Trehäradsslaget – en unik gäddtävlingsdag

Sportfiskemässan bjuder inte bara på en gasiljon prylar i form av handgjorda beten, fiskespön, båtar och massor med andra sköna fiskeprylar, den bjuder på MASSOR med sköna människor som alla har en sak gemensamt – Fisket, oavsett fiskart man älskar. Det älskar vi!

Och det var just på Sportfiskemässan 2018 som vi fick chans att bekanta oss med Patrick och gänget från Uppsala Pikebrigade. Vi befann oss samtidigt på blogg-gatan och fick chans att språka en hel del med varandra. Mässan lider, efter tre dagar, mot sitt slut och vi packar ihop våra prylar för att åka hem. Då kommer Patrick förbi och frågar om vi skall fiska ihop någon dag, en gäddtävling under avslappnade former. Svaret var ett rungande: Simmar en enbent anka runt, runt? KLART VI SKALL!

Patrick är inte bara klädd i snyggt skägg, han är också en handlingens man. Innan vi hinner säga “ryggkrokad brax” så har vi fått en inbjudan. Han bjuder in oss till en helt ny gäddtävling som skapats enkom för detta syfte. Välkomna till Trehäradsslaget.

Vi är tre team, man får vara tre stycken fiskare i båten och tävlingen är delad i tre deltävlingar. Respektive team får välja ett vatten vardera dvs en deltävling i det vatten som tex Team Stoner Lures väljer osv.

Ja, ni fattar. (gör ni inte det så läs vidare ändå, så blir det kristallklart innan du läst färdigt) Vinnaren är det team som tagit upp de 5 längsta gäddorna. Man rapporterar i sociala kanalen när man får fisk och visar bild, lagom stressigt för alla.

De tre teamen som är med är följande: Team Stoner Lures, Team WolfPike och vi FiskeFürAlle.

En synnerligen solig och varm dag i Maj är det dags för första deltävlingen, det är team Uppsala Pikebrigade som har valt vatten för första deltävlingen och det blir anrika och mytomspunna vattnet kring Skokloster.

När vi väl får veta platsen och datum så börjar vi kika på sjökorten för att skapa oss en plan för dagen – precis som det skulle hjälpa….

Tävlingsdagen

Ett team tar båten dit, då de bor runt hörnet och vi andra trailar dit. Vi möts upp strax efter 08:00 för att hinna snickesnacka lite innan starten, som går av stapeln kl 09:00.

Hå och hej med Farbror Frej – här rampas det båtar. Vädret är perfekt… om man är ute efter en fin solbränna. Och isen har faktiskt gått – sjön är bara spegelblank av den hårda vinden – love it!

Under försnacket, innan start, så pekar Patrick på en vass alldeles i närheten och säger “Där brukar vi alltid få fisk, ta den som första vass”…. Yeah right tänker vi.

Startskottet går (typ ngn som ropade nu kör vi, SKITFISKE PÅ ER!) och vi drar till vår första spot för dagen och nöter, efter ca 10 minuter kommer rapport om första fångsten.

Ungefär så här såg det ut i flödet, vi fick se vad alla andra fångade och själva gick vi tomma

Vi fortsätter NÖTA vår första spot och får precis ingenting förutom en redig skopa frustration då de andra teamen fullständigt bombar rapportkanalen med fångster.

Kul, jättekul att få se bilder som dessa fullständigt hagla i flödet när man står och har känning på en bomrunda.

Vi är kvar på första platsen och är envisa som stuckna grisar, det skall bara upp en fisk här. Allt talar för det. MEN det är galet segt denna dag och vill sig inte riktigt. Efter en stund kommer äntligen en redig frustrationsfångst upp….. ÄNTLIGEN!

Dagens första fångst: 173 CM OCH 70 KILO!!! – fångad på en vaniljmunk.

Vi kör nästa plats mellan två grynnor och lyckas till slut peta upp dagens första fisk. Inte någon storlek att tala om och inte heller något att skriva hem om.

påväg till en ny plats. Mange läser plottret och har ca 1345 beten att hålla reda på för att fånga EN fisk….Mange har lagt in 2 olika spots på var sin plotter – har man 2 ögon har man 2 plotters är grundregeln.

Vi åker till nästa spot (nummer 3 i ordningen) och betar av en långvass som är relativt djupgående. efter ca 8,3 minuter får vi första fisken. Det är Peter som är räddaren i nöden och spräcker nollan med en fin fisk på 94 cm!! Now we are talking! We are back in the game.

Kul när Peter fotas med fisk. Han är lika lång som Srgt. Hightower från filmen Polisskolan, vilket resulterar i att alla fiskar ser ut som sommarsnipor.

Spot nummer 3 och vi gnuggar ytterligare vass och får upp några sommargäddor även kallade snipor, men ack så välkomna in i båten. Men vi skall inte ljuga, vi har det riktigt tungt denna dag och får inte riktigt till det, men de 5 längsta räknas så fyller vi bara kortet så finns möjligheten.

En så kallad sommarsnipa, dock fångad på våren. Kanske en vårsnipa? Ja, detta lämnar vi till de lärda att tvista om. En mindre gädda var det i alla fall.
Strax efter Peters fina fångst lyckas vi fånga en till – denna gång tog den på en Kexchoklad. Här porträtterad i håven.

Efter många timmar på vattnet, och inte så långt från slutsignal för tävlingen dvs kl 16:00, beslutar vi oss för att byta område helt och hållet.

Under vårt sega fiske så skickar de andra teamen in bilder på fiskar i parti och minut. Aningens större än de få vi lyckats fånga. Här ser vi Stoner Lures himself med ett fint exemplar av gäddus tävlingus.

Vi beger oss till ett enormt stort grundområde och kastar febrilt våra beten i jakten på dagens sista gäddor som skall rädda vår ära i denna tävling. Och det ger faktiskt resultat. Danne har startat jerkfiska, och på ngt sätt så kan det inte gå fel då, det kommer alltid upp fisk då.

Så även denna gång. Vi lyckas precis tangera 5 fångade fiskar och känner oss liter mer nöjda nu när vi “fyllt pappret”, nu återstår bara att se hur det gått för de andra teamen.

Innan vi kommer till resultatet i tävligen…. vi möts alla upp i hamnen, aningens mer solbrända än vid starten och tokhungriga. Som tur är så har Janne erbjudit sig att fixa käk till alla lagen. Sagt och gjort, Janne vispar ihop en middag till nio pers på nolltid. På menyn står det kalvfärsbiffar med stekt potatis, lingonröra och himmelsk sås. Magiskt!

Niomannamiddag när den är som bäst. Det blir en del eftersnack så klart och vi inser ganska snabbt att vi varit på helt fel platser under dagen. Vi är det team som fått färst antal fisk, de andra teamen har fått runt 20 fisk i båten!!! Vi var helt off tydligen.

Men hur gick det då? Vilket team hade fått de längsta fiskarna? Vad vart resultatet?

Ja det visar sig att vinnarlaget Stoner Lures petade upp hela massor med cm gädda! Grattis! På andra plats kom Team WolfPike med aningen färre cm gädda än vinnaren och Team FiskeFürAlle kom absolut sist med ännu mindre cm gädda. (ja, okej då, kommer inte ihåg alla måtten, men ordningen stämmer i alla fall.

The Winner takes it all (bör sjungas fram när detta läses) Har du svårt att hitta melodin så leta upp en gammal ABBA-platta och spisa så kommer det lösa sig.

ok, vi kom inte ut som vinnare i fisket denna gång, men det är två deltävlingar kvar och det är vår tur att välja vatten och bjuda in nästa gång. Då jäklar blir det andra bullar.

Peter fick pris för största fisk och vann en beteslåda fylld med goa beten. Janne var den lyckliga prisutdelaren. Grattis Peter! (de där beten kommer du sakna när jag stulit dem// Danne)

MEN vill passa på att tillägg att vi dragit storvinsten ändå – i nya fiskekamrater – Vilket härligt gäng! Vi vill på att tacka alla teamen för ett fantastiskt initiativ, en fantastisk fiskedag och för att ni är ni!

Det här var första deltävlingen av tre, därav trehärads-slaget som går ut på att varje team väljer eget tävlingsvatten så det bli så jämt….. som möjligt.

Nästa tävlingsdag lutar åt Norrtälje i höst, ingen har sagt något om att isfiske inte var tillåtet så vi får se vilket datum vi kan komma överens om. Norrtälje om hösten kan ju vara en utmaning även för vana fiskare men om detta återkommer vi om. Först har vi ett underbart gäng turer att skriva om tllls dess.

Tills dess – knyt era knutar hårt och stäng beteslåset. 

// Danne, Mange och Peter

Här har vi en mycket intressant läsning om just tävlingsfiske efter gädda från en avåra bästa experter Tobias Fränstam från Sportfiskarna:
https://www.fiskefuralle.se/tobias-franstam-om-sportfiske-och-tavlingfiske/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

 

 

Föregående artikelGäddhäng i Sörmland – män som gör saker tillsammans
Nästa artikel24-timmarsgäddan 2018 från insidan med Team Brunnberg

1 KOMMENTAR

Comments are closed.