Bland beten och gitarrhjältar

För att sätta förväntan för denna artikel så vill jag lämna ett varningens ord, idag skall vi nörda ned oss ordentligt. Om du, mot all förmodan, orkar stå ut med det så hoppas jag du kommer få en underbar läsning. (och några musikvideos…)

Vi skall så klart prata gäddbeten, fantastiska betesbyggare och kombinera det med det självklara……. gitarrister som jag gillar. Enkelt va?

Ok, vi startar. För en tid sedan tog jag beslutet att sammanföra mitt fiskeintresse och mitt intresse för musik och skapa mig en betesarsenal som inspirerats av mina gitarrhjältar. Som tur är bor vi i landet där betesbyggandet har nått fantastiskt höga nivåer, både vad gäller kreativitet och kvalitet. För ett antal år sedan hade vi några få byggare som drog i gång betebyggartrenden och tack vare dessa personer har vi i dig fantastiskt många duktiga betesbyggare.

Sagt och gjort, jag sonderade terrängen bland byggarna och tog mig friheten att kontakta några av dem för att få hjälp med att göra mina “gitarrhjältebeten”.

Vi startar med betet som var först ut. Jag hade bestämt mig för att göra ett Eddie Van Halen-bete. För er som inte är bekanta med Eddie Van Halen…Eddie är en fenomenal och innovativ gitarrist och ni har hört honom spela i Van Halens egna låtar som tex “JUMP” från 1984 och många andra sköna plattor. Den platta som, för min egen del, var hetast var albumet F.U.C.K (for unlawful carnal knowledge).

Många av deras plattor har haft kreativa namn: 5150 (betyder “vi har en galning på halsen” i polisradion). De släppte en platta med namnet OU812 (läs det som det står och du får = Oh, You ate one too) – kreativt och kul. Ni har även hört honom spela sologitarr i bla Michael Jacksons låt “Beat it” – solot startar vid 3.10. Notera även klädmodet för tiden – underbart.

https://www.youtube.com/watch?v=Ym0hZG-zNOk

Lite extra kuriosa är att Steve Lukather (Toto) spelar kompgitarr och Mike Porcaro (Toto) spelar trummor på låten “Beat it”

Eddie började tidigt att experimentera med sina gitarrer och byggde till slut till denna skapelse – Frankenstein aka “Frankenstrat”

Jag var så klart sugen på att ha ett bete som ser ut som denna gitarr så jag kontaktade Christian Asp för att se om han kan göra ett “Frankenjerk” till mig, svaret var så klart JA!

Den eminente betesbyggaren Christian skred till verket och startade med tillverkningen enligt mina önskemål. Christian skickade några bilder under vägens gång trots att han hade fria händer att göra tolkningen.

På riktigt, när Christian skickade denna bild blev jag helt till mig!!

Efter att antal dagar kom bilden på det färdiga betet. Se och häpnas, vilken skapelse!!

FrankenJerk tillsammans med förlagan och inspirationen.

 

I det här läget var både jag och Christian inne i ett flow så jag frågade direkt om han kan göra mitt andra gitarrhjältebete. Innan vi kommer till det skall jag presentera artisten ”bakom” inspirationen till betet.

Randy Rhoads

Ladies and gentlemen – Randy Roads. Randy var den första I raden av Ozzy’s supergitarrister. Randy kom med i Ozzy’s band efter ha gjort en audition på Ozzy’s hotellrum. Han tog med sig sin Gibson Les Paul och en liten gitarrförstärkare och slog igång grejorna och värmde upp och spelade några riff…ett par minuter senare säger Ozzy – jobbet är ditt.

Ozzy’s egna ord om hur det gick till: Randy kom in och spelade ett gitarrsolo och det var på den nivån att jag trodde jag var hög eller hallucinerade – vad i helvete är detta??!!

Det var starten på ett unikt samarbete. Om jag måste nämna en låt som gjort avtryck på mig och många andra som plinkar på gitarren då och då så är det Mr. Crowley

Se låten spelas av bandet 1981. Notera deras outfits – off the charts.

https://www.youtube.com/watch?v=hDCK_yyzoh8

Nog om det. Nu till betet, Randy hade sin Gibson Flying V i en färg som han kallade Polka Dot. Det är den han spelar på i bilden ovan. Jag skickade denna bild till Christian och han skred till verket även denna gång. Denna gång ville jag ha ett tailbete. Efter han gjorde frankenjerken skulle man spontant kunna tro att det är svårt att leverera ytterligare ett bete i mästerklass, men icke då.

Say Hello till Polka Dot tail! Stort tack Christian till dessa underbara skapelser som nu hänger i min beteshink och faktiskt fiskas med.

 

Vi går vidare i vårt betestema – Jimi Hendrix

Det är dags att presentera ytterligare en betesbyggarguru. Johan Sundin, byggaren bakom namnet Lovely Lures. Jag hade spanat in Johans kreationer på nätet och blev synnerligen imponerad av de skapelserna han gjort. (http://www.lovelylures.com/)

Jag skickade iväg ett meddelande med min förfrågan. Johan Sundin som visade sig vara musiker och till råga på allt en gitarrälskare, nappade (fiskeskämt) på min förfrågan.

Han skulle få äran….eller snarare, jag skulle få äran att Johan skulle göra ett specialbete till mig. Ett bete inspirerat av Jimi Hendrix. Vet inte om jag behöver presentera Jimi Hendrix ytterligare, men om du mot all förmodan inte vet vem det är så kommer här några av hans låtar…. NJUT!

I huvudet hade jag en bild av en gammal Fender stratacaster som Jimi eldade på under festivalen Monterey Pop festival 1967.

Denna gitarrkropp hamnade så småningom i Frank Zappas ägo och när Frank sedermera gick bort så hamnade gitarren hos hans son Dweezil Zappa, även han en gitarrist av rang. (lyssna in hans platta “Schampoohorn” som han gjort med sina syskon och några andra supermusiker)

Hur som haver, med dessa ord som inspiration, så antog Johan utmaningen och började bygga. Det visade sig att Johan hade mycket på sin agenda utöver betesbyggande, vilket jag har stor förståelse för, så tog det ett tag innan betet vart klart. Jag hade absolut inte bråttom, isarna låg tunga på sjöarna och det var liksom inte läge att stå och dänga handgjorda beten på en bottenfrusen sjö.

Lite kruiosa kring byggandet av detta bete är att Johan hörde av sig och frågade om hans skulle bygga betet i trä från en Fender Stratacaster…. Mitt svar var så klart – NEJ. Inte skall du skända en gitarr för att bygga ett bete??!! Eller….

Sen vart det radiotystnad ett tag. När det närmade sig mässan skickade Johan en bild på betet. VILKET bete! Ja, detta går inte av för hackor. Det visade sig att Johan lyckades få tag i en Fenderkropp som han använde för att bygga betet av, så det är ett gitarrbete på RIKTIGT.

Betet heter Purple Rain – kolla in.- I lacken kan man se en siluett av Jimi Hendrix. Det är så snyggt gjort att man blir tårögd när man håller det i sin hand och kollar på detaljerna.

beten - johan sundin one off
Purple Haze Tail – En unik skapelse i mästerklass av Johan Sundin.
Här kan man se siluetten av Jimi Hendrix, Härligt glitter samt hur ådringen på Fender-trät kommer fram i olika nyanser.

Detta var första artikel i min serie med Gitarrbeten. Fortsättning följer, då det kommer vara fler betesbyggare som kommer få en förfrågan att bygga beten inspirerade av de gitarrister som jag tycker inspirerat mig mest.

Och listan är låååång..

//Mange, Peter och Danne

Här har vi samlat mer läsning m ett härligt gäng betesbyggare

https://www.fiskefuralle.se/category/beten-betesbyggare/betesbyggare-beten-betesbyggare/

Ps. Glöm inte att lajka, tjoa och tjimma på våra konton på sociala medier (vi finns på både ansiktsboken Instagram och dintub ds.

ähh va tusan. Slänger in Jimi Hendrix mästerliga skapelse Little Wing. Framförs här av Steve Ray Vaughn Live.

Föregående artikelSpöspecial – Customgjort fiskespö? Gary Benney från True Custom Rods förklarar – Filmtajm
Nästa artikelGäddträff i Sörmland – Vilt Trassel och Bottenhugg

1 KOMMENTAR

Comments are closed.