Ismetarna – ute på tjock is!

Sent skall syndaren vakna. Jag är inte en av de entusiasterna som kastar mig ut på isarna så fort de har lagt sig. Kan inte riktigt förklara det: Känslan av att gå ut på en is som både sviktar och för oljud under mina fötter är inte min grej, jag är liksom inte gjord för ett potentiellt isbad.

Jag gjorde de facto min premiärtur för ismete nu i februari. Efter lite sviktande väder så har nu kylan bitit tag i oss och det skapar bra förutsättningar för att jag skall våga mig ut på isarna. 20-25 cm is känns tryggt på något vis. Så tryggt att man faktiskt kan ta med sig bilen ut om det skulle behövas.

Det är något speciellt med att göra ett borrhål för sitt fiske. Man måste välja med omsorg (läs chansa) när man får 4 st borrhål med en diameter på 20 cm, som skall placeras helt rätt på en is som har några kvardatkilometers yta. Oddsen gott folk, oddsen! – rätt sjukt när man tänker efter.

Erik som är en periodare när det kommer till fiske initierade dagens fisketur. Erik har förövrigt inte haft ett enda fiskepass på öppet vatten under 2018 (vad jag vet), men när isen lägger sig dyker han upp som gubben i lådan. Han gillar det bekväma fisket helt enkelt.

Här kanske en del undrar, var är Mange och Peter på vintern? – Jo,det skall jag berätta. De herrarna är tydligen inte tillverkade för att hantera vinterfiske. Det är ju kallt osv. De kommer med alla möjliga konstiga förklaringar till varför; Det är tråkigt (konstigt om man inte har testat, kan man tycka), att de vill ha en viloperiod med fisket för att bygga upp suget inför våren osv. summakardemumma är att de är säsongare helt enkelt. Lite som att vägra vinterdäck och endast köra bil på sommaren om ni frågar mig –> Tunnisar (isfiske-skämt)

På schemat stod ismete efter gädda i mindre insjö. Vi var klara och begav ut på isen strax efter 07:00. John och Joel var också inbokade. 3 av 4 i sällskapet arbetar på KG Knutsson – tror ni vi hade någon fyrhjuling med oss?? Nej, så klart inte – vi promenerade, tills svetten lackade, ut på isen till första platsen – en pytte-ytte-liten ö med hyfsade branter.

John har startat första träningspasset och borrar frenetiskt!

Väl framme på plats är det dags för nästa träningspass – borra hål……hela 17 st blir det för att alla spön skall få en egen liten plats. Hade vi placerat dem i rad hade vi förmodligen perforerat sjön som ett A4-papper i ett kollegieblock. Det såg helt galet ut. Efter en hel del borrande och riggande så sitter vi äntligen där i våra campingstolar och påminner förmodligen, mer om ett gäng som sitter på Ullareds camping än sportfiskare som idkar ismete.

John agerar modell och visar upp hur man, med stil, bär med sig den lilla gula grejimojjan när man är ute på isen.

En timme går och vi börjar alla bli lite otåliga, är det verkligen rätt plats detta? Eller är det bara en sån där dag när fisken inte är på hugget? …ungefär då får Joel ett fäll på ett av sina spön. Glädjen går knappt att beskriva.

4 vuxna män flyger ur stolarna. Under ca 15 sekunder råder total kaos och vi far åt alla håll och kanter innan vi slutligen samlas runt borrhålet. Joel drillar som en kung och fisken får en titt på världen ovanför isen.

Ja, som ni förstår är det 4 fiskare som inte fått fiska på länge. Alla är framme och arbetar frenetiskt med att landa fisken… och alla vi vara med att ta han dom denna “bjässe”

Efter Joels magnifika fångst bedömer vi att det finns bättre platser på sjön. Sagt och gjort, vi packar ihop all utrustning och gör en förflytting – aka träningspass #2. efter en hyfsad promenad är det dags att rigga utrustning igen – borra 17 nya hål och ladda spön, fälla upp campingstolar mm.

Vi sitter på den nya platsen ett bra tag och då plötsligt händer ingenting……strax efter så händer ytterligare ingenting. Det är seeegt helt enkel. Vi går och kollar spöna och laborerar lite med betesfisken (nära isen, nära botten osv.) för att ha ngt att göra.

En ny bekantskap dyker upp

Mitt i allt ingenting så säger John “jag tror jag har napp” och visst var det så. Han går fram till spöt och gör ett mothugg, men det är liksom inget motstånd och han säger att det känns skumt. Efter en stund så kommer fångsten upp till ovanvärlden

Laken gör premiär!

Det är faktiskt första gången som jag är med och fånga en lake på spö.

Summasummarum, det är roligt med ismete, även dagar då det är segt fiske. En av de viktigaste parametrarna är att man, i gott sällskap, kan sitta och njuta av en fin vinterdag tillsammans. Koka kaffe på Triangiaköket, grilla lite korv på medhavda camping-grillen och smaska godsaker (läs godis) samtidigt som man sitter och tjabbar i största allmänhet. Kvalitetstid helt enkelt.

Tills nästa pass… ta hand om er, fippla med fiskeprylarna och dröm om storfångsten. Snart är det vår! Och glöm inte, vi ses på sportfiskemässan.

En sista grej. Mange läste mitt inlägg och kommenterade “lägg in lite mer knorr på slutet” sagt och gjort, här kommer det.

Här är det knorr!

(Vi har lånat bilden (wonderopolis.org) och vill ge all Cred till dem för de fina knorrarna!)

ps: Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla“FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram ds.

https://www.fiskefuralle.se/ismete-efter-gadda-vart-forsta-forso/

Föregående artikelMicke Fransson om epoxi och andra härdplasters farlighet
Nästa artikelArgument för Hullinglöst sportfiske