Buster RS – Småfix och Bustern strippar fenderlisten

Jag är ägare till en Buster RS dvs äldre modell av Busterbåtarna. Med åren så har den orangea lacken bleknat och fått några partier med klassiska bubblor som i sin tur är ett tecken på korrosion.Det första man behöver göra är att ta bort fenderlisten (ja, den heter tydligen så). Den sitter nitad i aktern med 4 nitar på vardera sida.Detta ville jag så klart åtgärda samt ta chansen att fräscha upp båten ngt.

Hur du tar bort fenderlisten och tar bort lacken på din Buster RS

Sagt och gjort, båten upp på land och ta tag i grejorna. Det första man behöver göra är att ta bort fenderlisten (ja, den heter tydligen så). Den sitter nitad i aktern med 4 nitar på vardera sida.

 

Infästning för listen
Infästning av listen. 4 st härliga popnitar som behöver borras bort.

Fram med en 5mm borr. Var noga med att borra i linje med niten för att inte göra fler hål i båten.

Hål
När väl listen är borta ser det ut så här. Hålet i mitten är ytterligare en nit som sitter i själva gummilisten. Samma sak där, en 5mm borr för att få väck den.        .

Sedan är det bara att dra bort den sk fenderlisten. Min list hade blivit skadad under sommaren då båten fick för sig att kela lite extra med betongbryggan under en av de blåsiga dagarna. Ingen skada på själva båten men en ny list fick det bli. När listen var borta var det dags att ta tag i själva färgborttagningen. I detta läge önskar man sig att det klassiska medlet Bums skulle finnas kvar på marknaden men det gör det inte av förklarliga själ. Det finns dock ett par andra bra alternativ: CRC Gasket Remover – spray på och njut av hur den jobbar. Det kan se ut så här:

IMG_3758
Så här mysigt ser det ut när lite CRC Gasket Remover arbetar. Bubblar så fint.

Nackdelen med spray är att det går åt mycket samt att det är svårt att applicera jämt på ytan dvs det tar olika bra beroende på mängd. Då är det klokare att ta alternativ två: Alcro delfin färgborttagningsmedel. Delfin-Fargborttagare Fram med pensel och stryk på rikligt med denna finfina produkt. Beroende på antal lager färg och typ av färg kan det ta 30 min – 1 dygn innan den har jobbat klart. Den skall inte torka om den ligger fritt, men vill du vara på den säkra sidan lägger du lite plastfilm över.

IMG_3795
Här kan man ana att färgen börjar luckras upp. Mums!

När färgborttagningsmedlet jobbat är det bara att lyfta bort plasten och ta fram en isskrapa och ta bort de rester som är kvar. Det mesta lossnar bara du tar i färgen (som nu är som en kletig film). Spola med högtryckstvätt och skrapa de sista flagorna med tex ett rakblad.

IMG_3808
Så här ser det ut när färgen är borta. ÄNTLIGEN! Men den ser lite naken ut. Hoppas den inte fryser.

Nu kommer vi till det roliga! Som jag nämnde så vart jag tvungen att köpa en ny fenderlist/ avbärarlist/ relinglist. Kostar ca 1 000 kr. Den är 9 meter lång och inga förberedda hål för infästningen. Den nya listen är hård och då menar jag hård!!! Det är när jag påbörjar arbetet med att sätta fast den nya som jag inser att jag har kontorshänder, de tål uppenbarligen ingenting.

Själva kanten där skrovet möter ovansidan är T-formad vilket även listen är fast på insidan. Detta betyder att du behöver “bända” upp öppningen på listen för att sedan trycka den på plats och det är ingen lek kan jag meddela. Tips är att värma upp listen MYCKET så den blir mjukare. Jag hade blåsor på båda tummarna och 8 fingrar med skadade nagelband innan jag var klar. Det tar ca 45 min till 1 timme, då man endast orkar trycka på 10 cm i taget. Det sista som skall göras är att fästa listen i aktern och då kommer den stora utmaningen.

Fram med varmluftspistol för listen skall bändas upp så den blir helt platt innan du lägger den mot skrovet för att sedan nitas fast. Ta med en polare som kan hjälpa dig!! Glöm inte att köpa rätt nitar INNAN du sätter igång så du kan få grejorna på plats Ca 63 st “Satan” och 13 st “helvete” var det klart.

IMG_3814
Då var listen på plats. Ser inte lika naken ut längre, gillar den råare looken.

Den är inte klar, så håll utkik, återkommer med fortsättningen så får du se det färdiga resultatet. OM du är sugen på att byta durk så hittar du en enkel artikel nedan.

https://www.fiskefuralle.se/ny-durk-pa-en-buster-rs/

//Danne

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelFiskeaffär på Manhattan, New York City Capitol Fishing Tackle
Nästa artikelBeteshink – igen

10 KOMMENTARER

 1. Danne, hur går/gick det? Så nyfiken på de sista stegen och slutresultatet 🙂

 2. Bra tips, men spontant funderar jag på om det inte vore bättre att måla/stripe:a båten innan du sätter tillbaka listen?

  • Tjena Mattias! Jo, egentligen vore det kanske det. Jag kom fram till att det går att sätta folie snyggt efteråt (om man får hjälp av proffs). Så tog den enkla vägen ut och lämnar tid för att fundera lite på färgval/design och smackar på det senare.

 3. Tack för länken! Nu hittade jag till den här tråden med. Du skrev tidigare att man helst ska bort med fenderlisten om man ska ta bort färgen. Min fenderlist är i rätt bra skick och som jag förstår av din tråd är det besvärligt att få dit en ny. Måste jag bort med den? Vad blir problemet om jag låter den sitta när jag tar bort färgen? Massa färgborttagningsmedel på gummit månne? Det kanske inte tål det?

  • Hej Olov,
   ja det är en mycket bra fråga. SPontant tror jag att gummilisten kommer bli påverkad. Men vet inte säkert. En variant är att testa och se på en liten yta. Alternativ kan så klart vara att maskera fenderlisten för säkerhetsskull.
   Hoppas du hittar en bra lösning.
   // danne

 4. Tjena, Vart köpte du fenderlisten? Den är lite svår att få tag i.

  Patrik

  • Hej Patrik, OM jag minns rätt så var det via Flipper Marin i Täby som jag gjorde beställningen. De brukar ta hem det mesta till dessa båtarna. //Danne

 5. Hej,

  Jag skulle vilja nita om min buster rs men vet inte vart jag kan köpa dessa nitar. Finns det någon här som vet?

  • Hej,
   Nu gissar jag att det är skrovet som du vill nita om? Har inte utfört detta och har egentligen inte bra koll på var du får tag i nitar. Ett förslag är att höra av dig till flippermarin och kolla om de vet. De brukar ha reservdelar till Buster. Annat scenarion är att ta bort en nit och sedan leta motsvarande nitar i plåthandeln. Viktigt att det är aluminiumnitar, då andra material kan skada skrovet (äta upp det). Det är i sådant fall riktiga nitar som du är ute efter (ej sk. blindnitar). återkoppla gärna om du hittar nitarna eller hittar dem i handeln så kan vi lägga upp den infon.

Comments are closed.