Gäddhäng i Sörmland – män som gör saker tillsammans

Sverige håller på att flyta bort i högsommarvärmen och BOA (undertecknad dvs Manges Passat), med Gulan (Manges båt) på släp, vänder kylaren mot Gnesta och årets gäddhäng.

Jakob (vi kan kalla honom det, för han heter det) bor i de djupa Sörmländska skogarna, har på eget initiativ infört en tradition, att samla ett gäng förtappade gäddsjälar i Sörmland varje år, för en helgs fiske i de hemliga sjöarna. Tiden brukar vara strategiskt vald i mitten av Maj. Leken är över, gäddorna är hungriga och näckrosorna har inte ännu hunnit lägga sitt tunga täcke över slättsjöarna. Eller om man vill uttrycka sig mer koncist och mindre poetiskt: gäddorna är hungriga och de går än så länge att komma åt.

Vädret stökar till det…

Det är våldsamt varmt. Över 25 grader hela veckan innan. Inga moln på himlen och vindstilla. Väderprognoserna lovar ingen bättring inför helgen. Fantastiskt väder på alla sätt, utom för fiske… Risken är överhängande att gäddisarna gått in i Zombieläge och backat in i skuggan, låst munnen och inte tänker öppna munnen igen förrän regnet piskar ytan.

T o m Kalle Anka vet vad det handlar om denna helg. Med tidningen medföljde livräddningsutrustning som; badboll och vattenpistol. Bad bollen flyter man på, om så behövs och vattenpistolen har man som verktyg för att ösa ur båten med och samtidigt kan bråka med sin fiskekamrat.

Men vad gör det? Det är fiske på gång och det med ett riktigt skönt gäng. Fantastiska karaktärer allihop: Utöver Jakob – gängets alldeles egna Alexander Lukas (det finns ingen som vunnit så många “Dela och Vinn” som Jakob, förutom en…) så var “Norrlänningarna” på plats i år igen. Vi lyckades tydligen inte skrämma dem så de ville komma ett år till: Magnus Hallebjer och Mattias “Trassel Lures” Löfdahl (för övrigt den enda som kan utmana Jakob i titeln mest lyckosamma i “Dela och Vinn”).

Från Västerås kom Tobbo hans käresta Lolle “Lollo” Nordin, mr Streetfishing Matte Fors, Micke Ammer samt Jakobs bror David. Och för en pikant avrundning av gänget så var det förstås hela FiskeFürAlle: undertecknad, Danne och Peter. Till vår tjänst har vi fyra båtar som alla fördelas på: Gulan (såklart), Peters Fulan, Jakobs Semlan, och Davids Ockelbo.

Vad händer här? Syntest? Jo, men visst har all text blivit liten och suddig nu för tiden. Finns det inga regler för det?

Det verkade som om det var många som inte hunnit få många pass i år. Det var så illa att det t o m var undertecknads premiärpass för 2018. Att starta eget företag med syfte att ta över världen och samtidigt signa på som handbollstränare för ett tjejlag, har haft ett visst inflytande över tillgänglig fisketid… Men det kommer bli några pass i år ändå…

Äntligen – avfärd!

När jag lämnar hemmabasen för halvannan timmas tur söderöver och vid 21-tiden på fredagen, är de flesta redan på plats och käkar något Jakob-skjutet kött. När jag kliver in genom dörren känns det förvånansvärt lugnt. Avslaget.

Jag kunde nästan höra vad de pratar om, det pågår inte 11 monologer som försöker att överrösta varandra… Det känns nästan som… de pratar MED varandra istället för på varandra… Konstigt. Ja ja, inget som inte en lite lätt laddad, på snudd till övertänd skåning inte kan råda bot på. Mange går in stenhårt och pratar över ALLA diskussioner som pågår, samtidigt…

Nu är det dags för gädda!

Lördag morgon är alla, oväntat nog, vakna i tid och fisket verkar hägra även om dagen ska bjuda på ännu en dag högsommarväder. Vi rullar iväg i en fin fyrbåtars-karavan från Jakies place bara för att undertecknad 400 meter senare kommer på att luren är kvar i huset.

Som den ansvarstagande bloggaren man är, kan man inte åka iväg utan kamera… Men tre bilar framför, en smal grusväg på landet. Hur gör man? Vända går inte… Man backar såklart, med släp… Eller? Efter 20 m försök knäcker Matte koden. Koppla loss båten, vänd bilen och åk tillbaks. Snabbt och lätt är Gulan avkrokad, luren hämtad, Gulan påkrokad och vi är på väg mot rampen i stil igen.

Mycket snö men ingen ficklampa. Eller som man säger på gäddiska – många kast men ingen gädda…

Nya vatten, nya möjligheter

Dagens destination är två sjöar sammanbunda med en smal kanal som kommer bli spännande… Sjösättningen av hela flottan går smärtfritt och snart tuffar alla båtar iväg… Eller? Ooops. Tre båtar dundrar iväg med blickarna klistrade på vassarna framåt och ingen uppmärksammar att Jakob och Danne i Semlan som bara ligger och guppar. Motorstrul. I sann kamratanda har alla lämnat dem guppande utan möjlighet att ta sig någonstans alls. Men de övergivna ska få revansch.

Fulan stannar vid första vassen och ankrar upp. Efter bara någon minut ringer Peter och berättar att de landat dagens första. Vi kör drifter längs platser som känns heta men ingen leverans alls. Vi gnuggar på men efter ett tag känns det lönlöst. På vägen till dagens första spot noterade jag en annorlunda plats.

Annorlunda platsval och annorlunda bete fixar biffen (eller gäddan)

Sjön hade getingmidja, ett ställe där det smalnade av till 40m i bredd och under gick en rygg mellan kanterna. Från 25-m så var toppen på ryggen på 11m och det fanns mycket betesfisk där. Vi tänkte prova ngt annorlunda och drar dit – det kändes som en storfiskmagnet. Jag körde på en specialval jag gjort för att kunna vertikala gädda. Extra mycket tyngd, en ögla längre upp på ryggen och svansen ersatt med spinnarsked. Första kastet – betet för sjunka till botten. Jag dammsuger botten och släpar hem betet. Helt plötsligt tappar jag kontakten med betet. Ryggraden skriker mothugg och spöt böjs rakt ned. En stark gädda på några kilo synar insidan av båten! Jag måste erkänna att jag oftast inte har tålamod att fiska av sådana platser men nytt tänk och egendesignat bete spräckte nollan.

En djupgädda

När vi ligger där lunkar till slut Semlan förbi oss – de hade fått igång spisen. De berättar att de lunkat bort till första vassen och haft fantastiskt fiske – huggbonanza! Revanschen för att de blev övergivna.

Dubbeldrill. Kanske det är den mäktiga otroligt maskulina flytvästen som gör det. För det tog inte mer än 1 st kast för Jakob att få första fisken. Danne fick de facto vänta hela 4 kast innan första gäddan ville hoppa på. Rätt spot och rätt prylar längst ut på linan. Jakob körde sin nya Rapala Peto i färgen BGH (snälla Rapala, döp färgerna till ngt som man faktiskt förstår och kan komma ihåg tex Herring Blue eller motsvarande)

Vi bestämmer oss för att prova Danne och Jakobs spot och tar oss dit. Det är ett grundområde med växter och vass. Vi lägger oss en bit ut och täcker av vass. Ganska snart landar Mange fisk och Mattias också. Jag kör på mitt hemmagjorda ledade swimbait, fiskar det aggressivt och PANG. Karatehugg som jag bränner. Men vilket HUGG!!! På det igen – 5 kast senare kommer ett lika aggressivt hugg och fisken sitter. Så skönt – igen på hemmagjort. Sen rullar det på – vi drar ett gäng fisk innan lunch.

Magisk lunch. Men det var svårt att att hålla balansen när både marken och sjö lutar 40 grader

Lunchen serveras i en annan sjö vi når via en lång kanal. Väl där bjuds vi på grillad korv, lite stärkande dryck och sen är vi redo för batalj igen.

Ny sjö men samma fiske

I den nya sjön börjar vi lite likadant som på morgonen. Vi vet vilka miljöer vi letar efter men eftersom vi inte fiskat sjön innan har vi ingen aning om var de finns. Efter lite hit and run-fiske kommer vi i kontakt med fisken och det börjar bita på.

92 cm borregädda – magiskt!

Matte drar på en fin 92:a på borreprylar – riktigt kul fajt. När vi sätter tillbaks fisken kommer Fulan på besök och berättar att Lolle dragit en riktig feting – en fisk på 100 cm som pressat vågen ända till 7,7 kg. Grymt!!!

Vilken jäkla tjockis!!! Gäddan är också ganska trind!

Vi inser att de andra börjar susa runt och leta platser som arga getingar = de har svårt att hitta fisk i värmen men vi tuggar på. En fisk här, en fisk där. Vi pausar med lite borre-fiske och petar upp några borrar och några små gäddor. Gäddorna är extremt roliga på den lätta utrusningen. Vi krigar oss mot 20 fisk gäddor men när elmotorn packar ihop inser vi att vi får ge oss på 19 st fisk. Alla andra har redan trailat upp. Väl hemma förstår vi att vi fiskat absolut bäst av alla båtar under em och ligger någon gädda efter Danne och Jakob i Semlan. Skönt!

Danne the kuttersmycke med sin bästa sängkammarblick.

Efter en mycket städad middag med viltburgare och potatis stekta i rejält med olja glider vi in i skönt, avslappnat tugg som man har efter en skön dag. Många droppar av tidigt – taggade för en ny dags fiske. Innan Jakie och Danne lägger sig deklarerar de en mycket tidig avfärd för dem. Upp 5.30 för att försöka lura upp morgonpigga gäddor. Jag, Mange och Matte gillar tanken och bestämmer oss för att göra likadant. Resten är lite sömntutor och väljer knoppa istället för morgonfiske. Vad säger man?

Ny dag, ny sommarvärme, nya sjö

Det är otroligt gräddigt – spegelblankt och sommarvarmt redan när vi sjösätter innan kl 07.00. Vi är tillbaka på kända vatten – en sjö både jag och Mange fiskat i flera gånger innan. Vi drar ner till Viken – där det brukar hänga många gäddor. De vill inte vara med och leka så vi drar vidare. När vi rusar mot nästa plats håller vi på att passera Semlan som ligger och fiskar en bra bit utifrån land. Jakie och Danne gör tecken att vi ska ta ner hastigheten. Jag gör det och precis när jag gör det dyker det upp ett enormt moln med betesfisk på lodet. Det är helt sjukt – vilket stim!!! Vi och Semlan nöter men tyvärr vill inget förutom någon borre Matte krokar, vara med och leka.

Även denna sjö bjöd på lutande horisont och vatten. Men inte lika mycket som dagen innan. Det gäller att kunna hantera variationen i de Sörmländska sjöarna

Efter en vrålseg förmiddag blir lunch och vi drar någon fisk, men det är nästan tvärnit på fisket. Lunchen serveras igen på en ö – grillat och gott och det visar sig att alla haft det tufft. Några åker hem, Mange och Trassel har 6-7 timmar hem, så de får rulla hem. Jag och Matte bestämmer oss för att lägga resten av tiden på Viken.

Stekar-Jake kör med förböjda spön. Vi har alla försökt få honom gå över till raka spön, utan framgång.   Notera den vackra drag-dekorationen i baksidan av kepsen!

Vi ankrar och kastar runt näckrosorna. När Matte drar på ett litet glittrigt twitch-bete knäcker han koden och drar upp gädda efter gädda. Ni vet hur det känns – den man delar båten med öser upp fisk och själv känner man inget alls… Bete efter bete efter bete testas.

Jag provar alla beten med aggressiv gång som kan se ut som Mattes. Högen med beten som provats och kasserats. Till slut faller blicken på min lilla krom-färgade Buster II. Där var den – aggressivt hemfiskad börjar jag dra fisk samtidigt som Matte börjar tappa tempo. Helt plötsligt har vi dragit lika mycket fisk. Peter kommer lunkande med Fulan, förtöjer i oss och vi ligger och mysfiskar.

Någonstans runt fyra på eftermiddagen, efter 9 timmars fiske i tropisk värme känner vi att vi lägger ner fisket och rullar ner. Efter lite kö på rampen med båtar som skulle både upp och ner rullar vi norrut med lätt brända kroppar, vätskebrist och stora leenden på läpparna.

En grym helg med grymma människor. Det blir inte bättre 🙂

//Mange

Föregående artikelVårfiske efter Gädda – Hur gör Michelle Staaf?
Nästa artikelTrehäradsslaget – en unik gäddtävlingsdag

1 KOMMENTAR

Comments are closed.