Vårfiske efter Gädda – Hur gör Michelle Staaf?

Hur är vårfisket efter gädda om man lägger 17 timmars bilkörning norröver räknat från Stockholm? Det ska vi få kunskap i nu. Vi träffar Michelle Staaf utbildad på Forshaga som Professionell Sportfiskeguide och driver idag en Sportfiskecamp som är belägen i prinicip mitt i vildmarken, närmaste storstad är typ Boden.

Vi har ju i vår serie genom åren täckt i stort sett alla geografisk områden och olika förutsättningar och har nu letat oss ända upp i det norraste av Sverige.

Vem är Sportfiskaren Michelle Staaf?

Det finns hur mycket som helst att berätta om denna fiskande nordbo., hängiven draghundar, före detta elit-hockeyspelare, hockeydomare och även en riktigt duktig sportfiskare.

Michelle ”The Undertaker” Staaf är bosatt i Lassbyn, fyra mil nordväst om Boden i Norrbotten. Bor på en gård belägen vid Råneälvens strand tillsammans med Rulldoktorn Pontus Bentzer och deras två katter Faren och Vimma. Är dödgrävare “undertaker” eller rättare sagt Kyrkvaktmästare till vardags, men har även en annan verksamhet.

Här driver de en fiskecamp – MBS-guiding. En fullservice camp med husrum, mat och mångfacetterade vatten – Värt att ta en titt på om du funderar på en avstickare och en stund för dig själv.

Michelle staaf CWC

Hej Michelle, när började du fiska och var har du dina hemmavatten?

– Hallå! Jag har fiskat så länge jag kan minnas, brukar säga att min far var en smart man, han satte mig att spela ishockey på vintern och fiska på sommaren. Då var året fyllt och det fanns ingen tid över för rackartyg.

Främst fiskar jag i Råneälvdal med omnejd, däremot ser jag hela världen som mitt canvas som bara väntar på att få nya penseldrag. Råneälven är en av de mest magiska älvar vi har i detta landet, den flyter genom obebodda skogs- och myrmarker, därför har den vandrat rakt in i hjärtat på mig.

Mycket tack vare Gunnar Westrins fantastiska kämpande emot vattenkraftsintressenterna håller sig Råneälven fri från detta, liksom Vindelälven som jag klassar som mitt andra hemmavatten. Här i Råneälvdal, liksom många andra platser norröver i vårt land är det svårt att hitta ramper att traila i båten från. Det är ofta en skogsbilväg med rötter och grus, så en bil med högre markfrigång är att rekommendera! Vi hade aldrig klarat oss så bra som vi gör utan vår grymma Subaru Forester, fyrhjulsdrift är ett måste inte bara på vintern.

Berätta mer om vad och hur du fiskar, vad är din grejj liksom?

– De senaste åren har det blivit till 90 % spinnfiske, resterande 10 mete. Mitt fiske går ut på att ha sakerna i vattnet så mycket som möjligt, däremot är jag nörd på månfaser, vindar, vattentemperatur, vilken betesfisk som finns i respektive sjö allt detta och mycket mer beräknas in i ekvationen när jag väljer fiskeplats.

– De arter jag fiskar är framför allt Gädda och Abborre. Sedan blir det en hel del Gös, Id och Lake. Min utrustning består till 98% av spön med kraftigare ryggrad eftersom jag vill göra fightingprocessen så kort som möjligt för fisken. För mig är det inte drillandet som är det roliga, det är att få utdelning på teorier samt att utvecklas i hanteringen av fisken från väl i håven tillbaka till djupet.

Hur är vårfisket så långt norröver, vi i fjollträsk har ju normalt sett haft 4-6 veckors fiske i mitten av maj?

– Vi brukar ha islossning någon gång i början/mitten av maj månad, det är lite som att invänta en barnafödsel, inte riktigt 9 månaders väntan men det känns nästan så. Jag reser sällan iväg under maj månad, när som helst kan isen släppa och då vill jag vara nära hemmet. Vårfiske för oss här uppe är en kort period.

Förra sommaren vill jag säga att vi knappt hade vårfiske, tjocka isar som smälter sent, sedan brukar det säga pang och sommaren är här. Man hoppar nästan direkt in i efterleksfisket. Det är ganska knepigt att förstå sig på. Råneälven är en oreglerad älv som har det högsta höga och det lägsta vattenflödet av Sveriges älvar, det är väldigt svårt att beräkna vattenståndet samt snösmältningen från fjällen.

michelle staaf

Det är ju helt andra förutsättningar där uppe, jag har förstått att det skiljer sig rätt mycket mot exempelvis vårt skärgårdfiske nu på våren, hur funkar vårfisket hos er norröver Michelle?

– Under våren är gäddorna förutsägbara, fiskarna rör sig till lekplatsen redan under vårvintern eller väldigt tidigt under våren. Här hos oss kan det ibland hända att dem leker under isen eller när delar av vattnet har öppnat sig men går fortfarande inte att komma åt. Eftersom man enkelt kan förutsäga vart gäddorna bör vara/leka så tänker i alla fall jag att man letar precis utanför eller runt om lekplatsen.

Under våren drar sig gäddorna mot lekplatserna, den favoriserar grunt, varmt, skyddat vatten med  vegetation. Täta bestånd av vass och bottnar som ger skydd mot omvärlden, bottnar som bildat gropar.

Vilka fisketekniker använder du dig av, skiljer det sig på något sätt?

– Jag själv tycker om att fiska sakta på förleksgäddor, det är ju mycket annat som cirkulerar i huvudet på dem under denna period. Ibland kan dem behöva tänka efter en extra gång, så som långsam invevning och spinnstop. Funkar inte detta brukar jag gå över på reaktion utan betänketid, alltså få dem att hugga på ren reflex. Mindre och ettriga beten använder vi oss av under förleken. Pig shad JR, strike JR spinnerbait, etc.

Hur går tankarna runt efterleksfisket, vi vet ju att det är en känslig period, alla utbildade sportfiskare har ju koll på att det är en känslig period, man börjar exempelvis spärra av lekområden under sportfisketävlingar vilket verkar vettigt, vad är din åsikt om efterleksfisket?

– Efterleksfisk är ett känsligt ämne, gäddan har ägnat veckor åt att leka nu börjar återhämtningen. Det är lite som under den tiden jag tävlade i Brasiliansk jiu-jiuts, under tävlingsperioden när man bantar, tränar stenhårt och allt fokus ligger på en sak – tävling. Efteråt är man ett vrak, tom på näring, energi, helt öm i kroppen och behöver återhämtning.

Jag då, liksom gäddan efter leken är vrålhungrig och vill käka. Fiskar gärna med ett spö med grövre ryggrad, om jag nu ska fiska på efterleksfisk så vill jag göra fighten så kort och smärtfri som möjligt. Många gånger är det svårt att få någon fisk att hugga, dom chillar mest på botten, läker sår och återhämtar sig. Efterleksfisket brukar för mig sätta igång när det börjar bli 9-12 grader i vattnet.

– Jag gillar att leta fisken lite djupare efter leken, dock i anslutning till lekvikar. Lite större beten vill jag tro på, eftersom energibanken är tömd så vill i alla fall jag tro att energin att jaga läggs på en större matbit. Skrikiga färger med rassel och pling, lite trasch metal i grejerna tror jag på. En het pig shad 23 cm i färgen hot baitfish, det är mums! Vi fiskar i många klarvattenssjöar hör uppe, då är jag frälst vid transparenta beten. I och med att jag är väldigt lokalpatriotisk och vill gynna norrland och glesbygden har jag fått kontakt med en duktig betesbyggare som gör många transparenta beten, Gris’n lures, hans Galt’n i blå/transparent är också hett!

Var hittar du inspiration och hur gör du för att utvecklas inom ditt fiske?

– Målet detta år är att fortsätta ha grejorna i vattnet så mycket som möjligt och fortsätta samla data gällande yttre faktorer, (vindriktning, månfas, lufttryck, plats, mm). Att göra detta så minutiöst som möjligt är en otrolig drivande inspirationskälla.

Jag citerar Ingemar Stenmark i detta fallet, ”-Ju mer jag tränar desto mer tur har jag”. Inspiration bör man alltid leta/intressera sig för. Tappar man intresse för att utforska möjligheter eller metoder för att lyckas med någonting har man i min mening fastnat på en osund plats i livet.

Om du fick skicka med några tips och råd till de som inte fiskat så många säsonger och precis upptäckt tjusningen med gäddfisket, vad skulle det vara?

– Till yngre fiskare skulle jag vilja ge tipsen att framför allt ha roligt! Behåll passionen och försök att inte slitas med i de sociala media krig som pågår, där alla verkar fånga 10+ hela tiden. Får man en mindre fisk så har man ju fått fisk. Det betyder att man har gjort någonting rätt! Det ska man vara otroligt stolt över!

– Sen är det ju Våga fråga! Frågar man ingenting får man ingenting veta. Prata med dina lokala sportfiskare, vem vet, det finns kanske någon som tar dig under vingen och lär dig allt denne kan?

Hur ser din koppling till CWC ut, det är ganska nytt och vad innebär det?

-Jag har varit en del av CWC´s (Catch with Care) ambassadörer i lite mer än ett år nu och genom min gode vän och en av mina förebilder; Albin Shargi så fick vi ihop ett möte mellan mig och Trumman, och på den vägen är det. Självklart är det en stor ära att vara en del av denna grupp som innehar ett par av mina största förebilder, bland annat Klas Hagert.

För mig känns det mer som en lärdom än bevis på min kunskap, att få hänga med detta gäng på bl a sportfiskemässan och “pick their brain” är ovärdeligt. Sedan hade jag aldrig varit här om jag inte visste vad jag sysslade med men i detta sällskap är man en novis. För mig handlar sponsring om ett utbyte, det måste vara äkta och kännas rätt. Ger jag genuin kärlek och visar på trovärdighet i marknadsföringen får jag respekt tillbaka. Sponsorerna tar väl hand om en om man är genuin. Det ska inte vara att man hoppar på någonting bara för att få grejer. Blir jag sponsrad så måste jag brinna för/älska produkterna från denne.

Ett annat bevis för Michelles gedigna kunskaper är hennes medverkan i fiskeprofilen Johan Bromans TV-Serie Fiskedestination, Michelle skriver även sporadiskt för Fisheco i sin gena blogg som är uppriktig, texten har inte en liten gnutta mycket läsvärd attityd utan är även opinionsdrivande inom fisket eftersom Michelle tar upp heta frågeställningar som sällan annars diskuteras.

Tänk på Michelles råd om du vill bli en bättre fiskare: läs på, och lär av de sportfiskeprofiler som du ser upp till!!

Stort tack Michelle och hoppas vi ses nästa år å Sportfiskemässan i Jönköping, eller kanske på en tur upp till er camp, lite av en drömresa för oss. Vore ballt att prova på älvfisket och dess utmaningar, helt enkelt komplettera kunskapskatalogen inom gäddfisket, måla lite på canvasen som du sa:)

Det finns ju en anledning till att de vi pratar med är just profiler. Det är också anledningen till att vi gärna intervjuar profilerna: För att lära oss. Det var en av anledningarna till att vi började med FiskeFürAlle. Vi ville gå ner på djupet och få en större kunskap om allt runt sportfisket, och därmed också ett roligare fiske.

Läs gärna de andra inläggen vi har i vår serie om vårfiske efter gädda, i år har vi fyllt på serien med Sussi Stridh, Mia Bagger och Michelle Staaf som du precis mött.

Skitfiske från Peter

Vill du läsa de tidigare inläggen från duktiga fiskeprofiler som delar med sig av sina bästa tips om vårfiske efter gädda så hittar du ett urval av dem nedan
Vi har redan hunnit ta en prata med en betydande del av den svenska gäddeliten:
Tero PaakkiJimmy Lindahl, Clas “Svartzonker” ClaessonTomasz “Polski” AnderssonEvelina HenriksenNiklaus Bauer Jessica Dolk och William Eksell

Här är länken till Michelle Staaf och Rulldoktorns Fiskecamp för mer information och bokning.

http://www.mbsguiding.com/fiskepaket-35993659

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelStreetfiske en växande trend – Hur funkar det med Sonja Forss
Nästa artikelGäddhäng i Sörmland – män som gör saker tillsammans