46 KOMMENTARER

 1. Tack för guiden. Barnen är nu så pass stora att jag kan locka ut dem till lite fiske. Min gamla haspelrulle från 80-talet tycks ha försvunnit och det lika gamla spöt har sett sina bästa dar. Beställde precis ett Shimano Forcemaster AX270 MH samt ett ABU Sorön STX40.

 2. Vet att det är ett gammalt inlägg, men tänkte bara höra vad du anser vara problematiskt med att använda haspelspö och multirulle? Åt andra hållet håller jag med dock (haspelrulle, spinspö).

  För övrigt ett jättebra intiativ att göra denna guide. Det är som du säger en smärre djungel och som nybörjare kan det vara bra att veta grunderna!

  • Generellt tycker jag haspel är mkt enklare. Om man inte ska kasta beten tyngre än 90-100 g och börjar säger jag haspel varje dag. Spinn är bättre för tyngre beten samt lättare kontrolla kastlängd. Det kan bli flr långa kast m haspel om man siktar på vasskanten.

   • Jo lite lättare generellt är det väl. Men på direkt bekostnad av känsla enligt mig. Beror ju helt på vilket typ av fiske man avser att bedriva:).

    Det jag tänkte på va mer vad du upplever är nackdelen med att använda haspelspö med multirulle? Och om du upplever någon vill säga? “Tänk på att ett haspelspö inte kan användas till en multirulle och vise versa.”

    • Aha nu föstår jag frågan. Klungorna är ofta samma, men rullfästena är olika så det blir glapp när man monterar dit rullen och ringarna är olika. Stor för haspel för att låta linan haspla av och små för att styra linan vid spinn.

     Spinnrulle+haspelspö = potentiellt trassel
     Haspelrulle+spinnspö=kortare kast och möjligt trassel för att linan inte kan haspla av lika lätt

 3. Hej! Har precis läst din guide och tycker den är väldigt bra!
  Nu till min fråga. Jag söker ett spinnspö till gädda och för beten under 90g. Jag lägger stor vikt i att känslan när fisken drillas är adrenalinhöjande och vill då att spöt ska få en härlig böj vid just drillning. De spön jag har klämt och känt på i butik är alldeles för styva. Men visst, om det kommer en gädda på 10kg så kanske även de spöna böjer sig rätt gött! De flesta fiskar i min båt väger inte i närheten av 10kg även om någon är där och nosar imellan åt. Har du (eller någon annan) något tips på spö man borde testa för att uppnå mina krav? Gärna över 8 fot och till multirulle förresten.

  Nu är det svårt för dig att ha svar på just min allt för långa fråga men om någon annan skulle trilla in och se detta inlägg så lämna gärna en kommentar!

  • Tjenare!

   Kul fråga! Precis uppfattning också! Många spön är alldeles för påkiga.

   Jag vill ha lätta trevliga spön som förmedlar bra känsla om bad som händer m betet och hugget såklart. Det jag har som förmedlar det bäst (och det låter konstigt pga viktklassningen) är Westin powershad upp till 180g. Lite toppigare men lätt och grymt känsligt. Funkar kanon att fiska t ex salmo sliders med (ca 60 gram). Jag gillar även mitt söders grim reaper haspel -110 g. Det finns ävem som spinn

   Hoppas du kommer nån bart med mina tips. Vill bara tipsa om spön jag fiskat mkt med själv. Jag har båda dessa och kan stå för dem😄

   //Mange

   • Halloj Mange
    Tittar precis på Haspel Grim V2..Undrar vart sweetspoten är på detta..har sökt men inte funnit svar. Har Daiwa Aird med St C Xtreme 7.6 upp till 30g. SAMT St C Swimbait 7.10 upp till 120g ca. Skulle ett Reaper kompletera tycker du .. äger en Penn Clash 4000 som ska få bestycka ett spö. Söker längden och en sweetspot på 50-70 gram.
    Blandat fiske .. Båt land hav och sjö.
    Vill fiska Havsöring med detta spöet så det bör vara lite allround :).
    Mkt Tacksam om du vill komma med förslag och veto i valet .
    Bh Daniel

 4. Hej funderar på att köpa en shimano catana 2500fc haspelrulle och ett shimano catana cx 240 för allroundfiske duger det? Vad ska man ha på spöet mh h m? Vad står det för?

  • Hej Jerry! Om du ska köra borre och lättare gädda är det kanon. Riktigt skönt spö! Rullen hade jag funderat på 4000 strl ist mest för jag gillar den strl bättre. Mh är nog medium heavy

 5. Tack för tipsarna , jag brukar fiska från landet och använder ett spö som tar mellan 130-150 g är att jag kastar med ett vikt 100- 120 g då Dala Älven rinner mycket . Gör jag rätt

  • Tyvärr verkar tillverkarna mäta kastvikt med gummiband. Jag har ett spö klassat upp till 180g som jag känner 110g är Max och jag har ett 90g spö jag kör 120 g med. Generellt verkar du rätt. Hur känns spöt när du laddar dvs i baklkastet? Känns det som att det”svarar” dvs inte viker sig för mkt?

   • Har du nått tips på ett haspelset för 1000 kr frugan har gett mig en tunn budget… Fiskar mest abborre, ädelfisk och en och annan gädda, allt som vill hugga med andra ord. Kan inget om spön och rullar kort och gott 🙂
    Tack

 6. Hej grymt bra sida!
  Har ett stort problem. Är en glad fiske amatör med en begränsad budget ( frun bestämmer). 1000 kr för ett haspelset är lite men har du nått bra kit att rekommendera? Fiskar mest abborre, ädelfisk och en och annan gädda oftast från land. Hittar en del kit men vet inget om grejerna.
  Mvh Anders

 7. Hej jag måste börja med toppen guide :).
  Jag tänkter köpa Savagegear Bushwacker XLNT 10-40 g 8 fot som du beskrev. Jag tänker fiska gädda och abborre men jag undrar vilken rulle skulle passa till den fiskespö?

  Mvh Elias

  • Hej Elias! Kul att du gillar det! Ska du fiska mest gädda eller borre? Jag skulle nog gå på en 2500-3000 storlek. själv gillar jag shimano-rullarna väldigt mycket. Om du är beredd att lägga kring en 1000kr så kan jag rekommenderar Shimano sedona. Köpte en för 1,5 månader sen. Bästa rullen i den prisklassen utan tvekan

 8. Det verkar inte som att min kommentar kom med 🙂 Jag har ett gammalt 7 fots haspel med låg kastvikt. Jag brukar fiska regnbåge, öring och röding i insjö, men är sugen att testa havsöring och vill ha nya grejer. Spö och rulle som funkar till både och. Jag tänker mig ca 10 fot med en kastvikt på 15-45. Tänker jag rätt då? Några bra tips? Tittade på den här kombon http://www.fiskeutrustning-online.se/shop/fiske-set-14022p.html, men vet inte vad skillnaden mellan haspel och bombarda är. Har tittat på Sjösländan också, men har inte hört några omdömen så jag vet inte. Min budget ligger på ca 1500 kr

  • Missade att säga att jag vill ha ett tredelat, eftersom jag har det i bilen hela säsongen.

  • Hej,

   Jag tror du är helt rätt inne på betesvikt och längd på spöt. Vid landfiske efter öring är spö 10-12 fot kanonsköna.

   Tyvärr kan jag inte säga ngt speciellt om kitet du kollar på just nu. Verkar vara en kanondeal om priserna är riktiga. jag har haft någon DAM-rulle tidigare och jag tyckte den var OK. Bombarda är för att kunna köra bombardaflöten med fluga mm efter.

   Men om jag skulle rekommendera något som jag vet är bra skulle jag köpa t ex en Shimano Sedona i 2500-storlek vad gäller rulle. Har 5 Shimano-rullar och är väldigt nöjd med alla 🙂

   Ett spö som jag tycker du borde känna på är http://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/w3-spin.html. Men då närmar du dig tyvärr närmre 2000 kr utan lina för spö/rulle.

   Bor du i närheten av någon butik så du kan åka in och klämma lite?

   mvh

   Magnus

 9. Hej.
  Har du tips på 8fot spö med 10-40g lastvikt? Hittils har jag bara hittat 7fot. Jag vill ha all around utrustning. Funderar också på om jag ska skaffa rullen med storlek på 2500 eller 4000 ifall att jag vill fiska tyngre gädda. Har kollat på Shimano Stradic.

  • Hej!

   Ursäkta sen svar. Vi börjar med det enkla – vill du ha en allround-utrustning där gädda är en del av målen så skulle jag satsa på en rulle 4000-strl.

   Du kastar längre, det är mer lina och för gädda vill du ha ngt grövre lina.

   Jag har två stradic själv och gillar dem båda. Sköna rullar – tänk på utväxlingen dock. Båda mina är högutväxlade så det är lite svårare att köra långsamt vårfiske med.

   Vad du beskriver som spö är en svårt kombination – ofta är de kortare eller så är de längre (mer riktade på havsöring). Om du inte fiskar mkt från båt är 9 ft bra. Då är Svartzonker Black series 9 fot 10-40g mkt trevligt och bra pris med.

   Sen har du ett av mina favoritspön (fast i annan viktklass) Savagegear Bushwacker XLNT 8 ft 15-40g.

   Slutligen så brukar jag gilla Westins spö och det finns ett W3 8 fot 10-40 g. Har inte provat det men som sagt – jag brukar gilla Westins klingor.

   Bara en kommentar – om du huvudsakligen ska fiska gädda med lite ädelfisk mm så skulle jag rekommendera dig att gå upp till 20-60 g typ. Du kan kasta lite fler beten då. Är det det mest ädelfisk och borre med lite gädda är du rätt i viktklass.

   Hoppas du känner du fått lite hjälp på vägen. Har du mer frågor kan du skicka till magnus@fiskefuralle.se så svarar jag så fort jag kan

   //Mange

 10. Så om jag vill köpa ett spö för trolling och vill gärna ha en haspelrulle, skulle det funka? Vilket spö och vilken rulle skulle du rekommendera då för en nybörjare 🙂

  • Hej Vickan, kul fråga och tack för att du läser vår sajt. När det gäller trolling så är det inte vår typ av fiske för tillfället vilket innebär att vi inte har så stor kunskap om vad man bör tänka på när et gäller val av rulle eller spö. Vår rekomendation är att du vänder dig till en Sportfiskebutik som har kunskap eller något av de team som är specialiserade på just trolling. Vi misstänker att det finns en mängd faktorer att ta hänsyn till beroende på vilken art, budget och vilka vatten du fiskar i. Hoppas det var till någon hjälp? Peter

  • Hej Vickan,

   Jag lägger till lite kommentarer till Peters. Självklart funkar haspel bra. Inga konstigheter där. Många som kör trolling och ror drag med haspel. Många som fiskar och trollar mycket kör dock multirulle och det gör de av en anledning. De kan ha koll på hur mycket lina de släpper ut. Många t o m rullar där den har en mätare som visat hur mkt lina de släppt. Om du inte ska köra på professionell nivå så kan du släppa det 🙂

   Trollingspön brukar man ha lite långsammare aktion på dvs att hela spöt böjer sig – inte bara toppen på spöt. Det gör man för att man vill ha båten i rörelse även under drill så man inte får trassel med de andra betena och då är ett spä med mycket flex lättare att drilla på. Färre fiskar kliver av. Ett haspelspö jag själv har (jag har dock tidigare modell) är Westin W3 Powercast 8,6ft som kan vara något att titta på

   //Mange

 11. Jag är på G att inhandla en Penn Battle II 4000-haspelrulle. Tung rulle på 360g som jag tänkte använda för gädda, gös och kustfiske. Förutom kustfisket så kommer det främst bli fiske från båt, så tänker att 8,6” räcker.

  Ska köra med stora jiggar, jerkbaits och wobblers. Max 70g eller 90g kanske…

  Ngt förslag på trevligt spö? Är lite rädd att man köper ett alltför stuvt spö som är utan känsla. Kommer ju få gäddor kring 3-6 kg mestadels.

LÄMNA ETT SVAR

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här