Hangin´ with Mr Boettge – Värtans Beskyddare och Sportfiskebodens grundare

Det finns många som vi beundrar, väldigt många personer, det vill säga profiler inom fisket ochdå inom gäddfisket specifikt. Mikael Boettge ägare av Sportfiskeboden är en av de som förmodligen varit med längst i gamet, om vi väljer att “bara” titta en sisådär 25 år tillbaka i tiden.

Han är förmodligen en av de pionjärer i vårt land som märkbart påverkat utvecklingen av hur man fiskar gädda och framförallt vad man fiskar gädda med. Vi har länge funderat på att intervjua Mikael Boettge som startat, äger och driver Sportfiskeboden i Viggbyholm norr om Stockholm.

Värtan är Manges hemmavatten och Sportfiskeboden är “fönstret” ut i upptäckarvärlden för Mr Magnus så det föll sig naturligt när Mange kollade lite snabbt med mig under semestern att kasta sig i bilen och fånga den rastlösa själen i den gula villan.
– Skall vi inte höra med Micke om han kan tänka sig vara med i nåt inlägg och berätta mer om sig och framför allt Värtan & Värtan Cup och ett allmänt häng?

Igår fyllde Micke år 5_år ung så stort stort grattis på dig – nu kör vi 25 år till.

Jag tror ni håller med att evigt unge Micke är en utmärkt ambassadör för oss sportfiskare men också en oerhört generös profil som gärna delar med sig av sin genom åren insamlade kunskap. Det måste tilläggas att han fortfarande driver på utvecklingen med exempelvis aborrfisket för yngre förmågor, isfisket på Värtan och en massa andra ständigt pågående projekt. Det är svårt att inte bli beundrande så jag hoppas ni står ut med att det inte är några kritiska frågeställningar och hög journalistisk självständighet och istället min och vår bild av en branschprofil.

Mr Värtan himself Hangin´vid fikahörnan Sportfiskeboden
Mr Värtan himself Hangin´vid fikahörnan med en drömfisk upphängd och uppstoppad, ett gammalt Värtanmonster.

Många har säkert järnkoll på Mickes bakgrund, inte jag och kanske inte några av er därute så för er som inte har det så kan vi kort nämna några av hans insamlade meriter:

Världsmästare, Europamästare och Nordisk Mästare i Casting, rulldoktor och jag hittade någonstans på nätet en uppgift om att han har eller haft världsrekordet i casting i grenen Haspel längd tvåhands  med imponerande 119.41 meter, noterat 1996 – saknar tyvärr hänvisning och glömde fråga om hans något unika karriär inom castingen, för er som tycker tabeller och rekord tillhör livets gottaste så är en länk till historiska och nu gällande Casting rekorden här

Vem är Sportfiskebodens old gran man?

Micke är en uppskattad och välrenommerad guide. Mange har hängt med på några turer på bl a Värtan men jag har inte haft den lyckan ännu. Micke är dessutom väl infiskad i mina hemmavatten runt Furusund och Spillersboda så det är något som får ske 2016. Micke var dessutom extremt tydlig när vi pratade guidning generellt att han bara guidar i vatten han känner till väl – vilket jag tycker det är en hygienfaktor.

Utöver att man är ödmjuk, inte berättar huuur stora fiskar men tog förra veckan i just den här vassen/viken/fladen för att på nåt sätt skyla över att det är lite trögt idag, oturligt nog på just din tur som du sparat och sett fram emot under hela året. Det är såklart hedersamt att kunna leverera en oförglömlig upplevelse för de som väljer att lägga sina pengar och tid på en heldags fiske.

Det är ju ett rent lotteri att välja rätt guide om man inte känner till personen innan och det är inte så många löneslavar som har råd att köra 3-4 guidningar om året, så Micke det blir en tur nästa år, lätt.

Också uppstoppad gädda, fast på ett annat sätt bara
Också uppstoppad gädda, fast på ett annat sätt bara, liknar ett panikragg för många år sedan i en annan tidsålder ser jag nu host host….

För mig är Micke en ny bekantskap, även om jag har köpt ett och annat bete där genom åren så har det varit sällan så att jag har haft vägarna förbi och när jag dessutom är en som i första taget inte vill störa personalen när jag shoppar, funderar och överväger vad jag behöver så brukar ju då resultatet logiskt bli att jag inte heller blir “tjenis” med någon i fiskebutikerna.

Mycket beroende på att jag fortfarande ser på dem som mina idoler som jag läst om, följer på fejjan & insta och nu står de där live och jag får tunghäfta. Jag är blyg som en 5-åring när jag ser någon som är “kändis” i vår lilla värld, 3 dagar på sportfiskemässan med bord mitt emot Trueglide och jag vågar säga “Hi, nice lures I take two of them for my mate Magnus” och vågar inte ta en Selfie tillsammans med en sådan legend inom vår sport.

Som så ofta så är det oftast våran Mange som är den sociala naturbegåvningen, han introducerar mig till alla olika personer i denna härliga sociala fiskegemenskap som finns där ute. Det finns så många tillfällen där Mange måste ha tänkt inombords att:

“Varför hänger jag med den där Peter, som inte vet så mycket om alla man bara måste känna till, Peter som bara är fokuserad på att få betet så lång tid i vattnet som möjligt, och missar allt det här underbara runtomkring?” Jo du har rätt Magnus, jag är ju lite tråkig där, men efter den här kvällen i Viggan så kommer även jag uppskatta kulturen runtomkring mycket mycket mer, jag känner mig mer som en del av den. Peter så skulle jag aaaldrig tycka om dig. Du är en fin människa ändå 🙂 /Mange

Ojojoj vad man blir dreglig som en nyfödd när man ser de här skönheterna i drivor - trimmade och klara att kasta långt och hålla länge med rätt service
Ojojoj vad man blir dreglig som en nyfödd när man ser de här skönheterna i drivor – trimmade och klara att kasta långt och hålla länge med rätt service – men vilken är bäst?

Så häng kvar här kommer lite av varje ur den intervju som vi fick till, och skall sanningen fram så när man ställt första frågan så behövde jag inte ställa så många fler. Gäddpoesin flödade ur Micke som den värsta Strindberg och min beundran växte för hans kunskap och framför allt viljan för att dela med sig på ett så oerhört ödmjukt sätt. Vilken personlighet. Ni övriga i butiken var också väldigt trevliga om ni nu råkar läsa det här inlägget, er tid kommer så passa er om Fiskefüralle dyker in i boden, det kan sluta i en intervjustund, idolporträtt och ett inlägg hahahaha.

Micke startade Sportfiskeboden redan 1993 i en villa med butik nedervåningen och familjen Boettge på övervåningen. Shopen flyttade efter något år och ligger sen dess strategiskt placerat bredvid rampen i Viggbyholms hamn, Täby norr om Stockholm. Det är en hel villa faktiskt med det viktigaste och mycket mer än du behöver för att kunna göra din fisktur lyckosam, charmig och det andas sportfiskekultur när du öppnar dörren och kliver in. Här har många köpt sitt första Zaltdrag eller Buster när de var stekheta på 90-talet.

Klassisk mark för många, extremt välsorterad och många legender har börjat sin karriär inom gäddfisket genom att utforska utbudet på väggarna
Klassisk mark för många, extremt välsorterad och många legender har börjat sin karriär inom gäddfisket genom att utforska utbudet innanför väggarna i gula huset.

När jag försöker  med en 5 – 6 raka frågor som vilket är ditt favoritbete Micke, du får bara välja ETT? Så vrider han på sig och säger:

– Just idag var det gäddspinnare som funkade på guidningen, vi fick 21 upp på 3 fiskare i båten, och mina guidande kollegor 5-6 st så idag skulle jag nog hålla gäddspinnare som mitt favvobete, men det handlar ju mycket om att anpassa sig och olika förhållanden kräver olika beten. Peter frågar du mig imorgon är det något annat som är favorit.

Så vi får pressa honom lite för att ta bort det där diplomatiska och höra om han nu måste välja 2-3 beten som han alltid skulle ha med sig på en tur, vilka är det? Kunde han nu välja 1 eller 2 eller 3  favoritbeten, inte en chans, han är ju säljare också så det blev hela 5 st, eller berodde det på personalrabatten som gör att han kan ta med sig hela utbudet i båten och ha det som funkar efter förutsättningar och erfarenhet?

image
Mickes favvobeten om han nu motvilligt var tvungen att välja, Coca Cola färgad relaxjigg närmast, nån vit gummigrej (hahaha Mange kommer bokstavligen håna mig till döds när hans ser detta inlägget). Betespolisen här. Det är är en Savage Gear herring shad olive/pearl Peter!!! följt av Jacob Eastfields Värtan Cupfärgade Wingman, nån vit Buster kanske med fint glitter i, sjunkande kan tom jag läsa mig till Betespolisen igen. Det är en specialfäg av whitefish. Och en spinnare så klart, händerna i taket, ska vi riva hela haket – nej det är klart vi inte ska. Där har ni hans set up.

Å då ligger det ju nära till att fråga vilka favortifärger han har generellt? Å då skall ni veta att Micke har varit med och utvecklat färgsättningen på många olika leverantörers beten, förhoppningsvis kommer vi kunna återkomma med ett sådant inlägg snart. Men där vart det plötsligt lite lättare, när han blev pressad igen, i ett hörn i fikahörnan och så stod han och velade ett tag mellan Motoroil & Coca Cola-färgat och de 2 är ju inte direkt ljusår från varandra inser även en analfabet på beten som jag, så de 2 alternativen kan ju räknas som en färg med lite god vilja.

Sportfiskeboden är välsorterat, varje vägg sprängfylld med kvalitet, inte utfyllnad som man är osäker på om det funkar eller inte - grejerna här är riktigt bra
Välsorterat, varje vägg sprängfylld med kvalitet, inte utfyllnad som man är osäker på om det funkar eller inte – grejerna här är riktigt bra, läge å gå i spinn helt enkelt
En del handgjort - även gummi på närliggande hyllor
Gott och blandat, både handgjort från Dirty pike, SavageGear Alien eel, Curly Sue mfl. Även gummi på närliggande hyllor

Sen är ju en annan given fråga som bara måste besvaras, som illa fall jag alltid är nyfiken på:

– Vad använder du själv för utrustning?

Mr Ambassadeur fixar, trollar med och säljer pimpade Ambassadörer i parti och minut så då är jag ju såklart oerhört nyfiken på vad Maestro kör med. Nej det blev ingen fortsatt Petterstrof där kära läsare, en per inlägg får räcka, vi är ju tjockt seriösa i den här bloggen. Hans specialitet är ju att serva och skräddarsy multirullar. Så vad använder han då ´ra?

Till att börja med så kör Micke ett ABU Volatile Pike spö med motiveringen att:

“90% av alla gäddor jag drar väger mindre än 3 kg och då jag vill ha ett spö som är kul att fiska de fiskarna med också. Volaltile Pike är skönt och roligt att dra all fisk på”. Spöt har bestyckats med Sportfiskebodens egna supersnygga och kromblåa Ambassadeur VC Pike (Värtan Cup), se bild nedan, som har en vackert graverad gädda på sidan och som går att få UT-pimpad.

VC pike är i grunden en Amba 5601 rulle, hottad med bara det bästa för långa kast och en hållbarhet för frekvent, tungt gäddfiske. Och vad spolar han på för lina – detta ämne som diskuteras flitigt i olika forum och på mässor inför varje ny säsong. Han kör en Power Pro Slik,  så nu vet ni det som vill köra samma set up som en legend.

När man väl kommer in på rullar, vilket är väldigt lätt att göra och Sportfiskebodens specialitet är på just Ambassadeurer, så kommer man ju inte ifrån att be om ett råd om man är lite osäker och har svårt att välja vad man skall investera sin veckopeng på, eller känner att det vore grymt å få höra vad Micke skulle ge för urval till en kund utan att ta hänsyn till kunden önskemål eller plånbok, och Micke ger följande 3 alternativ och här i rangordning:

  1. Rocket CS Pro – Grädden på moset – mångas favorit – bäst av de bästa helt enkelt
  2. VC-Pike pga smidigheten med tumtangenten och perfekt för spinnfisket
  3. Toro Beast för Jerk, funkar finfint med handledsarbetet och den smidiga profilen

Och tillägger han på min fråga:

“I tvekampen mellan multisar så ligger alltid en Amba före exempelvis Daiwa. Främst då det är lite kul att det är Svensktillverkat, vi skall vara stolta över att kunna köra med rullar som kommer från Svängsta. Det är rätt ballt”

Vilket jag verkligen kan hålla med om – att köra eget hemmatillverkat när man träffar fiskare från andra länder gör att man känner sig mycket stolt över att ha ett världsledande svenskt märke i sin utrustning: Jag kör ju en grå Revo Toro HS och en svart JB 5601. Han kunde inte hålla sig utan la även till “Att för aborrfisket rekommenderar jag en MGX från ABU”

Jag vet inte om ABU är medvetna om vilken verklig Ambassadör de har i Viggbyholm, en jubileumsrulle i begränsad serie till rimlig kostnad enligt hans spec vore nåt att hylla en mänsklig Ambassadör med.

VC-piken - dina färger är blå, vilken läckerbit herregud vad jag vill ha
VC-piken – dina färger är blå – vilken läckerbit – herregud vad jag vill ha

Något vi stod och pratade ganska länge om var just hur Catch and Release fick sin tillkomst på tävlingar från Mickes infall under en Värtan-Cup tävling. Hur det sedan ledde och inspirerade till minimimåttet på gädda som finns idag utifrån tävlingsreglerna i VC. Hur det i sin tur gav upphov till projektet Pikereg.

Vilket innebar i princip märkning av alla gäddor som fångades i Värtan under några år för att se hur gäddan påverkas av C&R, om det finns vandringsgäddor och stationära gäddor, om de är benägna att hugga igen om de en gång blivt krokade etc. Du kan läsa mer om detta i ett kommande inlägg om Värtan Cups historia.

I allt detta har Micke ett rätt stort finger (mild underdrift) med i spelet, och det är viktig gäddhistoria från innan att jag började fiska initierat och regelbundet. Riktigt häftigt att inspirerad stå å lyssna på historierna som man hört andra berätta under en halvtimme Det är historiens vingslag i hans berättelser. Hela intervjun är lite svår för mig att återge till er för det blir så stort i all sin enkelhet.

När jag efter några dagar börjar reflektera över vad Mikael Bortge berättade och har varit med om under dessa dryga 25 år som innovatör och världsmästare på en och samma gång. Bara en sån sak att stora profiler i branschen som Trumman & Svartzonker hängde hos Micke innan de gjort sig ett namn och jag då har säkert glömt en hel del av vad som vi pratade om där i början av Augusti.

Customfärger och butiksunika färger kan man datera tillbaka till Micke och en handfull andra drivande förmågor. Några av våra favoritfärger, som t ex Zalt i tånglakefärgen är hans skapelse och det finns mycket mycket ytterligare som vi alldeles säkert kommer återkomma om.

En av de sakerna vi i Fiskefüralle beundrar mest är all den ideella tid Micke lägger på att introducera barn och ungdomar till sportfiskets underbara värld. Micke är en riktig eldsjäl under hela den varma perioden (som visserligen inte är så lång i vårt avlånga land långt upp i norr) så arrangerar han fisketävlingar för barn. Alla vinner något, alla har kul och har vi tur fastnar några av barnen i sportfisket för en lång tid framöver. Han säkerställer kommande generationers fiskeintresse och naturvård.

Om du nu råkar läsa inlägget Micke så var det oerhört generöst efter en hel dags guidning i Furusund med kunder dessutom ställa upp på ytterligare 3 timmars berättande, svarande på frågor, bjuda på gott kaffe och visa runt och berätta fler historier än vi hade kunnat ana när vi kom på idén att hänga lite i din butik. Bra energi på dig och jag inser att du har karma så det räcker på banken för många år framöver .

Skitfiske Bock och tack för en oförglömlig kväll!

Peter

Som avslutning och för er som inte fått nog kommer här en länk för er som vill få en djupare kunskap om Ambassadörer, en grym livesändning som eminenta FishEco gjort för ett tag sedan med Micke.

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelGäddfiske och åska – vad gör man när åskan går?
Nästa artikelVärtan Cup the story

8 KOMMENTARER

  1. […] Vill du veta mer om tävlingen och dess historia körde vi ett längre inlägg om den i fjol. Den kan du hitta här och vi har också intervjuat mannen vi är så imponerade av, drivkraften bakom värtan cup, trimmade Ambassadeur-rullar mm som har ett stort klappande hjärta för barn och ungdomar: Micke Boettge. Han har vi också intervjuat såklart! Den hittar du här […]

  2. […] Vill du veta mer om tävlingen och dess historia körde vi ett längre inlägg om den i fjol. Den kan du hitta här och vi har också intervjuat mannen vi är så imponerade av, drivkraften bakom värtan cup, trimmade Ambassadeur-rullar mm som har ett stort klappande hjärta för barn och ungdomar: Micke Boettge. Han har vi också intervjuat såklart! Den hittar du här […]

  3. […] Micke är en av fisket verkliga eldsjälar och jobbar engagerat och intensivt med att sprida fisket till stora och små genom barnfisketävlingar, vuxenfisketävlingar (t ex Värtan cup), fiskeläger mm. En riktigt härlig människa som förtjänar uppmärksamhet. Och skulle man ha vägarna förbi hans butik Sportfiskeboden i Viggbyholm, Täby, finns det risk att man råkar ut för hans ”problem”… Han kan enligt utsago ”bara sälja prylar jag vet funkar själv”… Bra säger vi. När han inte är i butiken så guidar han, nästan heltid med fokus på gädda, öring och abborre. Vill du läsa mer om Micke kan du hittar vår tidigare artikel här. […]

Comments are closed.