Hangin’ with Ola Lures

Som ni som är reguljära läsare av vårt lilla kärleksbarn, tillika blogg som vi kallar FiskeFürAlle, redan känner till så går vi igång rejält passionerade människor som verkligen går all-in i det de sysslar med. Nu skall vi träffa mannen bakom Ola Lures

Människor som bara kör, testar, experimenterar och lär sig. Är det kombinerat med en positiv attityd och en “allt-är-möjligt”-attityd så är man hemma i våra böcker. Vi har hittat ytterligare en sådan eldsjäl som bygger bete nere i Blekinge. Det verkar vara en kreativ smältdegel där ner med grymma byggare som TN, Nettelbaits, Jenzza och den vi ska prata med idag. Ola Rasmusson från Karlshamn.

pixlad
Vem är Ola? Tryck upprepat i 20 minuter på mellanslaget så kommer du att kunna se (kanske… 😉 )

Hur började allt för Ola Lures och Crazy O?

Från att byggt sitt första bete september 2015 har det gått i raketfart och det finns nu 5 modeller att välja på och han har också säkrat en plats på betesbyggargatan på Sportfiskemässan i Älvsjö 18-20 mars. För att lyckas med det krävs det både driv, vilja, mod och talang och det går vi igång på som sagt så vi bestämde oss för att ta ett snack med Ola och klämma och känna och känna på några av hans modeller. Själv hade jag på förhand mest fastnat för modellen CRAZYO för den var så annorlunda men det visade sig att det finns fler fiskmagneter i stallet.

Ola Lures med tre av modellerna: CrazyO, Storsillen och CrazyO tail
Tre av modellerna: CrazyO, Storsillen och CrazyO tail

Då vill vi såklart veta mer om mannen bakom. Vi har försökt hitta bilder på Ola själv men han lyser med sin digitala frånvaro och låter betena sköta snacket så vi blev ännu mer nyfikna. Mystik… Spännnande… Kan man kalla Ola för betesbyggarvärldens SIA? Ingen aning, vi får se om han säger att han har svart/vitt hår och lång lugg här nere i intervjun 😉 (För er som dinousaurer som inte har koll på vem Sia är så det en av just nu mest framgångsrika sångerskorna/sångskrivarna 😀 – Googla eller kolla in Spotify)

Väldigt funktionell gäddfiskedress Sia har... Skulle vilja höra HENNE sjunga "Fiska gädda" :-D
Väldigt funktionell gäddfiskedress Sia har… Skulle vilja höra HENNE sjunga “Fiska gädda” 😀

Vem är det bakom Ola Lures. Beskriv lite om dig själv (heter du Sia i andranamn?)

Jag heter Ola Rasmusson och är en fisketokig Blekingebo. Jag har startat upp en egen firma som betesbyggare men jobbar annars som mekaniker på ett Papper och texilmassabruk i Mörrum. Förutom fisket och betestillverkning är Familjen med sambo och mina två döttrar det som jag ägnar min lediga tid åt.

Vad betraktar du som ditt hemmavatten?

Blekinge – Pukaviksbukten och Mörrumsån. (Reds anm anrika vatten då alltså, lite avis blir man…)

Hur gick det till när du började fiska?

Med metspöet i hand längs Mörrumsåns stränder som liten pöjk. Nu fiskar jag det mesta. Gädda såklart men även lax, havsöring och ibland något put and take fiske efter regnbåge.

Favorittaktik att lura upp de stora damerna?

Gummibeten alla dar i veckan. Fluga för lax och havsöring.

Hur länge har du byggt beten under Ola Lures?

Jag började så sent som i september 2015 och efter jag publicerade mitt första bete på Facebook fick jag otrolig positiv feedback och sedan har det gått framåt som ett rasande tåg. Ju mer positiva kommentarer och recensioner jag fått på mina beten ju mer triggad har jag blivit att prestera ännu bättre och släppa ännu mer modeller.

Jag hoppas kunna försätta att utvecklas och komma med nya idéer inom gummibetes design och utveckling. Min dröm är att i framtiden på något sätt kunna jobba fullt ut med mitt stora intresse för sportfiske.

En fluga för er som inte vet hur en sån ser ut. Dessutom här en av de mest klassiska färgerna i Mörrumsån - Ullsock
En fluga för er som inte vet hur en sån ser ut. Dessutom här en av de mest klassiska färgerna i Mörrumsån – Ullsock

Vad var det som fick dig att börja bygga beten?

Jag har bundit flugor till mitt flugfiske efter lax och havsöring i Mörrumsån i många år och efterhand som jag gått över till att bara fiska efter gädda med gummibeten istället för jerkbaits så började jag luskamma Youtube och Facebook på information hur man gick till väga för att tillverka egna gummibeten. Beställde hem prylar sen har jag bara kört på under all ledig tid. Och att få fisk på egentillverkade prylar är ju alltid en extra krydda till fisket.

Du verkar verkligen ta byggandet på allvar. Hur mycket tid lägger du ner på betesbyggandet?

När jag går in för något gör jag det alltid fullt ut och med hela mitt hjärta. Jag lägger ca 20 till 30 timmar i veckan på att bygga beten. Sen jobbar jag 100% dagtid som mekaniker så det blir många sena kvällar i min mancave i källaren =)

Det verkar bli mycket prototypande. Har du alltid en klar bild av vad du vill uppnå innan du börjar bygga?

Absolut – det är en förmåga jag har att alltid se det slutgiltiga resultatet när jag har fått idén i mitt huvud. Några av mina beten har jag fått till gången på direkt som jag tänkt mig medan andra har jag fått bygga om flera gånger innan den sitter där den ska därav mycket jobb med prototyper. Sedan är det ju superviktigt med en bra finish på mastern för att slutresultatet ska bli riktigt bra.

Ibland räcker det med ett försök men CrazyO fick jag slita mitt hår och bygga om tre gånger innan jag blev helt nöjd. Det gäller att inte tappa tron på modellen och lägga ner utan bara kämpa på.

Ska vi börja kolla på dina beten. Hur ser det ut – hur många modeller har du?

Jag har i dagsläget tagit fram 6 olika betes modeller varav mitt första bete som jag valde att kalla Olalaken är lagd i malpåse då den blev alldeles för tung då man var tvungen att rigga den med bly i nosen för rätt gång. Så 5 beten finns tillgängliga i nuläget.

En storsill i någon färg jag inte känner namnet på, men känns het!
En storsill i någon färg jag inte känner namnet på, men känns het!

Min storsäljare och personliga favorit är shadjiggen Storsillen som är designad med form och fenplacering utav en sill eller strömming som ni säger uppe i storstan. (reds anm: ja denna storstadsbo har ju rötterna i den skånska myllan där en sill är en sill :-D). Den har en grym gång vid snabb så som vid långsam hemtagning med en grym vaggande bellyflash. 90g / 22cm.

Vi på FiskeFürAlle har också provfiskat några av modellerna, närmare bestämt tre stycken. Så vi passade på att filma dem också, och ta lite bilder och… Ja ni fattar. Vi kan inte heller göra något halvhjärtat utan det blev lite “all-in” på filmerna. Värt att notera är att det var i princip 0-gradigt i vattnet vilket inte direkt är fördelaktigt för gången på gummibeten och efter 10 min provfiske var spöringarna fulla med is – hua! Men nog med klagolåt – grabba popcorn-skålen. Nu åker vi

 

Näst har vi Mammakid och Mammakid jr. Shadjiggar i klassisk gummibetes design 100 vs 175g och 20 vs 26cm. Kraftig paddel slag och rullande gång.

Mammakid och Mammakid jr - samma form, olika stora. Här den stora Mamman
Mammakid och Mammakid jr – samma form, olika stora. Här den stora Mamman

Crazy O från Ola Lures

CrazyO är vad jag tycker något nytt på gummimarknaden. Naturliga snabba distinkta paddelslag på den tvådelade tailen. Vid jerk slag får man betet att göra en mer simmande rörelse med hela kroppen. Idén med betet var att det skulle likna ett mer naturlig rörelsemönster hos en fisk.

Detta var betet som fick våra hjärtan att slå lite extra. Det som fick oss att känna att Ola tagit klivet ur den ständiga strömmen av fantastiskt fina shad-jiggar och swimbaits som kommer i från alla håll i sociala medier. Vi tänkte – här är någon som vill skapa nya saker – we like! 

En CrazyO med matstolar i bakgrunden
En CrazyO med matstolar i bakgrunden
Två olika färger
Två olika färger
Skönt ledad. Man skulle också nästan tro att den kan fungera i ett regnbåge-vatten...
Skönt ledad. Man skulle också nästan tro att den kan fungera i ett regnbåge-vatten…
Leden uppifrån
Leden uppifrån

CrazyO fiskas enligt Ola bäst med viktad skalle, ej shallowskruv. Veva veva veva, paus, då dyker den och BAM! Vi på FiskeFürAlle kommer dock att experimentera med shallowskruv för att se om vi kan få den att leka “döende fisk” och singla ner mot botten istället om man twitchar den. Så fiskar jag ofta soft 4-play och det är vansinnigt effektivt

CrazyO tail är ett tailbete designat för att ta hem betet extremt långsamt utan att tappa rörelse i tailen. Med det kommer en väldigt tunn övergång mellan kropp och tail vilket jag har åtgärdat med en glasfiber armering ingjuten i betet som gör att själva gummit kan va helt söndertuggat utan att gå av i skarven mellan kropp och tail. Utseendet ska efterlikna en blandning mellan tånglake, ulk och ål.

CrazyO-tail. Mäktiga huvud - trycker mycket vatten
CrazyO-tail. Mäktiga huvud – trycker mycket vatten

Om man skulle gå igång på vad man ser här eller någon annanstans – hur lägger man sina labbar på några av dina beten?

I nu läget bara direkt från mig men flera krokar har lagts ut och jag hoppas snart kunna presentera en eller flera återförsäljare. Jag kommer även att sälja beten under Karlskronafishings vårmässa den 12 mars och stå på betesbyggaregatan på sportfiskemässan i Älvsjö den 18-20 mars där jag kommer att börja sälja mina nya beten för året. CrazyO och CrazyO tail.

Jag kommer ha med ordentligt med godis till försäljning men senaste helt färska CrazyO tail kommer bara finnas ett fåtal ex. till försäljning så passa på att komma förbi redan på fredagen om ni är sugna på detta nya grymma tailbete från Olalures.

Och hur ser framtiden ut – kan vi vänta oss mer av OlaLures?

Gummi Gummi och lite mer Gummi 🙂 Jag kommer börja experimentera med airbrush under våren och släppa mindre specialserier till försäljning via min Facebooksida framöver.

Låter spännande! Ola, vi på FiskeFürAlle tackar för en trevlig pratstund, fina beten och härlig energi. Må ditt driv aldrig sina 😉

//Mange

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

ps… skulle du vilja veta hur Sia, förlåt Ola, ser ut? Ingen aning… men här är en bild 🙂

olalures

Och Olas beten hittar du på olalures.se ds.

Föregående artikelHangin´with SF Lures – Vi går till botten med spinnerbaits
Nästa artikelFly vs Jerk – The Teams – Team Storm/Shimano – English version

2 KOMMENTARER

  1. Storsillen rockar! Har fått massvis med gädda på den under kort tid nu!

Comments are closed.