Ingen lek att navigera, Plottriga tankar om Ekolod och Plotters

Nu ger jag mig ut på djuuupt vatten – vilket är hela tanken med att göra ett inlägg om plotters och ekolod. När jag planerade det här inlägget så hade jag aldrig ägt eller använt en plotter då jag alltid kört på båtsportkort. Därför tog jag hjälp av ett gäng erfarna navigatörer.

Så ha överseende med att det är en Newbie som nu försöker få någon struktur på vad man kan använda sig utav och vad vi använder, så om du är på gång att investera i ny utrustning så se detta som ett partiskt inlägg och som ett stöd i både vad det kostar och varför man har valt olika produkter.

Det här kommer bli ett Djuplodande, plottrigt och långt, långt, långt inlägg där jag försöker ge en nyanserad bild om något som jag vet många funderar på och ett ämne som är svårt att sätta sig in i om man har noll kunskap, vilket jag  hade.

Det blir ett inlägg i Plotterteknikdebatten från 5 st båtägare och tillika sportfiskare. Som investerat i en spännvidd från 3.000:- till dryga 30.000:- per båt och det kommer kanske hjälpa några och förvirra vissa av våra läsare. Det är ett mer avslappnat inlägg utan pekpinnar och en titt in i vad som många faktiskt har för teknik i sina båtar. Det är inte alla som har 5 fina kompisar att rådfråga, därför kommer här ett inlägg för att dela med mig av deras kunskaper:

För mig så är fisket till stor del utmaningen att knäcka en kod, att uppleva naturen och framför allt den sociala gemenskapen mellan oss gäddfiskare. Samtidigt som jag verkligen förstår att för många är glädjen i fisket lika mycket möjligheten att ägna tid åt rullar, spön, beten, linor, kläder, båtar, motorer och att de investeringar i utrustningen som görs under en livstid, och att den upplevelsen är minst lika viktig som fisket i sig.

Min tidigare och första båt var en Crescent 425 med en 20 hk Tohatsu, så gjorde jag typ 15-17 knop och hade inte en enorm räckvidd, vilket inte gjorde behovet av en plotter så stor, utan ett båtsportkort över Furusund räckte gott och väl.

Nu är läget ett annat, efter en halv säsong med en styrpulpet, en televerksorange Meri Särki från mitten av 70-talet, som marschar 22-23 knop så hamnar jag i ett annat nytt läge med både fart över vattnet och möjligheten att nå nya vatten. Med en nyinköpt trailer också en fantastisk räckvidd på land.

Så en plotter och ett lod stod överst på listan av nya investeringar för att kunna utnyttja alla egenskaper som en större och snabbare båt ger. Rätt snabbt så insåg jag att det var och är en djungel att försöka förstå vad man skall ha för utrustning, och mina tankar kokades ner i följande tre övergripande utmaningar att ta ställning till:

  • Plotter och lod separat eller en med allt i ett lösning?
  • Skall jag i framtiden kunna koppla ihop den med en elmotor som tex Motorguide eller MinnKota– alltså vilken leverantör och modell skall jag satsa på från början för att inte behöva köpa ny plotter?
  • Vilken mjukvara, det vill säga vilket sjökort skall jag ha för att stoppa i plottern?

Min erfarenhet, vilket jag inte tror att jag är ensam om att känna är att det kan snabbt bli en ganska stor summa som investeras i elektronik i dagens sportfiske. Trenden går ju åt det här hållet, men jag skulle vilja säga att det inte är ett måste vilket du kommer inse när du läst klart. Men det finns absolut en korrelation mellan utrustning, tid på vattnet och vilka förutsättningar du har till ett lyckat fiske, enligt ordspråket att “ju mer du vet och kan desto bättre kommer ditt fiske bli”.

Eftersom jag inte ens hade en aning om vilken budget som jag skulle räkna på så började jag att scanna mina kompisars erfarenheter och deras val säger ganska mycket om vad som är bra och dåligt. Vi har alla ungefär samma ekonomiska ramar och vi frekventerar varandras flytetyg så det är klart att vi påverkar varandra i vad som är socialt accepterat i vårt gäng, men vi har integritet och alla har olika kombinationer vilket är toppen för se att det förmodligen inte skiljer sig så mycket i vilket val man gör, så nu kör vi.

Det här var min övergripande känsla innan jag skaffade styrpulpeten:

”Behöver jag verkligen 2 skärmar, en kombinerad plotter/lod med större skärm typ 7 tum där man kan dela upp 50/50 i lod plotter eller bara plotter bara lod och en mindre typ 5 tum som är bara plotter när jag åker mellan öarna för att kunna ta ut rätt, snabbaste färdväg under färd och vad kommer det att kosta” 

Börjar med att fråga min vän från Västerås, Tobbe från Fishing Passion hur han tänkt och vad har han för set–up?
Som han själv säger: Jag är nog en prylgalning!
Det är ju såklart en fantastisk källa att ha Tobbe som en referens,

Vad tycker du bäst om med din utrustning?
-Eftersom jag är prylgalning så är det nog så att jag köper saker fast jag egentligen inte behöver dom. Men det har visat sig att jag haft enorm nytta av plottern.

Flera gånger har jag hamnat i situationer där jag faktiskt fått problem om jag inte haft plotter. En gång va jag ute med grabben på Granfjärden som är ganska stor del av Mälaren. Vi hade tänkt att prickskjuta lite gös mitt ute på pölen. Inom loppet av 5 minuter så överraskades vi en otroligt tät dimma. Gissar att vi hade högst 50 meter sikt, mindre än så kanske. Hade en röd boj som referens och den hade helt försvunnit. Sen är det bekvämt när man kör i mörker. Man följer bara sin gamla väg så är det grönt. Men lite koll på andra båtar måste man ju ha ändå 🙂

Vad har du för båt, motor och toppfart?
-En klassisk Vator 15R årsmodell okänd, dock rätt färg: Gul
Motor Evinrude 70 hk,  2t med trim/tilt från -89

Toppfarten, det får vi se hahaha, har den på service nu då jag brände kabelstammen i somras. Men gissar mellan 33-37 knop.

tobbe-bat
Hela härligheten i tryggt förvar – Vator 15r och Motorguide och frontplottern liggande på mittentoften

Var skulle du börja om du inte har någon utrustning alls?

-Gällandes Plotter, så är det faktiskt så att telefonen funkar skitbra, jag har  Navionics. Till och med Eniro fungerar men visar inte alla detaljer. Lägg 3-400: – på en mjukvara i telefon/paddan. Sen när man blir inbiten och köper en plotter av det man läst på om så har man en jättebra backup i telefonen. Sen är det fint med nya grejjer men begagnat fungerar minst lika bra. Tänk på att om du köper begagnat att du kollar det finns kvitton så du inte köper stöldgods.

Hur använder du din utrustning – leta fisk, navigera?

-Har faktiskt inte lärt mig att använda lodet så mycket ännu, det är en helt egen värld att bli duktig på lodet. Jag använder det mest för att hitta fisk och se djupet. Så där är lodet i fören väldigt bra då den mäter i färdriktningen. Plottern använder jag hela tiden för att navigera för att skydda båten och att hitta intressanta grynnor och grund. Viktigt säkerhetstänk, jag planerar alltid vart jag ska innan jag åker ut.

tobbe-set-up
Tobbes cockpit – grymt snygga installationer och en utrustning från Lowrance att drömma om

Vad har du för utrustning nu och vad uppskattar du att du betalat?

Lowrance HDS5x, köpte jag begagnat, tror det är från 2010,betalade 2.000:- ett mycket bra pris.(kopplad till elmotor Motorguide Xi5)

Lowrance HDS7m, köpt nytt 2014 för 3.900:- , de hade sänkt det med 6.000:- och jag hade en cashback från Lowrance.(Kopplad till Motorguide Xi5 via Pinpoint)

Hummingbirdlod följde med båtköpet 2015, kan inte modellbeteckningen,  men bytte ut det mot ett Lowrance Elite 7xHDI, beggat men helt nytt pga garantibyte, det går att göra kap därute, nytt är inte alltid nödvändigt

Navionics Gold minns jag gick på runt 1.800:-

motorguide
Frontmonterad MotorGuide Xi5, titta noga på fästet, inget slarv.

Jag har även en Motorguide Xi5, för modiga 16.000:- av den enkla anledningen att jag hade Lowrance. Sen är det ju inte dåliga grejer heller. Jag hjälpte en kär vän med installationen av en och blev mäkta imponerad över byggkvaliteten på elmotorn. Sen när jag testat den ett par ggr så inser jag hur det förenklat mitt fiske. Slut med att ankra på traditionellt vis och bli blöt och kall om händerna. I med motorn på några sekunder och ett tryck på ankaret på fjärrkontrollen och man står still. Minn Kota har jag läst och hört inte är så bra på ankring. Alla har väl hört om Minn Kota svängen? Men anledningen helt enkelt va att jag hade Lowrance. Det avgjorde direkt och jag kikade inte ens på varken Minn Kota eller Watersnake som ett alternativ.

Tobbe, det är snabbt räknat runt 29.000:- och då är inte batterier och installationer med i kalkylen. Så då undrar man ju försiktigt om du är nöjd eller saknar något?

Jag har inte saknat något innan jag såg en video på Youtube om Lowrance nya 3D. Jag vill ha !!! Men jag har bestämt mig för att det inte blir något inköp annat än ett prisvärt LOD med touch och structure scan under 2017.

Kanske inte ens det är möjligt då folk tror verkligen dom kan ta ut nypris på elektronik när det är begagnat. Priserna ligger inte riktigt rätt ännu, så vi får se vad plånboken tillåter.

Stort tack Tobbe,

Då går vi över till en annan sjöbuse.
Pertan som jag ofta fiskar med och som tillika som Tobbe är mycket teknikintresserad.

Per, jag har ju skrivit en del om din Tracker som är en fantastiskt bra fiskemaskin och du var ganska tidigt ute i den här amerikanska båttrenden som nu sköljer över oss. Berätta vad har du för utrustning:

batakatracker
Blir det bättre än så här Pertan?

Vad har du för båt, motor och toppfart ca?

Tracker Super Guide med en 50HK Merury, den toppar runt 26 knop

Vad har du för utrustning nu?

Allt är från 2014 och jag uppskattar att priset för allt nytt är runt 15.000:-

1st Lowrance X-4 Pro

1st Humminbird 798cix HD SI Combo

1st Garmin GPSmap 60Cx

Minn-Kota med iPilot

Vilka programvaror använder du?

Humminbird  + Autochart Pro + Navionics Gold

pers-setup-lod-tracker
OM det fanns plats så hade Per satt dit en hållare för telefonen och ytterligare backup om något av de 3 andra systemen fallerar i en kedjereaktion – grym cockpit på Trackern

Hur använder du utrustningen – leta fisk, navigera?

Främst navigera samt för att ha koll innanför 6 meters-kurvan då sjökorten är dåliga där jag bor.

Vad saknar du?

Fisk!!!!!

minnkota
Minn Kota med iPilot

Om du skulle byta något eller uppgradera, vad skulle du byta till och varför?

Då vore det såklart 360 och structure scanning + 3D

Då kliver vi över till oss i FiskeFürAlle, vad har vi valt att satsa på och hur tänker vi runt vår utrustning, först ut är Mange, mannen som har koll på allt nytt och som hjälpt mig med min första plotter, köpa begagnat och beprövat känns tryggt när det är från Mange.

Vad har du för båt, motor och toppfart ca, för alla er som inte sett den dyka upp oi allahanda inlägg här på sajten?

Jag kör en fantastisk fin senapsgul Flipper 470s med en nyligen uppgraderad modern tvåtaktare 🙂 Jag har gått från en -88 till en -91 Evinrude 40 VRO som toppar runt 26-27 knop.

Vad har du för teknisk sammansättning nu?

Jag har under 2016 precis uppgraderat mellan två utrustningar.
Jag har hittills kört med ett Lowrance Elite 7HDI som jag varit väldigt nöjd med. men nu när jag blivit med Motorguide och jag kände mig mycket lockad av att prova på pelagiskt spinnfiske efter riktigt stora damer. Då räckte inte mitt Elite 7 HDI till. Eliten kan inte kopplas ihop med min Motorguide och kan inte hantera Side Image som jag gärna vill ha så då blev det nytt som stod nerpackat i en kartong och för att krypa i båten under 2016, en HDS.

Sen fick jag ett ryck under 2016 och kände att jag hade dåligt koll när jag stod framme på kastdäck. Nya Motorguiden har inbyggd givare för ekolod så jag köpte ett begagnat Elite 5 och slängde ihop en liten portabel ekolodslåda som funkar utmärkt. Ger den informationen man vill ha där framme. Djup, temp och bottentyp.

magnus-frontplotter

Jag kör Lowrance. Det blev så – när jag och min svåger köpte båt ihop för en sådär 10 år sedan så var det en Lowrance som bäst motsvarade våra behov till en vettig peng och sedan har jag hållt kvar vid det. Jag vet att de funkar, bekväm med menysystem mm. Sen råkar de ju också prata med Motorguide-motorerna vilket inte är så dumt. Jag är inne på mitt tredje Lowrance nu. Det första, sen Elite 7:an och nu HDS:en.

iladan
Elite 5 x DSI

Elite 7:an jag hade, som Peter köpte av mig säljs inte längre – den har ersatts av Chirp-modellen. Den ligger på 6 500:- och är ett kanon-kombiinstrument. Om man inte som jag nu är på jakt efter mer avancerade funktioner, i det fallet får man lägga mer än 10 lök + ev pengar för mer avancerad givare där finns egentligen inga begränsningar i utgift när man tar nästa steg bland generationerna. Dessutom går det att öka på skärmstorleken med några tum om plånboken tillåter.

Hur använder du grejjerna – leta fisk, navigera?

Hittills har det varit mycket navigation i kombination med att förstå vilken botten det är och framförallt hitta ev temp-skillnader. Jag gillar att ha koll på förutsättningarna – om det blir bra fiske är det ju trevligt att kunna göra om det igen 😉 Antingen på samma plats vid annat tillfälle eller under samma dag för att hitta liknande förutsättningar.    Jag har saknat side-imagefunktionen faktiskt. Jag har försökt fiska pelagiskt någon gång men det har känts otroligt svårt mentalt att inte kunna se fisk och strukturer alls. Sen tittar man på de som lyckas och det är ju tydligt att de fiskar på fisk de kan se…

Varför valde du en Motorguide, du hade ju en Watersnake tidigare?

Jag har provat både MotorGuide och Minn Kota och jag valde att köpa en MotorGuide själv för den är mer exakt, mer robust och tystare. Ankringen är väldigt exakt jämfört med MinnKotan. Däremot har MinnKota en mycket trevlig fjärr med liten skärm som Motorguiden saknar.

Då har vi avverkat 3 mycket insatta och tekniktunga killar, så nu frågar vi Danne som är insatt i tekniken men är mer lik mig i inställningen till fisket och utrustningen, grejjerna skall funka och göra sitt jobb:

Vad har du för båt, motor och toppfart ca?

Kör omkring I “Jerken” som är en Buster RS och på denna sitter en gammal “murkla” med 40 stingsliga tvåtaktskusar, kommer upp i en 26-27 knop med nedförsbacke.

dannes-buster-rs
Dannes Buster RS med plottern på styrpulpeten

Vad har du haft innan du skaffade plotter?

Tidigare körde jag med sjökort i pappersform och navigerade. Fungerade alldeles utmärkt och är mycket lärorikt. Kan rekommendera detta till alla. Kör ett par dagar utan plotter så sitter navigationskunskaperna kvar längre.

Vad har du för utrustning nu?

Jag har en Garmin 720S (om jag minns rätt), kanske från 2013 med något sjökort som funkar kanon. Har inte koll på det, Navionics kanske? Fördelen med att fiska mycket i Mälaren är att man kan inte åka vilse, till sist så hamnar man ändå mot en strand i en kommun i Mälardalen.

Det gick på cirka 5.000:- nytt. Är väldigt nöjd då den har pekskärm vilket jag uppskattar, känns natruligt när man skall använda plottern.

Skaffade dessutom en perfekt frontmonterad elmotor för Bustern i somras, en ny Minn Kota edge för 4.000:- vilket har gjort en stor skillnad genom att kunna styra drifterna på ett helt annat sätt till en rimlig summa.

Hur använder du utrustningen – leta fisk, navigera?

I grund och botten använder jag mitt ekolod huvudsakligen som plotter dvs digital sjökort. Navigering på sjön. När det kommer till potentiella fiskeplatser så brukar jag kolla på datorn hemma först (gäller nya vatten).

Väl i vattnet så använder jag lodet för att kolla temperatur och djup och eventuella djupkurvor. Att leta fisk direkt under båten känns rätt dumt då jag i regel kastar FRÅN båten 20-40 meter mot potentiella platser.

Om du skulle byta något eller uppgradera, vad skulle du byta till och varför?

Hm…måste fundera lite……

Har ingen aning, tror inte jag behöver uppgradera med tanke på hur jag använder utrustningen.

Tack grabbar för era svar, hur ser det ut för egen del då, alla de val som jag var tvungen att göra när jag skaffade Fulan, min styrpulpet. Jo det löste sig så alldeles fint med att eftersom Mange uppgraderade till ett Lowrance HDS så hade han som ni läst ett begagnat Lowrance 7 som jag fick köpa för en mycket överkomlig slant. 3.000:- med ny givare i kartong dessutom. Tobbe fick montera och det här gjorde ju mina kval så mycket mindre, hade inget svårt val utan tog det som bjöds vilket var sjukt skönt.

lowrance-elite-7-hdi
Begagnad Lowrance Elite 7 HDI – mycket bra val  – enkel meny och placering av knapparna

Hur känns det nu efter min första säsong, blev det ett bra val?

Alla de frågor som jag hade tycker jag blev check på i det valet. Kombinerat lod & plotter var perfekt och jag trivs mycket bra. Jag kan uppleva att det ibland är mycket fipplande vid varje hotspot mellan lod för att hitta strukturer och eventuell betesfisk och plotter för att undvika gå in på för grunt vatten.

Jag står och tittar för mycket på tv-spelet där på skärmen vilket gör att jag tappar fokus på betet i vattnet, samma grejj inträffar när jag gästspelar på Tobbe eller Manges som har båtar med ett lod i fören kopplat till Motorguiden. Grymt med all information med djup, växtlighet, temperaturskillnader verkligen lyxigt, men samtidigt så blir det mycket tittande och därmed upplever jag ett sämre fiske. Men det är förmodligen mest en vanesak, bara att bli mer disciplinerad och ägna tiden till att fiska.

Men helt otroligt vad bra det är med att kunna få vattentemperaturen – den är ju verkligen helt avgörande under vår- och höstfisket när det kan skilja 3-4 grader mellan fjärderna och en grund vik. Jag investerade dessutom i Navionics Gold S2 för 1.695:- Sweden East, från Willys sportfiske i Västerås.

Jag valde även låta Tobbe dra om elsystemet av säkerhetsskäl i båten och har även valt att låta plottern ha ett eget batteri och motorn ett annat separat. Dessutom alltid ett analogt båtsportkort och Eniro på sjön med i mobilen för full redundans om elektroniken skulle falla ifrån. Båtsportkortet är oerhört bra när man skall reka nya platser och om huvudplanen inte blir som man tänkt sig.

lodet-och-mannen
Premiärturen med Plotter och Lod, splitskärm är bra grejjer – Tobbe ser nöjd ut och det är även jag Fulan är redo för en match med skärgårdens grynnor och skär.

Saknar jag något?

Ja, jag skulle kunna tänka mig komplettera med en 5 tums plotter för att slippa dela skärm när jag är på hotspots, och att kunna ha den på inzoomat läge typ 25-50 meter för att få en överblick i närområdet och 7 tummaren på mer utzoomat läge vid längre förflyttningar.
Det är ju extremt viktigt att inte sitta och titta på skärmarna när man kör, utan det är blicken över relingen som gäller, och om man är fler båtar ute samtidigt ha koll på vad som finns bakom sig , om man exempelvis gör en tvär sväng så korsar man inte någons färdlinje i onödan, passera hellre bakom, dvs låt dem köra förbi för att minimera kollisionsrisken, ungefär som i slalombacken.

Så för 5.000:- är det fullt möjligt att få en förstklassisk utrustning, dock begagnad men med exakt samma funktionalitet. Om du väljer att snäppa upp ett steg så hamnar du lätt på 30-40.000:- med en Motorguide och sidescanning. Men det normala är väl att man hamnar runt 8-10.000:- för en ny utrustning med 7 tum.

Skulle du dessutom lägga till en Talon för ankring så är det magiskt mycket pengar, och då ärdet där rejset igång, för då kanske duu känner att du måste uppgradera till en ny båt också om man ändå lägger ner 50-60.000:- på elektroniken, och hamnar då lätt på 250-350.000:- i total investering, jösses vad det ena kan ge det andra och hipp som happ har man en avbetalningsplan på 4.000:-/månad

img_9325
Precis såhär skön är känslan att glida fram i skärgården i lätt skymning med en plotter på plats och båtsportkortet på toften.

Så som slutord skulle jag vilja säga att en Plotter har definitivt lyft mitt fiske, jag uppskattar mina 10 år med old-school och sjökort då jag lärt mig massor genom att vara tvungen att titta ner i vattnet hur det ser ut, komma nära, ha tid att ”se sjön”. Men det är nu så mycket roligare med lite elektronik, och med en 7 tumsskärm så har jag vad jag behöver direkt, det är i linje med min preferens att göra det ordentligt från början annars blir det bara dubbelt så dyrt när man måste byta det där halvbra till något helbra, tack Mange för alla års testande åt mig:)

Magiskt att du orkade läsa ända hit ner, och om du tycker att jag har missat något, tänkt fel, alldelse för plottrigt, inte djuplodande tillräckligt,  att jag inte kan något så kommentera gärna och fyll på i kommentarsfältet. Även om du tycker att det här var perfekt och att det gav dig en trevlig läsning och en bra guide i vad du kanske kommer köpa – go ahead kommentera och sprid gärna – det här är ett ämne som jag saknade själv när jag var i undersökningfasen och mitt räd är att bestäm en budget, rådfråga vad dina kompisar har eller i den lokala fiskebutiken vad de kör med och vad de skulle köpa för samma budget, men till sist så är beslutet ditt eget hur man än vrider och vänder sig.

Lycka till!

Peter

Om du är intresserad av båtelektronik så kommer här en längre artikel om olika set-ups

https://www.fiskefuralle.se/ingen-lek-att-navigera-plottriga-tankar-om-lod-och-plotters/

Om du gillade vad du läste här kan du följa oss på sociala medier så får du aviseringar när vi publicerar något nytt
På Facebook hittar du oss här
Youtube hittar du här
Insta: kolla efter fiskefuralle
Föregående artikelPerch Pro teams 2017 (Svenska) – Team Stockholms Fiske & Fritid
Nästa artikelFinalen av Perch Pro – Fiskekryssningen 2017 – Vinnarna är…..

1 KOMMENTAR

Comments are closed.