter och att de är väldigt mycket växtlighet på botten. Det kanske är många vatten som har det, men det är så jag kännetecknar mitt hemmavatten vatten iallafall. Våren infaller oftast runt april i mina hemmavatten alltså Mälaren.

Vad är vårfiske för dig?

För mig är vårfisket indelat i två delar: förleksfisket och efterleksfisket. Men det stora skillnaden är att på förleken har de inte lekt ännu och på efterleken har de lekt klart. Men det är mycket mer som skiljer de åt, som att på förleken så är honorna mycket tyngre och segare då de har en massa rom i magen och är väldigt svårflörtade när de ska till sina lekplatser för de vill knappt äta nånting.

Men sen efter leken då det är efterleksfiske som gäller är nästan alla gäddor jättehungriga och då hugger de på allt som rör sig. Så under efterleksfisket är det inte så svårt att få fisk, men det är svårt att få någon med tyngd eftersom alla gäddor är utlekta och inte har kvar nått i magen.

Så under efterleken är huggen oftast väldigt brutala och de är även därför jag föredrar efterleksfiske för fisken är så hungrig så de tvekar inte på att ta betet och för att jag får oftast mer fisk då än på förleksfisket. Även fast jag inte får de stora under efterleksfiske.

Om du tycker något är lite knepigt med vårfisket vad är det?

Om jag tycker nått är knepigt med vårfiske är det nog att få större fisk på förleksfisket. Jag har nog egentligen inte fått köra något riktigt ordentligt förleksfiske. I mina vatten går fisken upp i en kanal eller i ett lekområde, där de alltid hinner leka innan isen på Mälaren släpper ordentligt.

Men det jag själv har upplevt när jag kör förleksfiske i andra vatten är att jag har svårt att hitta de stora individerna. Min största gädda på förleken kanske är ca 5 kilo. De kanske är en okej gädda enligt mig för jag har ju ett PB på 6,58 kg men jag vill ju ha större fisk, och ja som sagt hittar jag dem inte än. Men det kommer.

Hur tänker du runt val av platser under vårfisket?

Men när jag väljer platser i mina vatten för vårfiske kör jag oftast förlek runt om kanalen som då finns där och sen kör jag även utanför grunda vikar där de tillslut går in och leker.

Så man kanske tar de innan de går upp på det riktigt grunda lekområdena. Men sen på efterleken kör jag nästan samma ställen men kör lite mer runt om kanalen och alla större vikar runt om och sedan letar jag även betesfisk eftersom de är hungriga och söker sig till föda.

Mot nya fiskeäventyr – storgäddan väntar. Så här lycklig blir man faktiskt av att åka båt och fiska gädda. Det kan vi på FiskeFürAlle skriva under på.

Vilka tips har du för förleksfisket?

Om jag har några tips till vårfisket är de väl att nöta, nöta och nöta ännu mer, tillslut hugger en stor. Man måste kunna “pannbensfiska” under förleksfisket för annars kommer de aldrig funka då de är så sega och oftast inte vill hugga. Men sen är mina tips att på efterleksfisket är väl att inte vara blyg på storleken på betena, när de är så hungriga så bryr de sig inte så mycket om de är stort eller litet, de ska bara få i sig potentiell mat.

Vad använder du för beten/flugor och färger?

När jag kör förleksfiske så kör jag oftast ganska små beten typ 10-17cm eftersom de inte är hungriga då och vill inte ha så stor bit mat om de vill ha nått. Men till efterleksfiske kan jag köra från 10-25cm eftersom fisken är så hungrig att de inte bryr sig och inte så petiga, men jag skulle ju rekommendera 10-20 men det mesta funkar ju för de är ofta den vanliga storleken på betesfisk om inte mindre än så.

Man kan även prova både djupa vatten och grunda platser. Tveka inte att att prova på spinnerbait, jerkbait eller att fiska snabbt under efterleksfisket då det kan trigga fisken till att hugga. Sen är de bara att fiska för de hugger bara de är hungriga och på humör.

När det kommer till färgval kör jag med mycket naturliga färger exempelvis grön, grå, brun, gösfärger. Men det händer så klart att jag bryter det mönstret och går mot tydligare färger som tex hot pike eller papegoja.

Jag kör ju spinnutrustning, multirulle och ett spö. Jag kör mest med mitt roots G2 Impact med en Instinct X7. Sen har jag även två andra kombos, men de är först och främst mina reservspön. Men de kommer ibland fram som variation.

Vad skulle du vilja framföra till yngre fiskare som inte har så många säsonger vårfiske bakom sig, vad ska de tänka på?

– Lite saker som ni lite yngre som kanske inte har så många vårfiske säsonger bakom er ska tänka, på tycker jag är att de är ofta väldigt trögt på förleksfisket men som jag sa tidigare är det för de inte vill käka innan leken, sen att om man vill få mycket fisk på efterleksfisket skulle jag ställa mig utanför eller jättenära lekvikar för när de har lekt färdigt är de jättehungriga och då kan man få mycket fisk. Så de är väl de två sakerna jag mest tycker de ska tänka på.

Om jag skulle vilja tipsa er lite yngre om vad ni ska tänka på eller göra för att bli bättre och mer kunnig på vårfiske och fiske över huvudtaget, är att gå på mässorna, gå till fiske butiker, bli medlem i en fiskeklubb om det finns någon eller några i närheten. Snacka med folk som fiskar, man lär sig väldigt mycket då.

När jag började snackade jag mest med större profiler för jag kände typ ingen annan i början. Nu snackar jag med alla jag har tillgång till – man lär sig alltid nått nytt. Ett annat tips är att kolla mycket på fiskefilmer och fiskevideos på  tex Youtube. Man kan lära sig otroligt mycket av det. Om inte annat så blir man inspirerad och fiskesugen.

Men det jag lärde mig mest av är att åka ut och testa olika tekniker, beten. Allt sånt tills man hittar vad som funkar och då när man sedan hållit på ett tag så ser man ofta ett mönster av vad fiskarna vill ha vid vilka situationer.

Om du fick skicka med tre måsten för alla som vill lyckas med sitt vårfiske, vad skulle det vara?

Att prova mycket olika fisketekniker:

– Testa att fiska både djupt, grunt och med olika sorter och storlekar på betena.
– Sen att kunna fiska hårt pannbensfiske för de tjocka lekfiskarna är väldigt sega och vill oftast inte käka nått.
– Det tredje är att våga fiska snabbt på förleksfisket för fisken kan bli triggad till att ta ett snabbfiskat jerkbait eller spinnerbait.

Stort tack Mia för att du delar med dig av din kunskap och intresse för gäddfisket och vi ser fram emot att få se dig inspirera fler ungdomar att verkligen lägga tid och energi på Sportfisket!

/ Danne, Peter och Magnus

Här hittar du ytterligare massor med härliga tips om hur du lyckas med ditt vårfiske

https://www.fiskefuralle.se/category/gaddfiske/varfiske/

Klicka nedan för att läsa om Vårfiske med Sussi Stridh.

Vårfiske efter Gädda – Hur gör Sussi Stridh?

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

 

Föregående artikelVårfiske efter Gädda – Hur gör Sussi Stridh?
Nästa artikelStreetfiske en växande trend – Hur funkar det med Sonja Forss