Sommarfisket – Minnen från när Mälaren blandar och ger

Det är över ett halvår sedan jag hade min första tur på Tobbes hemmavatten Mälaren, och ibland så får man inte ur sig de där meningarna utan de får ligga och värka och till sist så tänkte jag att jag skriver om den där turen i vinter istället. Farans riktining är ju att man inte minns allt, men som tur är så minns man ju då det positiva och jag får dessutom återuppleva en härlig tur igen.

Speciellt kul är det att få gräva i minnet från i somras nu när isen ligger och man verkligen toklängtar efter en ny säsong med massvis med sköna turer som ligger där och väntar.

Alla timmar på Youtube, Fiskekryssningen, kommande sportfiskemässa, inbokad sörmlandshelg med grabbarna. Allt det här blir ju en uppladdning. Så nu så skall jag göra allt för att återigen skicka mig tillbaka till de där 2 dagarna som jag framöver hoppas blir en fin tradition.

Dags för att få ge Mälaren en helgs fiske

Det är med stor förväntan som jag sätter mig i bilen den där morgonen, en fin sommardag och jag tar sikte på Willys Sportfiske där jag skall möta upp Tobbe, snacka lite skit, köpa en Wingman Curly och få en del bra tips på hotspot´s.

Nyfiken på vad som döljer sig bakom porten som jag åkt förbi så många gånger när det varit Power Meet, nu kommer det bli ett garanterat raggarstop under summer meetet 2017
Nyfiken på vad som döljer sig bakom porten som jag åkt förbi så många gånger när det varit Power Meet, nu kommer det bli ett garanterat raggarstop under summer meetet 2017
Välsorterad butik där jag så småningom även får en leverans av sjökortet till min plotter från. Stort utbud och alla lokala handlare har alltid något att erbjuda som man inte hittar någon annan stans - support your local Sportfiskeshop helt enkelt
Välsorterad butik där jag så småningom även får en leverans av sjökortet till min plotter från. Stort utbud och alla lokala handlare har alltid något att erbjuda som man inte hittar någon annan stans – support your local Sportfiskeshop helt enkelt.

Vi hämtar Tobbes jolle, sjösätter och förväntan är hög, tanken var att vi skulle övernatta på någon ö, men vi beslutar att ta 2 turer istället, fint så – men att inte ha någon tid att passa är ju den ultimata lyxen. Bara Tobbe, Gäddorna och jag. Stolt som en tupp över nyservad motor så skall vi åka till en friliggande grynna utanför Västerås och se om vi kan få upp något lite större. Då börjar det att ryka oroväckande från motorn, tvärnit och snabbt upp med kåpan och känslan blir att där tog den här helgen slut:( – Kabelstammen har börjat brinna och det luktar bränd plast. Men med en supermeck i båten och lite begagnad silvertejp från min beteshink så är allt isolerat igen och vi stävar vidare mot första kastet.

Vi är såklart inte ensamma på första stoppet, det är redan 2 båtar där, men vi lägger ungefär en timme på att kasta av stället utan kontakter. Ja så kan det ju vara så ingen av oss hänger läpp utan vi åker till några nya ställen med samma resultat. Vårt val av mer friliggande flader ger ingenting och framåt 11 så väljer vi att åka mot ett grundare parti med mycket vass, 1-3 meters djup och varierade möjligheter. Vi driftar och kör åt varsitt håll. Jag kör gummi såklart.

Helgens första Gäddis från mälaren - klart man är glad- Vädret är ju inte toppen men inget att göra åt
Helgens första Gäddis, pigg och på hugget – klart man är glad- Vädret är ju inte toppen,det har mulnat på men inget att göra åt

Grumligt vatten och den gröns kommer som en torped nära båten – som alltid så får man ju mer energi och det är game on. Vi fortsätter drifta och jag byter till en hemmamoddad Svartzonker och vi nöter av en lite större flad med 1 meters djup, äntligen fler kontakter men de är försiktiga och det är koncentration som gäller, vibbarna är att dte kan stå lite större fisk här.

Grälla färger har man ju hört skall vara grymt i Mälaren - och visst lockar det småfisk - fisk som fisk och en ful fisk
Grälla färger har man ju hört skall vara grymt i Mälaren – och visst lockar det småfisk – fisk som fisk och en ful fisk

Vi kör på och försöker hitta något sorts facit, men facit är som bortfluget.

Här är det ju svårt att välja, vänster sida, höger sida, mitt i. Spännande och utmanande
Här är det ju svårt att välja, vänster sida, höger sida, mitt i? Spännande och utmanande och precis så som man vill att det skall se ut. Men vi kammar noll och drar vidare.
Snabb båt och snabba förflyttningar. Tycker om Vator 15r efter 2 hela dagar
Snabb båt och snabba förflyttningar. Tycker om Vator 15r efter 2 hela dagar och mälargrumligt vatten.

Vi har ingen vidare fiskelycka, men vi trivs tillsammans och vi ser fram emot middagen som skall fixas på en fin liten sandstrand.

Marinderad Entrecote med sköna tillbehör.
Marinderad Entrecote med sköna tillbehör.
Blir det bättre?
Blir det bättre?
Maten är en viktig del av många fisketurer och en bra tröst om det inte går som man vill- kan det bli bättre?
Maten är en viktig del av många fisketurer och en bra tröst om det inte går som man vill- kan det bli bättre?
Och det blir det ju - bådas vår favorit Lagavulin Destillers edition 2016 till kaffet är välförtjänt. Som vi har nött och nött och nött utan vidare framgång. Då är matstoppen välsignade energigivare och sköna tillfällen till mycket skitsnack
Och det blir det ju – bådas vår favorit Lagavulin Destillers edition 2016 till kaffet är välförtjänt. Som vi har nött och nött och nött utan vidare framgång. Då är matstoppen välsignade energigivare och sköna tillfällen till mycket skitsnack. Alkohol hör inte hemma på sjön men det här försvinner efter 2 utandningar så vi är på den säkra sidan.

Vi fiskar oss hemåt mot hamnen utan framgång och vi vet ju alla att det kan vara så, men det är ju också det som gör att man uppskattar de där fantastiska turerna när allt stämmer. Och nu när man sitter i soffan framför brasan så längtar i alla fall jag även till de här turerna när man inte har någon större framgång. Efter alla otaliga turerna man gjort så infinner sig ju en viss rutin på att nollställa sig inför nästa dags fiske.

Ny dag och samma tråkiga väderförutsättningar och vi kör vidare med samma energi som under lördagen men på nya ställen. Det är juli och det kan vara trögt under lågtrycken men som alltid never give up.

Klassisk Västeråsfrukost - behövs inte mer.
Klassisk Västeråsfrukost – behövs inte mer.

Med över ett halvårs distans så märker ju även jag att det här börjar likna ett matinlägg med diverse måltider så varför inte fortsätta med förplägnaden under helgen när jag maniskt ändå håller på att rada upp kalorier istället för gäddcentimetrar.

Tobbe brassar krubb - lika bra när det är stiltje
Tobbe brassar krubb – lika bra när det är stiltje
Kåsan är med
Kåsan är med Soldatens är bäst.
Ärtsoppa och Trangiakök - lite lumpenkänsla över det hela
Ärtsoppa och Trangiakök – lite lumpenkänsla över det hela, snart dags för kaffet
Precis så här trevligt är det i Tobbe båt, skönt när det finns tid till samvaro
Precis så här trevligt är det i Tobbe båt, skönt när det finns tid till samvaro!
Myspys eller Carpe Diem - nu är det snart dags för att plocka upp de där uslingarna som håller sig där vi inte är
Myspys eller Carpe Diem – nu är det snart dags för att plocka upp de där uslingarna som håller sig där vi inte är.
Vi tar sikte på en välkänd vass och efter 1,5 dag så händer det som man vet kan hända och då gäller det ju att passa på, nöta nöta och plocka hugg och få tillbaka glädjen när det bjuds upp till dans.
Vi tar sikte på en välkänd vass och efter 1,5 dag så händer det som man vet kan hända och då gäller det ju att passa på, nöta nöta och plocka hugg och få tillbaka glädjen när det bjuds upp till dans. En nöjd Tobbe har precis plockat 3 gäddor på typ 6 kast på en gröngudlig GummiSvartzonker , solen tittar fram mellan molnen, det blåser upp och omslaget kommer som vi väntat på.
Fyran kom
Fyran kom, vad är det som gör det – jo väderomslaget, lätt regn, solglimtar mellan molnen, pålandsvind.
Passade på att köra ett mellanspel. Ni vet hur sjukt det kan vara. Polaren drar fisk efter fisk på samma vasskant, och själv står du där utan ett hugg. Men jo för trivselns skull så får även jag en utdelning, skönt att inte nolla
Passade på att köra ett mellanspel. Ni vet hur sjukt det kan vara. Polaren drar fisk efter fisk på samma vasskant, och själv står du där utan ett hugg. Men jo för trivselns skull så får även jag en utdelning, skönt att inte nolla
Femman kom
Femman kom – sen var det dags att möta up Anna för en hembakad paj med kaffe och grädde på en hemlig brygga. Det är service och backup på hemmaplan i världsklass.

Vi passar på att tokfiska för att avsluta helgen på ett skönt sätt och det skarpa minnet av detta sista stopp gjorde hela helgen till en av årets bästa tur. Det är inte alltid gäddorna i sig som är det viktiga utan det är den sociala samvaron, naturupplevelsen, samspelet i båten, de avslappnade samtalen, Alla de här fikastunderna där man får den där tiden att stämma av livet i stort med varandra.

Jag hoppas att vi får till en ny tur Tobbe, nu med en ny kabelstam, förhoppningsvis med ett högtryck och nya härliga matstopp. Mälaren är ju inte mina hemmavatten och jag vill mer än gärna lägga massor med fler timmar i den sjön. Van från skärgårdsfisket så måste jag utöka min kunskap i nya vatten och med en båt på trailer så är ju möjligheterna så mycket större. Det är så oerhört härligt att sitta här i soffan och ha så mycket möjligheter till nya fiskevatten inom bara 2 timmars resa från Norrtälje.

Skitfisket i Mälaren – precis så bra som det kan bli och jag är helnöjd de 2 timmarna i bilen tillbaka till Norrtälje.

Flytväst På!

Peter

Här hittar du ett gäng fångstrapporter från Mälaren

https://www.fiskefuralle.se/category/gaddfiske/fangstrapporter/rapporter-malaren/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelDet stora tack-inlägget
Nästa artikelFiskeFürAlle Guide -Kom igång med ismete efter gädda.