Guidad Gäddbonanza – Sibbo bjuder på höstfiske efter stor gädda

Att fylla 40 år är helt underbart. Presenterna man får är helt enkelt i en bättre kaliber än de man fick när man var 8 år gammal. Peter och Mange gav mig en upplevelse av rätt kaliber – en guidad fisketur på Sibbo. Vi bestämde redan i Juni att det skulle vara höstfiske och så blev det – en onsdag, i mitten av Oktober i den smått legendariska Sibbofjärden.

Peter valde datum utifrån att det, ganska exakt ett år, tidigare kom upp en 11kg & 9kg i samma båt på samma tur, med samma guide i samma vatten som vi nu bokat – bra gäddmojo helt enkelt, stora gäddor är ingen slump skulle det visa sig.

Just den kombinationen vore ju dumt att inte prova igen. Det går ju inte att beställa vare sig stor fisk, många fiskar eller rätt väderförutsättningar, Mycket av fisket är ju beroende av slumpen och poängen på ditt Gädd-Karma är. Äntligen är dagen inne som vi väntat på så länge. Strax efter 07:00 på morgonen sitter jag och Mange i bilen på väg in till Vasastan för att hämta upp Peter. Vädret är perfekt och har varit stabilt under veckan – molnigt, svag till måttlig sydlig vind och lite duggregn i luften.

Dessutom hade Peter fått förutsättningarna heads up kvällen innan av guiden Jocke Pettersson från Team CWC. “Sida till sida-beten” dvs Jerkbeten i firetiger hade funkat fint i söndags. Fortfarande lågvatten men ändå bra möjlighet till bra fiske löd den korta rapporten. Det är en timmes färd ner till Tystberga…men det är allt annat än tyst i bilen. Det blir ett obligatoriskt stopp på Statoil Järna för uppsökande av vattenklosett för Herr Sjöholm, en bunt kexchoklad och det livräddande morgonkaffet för vissa. Det är duggregn och diskussionen handlar om vad man skall ha för kläder, regnställ på eller av och snack om vilka förväntningar man skall ha på en dag som man sett fram emot så länge?

09:00 stannar bilen på Sibbos parking by the sea. Den redan tidigare, något överladdade stämningen, stiger ytterligare ett snäpp när vi ser guidebåten stå vid bryggan redo för avfärd. Vi får exakt samma tracker som Peter i våras drog en 110 cm 8,5 kg efterleksgädda i. Kl 9:10 är vi lastade och klara för avfärd. Guide och således kapten för dagen är som sagt Jocke Pettersson från Team CWC.

Klassisk skylt - Sibbo
Klassisk skylt – Skylten som står mellan dig och ett bättre fiske – ett tips är att ta höger, så är du ett tresteg från första kastet.

Jag måste erkänna att man har hört en hel del om Sibbofjärden. Man har ju sett en hel del fin fångst från sociala medier (bl a BigfishSweden på instagram) och framförallt genom Kanalgratis och produktionerna Fly vs Jerk, Pike Hero, Perch Pro mm, och när man står där på bryggan och tittar ut över ett vatten som man aldrig fiskat förr så inser man att det inte kommer bli lätt att hitta och fånga gäddorna.

Då är det riktigt skönt att fiska med någon som har erfarenhet av vattnet och känner till alla sjöns olika egenskaper och hotspots. Detta kan Jocke efter flera års guidande i Sibbo och nu även Peter, påstår att han…. efter en tur för 6 månader sedan, har bra koll. Kanske vår ödmjukaste kompis inom fisket.

Dags att köra igång Sibbo levererar Höstgäddor

Här gör Jocke något som vi brukar skämta och sällan gör när vi själva är ute och fiskar. Det är inte helt ovanligt att de flesta ( så även vi ) som fiskar från båt, på något sätt glömmer bort fiskeplatserna precis utanför och runt omkring sin egen brygga. Jocke däremot vet bättre och gör en förflyttning 20 meter från bryggan och vi är på vår första spot för dagen. Vi startar omedelbart att dänga drag och det tar inte många minuter innan vi har första kontakten och drar fisk. Peter står för dagens första fångst.

Precis den starten man vill ha, bättre +4 på första stoppet - en Zalt 14 står för lockbetet.
Precis den starten man vill ha, bättre +4 på första stoppet – en Zalt 14 står för lockbetet.

Vi hänger kvar i samma område och rör oss endast 10 meter från vårt första stopp och hinner dra upp ett par gäddor till. Peter är på på på. Mange tappar några stingers som ligger förpackade i påse på grund av ren förvirring i en förflyttning, det är lite spänt och nervöst. Som alltid lite prestige när man inte har träffat den som guidar tidigare, för mig och Mange är det mycket nytt att ta in. Första spoten är grumlig och extremt grunt nu så det blir en del vassrötter, rullarna får överslag, eller framför allt Peters. Det är helt klart ett adrenalinpåslag på första stoppet, undrar vad Jocke tänkte där om oss, “Fiske över allt” hade inte varit helt fel för att sammanfatta det.

Peter provar nya glasögon som Danne fiskat upp bland sina kontakter. Peter ger tummen upp till de och första stoppet - det syns att han är "Hemma" och har bra mojo.
Peter provar nya glasögon som Danne fiskat upp bland sina hemliga kontakter. – dessa kommer ni få mer info om vid senare tillfälle. Peter ger tummen upp till dem och första stoppet som gett flera fina kontakter – det syns att han är “Hemma” och har bra mojo.

Klockan närmar sig 10:00 och Mange måste in till land för att köra ett telefonmöte under en timme, han är i ett tufft jobbschema, landade kvällen innan från Berlin och kom i säng vid midnatt – inte alltid vi i Teamet kan stänga av jobbet även under en ledig dag som denna. Den här gången är det Mange som får lida. Vi gör en förflyttning till en ny plats. Det är samma flak med 1-1,5 m djup som Peter brände sin första fisk, på sitt första stopp i våras. Vi uppmanar Jocke att fiska då vi bara är 3 i båten och ett hugg kan resultera i att det “vaknar” till och sätter igång en kedjereaktion. Vi nöter i 45 minuter och det är inte trögt men det får jobbas på att få någon action. Vi är säkra på att det finns fisk här med och det är bara en tidsfråga.

Vi ser Mange i bilen från vår plats och nöter på och snackar skit. Jocke berättar om när han och sambon smällde på en 22 kgs Lax. Vi snackar om hur det var på Värtan Cup några veckor tidigare när han “Berget” och “Trumman” kom 2:a i den prestigefyllda tävlingen och vi har det småtrevligt. Peter kör Big Buster, Jag kör på en, hos många fiskare numera bortglömd, Dartmaster från Nilsmaster & Jocke kör Buster Jerk och det kommer upp några mindre fiskar.

Bara att välja och vraka
Bara att välja och vraka – vad är din favorit – FiskeFürAlle har uppenbart många favoriter. Kan verka lite schizofrent men såna är vi. Vi lyssnar inte på varandra utan kör på det vi tycker om utan prestige eller märkestrohet. Vi fiskar alla tre på olika sätt, med olika typer av beten och är därför hyffsat märkesotrogna. Dessutom skönt att kunna byta efter humör. Här är uppsättningen under vår sibbotrip: Daiwa x2, Savage Gear Grim Reaper, St Croix, Westin, Svartzonker, ABU JB5601, Eastfield Slingshot x2. Vad vi kan garantera är att det kommer finnas nya upplevelser under nästa är – då kommer vi ha kompletterat arsenalen – Peter är sugen på Eastfields Weksell edt. Mange är sugen på allt nytt trots 27 spön i garaget, men samtidigt kör han även mycket haspel = dubbel uppsättning. Jag är sjukt nöjd med min andra 40-årspresent, kråkan (st Croix) i mitten i bild, från hon jag bor med.

Det är uppenbart så att det är Peters förmiddag. Inte okej när det är min 40-års present och det är han, den ödmjuke som cashar in fångsten. Efter allt dängande så förflyttar vi oss 50 meter, Peter slår på en Buster Jerk “Hot Pike” och vi fortsätter nöta vassen med pålandsvind. Peter gör ett motkast tillbaka dit där vi nött. Eftersom han är 3:a på bollen längst där bak och bang on target. Det är en bättre fisk helt klart. Konstigt efter att vi bombat precis samma ställe 5 minuter tidigare utan resultat så kommer betet från en annan vinkel och så beslutar sig en finare donna att kliva på. Håven åker fram. Ingen stress, lugn drillning och sen en skön lättnad när den ligger där i håven. Jocke fick äran att sköta avkrokningen.

Stor fisk i Sibbo -8 kg och 105 cm - 2 turer med Jocke & Sibbo för Peter 2 x 8kg - de trivs med varandra helt klart
Stor fisk i Sibbo innebär 8 kg och 105 cm – 2 turer med Jocke & Sibbo för Peter = 2 x 8kg – de trivs med varandra helt klart.

Bra start innan lunch, 10-talet upp och bra snitt med en fin topp, vad kan man mer begära än att mötet tar slut för Mange så vi kan dra vidare till nästa ställe.

Fördelen som bloggare när man är i Sibbo är att det är privata vatten och det är ingen större katastrof att avslöja var man fiskar genom bilderna man tar. Men det är också gott om bra ställen och det gäller att välja rätt ställen - därför kör vi guide för att lägga vår tid på rätt ställen. Mycket vassar och grymma höstställen - magiskt
Fördelen som bloggare när man är i Sibbo och att det är privata vatten så det är ingen större katastrof att avslöja var man fiskar genom bilderna vi tar. Men det är också otroligt gott om bra ställen, men det gäller att välja rätt ställen – därför kör vi guide för att lägga vår tid på rätt ställen. Mycket vassar och grymma höstställen – magiskt helt enkelt.

Vi kör på och Mange är i båten och det hugger på ganska bra, innan vi vänder för lunch är vi uppe i 15 fisk. Mange har inte riktigt hämtat sig efter webmötet och är inte med i matchen. Kanske tröttheten från dagen innan gör sig påmind? Men rätt vad det är står han där, med böjt spö och djupa gungningar. Jocke frågar om det är håvdags och Mange försöker vara cool och säger “vet inte”. Fisken visar sig inte utan går mot botten – bra tecken. Till sist visar sig ett stort huvud och Mange säger. “Jo, det är håvdags”. Jocke håvar proffsigt och ytterligare in fin fisk får syna insidan på båten.

Även om Mange inte är riktigt lika duktig på att visa fiskar som Peter har den identiska mått - 105 cm och runt 8 kg. Den svalde glupskt en TN-tail i "blodig mört"-färg. En hyfsat nöjd bakom som äntligen lyckats få de övertända förvirrade bloggarna att kasta beten i vattnet åt rätt håll :-D
Även om Mange inte är riktigt lika duktig på att visa fiskar som Peter har den identiska mått – 105 cm och runt 8 kg. Den svalde glupskt en TN-tail i “blodig mört”-färg. En hyfsat nöjd guide bakom, som äntligen lyckats få de övertända förvirrade bloggarna att kasta beten i vattnet åt rätt håll 😀

Alla glada, nöjda och hungriga, laddade för en välbehövlig lunch. På väg in hintar Jocke om en flad som vi ska prova efter lunchen, fladen som han sparat då han har en känsla för att det kan komma upp riktigt stor fisk under de här förutsättningarna som är idag.

Full fart och förstklassig service på Sibbofjärden
Full fart och förstklassig service. Nu börjar det kurra i magen
Kort stopp och laddning inför andra halvlek - hamburgare är ju klockrent
Kort stopp och laddning inför andra halvlek – Murikkahamburgare är ju klockrent 8 av veckans 7 dagar

Vi beger oss ut igen och kryssar oss fram mot Jockes hotspot – det är kavlungt, spegelblankt och vi är fast beslutna att nöta under magisterns förmaningar, om vi får hugg här så är det bra storlek. Bara börja jobba med påkarna. Jag och Peter har haft ett bra fiske, Mange inte. Man vill ju att alla har bra fiske när man är ute tillsammans, så man kan dela glädjen, även om vi såklart delar glädjen när det går bra för någon i båten. Mange har ju varit på jobbmöte – det är inte att ha betet i vattnet – vi tror det kan vara en förklaring till sämre utfall i antal.

Vi lägger en timme och lite till utan resultat, det kommer några “snipor” på 1-2 kg efter tokjerkande. Vi är överrens om att det är precis vid de här tillfällena som man ska lägga tid på de där ställena som kan ge stor fisk. Vi har energin från en bra förmiddag och det är fortfarande mycket tid kvar, klockan är runt 14.30 och det är minst 3 timmar kvar. Så vi överlägger och åker tillbaka där vi avslutade innan lunchen för att se om det kanske finns fler fina firrar. Ordningen i båten är från för och bakåt; Magnus Danne Jocke Och Peter på aktertoften. Vi kör lite olika beten, jerk, Gummi blandat. Finsmakaren Mange kör såklart mycket handgjort. Det är en fördel att stå längst fram - så välförtjänt med en bättre firre - Mange presenterar en Sibbogädda påfina 7,7 kg Vi fortsätter på samma ställe och drifter 2-300 meter och eftersom Peter haft sitt fiske får han stå sist och får ta smulorna från gäddmenyn som serveras. Det hugger på bra och även jag, födelsedagsbarnet får köra gälgreppet.

Runt 5 kilo ser ju riktigt bra ut om man är 3 äpplen hög som jag är
Runt 4,5 -5 kilo ser ju riktigt bra ut om man är 3 äpplen hög som jag är, det gröna Norrönastället som är nytt för säsongen och matchar gäddorna finfint.

Vi jobbar på rejält och även Jocke fiskar på, vi börjar närma oss en bra numerär och det blir nästan lite maniskt kastande de sista timmarna när man har en så grym dag på sjön.

Ett av dubbelhuggen - samtidigt kul att se hur det skiljer på storlek på gäddorna på samma ställe - fortfarande Jerk som gäller. Peter som kör gummi 98% av all tid i vattnet under hela året var klok nog att bara jerka hela dagen - vilket visar på att även han kan ändra taktik numera om förutsättningarna kräver det
Ett av dubbelhuggen – samtidigt kul att se hur det skiljer på storlek på gäddorna på samma ställe – fortfarande Jerk som gäller. Peter som alltid kör gummi 98% av all tid i vattnet under hela året var klok nog att bara jerka hela dagen – vilket visar på att även han kan byta taktik numera om förutsättningarna kräver det.
Rakare fisk får man leta efter. Peter håller Esox på sträckbänken - en nya art har siktats "Pilfisk" eller "Raketfisk"
Rakare fisk får man leta efter. Peter håller Esox på sträckbänken – en nya art har siktats i Sibbo: “Pilfisk” eller “Raketfisk” – bra frontad fångst från tvåmetersmannen som ni skall veta är mer än 5 äpplen hög.

Vi kör på in i mörkret, det finns en lekvik kvar som vi vill prova, det är skönt snack och det retas. Jag slår på ett gummi och när det dyker ner i vattnet utbrister Mange:
– Det där kommer du inte få någon fisk på!

Bam efter en klassisk jinx så hugger det och det blir många garv och tråkningar. Men det är ju sånt Magnus får bjuda på helt enkelt. Jocke downsizar på slutet med en Pig Shad jr, men det är toktrögt trots att det ser stekhett ut, det är på väg att mörkna och vi bombar på och det kommer faktiskt upp 2 fina borrar på Jockes shad. img_9674

Snygg och vacker fisk - alltid kul med bifångst
Snygg och vacker aborre bördig från Sibbo – alltid kul med bifångst

Vi puttrar supernöjda tillbaka till bryggan efter en otroligt underbar dag tillsammans. Det blev som vi hade hoppats på om inte till och med lite bättre. Vi fick tillslut ihop 35 gäddor med 2 fina toppar, få tappade och en riktig gäddbonanza som vi kommer ta med oss och leva länge på. I skrivande stund så är det minusgrader ute, första snön har fallit i Stockholmstrakten och vi har mer eller mindre avslutat årets säsong.

På vägen hem så är det mycket snack och analys och vi kör ju även i år våra intervjuer av sportfiskeprofiler om just Höstfisket efter gädda så vi är tokinsnöade på alla tips och tankegångar från dem under den här tiden på året.

Så att få en bra start själva är ju viktigt för självförtroendet. Dessutom att fiska med en erfaren guide som Jocke utvecklar en dessutom mycket i hur man skall tänka, vilka ställen det står fisk på. Det är återigen tid i vattnet och tålamod som är en bra start för ett riktigt bra mängdfiske. Stort tack Peter och Mange för den fantastiska presenten. Jag kan tänka mig att fylla 40 igen inom kort. Vill även passa på att tacka Jocke för en fantastisk dag på sjön och en härlig och proffsig guidning.

SIBBO på er allihop. Vi ses på sjön.

// Danne, Mange och Peter

Om du inte redan läst Peters magiska vårfiske i Sibbofjärden så hittar du det här

https://www.fiskefuralle.se/filmtajm-litet-levererar-stort-hostfiske-efter-gadda-och-abborre-i-sibbo/

Ps. följ gärna oss på våra olika kanaler för att hålla dig uppdaterad


Direktlänk Facebook hittar du här
Direktlänk Youtube hittar du här
På Instagram hittar du oss under fiskefuralle Ds.
Föregående artikelHandgjort bete i huvudrollen och Jakten på 200 gäddor med DubbelJakob
Nästa artikelAbborrfiske på hösten – Hur gör Tom Backlund

1 KOMMENTAR

Comments are closed.