Att välja spö – lite tips och tankar

Spö, pinne, påk. Kärt bart har många namn… Är det viktigt med vilket fiskespö man har då? Är det inte lite prylorienterat och lite nördigt att lägga mycket tid på vilket fiskespö man har då? Vilket är det bästa fiskespöt är idag en vanlig fråga i olika forum

Spö i drivor - behöver man så många?
Spö i drivor – behöver man så många?

Eftersom det är det som är länken mellan rulle och drag som i mångt och mycket förmedlar vad som händer där i linändan är svaret otvetydigt JA!

Valet av rätt spö till rätt drag och typ av fiske lyfter verkligen fiske-upplevelsen till mycket högre höjder. Detta inlägg är tänkt som en liten guide i att välja rätt typ av spö beroende på den typ av fiske du ska bedriva och kommer framförallt fokusera på gäddfiske då det är det jag till största delen bedriver även om jag ibland småfuskar både med borre och ädelfisk. När jag började skriva på detta insåg jag efter en stund att jag hade mycket hög ambition – det skulle bli en uppsats. Därför delar jag inlägget i två – del 2 kommer avhandla min spöpark som jag använder

Spö
Så därja – en del av parken 🙂

Val av fiskespö

När man ska välja spö är gäller det att tänka igenom ett antal saker så man inte måste pröva sig fram igenom lika många spön som jag gjort för att hitta rätt. Det är i ärlighetens namn bara de sista åren efter fiske i snart 20 år jag hittat det jag gillar. Varför har det tagit så lång tid då? Jag har lyssnat för mycket på säljaren och för lite på mig själv, saknat referensram, ibland har plånboken styrt och jag har saknat någon vettig spöguide (som denna jag tänkte skapa här)

Spöval handlar om flera saker som behöver tänkas igenom (utan inbördes ranking)

 • Vilken rulle ska jag använda (haspel eller mulit/spinn/kapslad rulle)
 • Typ av fiske jag ska bedriva (spinnfiske, mete, trolling)
 • Betesvikt
 • Aktion (hur mycket, vart och hur snabbt spöt ska böja sig)
 • Prislapp

Rulltyp

Förmodligen har du redan en rulle du tänker använda och då är valet enkelt. Köp ett spö som passar till den rulltyp du ska använda. Har du ingen rulle får du också tänka på det. Själv är jag 100% haspelfiskare och det är också det lättaste stället att börja för nybörjare. De andra i FiskeFürAlle är 100% spinnfiskare och tro det eller ej – vi får fisk allihop 🙂

Tänk på att ett haspelspö inte kan användas till en multirulle och vise versa. Rullfästena är något annorlunda och haspel-spöt har stora spö-ringar och ett spinnspö har små spö-ringar och ofta fler ringar. Ett haspelspö är designat för att rullen ska sitta under vid fiske och ett spinnspö för att rullen ska sitta över. Ska du ha ett spinnspö behöver du också välja om du ska ha med eller utan “trigger” – en krok på undersidan att spöt som du kan ha ett finger i när du fiskar.

Typ av fiske

Påverkar både längd på spö och typ av aktion

 • Spinnfiske från båt – spö runt 8 och hyfsat styva spön fot är att rekommendera – lättare att hantera och längd på kast är inte lika avgörande – du kan flytta båten istället ju 🙂 Dettta är dock ingen grundlag – jag har lärde fiska från land och använde då längre spön. Jag har vant vig med detta och fiskar med 8,6-10 fot från båt
 • Spinnfiske från land – 9-12 fot och hyfsat styva spön. Beroende på hur långt du behöver kasta. Insjöfiske 9-10 fot och havsfiske (Öring/Lax) 10-12 fot (oftast kustfiske som kräver mkt långa kast)
 • Jerk – 6-7,6 fot. De flesta jerkar med påkar mellan 6-6,6 fot. Jag gillar själv 7,6 fot eftersom det ger bättre kastegenskaper och mer spö att jobba med vid drillning
 • Trolling – Oftast spö med mjuk aktion – man ska ju inte kasta med spöna utan villa dra runt dragen och drilla fiskar i fart. Bra med mycket “stötdämpning”
 • Mete – kan inte så mycket om avancerat mete men spöna brukar vara långa för att kunna kasta iväg tunga vikter långa

Betesvikt

Är det ngt att tänka på – ja verkligen! Ett lätt drag med tungt spö gör det svårt att få till kastlängder (du använder spöts böjning för att snärta iväg dragen) + att det är svårt att känna vad som händer i änden av reven = tråkigt och svårfiskat. Ett tungt drag på lätt spö gör risken för spöbrott stort – förutom att det är tråkigt att knäcka ett spö så kan det dessutom vara farligt och blodigt. Jag väljer att inte lägga in nån bild på det här men krokar är vassa…

Ett knäckt spö med McGyverlagning. En kroklossare, eltejp - Basta!
Ett knäckt spö med McGyverlagning. En kroklossare, eltejp – Basta!

Nån typ av inriktning på vikter:

 • Gädda vanligt spinn (wobblers, skeddrag) – 25 – 40 gram
 • Gädda tyngre spinn (stora jiggar, spinnerbaits och mindre jerkar) – 40-80 gram
 • Gödda Jerk – 65-110 gram
 • Gädda Gummi & tailar över 100 gram
 • Aborre – 5-20 gram
 • Gös – 15-30 gram
 • Ädelfisk insjö – 10-30 gram
 • Kustfiske (Öring, Horngädda mm) 20-40 gram

Spö och Aktion

Vad är det – Aktion är hur spöt böjer sig vid belastning. Är det hela spöt eller framförallt toppen som böjer sig – det pratas om toppig, progressiv, helaktion. Personligen gillar jag när en större del av spöt jobbar. Det är lättare att drilla fisk och jag tycker mig dessutom uppleva bättre kontakt med betet så jag känner vad som händer i vattnet. Stötar osv förmedlas rakt in i handen

Det jag dock tycker är viktigare är hur snabb aktionen är. Rapp el mjuk/långsam? Mjukare aktion ger mer böj vid drillning = lättare att hela tiden hålla tryck i krokarna + att man enligt utsago ska ha “bättre kontakt med betet” under t ex jiggning. Det senare påståendet håller jag inte alls med om. Det stämmer i så måtto att du lättare hela tiden har linan spänd, MEN – för mig är att ha kontakt att känna vad som händer och det gör jag inte med ett mjukt spö.

Spön med mjuk aktion upplever jag som svampiga. Jag föredrar snabb aktion och att jag får jobba mer själv vid drillning och jiggning. För mig är fiske väldigt mycket känsla i händerna vid allt men framförallt vid HUGGET! Jag vill maximera känslan av HUGGET – det ska gå rakt in i ryggmärgen.

Prislapp

Ja – 10 000-kronors frågan. Hur mycket ska det kosta. Jag tycker man får riktigt bra spön för runt 1000 kr. Det är dumt att snåla in på spöt. Det är det som många gånger avgör hur drillningen går och det är ditt känselspröt ner in i den undre världen. I perspektivet vad de flesta lägger på rullar och drag (inkl. undertecknad) så är spöt en mindre del av den totala kostnaden för utrustningen och därför tycker jag man kan unna sig något bättre.

Att köpa billigt är att köpa dyrt. Snålar du och sen får händerna på ett bättre spö så kommer det inte gå många minuter innan du är ägare till två spön istället. Så stor är skillnaden. Dock tycker jag inte man ska lägga så mycket att man är rädd för att använda dem. Det finns många förespråkare för St Croix-spön och andra fina saker. De är säkert supersköna och fina men skulle jag ha ett sånt hade jag varit så rädd om det att jag inte vågat fiska med det.

Vad ska man köpa som första fiskespö då?

Första frågan är – kan man ha ett spö för alla typer av fiske. Svaret på den frågan är egentligen nej – fisketyperna varierar för mycket mellan varandra. MEN, om man är en semesterfiskare som fiskar lite då och då och mest lägger tid i insjöar och skärgård efter borre, gädda och gös och kanske åker till någon put-and-take damm efter öring/regnbåge så kommer du långt med ett spö på ca 8-9 fot, betesvikt 10-40 gram, haspel. Då har du en bra allround-utrustning. Några tips på haspelspön (som är ett bra ställe att börja på):

Savagegear Bushwacker XLNT 10-40 g 8 fot – min favoritserie

Savagegear MPP 8fot -50 gram – jag upplever dock mitt MPP-spö som svampigt men passar sannolikt bra om du är helt grön

Edit: Det har kommit en ny serie spön just nu som kan vara intressant att klämma på. Ett samarbete mellan fyra butiker och Savagegear.

Det är en djungel – hoppas du nu fått något mer klarhet med hjälp av mina tankar och idéer. Skulle du redan ha ett spö som du är lite nöjd med, men önskar lite extra kanske du kan fixa till spöt istället för att köpa nytt. Jag har skrivit lite om det också. Så gå in och titta på våra inlägg om just olika spön så får du en bra bild av olika alternativ och plånböcker.

//Mange

Här hittar du mer i vår serie och allt du behöver veta om Fiskespön, Spinnspön, Haspelspön.

https://www.fiskefuralle.se/category/utrustning/fiskespon/spoguider-och-att-tanka-pa/

Här är vår stora spöguide för gäddspön

https://www.fiskefuralle.se/spospecial-vilka-spon-for-gaddfiske-ska-man-valja-da/

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla ”FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds.

Annons
Årets Bete

39 KOMMENTARER

 1. Tack för guiden. Barnen är nu så pass stora att jag kan locka ut dem till lite fiske. Min gamla haspelrulle från 80-talet tycks ha försvunnit och det lika gamla spöt har sett sina bästa dar. Beställde precis ett Shimano Forcemaster AX270 MH samt ett ABU Sorön STX40.

 2. Vet att det är ett gammalt inlägg, men tänkte bara höra vad du anser vara problematiskt med att använda haspelspö och multirulle? Åt andra hållet håller jag med dock (haspelrulle, spinspö).

  För övrigt ett jättebra intiativ att göra denna guide. Det är som du säger en smärre djungel och som nybörjare kan det vara bra att veta grunderna!

  • Generellt tycker jag haspel är mkt enklare. Om man inte ska kasta beten tyngre än 90-100 g och börjar säger jag haspel varje dag. Spinn är bättre för tyngre beten samt lättare kontrolla kastlängd. Det kan bli flr långa kast m haspel om man siktar på vasskanten.

   • Jo lite lättare generellt är det väl. Men på direkt bekostnad av känsla enligt mig. Beror ju helt på vilket typ av fiske man avser att bedriva:).

    Det jag tänkte på va mer vad du upplever är nackdelen med att använda haspelspö med multirulle? Och om du upplever någon vill säga? “Tänk på att ett haspelspö inte kan användas till en multirulle och vise versa.”

    • Aha nu föstår jag frågan. Klungorna är ofta samma, men rullfästena är olika så det blir glapp när man monterar dit rullen och ringarna är olika. Stor för haspel för att låta linan haspla av och små för att styra linan vid spinn.

     Spinnrulle+haspelspö = potentiellt trassel
     Haspelrulle+spinnspö=kortare kast och möjligt trassel för att linan inte kan haspla av lika lätt

 3. Hej! Har precis läst din guide och tycker den är väldigt bra!
  Nu till min fråga. Jag söker ett spinnspö till gädda och för beten under 90g. Jag lägger stor vikt i att känslan när fisken drillas är adrenalinhöjande och vill då att spöt ska få en härlig böj vid just drillning. De spön jag har klämt och känt på i butik är alldeles för styva. Men visst, om det kommer en gädda på 10kg så kanske även de spöna böjer sig rätt gött! De flesta fiskar i min båt väger inte i närheten av 10kg även om någon är där och nosar imellan åt. Har du (eller någon annan) något tips på spö man borde testa för att uppnå mina krav? Gärna över 8 fot och till multirulle förresten.

  Nu är det svårt för dig att ha svar på just min allt för långa fråga men om någon annan skulle trilla in och se detta inlägg så lämna gärna en kommentar!

  • Tjenare!

   Kul fråga! Precis uppfattning också! Många spön är alldeles för påkiga.

   Jag vill ha lätta trevliga spön som förmedlar bra känsla om bad som händer m betet och hugget såklart. Det jag har som förmedlar det bäst (och det låter konstigt pga viktklassningen) är Westin powershad upp till 180g. Lite toppigare men lätt och grymt känsligt. Funkar kanon att fiska t ex salmo sliders med (ca 60 gram). Jag gillar även mitt söders grim reaper haspel -110 g. Det finns ävem som spinn

   Hoppas du kommer nån bart med mina tips. Vill bara tipsa om spön jag fiskat mkt med själv. Jag har båda dessa och kan stå för dem😄

   //Mange

   • Halloj Mange
    Tittar precis på Haspel Grim V2..Undrar vart sweetspoten är på detta..har sökt men inte funnit svar. Har Daiwa Aird med St C Xtreme 7.6 upp till 30g. SAMT St C Swimbait 7.10 upp till 120g ca. Skulle ett Reaper kompletera tycker du .. äger en Penn Clash 4000 som ska få bestycka ett spö. Söker längden och en sweetspot på 50-70 gram.
    Blandat fiske .. Båt land hav och sjö.
    Vill fiska Havsöring med detta spöet så det bör vara lite allround :).
    Mkt Tacksam om du vill komma med förslag och veto i valet .
    Bh Daniel

 4. Hej funderar på att köpa en shimano catana 2500fc haspelrulle och ett shimano catana cx 240 för allroundfiske duger det? Vad ska man ha på spöet mh h m? Vad står det för?

  • Hej Jerry! Om du ska köra borre och lättare gädda är det kanon. Riktigt skönt spö! Rullen hade jag funderat på 4000 strl ist mest för jag gillar den strl bättre. Mh är nog medium heavy

 5. Tack för tipsarna , jag brukar fiska från landet och använder ett spö som tar mellan 130-150 g är att jag kastar med ett vikt 100- 120 g då Dala Älven rinner mycket . Gör jag rätt

  • Tyvärr verkar tillverkarna mäta kastvikt med gummiband. Jag har ett spö klassat upp till 180g som jag känner 110g är Max och jag har ett 90g spö jag kör 120 g med. Generellt verkar du rätt. Hur känns spöt när du laddar dvs i baklkastet? Känns det som att det”svarar” dvs inte viker sig för mkt?

   • Har du nått tips på ett haspelset för 1000 kr frugan har gett mig en tunn budget… Fiskar mest abborre, ädelfisk och en och annan gädda, allt som vill hugga med andra ord. Kan inget om spön och rullar kort och gott 🙂
    Tack

 6. Hej grymt bra sida!
  Har ett stort problem. Är en glad fiske amatör med en begränsad budget ( frun bestämmer). 1000 kr för ett haspelset är lite men har du nått bra kit att rekommendera? Fiskar mest abborre, ädelfisk och en och annan gädda oftast från land. Hittar en del kit men vet inget om grejerna.
  Mvh Anders

 7. Hej jag måste börja med toppen guide :).
  Jag tänkter köpa Savagegear Bushwacker XLNT 10-40 g 8 fot som du beskrev. Jag tänker fiska gädda och abborre men jag undrar vilken rulle skulle passa till den fiskespö?

  Mvh Elias

  • Hej Elias! Kul att du gillar det! Ska du fiska mest gädda eller borre? Jag skulle nog gå på en 2500-3000 storlek. själv gillar jag shimano-rullarna väldigt mycket. Om du är beredd att lägga kring en 1000kr så kan jag rekommenderar Shimano sedona. Köpte en för 1,5 månader sen. Bästa rullen i den prisklassen utan tvekan

 8. Det verkar inte som att min kommentar kom med 🙂 Jag har ett gammalt 7 fots haspel med låg kastvikt. Jag brukar fiska regnbåge, öring och röding i insjö, men är sugen att testa havsöring och vill ha nya grejer. Spö och rulle som funkar till både och. Jag tänker mig ca 10 fot med en kastvikt på 15-45. Tänker jag rätt då? Några bra tips? Tittade på den här kombon http://www.fiskeutrustning-online.se/shop/fiske-set-14022p.html, men vet inte vad skillnaden mellan haspel och bombarda är. Har tittat på Sjösländan också, men har inte hört några omdömen så jag vet inte. Min budget ligger på ca 1500 kr

  • Missade att säga att jag vill ha ett tredelat, eftersom jag har det i bilen hela säsongen.

  • Hej,

   Jag tror du är helt rätt inne på betesvikt och längd på spöt. Vid landfiske efter öring är spö 10-12 fot kanonsköna.

   Tyvärr kan jag inte säga ngt speciellt om kitet du kollar på just nu. Verkar vara en kanondeal om priserna är riktiga. jag har haft någon DAM-rulle tidigare och jag tyckte den var OK. Bombarda är för att kunna köra bombardaflöten med fluga mm efter.

   Men om jag skulle rekommendera något som jag vet är bra skulle jag köpa t ex en Shimano Sedona i 2500-storlek vad gäller rulle. Har 5 Shimano-rullar och är väldigt nöjd med alla 🙂

   Ett spö som jag tycker du borde känna på är http://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/w3-spin.html. Men då närmar du dig tyvärr närmre 2000 kr utan lina för spö/rulle.

   Bor du i närheten av någon butik så du kan åka in och klämma lite?

   mvh

   Magnus

LÄMNA ETT SVAR