Spöspecial – Nu blir det aktion

Vi fortsätter vår spöspecial med ett av de viktigaste och många gånger kanske mest missförstådda begreppen hos ett fiskespö: Aktion

Aktion är en beskrivning av VAR spöt böjer sig när spö belastas i spötoppen. Det är inte inte att blanda ihop med HUR MYCKET spöt böjer sig. Det kommer vi tillbaka till. När man pratar om aktion brukar man höra ord som snabb eller parabolisk aktion.

Snabb aktion

En snabb aktion innebär att att spöt i princip bara böjer sig den första 1/3 av klingans längd. Ordet snabb relaterar egentligen till hur snabbt spöt återställer sig till rak efter belastningen på spötoppen försvunnit.

fast aktion extra snabb aktion

Snabb aktion är generellt väldigt känsliga och bra på att förmedla vad som händer vid ditt bete. Det är den perfekta aktionen för att fiska gummibeten och beten där du verkligen vill kunna styra själv som jerkbaits. Det är också lättare att sätta kroken eftersom spöt inte flexar så mycket när du gör mothugg. Detta är extra viktigt när du fiskar gummi. Många gånger kan fisken bita hårt och hålla kvar betet i munnen. Har du då inte tillräckligt hårt mothugg drar du inte i krokarna. När fisken då tröttnar och öppnar munnen står du där med ett tandmärken i betet och en arg blick.

Å andra sidan blir det svårare att drilla och hålla linan spänd eftersom spöt inte rör sig så mycket och linan lättare kan slacka. De kastar också kortare än andra aktioner då en mindre del av spöt ”laddas” under bakdelen av kastet.

Ibland pratar man om  extra-fast och då är det en ännu mindre del av spöt som flexar vid belastning.

Medium-aktion

Detta är spö där ungefär halvan klingan flexar när toppen på spöt belastas.

Spön med Medium-aktion ger dig lite bättre kast-egenskaper samtidigt som de fortfarande sätter kroken bra. Samtidigt är de också något mer förlåtande när du drillar då fisken.

medium aktionDet är bra spön att fiska wobblers, cranks men också spinnerbaits med. Spön där du inte är lika beroende av att exakt veta vad som händer i detalj varje sekund. Med de hårda betena är det oftast dessutom lättare att få fast kroken i fisken så du kanske inte behöver samma tryck för att driva in kroken. Med fokus på fiskens välmående så är denna ett ”mjukare” val.

Långsam aktion

långsam aktionDenna aktion kallas också ”parabolisk” aktion. När spöt belastas böjer klingan ända ner till rullfästet. Detta är en aktion som inte används särskilt ofta till spinnfiske utan dess utan används framförallt inom andra typer av fisken som mete, trolling och flugfiske.

Taper

Ibland när man läser spöbeskrivningar och sådant på engelska  pratas det om ”fast taper” eller liknande. Det handlar om avsmalning av klingan. Då är det inte bara ytterdiameterna man pratar om utan framförallt materialets tjocklek. Där materialet blir tunnare kommer spöt lättare böja sig. Det är lite överkurs men kan vara bra att känna till. Du kan enklast översätta ”taper” med ”aktion” så vet du vad det handlar om.

Vilken aktion ska man välja då?

 Ja det beror (som alltid) vilken situation du ska fiska i. Det finns inte heller här en “one size fits all”. Tänk igenom ditt fiske men också dina preferenser innan du väljer. Som Frédéric Jullian sa när vi pratade med honom “right tool for the right job”. Här är lite tips:

aktion

Så… Vi börjar förstå att det inte finns ett “bästa” spö att köpa. Aktion är inte bara funktion. Det är också en smaksak (såklart)… Vi lär oss…

Snart är vi åter med nästa del i den ädla konsten att få spö

//Magne, Peter och Danne

Vi har gått igenom vår egna spöpark. Sen har vi lite tips för att köpa bra fiskespön i olika prisklasser. Viktigt att komma ihåg är att ett bra spö är ett spö du trivs att fiska med, oavsett märke, pris mm – så enkelt är det. Det gäller bara att hitta det.

https://www.fiskefuralle.se/att-valja-spo-lite-tips-och-tankar/

https://www.fiskefuralle.se/spospecial-fiskefuralles-spopark/

Disclaimer: Artikeln kan innehålla spår av nötter. Vi reserverar oss därför för eventuella stavfel, felsyftningar, grammatisk missbruk och eventuella faktafel. Vi är ju trots allt bara vanliga nötter.

Ps. Som vanligt - glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla
"FiskeFürAlle"-experiencen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram  Ds.
Föregående artikelSpöspecial – FiskeFürAlles spöpark
Nästa artikelSpöspecial – Kastvikt och Power

4 KOMMENTARER

Comments are closed.