Att fiska Gädda i Furusund – hur gör man?

Alla som är ute efter den gröna jägaren i ett av de mest mytiska gäddvattnen i Sverige har hört hur fantastiskt det är i Furusund. Norrtäljes rykte och framför allt då Furan härstammar från 70, 80 & 90-talet då det fortfarande var möjligt för vem som helst att ge sig ut i alla väder med ett Abumatic & en Atom och lyckas få något stort på kroken.

Furusund s Brygga
Furusund s Brygga

Tyvärr så ändrades förutsättningarna ganska drastiskt och ganska fort då man gärna vill ta med fångsten hem för att visa upp hur “duktig” man varit. – Titta pappa/morfar/farfar/frun vad jag klarade av att fånga och ha ihjäl – en 10 kilos Furusundsgädda. Baksidan av denna troféjakt har vi sett i Afrika på elefanter, noshörningar, geoparder etc. Även i Svenska skogar minskar stammarna på Älgar med många taggar, på lodjur, på varg och de flesta andra rovdjuren, man håller på att skjuta bort förutsättningarna för sitt största intresse.

Resultatet har blivit att det under lång tid var helt omöjligt att få se några större av dessa genetiskt fulländade exemplar, vars viktigaste uppgift har varit att säkerställa artens fortlevnad. Så också i Furusund – stora gäddor har varit ett undantag och i stort sett bara varit guidernas hemlighet.

Det stora genomslaget som Catch & Release fått har numera även forskarna instämt i att det kommer ha en väldigt positiv inverkan på bestånd och storlekar oavsett om det är Gädda, Gös eller ädelfisk.

Det har gjort att det de senaste 2 åren varit en tillbaka gång i volym på större gäddor. Jag är ganska säker på att snittvikten ökat något halvkilo, och på några års sikt så kommer vi få upp fler och fler i som väger 3-5 kg än tidigare.

Hur går man tillväga för att fiska Gädda i Furusund? Räcker det att köpa ett jerkset, lite handgjorda tailbaits och ge sig ut att kasta i slumpvisa vassar?

Så enkelt är det tyvärr inte, ta och läs en hel del av våra inlägg här på bloggen så får du väldigt mycket insikt i att det räcker inte att vara en duktig, envis, påläst och skicklig, om nästan fanatisk haspelfiskare som min vän Magnus. Han kan garantera fångst i Värtan oavsett förutsättningar, men Magnus hade det tufft som fasen de första 2-3 åren här uppe. Men efter att ha förstått skillnaden mellan Värtan och Furusund nu även kan kalla sig en riktig “hemmafiskare” även här uppe i Roslagen.

Efter 6 års fiske i Furusund har jag nu börjat få en blick för vattnen, men så fort jag beger mig till en vik eller flad som är 2-3 km från Solö så är det som att vara nybörjare igen.

Vad behövs för att lyckas med sitt gäddfiske i Furusund?

Mitt svar är att man måste tillbringa väldigt mycket tid i samma vatten under olika årstider, under olika väderförutsättningar och ständigt utmana sig själv.

Båten är mindre viktig, däremot att du har rätt färger på betet – titta vad vi har för färger i våra inlägg så är du en bra bit på väg i Furusund. Läs dessutom våra inlägg om årets bästa bete.

Slirbroms, lina, tafs och krokar måste vara optimerade för stora fiskar. På 100 snipor går det 1-3 st +7kg eller +100 cm om man hellre vill det. 2 av mina bästa fiskekamrater har tappat sina drömfiskar då tafsen varit för klen eller kroken för liten, och det är inget jag önskar någon, att ha gjort alla rätt, men ändå tappa den där drömfisken, det personliga rekordet för att man varit för blygsam i sin utrustning, det svider för alla ombord.

Fokusera hela vägen in till båten när du vevar/jerkar hem, väldigt ofta så är det 2-3 meter från båten som det händer, allt som oftast upplever vi att det hugger kort efter att betet landat. Men genom att vara alert hela vägen in till relingen så får du oftast den första kontakten och beviset på att du är rätt ute. Då vet du att du hittat rätt ståndplatser & färgsättning,  när du spottar den första följaren nära båten. Då är polariserande glasögon ett måste, som silar bort reflexer och går på djupet. Dessutom kommer du öka antalet kontakter rejält.

Längst fram i båten är dessutom en viktigare hotspot än du tror, avgörande för att få VIP-placeringen är att göra mackor åt hela besättningen, koka kaffet, sköta elmotorn med akkuratess så kommer du få bästa förutsättningarna för ett lyckat pass.

Som du ser så skiljer sig inte Furusund från andra ställen, och är du sugen på en tur, hör av dig i kommentarerna så får du en gudning som garanterar gädda och ger dig ett sug på klassiska Furusund som du inte kommer bli av med, man blir inte immun mot dessa klassiska gäddvatten, så är det bara.

Här är inlägget om 100+ och 10kg Furusundsgädda

https://www.fiskefuralle.se/stor-gadda-i-norrtalje-sensommarfisket-vi-aldrig-glommer/

Go get them!

Peter

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelGäddfiske i Mälaren (början av juli)
Nästa artikelFull fart i Furan med FiskeFürAlle

6 KOMMENTARER

  1. men hur gör man om…
    man tex är en dude från Schweiz som drömmar om en (stor) gädda sedans han var en liten mini dude ute på singö med hans första abborre på kroken över sommar semestern. jag brukar fiska i Schweiz ibland för jag bor där, men det jag egentligen vill mer än allt, är att äntligen kunna få en stor gädda som jag drömmer av sedans jag var barn. Jag är i Notträlje nu och ska vara på singö över påsk, sen ska jag vara här igen i slutet av april tills slutet av mai. jag har en bil här och tagit upp alla mina fiske grejer från hemma. Jag har typ allt man behöver, flera spö, spin och jerk, massa baitar i alla olika störlek och färger från savage gear och och och. men det jag inte har är kunskapen av precis hur och var man ska fiska (om jag skulle köra till Furusund tex), om man behöver en båt, en fiskekort, finns det kanske en guide eller nån som skulle vilja hjälpa eller fiska med mig? Tack så mycket 🙂 Chris

Comments are closed.