Göra Egna Gummibeten – Steg 1 Utrustning

Nu är det dags! Första artikeln i en serie av fyra i att göra Gummibeten. Jag är verkligen nybörjare på att göra gummibeten. Jag har aldrig gjutit gummi, jag har aldrig varit i närheten av när någon gjutit gummibeten, jag har aldrig gjort form, jag har aldrig gjort ett drag. Jag börjar alltså helt från grunden i betesbyggandet.

Jag har inte tänkt en tanke på varför drag och gummibeten ser ut som de gör och vad som gör att drag går som de går. Jag har bara konstaterat att de har vissa egenskaper. Jag är med andra ord ute på mycket, mycket djupt vatten.

Som vanligt nu för tiden googlade jag, kollade på fiskesnack och pratade med de jag vet gjort eget gummi som jag känner (läs Ceasar Lures). Ingenstans hittade jag en komplett guide eller någon plats som täckte alla mina frågor. Det finns flera mycket rutinerade gummigjutare där ute som kan mer än jag. Detta är att betrakta på en “gummi för dummies” och jag den kommer komma upp i delar allt eftersom jag gör framsteg (förhoppningsvis):

 1. Utrustning
 2. Göra master
 3. Gjuta form
 4. Gjuta första gummit
 5. Anpassningar/trimningar av gummit
 6. Resultatet

Ska bli spännande att se om det blir ett färdigt gummi eller jag fastnar på vägen 🙂 Som alltid är det en prylsport och rätt utrustning är halva jobbet. OK utrustning – vad behövs och var köper man det då?

Master (modellen, grundformen) – för om du ska göra mastern i trä (som jag gjort)

 1. Material att göra mastern i. Trä eller lera är vanligast. Jag valde furuträ. Två plankor hoplimmade under press. Proffsen verkar välja lera de flesta. Trä hittar du på ett vanligt trälager
 2. Rasp
 3. Fil
 4. Snickerispackel (snabbtorkande och lättslipat) – ja det kommer behövas
 5. Tvåkomponentsspackel – lättare att bygga upp tjockare saker som anslutning paddel/kropp
 6. Spackelspadar
 7. Sprayspackel för det sista finliret
 8. Klarlack för att täta träbiten och för att masten ska släppa lättare från form
 9. Sandpapper (jag har använt 180, 400 och 600-papper)
 10. Wobblersked (för paddeln – köpt på Lundgrens)
 11. Sticksåg (manuell eller maskinell – glöm inte maskin går fort = det går fort åt skogen också 🙂 )
 12. Andningsmask för sprayspackling och klarlackning
 13. Överkurs: Maskinpark: bandslip, borrmaskin, Dremel
Min Dremel. Den har verklligen gått varm. I love it a lot
Min Dremel. Den har verklligen gått varm. I love it a lot
För andvädndning på techno-klubb eller för att undvika förstöra hjärceller. Du väljer själv
För andvädndning på techno-klubb eller för att undvika förstöra hjärceller. Du väljer själv

 

 

En klassisk rasp - kanon för grovforming av mastern i trä
En klassisk rasp – kanon för grovforming av mastern i trä

Alla kemvaror mm köpte jag på Clas Ohlsson men det borde finnas i vilken bygghandel som helst.

Formgjutning för Gummibeten

 1. Gjut-silikon aka form-silikon. Silikon använder man för det är lite flexibelt och rörligt och gör det lättare att få ur gummit vid gjutning. Jag köpte min från kinn.com och heter RTV 181. Silikonen ska enligt mina efterforskningar ha en hårdhet på Shore 25-30 och denna ligger på 27. Enligt uppgift går det ganska mycket silikon – mer än ett kg per form så jag köpte 5 kg – då kommer jag iaf ha till tre forma = utrrymme att misslyckas. Silikon verkar vara det dyraste när man gjuter men å andra sidan kan man göra många drag från en form sen
 2. Duplolego – för att göra ytterkanten på formen/ram
 3. Släppmedel för att få loss formen från ramen du gjort. Vaselin eller talk ska funka. Igen köpte jag på Kinn.com

  RTV-silikon - sexig förpackning eller hur
  RTV-silikon – sexig förpackning eller hur

Gummigjutningen

 1. Micro – gummit ska lukta mycket och en separat micro som inte används till mat bör användas. Jag köpte en för 100 kr på blocket.se
 2. Plastisol – själva gummit – jag köpte tre liter
 3. Mjukgörare (behövs om du skulle vilja göra mjukare gummi) – en flaska räcker
 4. Härdare (behövs för att få styvare gummi) – en flaska räcker
 5. Färger för plastisolen efter tycket och smak
 6. Glitter/flakes
 7. Koppar/muggar att ha smält gummi i. Jag köpte tre pyrex-mått/koppar
 8. Släppmedel (samma som vid formgjutningen)
 9. Överkurs: Rasselkammare
Kolla in den här skönheten för en hundring. Snygg va?
Kolla in den här skönheten för en hundring. Snygg va?

Allt som har med gummit att göra (Plastisol, mjukgörare, härdare, färger, glitter och muggar) köpte jag från Andree Lures som säljer allt detta och dessutom varit behjälplig med tips osv.

Smarta tips för dina första Gummibeten.

 • Man behöver inte göra egen master om man tycker det verkar jobbigt. Man kan gjuta av något bete/gummi man gillar. Enligt uppgift är t ex ursprunget för McRubber en vanligt McTail med paddelstjärt
 • Det finns färdiga formar att köpa om man bara vill göra själva gjutningen men inte ta fram egna modeller. Lureparts online har ett stort utbud och CNC, Janns mm gör olika modeller. Googla på rubber bait mold så kommer det fram många alternativ.
 • Orkar du inte göra allt jag gör men ändå vill prova på att gjuta, köp ett färdigt “gör din egen jigg-kit “

Mastern är under tillverkning och jag återkommer med mina erfarenheter när den första är klar…

//Mange

Här hittar du fortsättningen i serien om att gjuta egna gummibeten:
Del 2 – Master
https://www.fiskefuralle.se/eget-gummi-steg-2-master/
Del 3 – Gjuta Silikonform
https://www.fiskefuralle.se/eget-gummi-steg-3-silikonform/
Del 4 Gjuta Gummi

https://www.fiskefuralle.se/eget-gummi-steg-4-gjuta-gummi/

Här har jag sammanställt alla knep om det går fel i ditt gjutande av gummibeten, tips & trix
https://www.fiskefuralle.se/namen-sa-skulle-…m-ibland-gor-fel/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelKARMA 13 – Caesar Lures välgörenhetsauktion startar 5/12
Nästa artikelEget gummi steg 2 – Master

13 KOMMENTARER

Comments are closed.