Argument för Hullinglöst sportfiske

Årets plan är för mig att ta nästa steg för ett skonsammare gäddfiske. Det har bara inte blivit av att köra utan hullingar på krokarna tidigare, det vill säga fiska hullinglöst. Hur kan den lilla detaljen hullingen vara en så stor fråga undrar säkert många utav er?

Jo, det är just det som är tanken att jag ska försöka beskriva och reda ut och ta reda på vad krokar utan hullingar innebär för fisket i sig, och vad man behöver tänka på för att inte tappa mer fisk. Mest tänker jag på att hullinglöst är ett steg i min egen utveckling för mitt gäddfiske, men framför allt vill jag fokusera på skonsamt fiske. Dessutom kommer jag förmodligen återkomma under året om mina vunna erfarenheter och det kommer finnas både positiva och negativa sådana.

Så jag tänkte samla min tankar, uppsamlad kunskap och fakta i olika delar

  • Fördelar för Gäddan
  • Fördelar för dig som fiskare
  • Att tänka på – teknik vid hugg
  • Nackdelar med hullingar
De små rackarna det handlar om, längst ut på krokens spets – hullingen. En viktig egenskap för att hålla kvar bytet eller vid agn hålla kvar betesfisken. Då jag inte fiskar för mat eller överlevnad så ser jag att det kan vara värt att prova utan hulling.

Älskar hur utbrett Catch & Release blivit och hur det samtidigt driver på fiskevården, att Gäddan har börjat bli en statusfisk och precis som inom ädelfisket är en trofé inom sportfisket som en tuff och svårflirtad toppredator. Jag gläds även åt att Gäddans viktighet och plats i ekosystemet börjar bli respekterad hos fler och fler utanför vår värld och inte ses som ett hot mot övrigt bestånd utan faktiskt en förutsättning för biotoper skall fungera. Återutsättning av fångad fisk är ju en av grundstenarna för ett hållbart sportfiske.

Fördelar med hullingar när du fiskar

Ja det finns ju såklart fördelar med att använda hullingar. Främst är att fisken fastnar och har svårare att skaka av sig betet. Hullingen låser så kroken inte åker ut så lätt, samma väg som den kom in. Men det är delade meningar om fördelar vs nackdelar med hullngar. Mindre krokstorlek = mindre hulling. Större krokstorlek större hulling.

Nu är detta beslut ett led i min fiskekunskapsresa och något som blir intressant att utforska under kommande säsong. Jag vill även starkt betona att det är självklart okej att köra hullingar, precis som på samma sätt att det är helt okej att ta upp en matfisk på 1,5-3 kg om den befinner sig inom mini & maximåtten, även om det också är kontroversiellt i vissa kretsar. Vi i FiskeFürAlle är inga militanta petimetrar som vill driva en opinion för vad som är rätt eller fel, tvärt om så vill vi inspirera och utbilda, sprida och dela med oss av våra erfarenheter och lyfta personer och trender inom sportfisket.

Fördelar för Gäddan med hullinglösa krokar

Det är främst 2 fördelar jag tänker på och det ena är framförallt minimala skador på själva fisken. En vass krok som inte kräver lika mycket kraft för att tränga igenom brosk eller mjukdelar är skonsammare. Kroken i sig river inte upp lika stort område när penetrationen går enklare och kräver mindre kraft med en vass smal hullinglös krok, hullingen i sig skapar ett motstånd och mer kraft krävs för kroken att tränga igenom.

Dags att skrida till verket snart, moderera ett gäng stingers och senare även fasta krokar på hårdbetena, men det får bli nästa helg, mina kontorsfingrar är inte tillräckligt slitstarka för ett 80-tal beten och dubbla antalet krokar och tredubbla antalet hullingar som ska klämmas.

Alla som lämnat blod känner skillnaden på den större nålen jämfört med om man vaccinerar sig där nålsticket knappt känns, och blåmärket efter sticket är större, nåja vi har alla olika smärttrösklar och det gäller förmodligen även gäddan.

beteshink

Den andra fördelen är själva avkrokningen. Då en avgörande faktor inom catch & release är att minimera tiden i luften då syresättningen i princip avstannar, Inte riktigt jämförbart men värt ett tankeexpriment: Låt en kompis göra 20 armhävningar, sen hålla andan under tiden du avkrokar, mäter & väger så kan du avgöra om fisken varit ovanför vattenytan för länge.

Här skall det köras Mendit, i år behöver jag inte löda vilket är en superbra metod att laga gummibeten med. Ja jag är Eastfieldfan, var tidigt inne på deras Wingman därav en hel del handgjutet och specialfärger, bla vår egen Snowflake (silverrygg, röd rand och vit buk) som ligger under Värtan Cup i övre vänstra hörnet som jag tog mitt PB på (10,1 kg 113 cm). Discosillen & Outback är två referensgummin för mig – oerhört trygg i hur de presterar oavset förutsättningar. Men även några Svartzonker och den
den lila kanalgratis Pigshad Jr. Det är alltid extra kul att ha en hink fylld med lite specialare som hängt med ett bra tag

Eftersom hullingen låser kroken i gäddan så är hullingens egenskap att krokspetsen inte kan glida tillbaka samma väg som den kom in, vilket i sig innebär mycket större lirkande och ryckande, och ju mindre gäddorna är desto större brukar skadorna bli när 2 eller 3 st av spetsarna i trekroken sitter djupt.

Dessutom är det för mig relativt ofta under vissa perioder av året som kroken sitter i både över- och underkäke vilket innebär ett tröstlöst slitande för att kunna kroka av. Detta hanterande lämnar ofta större sår i käken och när jag väl krokar i brosket så krävs rätt mycket kraft och bändande för att få loss Gäddan.

En av de största fördelarna med hullinglöst är att i majoriteten av fångsterna så kommer jag enkelt kroka av redan när fisken är vid båtkanten och gäddan behöver inte lyftas upp, bara vicka till med tången. Det största riskmomentet för Gäddan är ju hanterandet ovanför ytan. Slemskikt, gälar, fenor kan ta stryk och låter man själva frisläppandet ske i vattnet så är belastning och kontamineringen minimal. Jag tillåter mig själv att tillgodoräkna en fisk som jag kört “touch the leader” på eller att den är vid båten, så är mycket vunnet. Den stora vinsten är att stressnivån minskar hos gäddan, och det är dokumenterat: En stressad fisk har mindre möjlighet att överleva efter release, det finns många anledningar till vilket skulle kunna vara ett inlägg i sig.

Min lilla mancave, inte så mycket beten om man jämför med andra, men det finns en del godbitar. Framför allt den orangea med dubbel tail som Magnus gjutit. En riktig koloss som jag tror han gjöt för en 6-7 år sen. i Mitten en Bodur of Sweden specialmålad Zalt med skarv. Köpte ett gäng omålade Zalt med den eftertraktade skarven från Anders Krus för 2 år sedan. Har idén att få 5 st målade av de betesbyggare som jag fiskar med ibland eller som betyder mycket som personer.

Fördelar för dig som fiskare

Utöver fiskens välmående så har jag teoretiskt konstaterat att det finns en mängd faktorer och praktiska fördelar. Om jag börjar med själva drillningen så finns risk med fler tapp men den förbättrade krokningen bör väga upp men det återkommer jag till i nästa punkt. Om det är illa krokat så måste de mindre fiskarna håvas när jag kör med hullingar och det sätter sig illa. Det momentet kommer reduceras och därmed kommer även antalet klippta krokar minimeras vilket är positivt. Min upplevelse är att när jag måste klippa kroken så är det även så att det skadar en gälbåge, river upp större skador mm.

Skitiga naglar, eliminerad hulling, Mendit och en stund i garaget, trots att jag inte är en pysselkille så är det ändå inspirerande att lägga en del tid på förberedelser och vård av utrustningen. En pånyttfödelse och ger en signal att det är dags att planera första turen

Om jag enkelt kan skaka av fisken vid båten och ha ett bete som är kurant så kommer jag få mer tid i vattnet och därmed fler fiskar, speciellt när det är huggperiod. Det är inte ovanligt att det kan ta 10 minuter att håva, kroka av, klippa krok, återutsätta och sen byta krok. Dessutom slipper jag få pikeknuckles även om det är rätt manligt så innebär det att jag slipper infektioner och värkande leder i fingrarna när det är som värst med tänder som fastnar. Även att trassla ur betet ur håven blir enklare.

Viktigast av allt är förmodligen den gången jag kommer kroka mig själv, då kommer jag inte sakna hullingen. Jag har haft turen under alla år att slippa en självkrokning. Det kanske ingår för att kunna köra en bra historia efter några bira och få extremt många kommentarer på fejjan. Men om eller snarare när oturen är framme så är det att trycka igenom och klippa av eller ännu bättre bara dra ut samma väg som kroken kom som blir så mycket enklare än med en hulling. Lätt att vara kaxig i text men jag kommer nog svimma oavsett med eller utan hulling.

Ett måste, en Knipex tång, Tobbe oljeborrare ger onda ögat om man skaffar Biltema/Classe verktyg. Klämma ner hullingar och slipa krokar är perfekt för att sätta igång fiskesuget. Det är nära nu

Argumenten för mig som fiskare är tillräckligt tycker jag, men om jag då lägger i fiskens egna välbefinnande så räcker det tillräckligt för mig. Och då har jag inte nämnt hur mycket skonsammare det är för Jiggar och gummibeten utan hulling.

Teknik vid hugg med Hullinglöst

Det har jag ju inte full koll på måste erkännas och den praktiska hanteringen och drillningen ska vara en del av hullinglöst som jag ser fram emot att lära mig mer om. Jag förstår att det gäller att ha jämn press och det handlar om att vara mer följsam och framförallt bestämd. En fördel är ju att jag har rätt styva spön som ger ett bra mothugg och fäster kroken även med hulling. Det är sällan en firre släpper när den väl tagit betet vilket jag är väldigt glad över och därför tycker om snabba aktion gärna lite överklassade mot det jag fiskar med.

Men jag ber att få återkomma i just denna del under året då jag kommer återkoppla hur jag utvecklas i just det hullinglösa fisket.

hullinglösa gummin
Färdigt för säsongen
Då är det godnatt från snickarboa, jerkhinken inväntar behandling och uppstädning. Här ska det klämmas hullingar, slipas och bytas ut krokar och fjäderringar.

Nackdelar med Hullingar

Ja det är ju subjektivt såklart, men nu när jag bestämt mig så ser jag ju mycket nackdelar med hullingar som jag kanske redan radat upp tidigare. Men de största nackdelarna som jag ser det:

  • Större skador på fisken
  • Inget bra när man krokar sig själv
  • Trasslar till det i håven, i beteshinken eller egentligen överallt
  • Längre process vid avkrokning

Ta med i debatten att alla gör som de vill, inga pekpinnar det är värdelöst att bestämma hur andra ska göra. Jag tänker så här istället att om jag kan inspirera en eller annan att själva prova och köra något eller några beten hullinglöst så vore det kanon, men jag måste erkänna att det är lite nervöst.

Det som krokigt ska bli måste böjas i tid

Peter

Intervjun i slutet nedan med Claes gjorde ett stort intryck på mig, att duktiga sportfiskeprofiler också har ett stort engagemang i fiskevård och fiskens välmående. Från hur man hanterar gäddan till vilken utrustning som är skonsammast. Vi har ett ganska unikt sportfiske i Sverige jämfört med andra länder, det vill säga det fria redskapsfisket längs våra kuster och största sjöar.

För att behålla denna möjlighet så krävs det att vi utövar ett hållbart hanterande av själva fisken. Det ger oss en röst i debatten och det kräver att vi som har fisket som hobby föregår med gott exempel och går först i ledet.

https://www.fiskefuralle.se/varfiske-efter-gadda-hur-gor-svartzonker/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla“FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelIsmetarna – ute på tjock is!
Nästa artikelKung Micke Fransson drar 2 ggr 13 kg på samma dag