Gäddfiske och åska – vad gör man när åskan går?

Åska och muller på ingång

Blixtar och Dunder – Fiska i Åska?

Efter några veckors semester är man tillbaka i arbetsrutinerna igen. Det vart inte så många rundor på sjön denna semester, men här kommer uppdatering med hög spänning.

Innan vi kommer till det så måste jag visa en bra skylt som jag dök på under sommaren. Vi startar med den här rackaren.

gubbståndet
Någon som inte riktigt tänkte till???

En av de mest minnesvärda rutterna var en tur på Mälaren med Erik. Vi beslutar oss att ta en kvällstur på södra sidan om Stäket. Det är vackert väder, lagom temperatur och så klart trögt fiske.

Väl på södra sidan och efter en stunds fiskande – någonstans i periferin hör vi ett svagt mullrande som liknar åska. Med denna fina lågfrekventa bas fiskar vi vidare tills vi hör den komma närmare. Vi ser även att molnen har bytt skepnad från fina fjädermoln (Cirrus Cirrus) på den blå himlen till något helt annat.

Moln med Åska
Vackert, men man anar vad som komma skall.

Åskan är på väg emot oss. Några kast till och vi beslutar oss för att åka mot hamnen. Vi är ganska lugna och vet att vi kan åka från åskan. När vi kommer ut på norra sidan av stäketbron så har åskan överlistat oss, vilket i och för sig inte är så svårt.

Den har kommit på riktigt bred front och den var riktigt förbannad! Vi är mitt i fjärden när blixtarna börjar dansa på himlen. För att bedöma avståndet till åskan kan man räkna sekunder mellan blixten och åskmullret. Just där och då blixtrade det och mullrade/smällde i exakt samma ögonblick, vi var rakt under åskovädret.

Erik i motljus
Obligatoriska motljusbilden…Erik står och jagar gädda innan åskan överraskar oss.

Jag och Erik är normalt sett inte rädda för åskan, men nu var det andra bullar. Det spöregnar, vi sitter dyblöta i en aluminiumbåt riggad med några kolfiberspön som åsklockare (vi gillar uppenbarligen saker som leder ström) så vi var definitivt högsta punkten på fjärden. Då får man lite respekt för naturens krafter.

Efter en 1/1000 dels sekunds överläggning åker vi mot närmsta strand och brygga för att söka skydd, man chansar inte under dessa omständigheter. Vi vill passa på att tacka tomtägaren får lånet av bryggan samt det lilla skjulet som vi satt och mös i under en timme eller två, tills åskan hade passerat. Resultatet då? Ingen fisk och hemma 23:30 på kvällen. En minnesvärd tur helt enkelt.

[wpvideo pvllOD3v]

Vad är rekommendationerna vid åska om man är ute på sjön?

Institutet för högspänningsforskning vid Uppsala universitet har tagit fram ett förslag på hur man kan gå tillväga. Förslaget finns på deras webbplats www.hvi.uu.se, där du också hittar mycket annan intressant information om åska och åskskydd.

// Flash Gordon

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelNy Durk på en Buster RS
Nästa artikelHangin´ with Mr Boettge – Värtans Beskyddare och Sportfiskebodens grundare