Att välja spö – lite tips och tankar

Spö, pinne, påk. Kärt bart har många namn… Är det viktigt med vilket fiskespö man har då? Är det inte lite prylorienterat och lite nördigt att lägga mycket tid på vilket fiskespö man har då? Vilket är det bästa fiskespöt är idag en vanlig fråga i olika forum

Spö i drivor - behöver man så många?
Spö i drivor – behöver man så många?

Eftersom det är det som är länken mellan rulle och drag som i mångt och mycket förmedlar vad som händer där i linändan är svaret otvetydigt JA!

Valet av rätt spö till rätt drag och typ av fiske lyfter verkligen fiske-upplevelsen till mycket högre höjder. Detta inlägg är tänkt som en liten guide i att välja rätt typ av spö beroende på den typ av fiske du ska bedriva och kommer framförallt fokusera på gäddfiske då det är det jag till största delen bedriver även om jag ibland småfuskar både med borre och ädelfisk. När jag började skriva på detta insåg jag efter en stund att jag hade mycket hög ambition – det skulle bli en uppsats. Därför delar jag inlägget i två – del 2 kommer avhandla min spöpark som jag använder

Spö
Så därja – en del av parken 🙂

Val av fiskespö

När man ska välja spö är gäller det att tänka igenom ett antal saker så man inte måste pröva sig fram igenom lika många spön som jag gjort för att hitta rätt. Det är i ärlighetens namn bara de sista åren efter fiske i snart 20 år jag hittat det jag gillar. Varför har det tagit så lång tid då? Jag har lyssnat för mycket på säljaren och för lite på mig själv, saknat referensram, ibland har plånboken styrt och jag har saknat någon vettig spöguide (som denna jag tänkte skapa här)

Spöval handlar om flera saker som behöver tänkas igenom (utan inbördes ranking)

 • Vilken rulle ska jag använda (haspel eller mulit/spinn/kapslad rulle)
 • Typ av fiske jag ska bedriva (spinnfiske, mete, trolling)
 • Betesvikt
 • Aktion (hur mycket, vart och hur snabbt spöt ska böja sig)
 • Prislapp

Rulltyp

Förmodligen har du redan en rulle du tänker använda och då är valet enkelt. Köp ett spö som passar till den rulltyp du ska använda. Har du ingen rulle får du också tänka på det. Själv är jag 100% haspelfiskare och det är också det lättaste stället att börja för nybörjare. De andra i FiskeFürAlle är 100% spinnfiskare och tro det eller ej – vi får fisk allihop 🙂

Tänk på att ett haspelspö inte kan användas till en multirulle och vise versa. Rullfästena är något annorlunda och haspel-spöt har stora spö-ringar och ett spinnspö har små spö-ringar och ofta fler ringar. Ett haspelspö är designat för att rullen ska sitta under vid fiske och ett spinnspö för att rullen ska sitta över. Ska du ha ett spinnspö behöver du också välja om du ska ha med eller utan “trigger” – en krok på undersidan att spöt som du kan ha ett finger i när du fiskar.

Typ av fiske

Påverkar både längd på spö och typ av aktion

 • Spinnfiske från båt – spö runt 8 och hyfsat styva spön fot är att rekommendera – lättare att hantera och längd på kast är inte lika avgörande – du kan flytta båten istället ju 🙂 Dettta är dock ingen grundlag – jag har lärde fiska från land och använde då längre spön. Jag har vant vig med detta och fiskar med 8,6-10 fot från båt
 • Spinnfiske från land – 9-12 fot och hyfsat styva spön. Beroende på hur långt du behöver kasta. Insjöfiske 9-10 fot och havsfiske (Öring/Lax) 10-12 fot (oftast kustfiske som kräver mkt långa kast)
 • Jerk – 6-7,6 fot. De flesta jerkar med påkar mellan 6-6,6 fot. Jag gillar själv 7,6 fot eftersom det ger bättre kastegenskaper och mer spö att jobba med vid drillning
 • Trolling – Oftast spö med mjuk aktion – man ska ju inte kasta med spöna utan villa dra runt dragen och drilla fiskar i fart. Bra med mycket “stötdämpning”
 • Mete – kan inte så mycket om avancerat mete men spöna brukar vara långa för att kunna kasta iväg tunga vikter långa

Betesvikt

Är det ngt att tänka på – ja verkligen! Ett lätt drag med tungt spö gör det svårt att få till kastlängder (du använder spöts böjning för att snärta iväg dragen) + att det är svårt att känna vad som händer i änden av reven = tråkigt och svårfiskat. Ett tungt drag på lätt spö gör risken för spöbrott stort – förutom att det är tråkigt att knäcka ett spö så kan det dessutom vara farligt och blodigt. Jag väljer att inte lägga in nån bild på det här men krokar är vassa…

Ett knäckt spö med McGyverlagning. En kroklossare, eltejp - Basta!
Ett knäckt spö med McGyverlagning. En kroklossare, eltejp – Basta!

Nån typ av inriktning på vikter:

 • Gädda vanligt spinn (wobblers, skeddrag) – 25 – 40 gram
 • Gädda tyngre spinn (stora jiggar, spinnerbaits och mindre jerkar) – 40-80 gram
 • Gödda Jerk – 65-110 gram
 • Gädda Gummi & tailar över 100 gram
 • Aborre – 5-20 gram
 • Gös – 15-30 gram
 • Ädelfisk insjö – 10-30 gram
 • Kustfiske (Öring, Horngädda mm) 20-40 gram

Spö och Aktion

Vad är det – Aktion är hur spöt böjer sig vid belastning. Är det hela spöt eller framförallt toppen som böjer sig – det pratas om toppig, progressiv, helaktion. Personligen gillar jag när en större del av spöt jobbar. Det är lättare att drilla fisk och jag tycker mig dessutom uppleva bättre kontakt med betet så jag känner vad som händer i vattnet. Stötar osv förmedlas rakt in i handen

Det jag dock tycker är viktigare är hur snabb aktionen är. Rapp el mjuk/långsam? Mjukare aktion ger mer böj vid drillning = lättare att hela tiden hålla tryck i krokarna + att man enligt utsago ska ha “bättre kontakt med betet” under t ex jiggning. Det senare påståendet håller jag inte alls med om. Det stämmer i så måtto att du lättare hela tiden har linan spänd, MEN – för mig är att ha kontakt att känna vad som händer och det gör jag inte med ett mjukt spö.

Spön med mjuk aktion upplever jag som svampiga. Jag föredrar snabb aktion och att jag får jobba mer själv vid drillning och jiggning. För mig är fiske väldigt mycket känsla i händerna vid allt men framförallt vid HUGGET! Jag vill maximera känslan av HUGGET – det ska gå rakt in i ryggmärgen.

Prislapp

Ja – 10 000-kronors frågan. Hur mycket ska det kosta. Jag tycker man får riktigt bra spön för runt 1000 kr. Det är dumt att snåla in på spöt. Det är det som många gånger avgör hur drillningen går och det är ditt känselspröt ner in i den undre världen. I perspektivet vad de flesta lägger på rullar och drag (inkl. undertecknad) så är spöt en mindre del av den totala kostnaden för utrustningen och därför tycker jag man kan unna sig något bättre.

Att köpa billigt är att köpa dyrt. Snålar du och sen får händerna på ett bättre spö så kommer det inte gå många minuter innan du är ägare till två spön istället. Så stor är skillnaden. Dock tycker jag inte man ska lägga så mycket att man är rädd för att använda dem. Det finns många förespråkare för St Croix-spön och andra fina saker. De är säkert supersköna och fina men skulle jag ha ett sånt hade jag varit så rädd om det att jag inte vågat fiska med det.

Vad ska man köpa som första fiskespö då?

Första frågan är – kan man ha ett spö för alla typer av fiske. Svaret på den frågan är egentligen nej – fisketyperna varierar för mycket mellan varandra. MEN, om man är en semesterfiskare som fiskar lite då och då och mest lägger tid i insjöar och skärgård efter borre, gädda och gös och kanske åker till någon put-and-take damm efter öring/regnbåge så kommer du långt med ett spö på ca 8-9 fot, betesvikt 10-40 gram, haspel. Då har du en bra allround-utrustning. Några tips på haspelspön (som är ett bra ställe att börja på):

Savagegear Bushwacker XLNT 10-40 g 8 fot – min favoritserie

Savagegear MPP 8fot -50 gram – jag upplever dock mitt MPP-spö som svampigt men passar sannolikt bra om du är helt grön

Edit: Det har kommit en ny serie spön just nu som kan vara intressant att klämma på. Ett samarbete mellan fyra butiker och Savagegear.

Det är en djungel – hoppas du nu fått något mer klarhet med hjälp av mina tankar och idéer. Skulle du redan ha ett spö som du är lite nöjd med, men önskar lite extra kanske du kan fixa till spöt istället för att köpa nytt. Jag har skrivit lite om det också. Så gå in och titta på våra inlägg om just olika spön så får du en bra bild av olika alternativ och plånböcker.

//Mange

Här hittar du mer i vår serie och allt du behöver veta om Fiskespön, Spinnspön, Haspelspön.

https://www.fiskefuralle.se/category/utrustning/fiskespon/spoguider-och-att-tanka-pa/

Här är vår stora spöguide för gäddspön

https://www.fiskefuralle.se/spospecial-vilka-spon-for-gaddfiske-ska-man-valja-da/

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla ”FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds.

Föregående artikelZalt levererar litet i Stora Värtan
Nästa artikelHaspel-nördens spöval

49 KOMMENTARER

 1. Tack för guiden. Barnen är nu så pass stora att jag kan locka ut dem till lite fiske. Min gamla haspelrulle från 80-talet tycks ha försvunnit och det lika gamla spöt har sett sina bästa dar. Beställde precis ett Shimano Forcemaster AX270 MH samt ett ABU Sorön STX40.

 2. Vet att det är ett gammalt inlägg, men tänkte bara höra vad du anser vara problematiskt med att använda haspelspö och multirulle? Åt andra hållet håller jag med dock (haspelrulle, spinspö).

  För övrigt ett jättebra intiativ att göra denna guide. Det är som du säger en smärre djungel och som nybörjare kan det vara bra att veta grunderna!

  • Generellt tycker jag haspel är mkt enklare. Om man inte ska kasta beten tyngre än 90-100 g och börjar säger jag haspel varje dag. Spinn är bättre för tyngre beten samt lättare kontrolla kastlängd. Det kan bli flr långa kast m haspel om man siktar på vasskanten.

   • Jo lite lättare generellt är det väl. Men på direkt bekostnad av känsla enligt mig. Beror ju helt på vilket typ av fiske man avser att bedriva:).

    Det jag tänkte på va mer vad du upplever är nackdelen med att använda haspelspö med multirulle? Och om du upplever någon vill säga? “Tänk på att ett haspelspö inte kan användas till en multirulle och vise versa.”

    • Aha nu föstår jag frågan. Klungorna är ofta samma, men rullfästena är olika så det blir glapp när man monterar dit rullen och ringarna är olika. Stor för haspel för att låta linan haspla av och små för att styra linan vid spinn.

     Spinnrulle+haspelspö = potentiellt trassel
     Haspelrulle+spinnspö=kortare kast och möjligt trassel för att linan inte kan haspla av lika lätt

 3. Hej! Har precis läst din guide och tycker den är väldigt bra!
  Nu till min fråga. Jag söker ett spinnspö till gädda och för beten under 90g. Jag lägger stor vikt i att känslan när fisken drillas är adrenalinhöjande och vill då att spöt ska få en härlig böj vid just drillning. De spön jag har klämt och känt på i butik är alldeles för styva. Men visst, om det kommer en gädda på 10kg så kanske även de spöna böjer sig rätt gött! De flesta fiskar i min båt väger inte i närheten av 10kg även om någon är där och nosar imellan åt. Har du (eller någon annan) något tips på spö man borde testa för att uppnå mina krav? Gärna över 8 fot och till multirulle förresten.

  Nu är det svårt för dig att ha svar på just min allt för långa fråga men om någon annan skulle trilla in och se detta inlägg så lämna gärna en kommentar!

  • Tjenare!

   Kul fråga! Precis uppfattning också! Många spön är alldeles för påkiga.

   Jag vill ha lätta trevliga spön som förmedlar bra känsla om bad som händer m betet och hugget såklart. Det jag har som förmedlar det bäst (och det låter konstigt pga viktklassningen) är Westin powershad upp till 180g. Lite toppigare men lätt och grymt känsligt. Funkar kanon att fiska t ex salmo sliders med (ca 60 gram). Jag gillar även mitt söders grim reaper haspel -110 g. Det finns ävem som spinn

   Hoppas du kommer nån bart med mina tips. Vill bara tipsa om spön jag fiskat mkt med själv. Jag har båda dessa och kan stå för dem😄

   //Mange

   • Halloj Mange
    Tittar precis på Haspel Grim V2..Undrar vart sweetspoten är på detta..har sökt men inte funnit svar. Har Daiwa Aird med St C Xtreme 7.6 upp till 30g. SAMT St C Swimbait 7.10 upp till 120g ca. Skulle ett Reaper kompletera tycker du .. äger en Penn Clash 4000 som ska få bestycka ett spö. Söker längden och en sweetspot på 50-70 gram.
    Blandat fiske .. Båt land hav och sjö.
    Vill fiska Havsöring med detta spöet så det bör vara lite allround :).
    Mkt Tacksam om du vill komma med förslag och veto i valet .
    Bh Daniel

     • Gött du orka ville svara … tack så glad för infon. Mm det spöet är nog för likt mitt nuvarande Berkley Pulse 15-50 gram…vilket inte orkar 50 på ett bra sätt. Jag får lura vidare haha…Egentligen vore väll Grim perfekt för Rullen .. men iom dom andra stickorna vill man hamna något under V2an.
      Kul med prylar…rullar spön är mums 🙂

 4. Hej funderar på att köpa en shimano catana 2500fc haspelrulle och ett shimano catana cx 240 för allroundfiske duger det? Vad ska man ha på spöet mh h m? Vad står det för?

  • Hej Jerry! Om du ska köra borre och lättare gädda är det kanon. Riktigt skönt spö! Rullen hade jag funderat på 4000 strl ist mest för jag gillar den strl bättre. Mh är nog medium heavy

 5. Tack för tipsarna , jag brukar fiska från landet och använder ett spö som tar mellan 130-150 g är att jag kastar med ett vikt 100- 120 g då Dala Älven rinner mycket . Gör jag rätt

  • Tyvärr verkar tillverkarna mäta kastvikt med gummiband. Jag har ett spö klassat upp till 180g som jag känner 110g är Max och jag har ett 90g spö jag kör 120 g med. Generellt verkar du rätt. Hur känns spöt när du laddar dvs i baklkastet? Känns det som att det”svarar” dvs inte viker sig för mkt?

   • Har du nått tips på ett haspelset för 1000 kr frugan har gett mig en tunn budget… Fiskar mest abborre, ädelfisk och en och annan gädda, allt som vill hugga med andra ord. Kan inget om spön och rullar kort och gott 🙂
    Tack

 6. Hej grymt bra sida!
  Har ett stort problem. Är en glad fiske amatör med en begränsad budget ( frun bestämmer). 1000 kr för ett haspelset är lite men har du nått bra kit att rekommendera? Fiskar mest abborre, ädelfisk och en och annan gädda oftast från land. Hittar en del kit men vet inget om grejerna.
  Mvh Anders

 7. Hej jag måste börja med toppen guide :).
  Jag tänkter köpa Savagegear Bushwacker XLNT 10-40 g 8 fot som du beskrev. Jag tänker fiska gädda och abborre men jag undrar vilken rulle skulle passa till den fiskespö?

  Mvh Elias

  • Hej Elias! Kul att du gillar det! Ska du fiska mest gädda eller borre? Jag skulle nog gå på en 2500-3000 storlek. själv gillar jag shimano-rullarna väldigt mycket. Om du är beredd att lägga kring en 1000kr så kan jag rekommenderar Shimano sedona. Köpte en för 1,5 månader sen. Bästa rullen i den prisklassen utan tvekan

  • Hej Anna! Bra fråga. Jag ska kolla ikväll! Kom hem sent igår 😃

 8. Det verkar inte som att min kommentar kom med 🙂 Jag har ett gammalt 7 fots haspel med låg kastvikt. Jag brukar fiska regnbåge, öring och röding i insjö, men är sugen att testa havsöring och vill ha nya grejer. Spö och rulle som funkar till både och. Jag tänker mig ca 10 fot med en kastvikt på 15-45. Tänker jag rätt då? Några bra tips? Tittade på den här kombon http://www.fiskeutrustning-online.se/shop/fiske-set-14022p.html, men vet inte vad skillnaden mellan haspel och bombarda är. Har tittat på Sjösländan också, men har inte hört några omdömen så jag vet inte. Min budget ligger på ca 1500 kr

  • Missade att säga att jag vill ha ett tredelat, eftersom jag har det i bilen hela säsongen.

  • Hej,

   Jag tror du är helt rätt inne på betesvikt och längd på spöt. Vid landfiske efter öring är spö 10-12 fot kanonsköna.

   Tyvärr kan jag inte säga ngt speciellt om kitet du kollar på just nu. Verkar vara en kanondeal om priserna är riktiga. jag har haft någon DAM-rulle tidigare och jag tyckte den var OK. Bombarda är för att kunna köra bombardaflöten med fluga mm efter.

   Men om jag skulle rekommendera något som jag vet är bra skulle jag köpa t ex en Shimano Sedona i 2500-storlek vad gäller rulle. Har 5 Shimano-rullar och är väldigt nöjd med alla 🙂

   Ett spö som jag tycker du borde känna på är http://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/w3-spin.html. Men då närmar du dig tyvärr närmre 2000 kr utan lina för spö/rulle.

   Bor du i närheten av någon butik så du kan åka in och klämma lite?

   mvh

   Magnus

 9. Hej.
  Har du tips på 8fot spö med 10-40g lastvikt? Hittils har jag bara hittat 7fot. Jag vill ha all around utrustning. Funderar också på om jag ska skaffa rullen med storlek på 2500 eller 4000 ifall att jag vill fiska tyngre gädda. Har kollat på Shimano Stradic.

  • Hej!

   Ursäkta sen svar. Vi börjar med det enkla – vill du ha en allround-utrustning där gädda är en del av målen så skulle jag satsa på en rulle 4000-strl.

   Du kastar längre, det är mer lina och för gädda vill du ha ngt grövre lina.

   Jag har två stradic själv och gillar dem båda. Sköna rullar – tänk på utväxlingen dock. Båda mina är högutväxlade så det är lite svårare att köra långsamt vårfiske med.

   Vad du beskriver som spö är en svårt kombination – ofta är de kortare eller så är de längre (mer riktade på havsöring). Om du inte fiskar mkt från båt är 9 ft bra. Då är Svartzonker Black series 9 fot 10-40g mkt trevligt och bra pris med.

   Sen har du ett av mina favoritspön (fast i annan viktklass) Savagegear Bushwacker XLNT 8 ft 15-40g.

   Slutligen så brukar jag gilla Westins spö och det finns ett W3 8 fot 10-40 g. Har inte provat det men som sagt – jag brukar gilla Westins klingor.

   Bara en kommentar – om du huvudsakligen ska fiska gädda med lite ädelfisk mm så skulle jag rekommendera dig att gå upp till 20-60 g typ. Du kan kasta lite fler beten då. Är det det mest ädelfisk och borre med lite gädda är du rätt i viktklass.

   Hoppas du känner du fått lite hjälp på vägen. Har du mer frågor kan du skicka till magnus@fiskefuralle.se så svarar jag så fort jag kan

   //Mange

 10. Så om jag vill köpa ett spö för trolling och vill gärna ha en haspelrulle, skulle det funka? Vilket spö och vilken rulle skulle du rekommendera då för en nybörjare 🙂

  • Hej Vickan, kul fråga och tack för att du läser vår sajt. När det gäller trolling så är det inte vår typ av fiske för tillfället vilket innebär att vi inte har så stor kunskap om vad man bör tänka på när et gäller val av rulle eller spö. Vår rekomendation är att du vänder dig till en Sportfiskebutik som har kunskap eller något av de team som är specialiserade på just trolling. Vi misstänker att det finns en mängd faktorer att ta hänsyn till beroende på vilken art, budget och vilka vatten du fiskar i. Hoppas det var till någon hjälp? Peter

  • Hej Vickan,

   Jag lägger till lite kommentarer till Peters. Självklart funkar haspel bra. Inga konstigheter där. Många som kör trolling och ror drag med haspel. Många som fiskar och trollar mycket kör dock multirulle och det gör de av en anledning. De kan ha koll på hur mycket lina de släpper ut. Många t o m rullar där den har en mätare som visat hur mkt lina de släppt. Om du inte ska köra på professionell nivå så kan du släppa det 🙂

   Trollingspön brukar man ha lite långsammare aktion på dvs att hela spöt böjer sig – inte bara toppen på spöt. Det gör man för att man vill ha båten i rörelse även under drill så man inte får trassel med de andra betena och då är ett spä med mycket flex lättare att drilla på. Färre fiskar kliver av. Ett haspelspö jag själv har (jag har dock tidigare modell) är Westin W3 Powercast 8,6ft som kan vara något att titta på

   //Mange

 11. Jag är på G att inhandla en Penn Battle II 4000-haspelrulle. Tung rulle på 360g som jag tänkte använda för gädda, gös och kustfiske. Förutom kustfisket så kommer det främst bli fiske från båt, så tänker att 8,6” räcker.

  Ska köra med stora jiggar, jerkbaits och wobblers. Max 70g eller 90g kanske…

  Ngt förslag på trevligt spö? Är lite rädd att man köper ett alltför stuvt spö som är utan känsla. Kommer ju få gäddor kring 3-6 kg mestadels.

 12. Tjenare, Jag söker ett spö för spinnfiske efter ädelfisk. Jag äger just nu ett shimano catana 7″ 7-28g och ett abu garcia black max 9″ 14-45g. kan ha något grams fel på kastvikterna men i runda slängar så stämmer dom. Jag kastar drag främst mellan 10-25 gram och jag upplever att jag har väldigt dålig kastlängd på mitt shimano catana, har vänner som har lika långa spön men kastar betydligt längre.. och mitt black max är väldigt mycket ett budget spö (köpte det främst för bottenemete). men även där är kastlängden ett problem, framförallt vid lättare drag då den är gjord för 14-45g. Så jag vet inte vad jag ska köpa för att få ett spö som jag är bekväm med.. jag tror att någon form av 8″ 10-30/40g skulle kunna fungera, men sen det där med alla olika aktioner förstår jag mig inte på. tack på förhand och ber om ursäkt om jag formulerade mig dåligt.

  • Kanske borde tillägga att jag har någon sufix 0.12 till mitt shimano spö och på black max ingick det 0.20 på spolad lina och det duger till bottenmete och även när jag ibland kör lite lättgäddfiske.

   • Hej Anders,

    Kul fråga. Ja det är många saker som påverkar längden men om vi tar bort rullen ur diskussionen så är det längd på spö och aktion som är de som saker som avgör. Jag tror du är inne på rätt tankar när du tänker längd och betesvikt. Jag kan inte de spön du använder men de är sannolikt ”snabba” dvs nästan bara toppen böjer sig. Prova att be ngn dra i spötoppen när du håller spöt och kolla hur stor del av spöt som böjer sig. Ju kortare del som börjar sig – desto mindre del som ”laddas upp” i bakkastet och desto kortare kastlängd. Jag skulle satsa på ett spö med lite långsammare aktion. Då jag inte utforskat just denna viktklass och längd på spön så kan jag inte ge rekommendationer kring specifikt spö. Jag skulle kolla in Abu Garcia Victis 922 m som är 9 fot, 15-38 gram och medium-aktion! Lycka till //Mange

Comments are closed.