Stor Gädda i Norrtälje – sensommarfisket vi aldrig glömmer

Söndag kväll i Norrtälje och såriga knogar från gälgreppet och Gäddan jag aldrig ville släppa taget om. Vilken vecka det varit för oss i Team FiskeFürAlle. Den startade med ett helt underbart inslag hos Kanalgratis och deras säsongspremiär för OpenSource och vi blev intervjuade av de tre underbara programledarna, Matilda, Pontus & Sara och hade ett skönt fikahäng efter programmet med Johan Ruhe, vi återkommer om just den upplevelsen.

Kanalgratis fantastiska trio - och tack för alla hälsningar, positiva feedback och glada tillrop, sms och dunkar i ryggen - de har kommit fram och vi är så glada över vår medverkan - ny och riktigt rolig erfarenhet som vi gärna gör om
Kanalgratis fantastiska programledartrio – och till gäddkollektivet passar vi på att tacka för alla hälsningar, positiva feedback och glada tillrop, sms och dunkar i ryggen – de har kommit fram och vi är så glada över vår medverkan – ny och riktigt rolig erfarenhet som vi gärna gör om – underbara profilbilder Johan tack för den headsupen – bara Danne som ser ut som en fiskare hahahaha – en sol och vårare och en fågelskrämma.

Nu åter till det som hände igår, den där perfekta fisketuren som i vårt fall händer ungefär en gång per år och som vi lever på under den mörka årstiden. Det fisket som skapar abstinensen och pannbenet att om jag kasta en gång till så kommer jag närmare den stora gäddan som kanske blir ett seglivat PB.

Jag och Magnus har fått till en lördagstur utan slut, det vill säga vi får vara ute på sjön huuur länge vi vill, dessutom är det premiär för Mange i Fulan och med hans lätt begagnade plotter – det skall bli så kul att få guida i mina vatten med en styrpulpet. Då kommer jag inte ha dåligt samvete när han kommer få guida runt mig i Blekinge i den riktigt begagnade Vitan som tidigare var min – re-cycling och miljömedvetenhet råder.

whatsapp

Det blåser satan när jag vaknar, 9-11 m/s och Pertan är redan ute, han drog vid 10. Vi har planerat att mötas upp då vi kommer ut och se om vi kan dra nytta av Pertans första timmar. Jag har en god känsla redan innan och den där barnsliga lustfyllda känslan i magen, skall bara klippa gräset, skall bara , skall man aldrig få komma ut än, skall klockan inte bli 14 än? Så mycket frustration…det känns bara bra i kroppen helt enkelt, vårt whats appande på förmiddagen är ju lagom ödmjukt som vanligt från min sida.Danne skall måla huset, är höjdrädd och det blåser brallan på 6 meters höjd.

Caesar Lures Big BigBurt 23b i färgen BJ - Namngiven av The Pikefather - skall ut och testfiskas - så det är en väldigt speciell tur, inte ofta man har den äran att testfiska för en betesbyggare - Tack Micke!!!
Caesar Lures Big BigBurt 23b i den önskade färgen BJ – Namngiven av The Pikefather – skall ut och testfiskas – så det är en väldigt speciell tur, inte ofta man har den äran att testfiska för en betesbyggare – Tack Micke!!!
Visst vill de ha den, men det var lite tveksamma hugg i början, lite för soligt för den ljusa färgen och något för klart vatten - men den kommer fånga många Blekinge & Furusundsgäddor
Visst vill de ha den, men det var lite tveksamma hugg i början, lite för soligt för den ljusa färgen och något för klart vatten – men den kommer fånga många Blekinge & Furusundsgäddor
Laddad och klar lämnar vi hamnen, det blåser, är sporadiska moln, högtryck på gång och jag är asladdad - ut mot öppna vatten och iväg - jag skall köpa vingar för pengarna och studsa fram över fjärdarna
Laddad och klar lämnar vi hamnen, det blåser, är sporadiska moln, högtryck på gång och jag är asladdad – ut mot öppna vatten och iväg – jag skall köpa vingar för pengarna och studsa fram över fjärdarna
Ungefär 10 minuter när Mange kissat på sig av skratt för min envishet att inte ha något mot vågstänket - så lånar han mig sin sköna Bergans, och jag slipper frysa. Blött var ordet när det blåser sidvind
Ungefär 10 minuter efter att ha lämnat hamnen och när Mange kissat på sig av skratt för min envishet att inte ha något mot vågstänket – så lånar han mig sin sköna Bergans, och jag slipper frysa. Blött var ordet när det blåser sidvind – på väg mot den lokala spöfestivalen kan man tro – men nej vi har en borrefiskare i båten – herregud nån måste stoppa Mangemannens fiskespöfetish.

Dags att fiska Norrtäljegäddan

Vi kommer fram till första stoppet och jag har ett missat hugg – en full attack mot min headbanger och första driften är död, förutom just den. Okej det är liv i sjön tänker jag även om det kommer bli tufft, men med trevligt sällskap så är det bara att nöta. Jag har gameplan klar och en bra känsla från de 2 tidigare turerna i samma vatten. Inte som i vintras när jag avslutade säsongen med 5 bomturer i november.

Mange har radat upp sin start med handgjorda beten. Överst den fantastiskt fint gjorda TN-lures i en tånglakemotoroilfärg? (jag har ingen aning gissar bara) E finfin Trueglide, Manges egna Likaros och egentillverkade spinnare underst -mumma.
Mange har radat upp sin startfemma med handgjorda beten. Överst den fantastiskt fint gjorda TN-lures i en tånglakemotoroilfärg? (jag har ingen aning gissar bara) E finfin Trueglide, Manges egna Likaros och egentillverkade spinnare underst -mumma.

Nä nu vibrerar gäddmojon och jag vet att det kommer komma upp fisk. Mange har dessutom gjutit upp sin Likaros i en Motoroil som kommer funka bra nu när stackmolnen kommer, vinden har rivit upp lit egrumligt vatten på sina ställen. Noterar 18,5 grader i vattnet för första attacken.

Andra stoppet, mange kör sin Likaros och det hugger 2 helt okej snipor på 1,5 - bl a den här silver torpeden - de kan verkligen ha olika teckning de där gäddorna
Andra stoppet, mange kör sin Likaros och det hugger 2 helt okej snipor på 1,5 – bl a den här silver torpeden – de kan verkligen ha olika teckning de där gäddorna
Pertan kommer förbi och har jagat aborre med lite framgång - kul. Nu fika och skönt snack och utbyte- det underbara med gäddfisket - allt runt omkring.
Pertan kommer förbi och har jagat aborre med lite framgång – kul. Nu fika och skönt snack och utbyte- det underbara med gäddfisket – allt runt omkring.
Titta så glad Mr Sjöholm är när han fångar på sin egen Likaros med internrigg. Kommer aldrig hända mig - grabbarna i Eastfield jobbar på bra har jag sett så då behöver man inte göra egna beten - bara att köpa hahahaha - jag kommer inte göra egna beten, nej inte.
Titta så glad Mr Sjöholm är när han fångar på sin egen Likaros med internrigg. Kommer aldrig hända mig – grabbarna i Eastfield jobbar på bra har jag sett så då behöver man inte göra egna beten – bara att köpa hahahaha – jag kommer inte göra egna beten, nej inte.

Vi kör på och jag får ganska snabbt en liten rackare på mitt nya favvobete för sensommarfisket – Headbanger Lures, den är effektiv helt enkelt, funkar fint.

Headbanger Firetiger levererar igen
Headbanger Firetiger levererar igen

Det kommer sen ett stiltje på ca 1,5 timme när vi provar lägen jag tror skall ge fisk, men vattnet är 19,5-20 grader vilket är för varmt. Dessutom verkar de stå utanför höstplatserna just nu. Sund, in/ut-lopp ja ni vet, vassar där betesfisken blåst in, det är fart i dem och man kan försöka söka i ytan efter löja som bli jagad, då är det borre eller gädda som skojar runt under ytan.

Klockan har passerat 18 och jag tänkte prova ett ställe jag fått tips om som håller lite större fisk och som är sjukt trafikerat ibland. Jag har ju tappat lite av tron om lite större fisk i år och att det varit rätt tufft under juni/juli i Norrtälje, men fått rapporter från HolyBaits att det är rally ibland, så det är bara att nöta de här fina vattnen och hålla tummarna och framförallt guida fram Mange som plockar fisk och har följare och har en bra fisketur. Själv har jag en landad men vad gör det när jag är salig att bara få köra min fina, eller just det Fula båt med gott sällskap och få kasta beten i sjön – livet efter en stressig vecka.

Mange tar en rätt snabbt och jag är glad, då kan vi drifta längs vassen, vinden mojnar och är 2-3 m/s, solen är på väg ner, en del större moln skymmer dessutom solen. Skall det bli det där skymningsfisket som man aldrig lyckats med men äst och hört så mycket om. På en lördagkväll är man ju som sambo inte jättepoppis om man inte är hemma, så det blir ju som oftast när vi fiskar – när det finns läge och då är inte alltid förutsättningarna alltid som bäst. Men de är de tydligen ikväll, PANG!!

Jag har bytt till en Eastfield, en specialfärg som Micke Boettge  sportfiskeboden säljer kallad Värtancupfärgen, med blå rygg, guldrand och en guldmage. Jag fick en gädda på första kastet förra året och brukar hänga på det 20-30 kast varje tur, känns som en sympatiskt bete, lite olikt det mesta. Det är ungefär 3 meter djupt, 3 meter ut från vassen och det är en distinkt hugg, bestämmt men inget karatehugg. Självklart som när det är lite större än 1-3 kg så är det håvdags för Mangemannen. Efter några vevtag och lite spöböj i mitt Svartzonker 7ft med RevoToro HS51 så börjar jag ana att det är en bättre fisk. Men ingen stress mer än att det vore så kul att få en lite större runt 5 kanske 6 kg.

Den visar sig inte, det klassiska linan åt sidan och Mange är beredd med håven, då bryter den ytan snabbt första gången och den är större, svårt att avgöra men värd att kämpa för. Mange är beredd – “in med den nu jag är med” och jag drar den på spänd och tajt lina mot håven. Ett försök, en chans, jag har ingen aning om hur den sitter och då ser jag att jävlar den är stor ju, den får bändas över BFT håvkanten. PUST, adrenalinet rusar på efter en ganska lugn drillning. Jag var ju inte alls beredd på att det kunde vara en bättre fisk.

Fiksen är lugn, ligger i håven och har krokat av sig själv. Jag är asglad, highfivar Mange och vi är sååå lyckliga - vi har gjort det tillsammans. Då skall vi göra klart skepp. Vågen fram, Piggkings finfina måttbräda. Vågsäcken fram, rensa alla spön. Mange har finkameran med sig. Gäddan gör något försök att hoppa ur håven men är lugn och vi låter den samla sig
Fisken är lugn, ligger i håven och har krokat av sig själv. Jag är asglad, highfivar Mange och vi är sååå lyckliga – vi har gjort det tillsammans. Då skall vi göra klart skepp. Vågen fram, Piggkings finfina måttbräda. Vågsäcken fram, rensa alla spön. Mange har finkameran med sig. Gäddan gör något försök att hoppa ur håven men är lugn och vi låter den samla sig. Den här bilden tar Mange när jag inte har en aning om vikten.

Jag samlar mig för att med respekt och värdighet ta ett bra gälgrepp på första försöket, och det är ingen match, men just lyftet och sedan det obligatoriska sprattlandet är ju lite annorlunda på en större baddare – en enda tanke – ut med armen håll i stadigt men var följsam. Som att hålla en levande kettlebell helt enkelt.

Håll andan, håll fisken och kämpa
Håll andan, håll fisken och kämpa – det stänker bra
Stor Gädda i Norrtälje
Vi mäter åt ena hållet, lite ovant.

 

Vi väger den och den stannar efter att räknat bort vågsäcken på nästan ett kilo, på 10,1 kg. Mange skapar den där sköna känslan - han säger bara "Den är stor, den är stor"
Vi väger den och den stannar efter att räknat bort vågsäcken på nästan ett kilo, på 10,1 kg. Mange skapar den där sköna känslan – han säger bara “Den är stor, den är stor” och för mig är det ett godkänt PB och kliver över 10+
Vi mäter åt andra hållet med tillåten hoptryckt stjärtfena och skönt blodiga knogar - no pain no gain
Vi mäter åt andra hållet med tillåten hoptryckt stjärtfena och skönt blodiga knogar – no pain no gain. Den är i fin kondition, fet heeeela vägen till stjärtfenan
Och den mäts åt andra hållet. Allt går ganska fort och vi kommer överrens om 111 cm, ingen hade klagat på 112 och 10,2 kg - men vi bestämmer att med marginal så är den 10+ och 111 cm - nytt PB och andra metersfisken för i år för mig
Och den mäts åt andra hållet. Allt går ganska fort och vi kommer överrens om 111 cm, ingen hade klagat på 112 och 10,2 kg – men vi bestämmer att med marginal så är den 10+ och 111 cm – nytt PB och andra metersfisken för i år för mig.

Vi tar en hel del bilder och är snabba, det är trots allt 18 grader i vattnet och varmt i luften. Kort sagt kör vi allt i den här ordningen. 1) Upp, mät på brädan 2)ta bilder, 3) blöta vågsäcken väg och sedan i med säcken i håven och ta ur gäddan när den är i vattnet. 4) Låt den ligga 10 minuter och återhämta sig. Jag vilar och vi är bara så glada. 5) När det är PB så tar vi upp den en sista gång för några sjukt snabba bilder och sen ner med den och släpp tillbaka med syresättning. Till vår glädje så är det bara 2-3 drag fram och tillbaka så drar den iväg med bra kraft. Alltid kritiskt läge – har man haft den uppe för länge etc?

Norrtäljegädda - som inger respekt - 111 cm och +10 kg på en eastfield wingman blyad 10gram
Norrtäljegädda – som inger respekt – 111 cm och +10 kg på en eastfield wingman blyad 10gram.

 

Bra huvud och ingen frontning
Bra huvud och ingen frontning
Vilken kondition
Vilken kondition

blurrad

Det tas instagrambilder så klart
Det tas instagrambilder så klart Esox Lucios – vilken teckning, vilken mäktig fisk.
Hej Då! Hoppas vi ses i vår 2 kg tyngre - ja alltså du inte jag.
Hej Då! Hoppas vi ses i vår 2 kg tyngre – ja alltså du inte jag.
Jätteglad Peter, lite töntig men mest glad
Jätteglad Peter, lite töntig men mest glad
Håvdamen - eller en mycket glad Mange som gjorde allt till en riktigt grym fisketur och det var ett riktigt skönt stöd i hanetrandet av fisken.
Håvdamen – eller en mycket glad Mange som gjorde allt till en riktigt grym fisketur och det var ett riktigt skönt stöd i hanetrandet av fisken. Men mest glad är Magnus över sina nya fina skor – den killan kan konsten att matcha Svart med svart och lite grått.

Vi fortsätter höga på adrenalin att köra några timmar till, och i första kastet efter 10:an sätter Mange en liten sprallis på sin Likaros i Blå/vitt. Jag  har liksom inte riktigt suget, men njuter massor och vi konstaterar att det är en grym tur när allt stämmer. Mycket fisk, Stor fisk och PB, fina drifter i grym miljö. All utrustning fungerar, båten, motorn funkar fint.

Peter navigerar hemåt i 20 knop och det är så underbart - nu är resten av säsongen en bonus
Peter navigerar hemåt i 20 knop och det är så underbart – nu är resten av säsongen en bonus
2 nöjda fiskare som summerar dagen över en kopp fika och Peter bestämmer sig för att pensionera VC Wingmannen.
2 nöjda fiskare som summerar dagen över en kopp fika och Peter bestämmer sig för att pensionera VC Wingmannen.

Det var en tur när allt stämde, när vi hade den bästa av fisketurer där Mange fick bra med fisk och kunde prova alla sina olika beten, olika tekniker och det var action hela tiden. Med undantag för vissa perioder på upp till en timme eller lite mer, men det gör liksom ingenting när man är ute med polaren. Dessutom en stor fisk på köpet, lite som Dogges en cykel på köpet – jag kommer minnas hela turen för livet och önska att fler får uppleva samklanget och harmonin när det är ett flow och mojo när man är ute – för om sanningen skall fram så är det ju 19 av 20 turer som inte alltid är något att skriva hem om – även om varje tur är bättre än den där dagen på jobbet.

Tack för att ni tog del av vår upplevelse i helgen och stay tuned more to come från oss i FiskeFürAlle.

Tajt lines och flytväst på

//Peter “111cm gädda på kontot”

Här är en skön text om hur mängdfisket i Norrtälje kan vara lärorikt

https://www.fiskefuralle.se/fiska-gadda-pa-sommaren-furusund-sprattlar-och-ler/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

 

 

 

Föregående artikelTips! Jaraal original baitsaver – svenskt hemmagjort från sin bästa sida
Nästa artikelVitan – a lovestory – en fiskebåt får nytt liv