Spöspecial – Kastvikt och Power

Vi forsätter vi resa i fiskespönas fantastiska värld nu med fokus på Kastvikt och Power. Vi har redan täckt vår egen spöpark och några intryck om dessa. Vi har flera spön och det finns en anledning. Den artikeln hittar du här. Vi har också snackat om ett av de mest “felanvända” och kanske missförstådda begreppen: Aktion. Den artikeln hittar du här.

Aktion blandas ofta ihop med ämnet vi täcker i denna artikel: kastvikt eller “power” som det ibland kallas på rikssvenska. Det handlar om hur starkt spöt är. Om aktion handlade om VAR spöt böjer sig så handlar detta om HUR MYCKET spöt böjer sig vid belastning. Vi har väl alla hört eller läst om någon som säger att spöt har ”ryggrad”.

Varför pratar man om “Power” och inte Kastvikt då? Är inte mer alltid bättre?

Mmm, som vanligt är det inte riktigt så enkelt. Här i Sverige/Europa pratar vi mycket om kastvikt. Kastvikten står också oftast på spöt, beskrivet i gram. Det innebär att det är inom detta omfång spöt presterar och kastar bäst. Om spöt t ex är klassat 40-80g så är det för dessa betesvikter spöt är designat. Det innebär att spöt “laddar” upp bra och kastar optimalt inom detta område. För att göra saker och ting extra komplicerat finns det någonstans inom detta omfång också en ”sweet spot” – där spöt presterar helt optimalt – det presterar så bra det kan.

Under det så “laddar” spöt inte riktigt tillräckligt i bakkastet och över sweetspoten börjar spöt “svampa” lite i kastet. Exakt vart sweetspot är kan man inte veta, men om du fiskar beten på 70-90 g kanske ett spö som kan hantera 60-100g vara optimalt. Egentligen behöver man inte bry sig så mycket om sweetspoten. Det är klart – är man nördig och lite finstämd så får man en extra kick när man kastar med helt rätt kastvikt. För min del (Manges) får jag t ex lite extra ståpäls när jag fiskar min Likaros eller en Wingman med mitt Eastfield slingshot. Det är den optimala betesstorleken för det betet.

“Man vill ju alltid ha bra med ryggrad för att drilla fisk – är det inte lika bra att dra till med rejäl power då – sluta tjafsa liksom?”

Det skulle man tro… kanske… Det är en sån där klassiskt testosteronfylld kommentar… Att stå med överklassat eller t o m kraftigt överklassat spö till det fiske man bedriver är inte kul. Det blir onödigt jobbigt att kasta med ett tungt spö. Man får ingen hjälp av spöt när man kastar och man får klämma i för kung och fosterland i varje kast för att komma någon vart. Man blir trött snabbare helt enkelt. På toppen av det (och detta är enligt oss den viktigaste anledningen) så tappar man kontakt med betet – man känner inte vad som händer nere vid betet. Som alltid – rätt verktyg till rätt jobb. Ska man fiska tungt – ha kralligt spö, ska man gå ner i betetsvikt – byt spö…

Å andra sidan…

Skulle du kraftigt överstiga den rekommenderade vikten riskerar du att knäcka spöt i kastet vilket skulle vara mycket farligt. Följ de rekommenderade kastvikterna. Samtidigt verkar dessvärre många tillverkare “underklassa” sina spön, kanske just med rädsla för knäckta spön, så man får betrakta kastvikterna mer som inriktning än exakt vetenskap.

På bilden ovan ser ni illustrerat exempel på hur “power” fungerar på fiskespöt under belastning.

”Over there”, i Bassens förlovade land USA, pratar man mer i termer av heavy, medium heavy, medium, etc. Detta är en beskrivning av hur kraftfullt spöt är för DEN BETESFISK ELLER TYP AV FISKE MAN SKA BEDRIVA. Det finns Extra heavy-spön för både Bass och Musky. De är helt skilda spön. När Extra heavy for Bass kanske är för kastvikt upp till 70g, kan ett Extra heavy för Musky vara +300g kastvikt.

Vi har tagit det “tunga” jobbet att sammanställa klassningarna på “jänkar-engelska” och översatt dem till den europeiska gramskalan (baserat på de klassningar St Croix använder) Vi återkommer med fler begrepp och ytterligare förvirringar kring spön plus en massa annat smått och gott. Gott och Blandat på er allihop!kastvikt

//Mange, Peter och Danne

Vi har gått igenom vår egna spöpark. Sen har vi lite tips för att köpa bra fiskespön i olika prisklasser. Viktigt att komma ihåg är att ett bra spö är ett spö du trivs att fiska med, oavsett märke, pris mm – så enkelt är det. Det gäller bara att hitta det.

https://www.fiskefuralle.se/att-valja-spo-lite-tips-och-tankar/

https://www.fiskefuralle.se/spospecial-fiskefuralles-spopark/

Disclaimer: Artikeln kan innehålla spår av nötter. Vi reserverar oss därför för eventuella stavfel, felsyftningar, grammatisk missbruk och eventuella faktafel. Vi är ju trots allt bara vanliga nötter.

Ps. Som vanligt - glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla
"FiskeFürAlle"-experiencen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram  Ds.

Föregående artikelSpöspecial – Nu blir det aktion
Nästa artikelSpöspecial – Förvirrad men på en högre nivå? Vi reder ut begreppen kring fiskespön