Eastfield är Årets vinnare 2014 i den prestigefyllda tävlingen “årets bete” här på FiskeFürAlle gick som du kunde läsa i förra inlägget till Wingman från Eastfield lures. Kriterierna är helt enkelt det bete vi fiskat mycket och framgångsrikt med under det gångna året.
Wingman ja – den har väl många sett och den finns numera att köpa på flera välsorterade sportfiskebutiker (kolla in Eastfield på fejjan. De brukar vara duktiga på att uppdatera var man kan köpa). Men Eastfield… hen är inte direkt lika publik som Svartzonker eller Trumman. Vi tänkte försöka “komma under gummit” och lära känna Jakob och hans polare Marcus och Mathias lite mer. Vi tog oss med snack med Jakob och se, där bakom namnet bor det en skön snubbe med många betessträngar på sin lyra och extremt många timmar/nätter i verkstan… Mycket nöje!
Först av allt – den numera klassiska frågan… Hur känns det att Wingman är FiskeFürAlles årets drag 2014?
Det känns såklart fantastiskt kul och väldigt hedrande att få denna utmärkelse! En varm och härlig känsla helt enkelt.
Eastfield Lures – vem är det?
Ja, var ska man börja? Eastfield Lures är Jacob Magnusson, en 34-årig fiskegalning som bor och är uppvuxen i Åkersberga, tre mil norr om Stockholm. Jag jobbar tillsammans med min pappa på Kökshandlar’n. Vi säljer och bygger kök. Jag har fiskat sen barnsben, då familjen hade landställe på Gräddö/Rådmansö utanför Norrtälje och där spenderade jag mycket tid på vattnet. I tonåren fick jag ett starkt intresse för musik och startade ett band. Musiken tog över helt och jag spelade in skivor med mitt band, studerade låtskriveri och musikproduktion, byggde en egen inspelningsstudio där jag sen spelade in en massa olika band och artister, mest på “demo-nivå”. Medan detta pågick så smög mitt fiskeintresse igång igen och sedan 2003 så har jag slitits mellan dessa två intressen. 2004 tog jag min första gädda över 10 kg och efter det så var jag helt fast. Det var några år där både jag och min fiskekompis Matte Henriksson jobbade deltid och kunde fiska 3-4 dagar i veckan. Det var magiska år med många roliga minnen från härliga fiskepass med stora gäddor. Min största gädda tog jag på midsommarafton 2007. Jag kommer ihåg hur tomt det var på fiskebåtar ute på sjön. Alla kompisar satt och drack nubbe på någon altan någonstans medan jag och min vän Jesper Saellström var ute och letade efter stora strömmingsgäddor. Gäddan vägde 14,5 kg och betet var en Buster Jerk Orange Tiger.

Jag har även fiskat mycket i Norge, då mest efter hälleflundra men även såklart torsk och sej. Mitt starkaste minne därifrån är min första hälleflundra som jag fick i Misvaerfjorden innanför Saltströmmen år 2004. Den vägde 25 kg och jag fick den på lätt gäddhaspel 20-50g.
2010 Köpte jag hus tillsammans med min sambo, Charlotte. 2011 fick vi en liten grabb och nu om cirka två månader så får vi tillökning igen.

För ungefär ett år sedan så träffade jag två roliga gossar vid namn Mathias Hellström och Marcus Österman. De var också fiskegalningar, uppväxta i Åkersberga. Mathias är en riktig betesnörd och det var så vi fick kontakt. De har ett företag tillsammans som heter East and Sthlm som jobbar med bl.a. foto och design. De gjorde en logga till mig och lånade sen några träbeten för att se om de kunde hitta på något kul med dem. Det kunde de!

Sedan dess har vi jobbat tillsammans. Marcus till exempel, gör ju inte bara fotografering och snygga grafiska grejer, utan har även limmat tusentals ögon, packat leveranser, spånat fram färgkombinationer mm. Mathias låg hemma, sjukskriven under det första halvåret av vårt samarbete. Då fungerade han som ett bollplank. Ett ovärderligt sådant, skulle jag säga. Han körde även igång vårt Instagramkonto och jagade följare så fingrarna glödde. Nu när han har frisknat på sig så har han börjat hjälpa mig med själva gjutningen, vilket han verkligen har fallenhet för. I december löpte vi linan ut och skaffade en gemensam lokal där vi har både betesproduktion och fotostudio.

Hur länge har det byggts beten i verkstaden?
Jag började bygga beten för nästan exakt tre år sedan. Det första året gjorde jag endast träbeten, det andra året gjorde jag mest träbeten men började testa lite andra grejer som tex hårdplast och gummi. Det tredje året kan man sammanfatta med ett ord – Wingman 🙂


Wingman – hur kom den till?
Jag hade experimenterat lite lojt i något år med gummibeten men inte riktigt träffat rätt. Swimbaits var på frammarsch och jag ville göra något som skiljde sig lite från de andra på marknaden. Jag ville ha ett bete med en ganska långsmal stjärtspole just för att få mycket rörelse även vid långsam inspinning. Detta i kombination med en ganska stor paddel kändes som ett vinnande koncept. Till själva designen hämtade jag inspiration från mitt intresse för hajar. Speciellt då när det gällde utformningen av bröstfenorna. Dessa fenor hjälper även till att stabilisera betet, speciellt vid hög fart.
När tog du fram Wingman? Hur länge har den funnits
Jag täljde fram Wingman ur en furuplanka i mitt garage förra vintern men själva “lanseringen” var på Sportfiskemässan i mars 2014.
Vad är det enligt dig som gör Wingman till ett bra bete?
Jag skulle nog säga just det att den rör sig fint i alla hastigheter och är otroligt tacksam att rigga. Jag har fiskat Wingman på alla möjliga sätt under året. Från trolling och pelagiskt spinnfiske över 5-15 meters djup till supergrunt fiske över gräsbälten. Den fångar fisk i alla lägen!
Hur riggar du Wingman?
Jag riggar i stort sett alla mina Wingman med shallowskruv och två 2/ gamakatsu på undersidan. Sen hänger jag päronblyn i olika vikter i beteslåset för att reglera djupet. Jag tycker att betet rör sig bättre när man inte styvar upp kroppen med en lång jiggkrok. Dessutom håller betet bättre med denna riggning.

Hur många Wingman har det hunnit bli?
Det har varit så hektiskt på sistone att jag faktikt tappat kontrollen lite över siffrorna men någonstans mellan 4000-5000 gummibeten totalt, inklusive vår andra modell Maverick, har vi skeppat ut till butiker runtom i landet under 2014.
Ni är ju väldigt roliga och kreativa när det både färgsättning, namngivning och framförallt extremt snygga och underhållande produktbilder – var kommer alla idéer från?
Jag skulle säga att det är frukten av udda, kreativa sinnen som fungerar bra tillsammans.



Wingman har ju en bekväm, lagom storlek men ibland, som när vi var i Rügen, önskade man en större variant. När kommer den?
Det kände jag också litegrann under vår vistelse i Rügen men om man kollar på tex McRubber, som skördat otaliga storgäddor där, så är den inte mycket större. Planer på en Wingman XL har funnits länge men tiden har liksom inte räckt till. Nu känns det dock som att det börjar bli dags att ta tag i det, så någon gång under året kommer det definitivt att hända!
Några andra nyheter på gång?
Wingman curlytail är på gång och är just nu inne i formkonstruktionsstadiet. Det är en svår nöt att knäcka och jag vill att det ska bli 100%, så det får ta sin tid. Curlyn kommer till en början bara att finnas i några få utvalda butiker. Vi håller även på och jobbar med en 23 cm shadjigg men i och med att vi har sånt högt tryck på beställningarna så är det svårt att hitta tid till annat än bara rent köttande.

Några andra saker du vill lägga till?
Jag vill såklart tack Fiske Für Alle för denna hedrande utmärkelse och trevliga intervju. Jag vill också tacka alla er som fiskar med våra beten och gör detta möjligt. Vi kommer under 2015 att växla upp ytterligare och utöka med andra produkter. Vi har under hösten börjat ett mycket intressant samarbete och har fått möjligheten att utveckla några riktigt fina och exklusiva gäddspön, handbyggda i Korea av en riktig spövirtuos. Dessa spön har provfiskats och utvecklats under hösten och kommer förhoppningsvis att komma ut på marknaden under våren. Det blir ett 7’9″ med en kastvikt upp till ca 100 g och ett 8’2″ upp till ca 170 g. Superlätta, smidiga och snabba klingor men ändå med en lagom progressiv aktion. Mer info om detta kommer snart!
Vi på FiskeFürAlle tackar för pratstunden och och Jakob, Marcus och Mathias lycka till. Med den sköna inställningen, kreativiteten och detaljkollen som ni har är vi säkra på att det kommer att komma mer roliga grejor från er som kommer tvinga oss att lätta på lädret 🙂
//Mange
https://www.fiskefuralle.se/arets-bete-2014-eastfield-wingman/
Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram Ds.
[…] oss mer om människan Björn Nettelbladt, precis som vi gjort tidigare med bl a Martin Brunnberg, Eastfield Jacob och Tommy TN-Lures Nielsen. Nu har blivit dags för Björn Nettelbladt. Håll […]
[…] ingen djupare introduktion men vill du veta mer om Eastfield kan du läsa en intervju vi gjorde här. Vi flörtade lite med Jakob och grabbarna och blev otroligt glada de sa “självklart” […]
[…] Eastfield Wingman har varit årets bete (artikel här), vi har intervjuat Jacob Magnusson (artikel här) och både Mange och Peter håller Eastfield Slingshot som ett av sina favvo-spön (artikel […]
[…] https://www.fiskefuralle.se/eastfield-intervju/ […]