Hangin´with SF Lures – Vi går till botten med spinnerbaits

SF Lures spinnerbait

Det är snart 3 år sedan jag kom i kontakt med Jakob Fagerlund, mer känd som SF Lures, i samband med Sportfiskemässan i Kista 2013. Han hade tillverkat 3 oerhört fina spinnerbaits som vi lottade ut till våra läsare.

Sen dess har FiskeFürAlles hjul spunnit på fort och jag har under vintern gått och tänkt på att det vore kul att ta upp tråden igen med Jakob. Framför allt eftersom han tillhör den här magiska gruppen betesbyggare som är ödmjuka och för att jag själv vill lära mig mer och dela med mig av hur och varför man fiskar med spinnerbaits.

Det har varit många saker som novis inom betesfronten att lära mig och nu är 2016 året då det är dags att ta tag i spinnerbaitfisket. Främst då det adderar ytterligare en dimension och ett vasst verktyg i hinken. Är jag helt ute och cyklar om man kan kalla ett spinnerbait för betenas polygrip? Vi ser väl efter och lyssnar på Jakob´s resa och kunskap om hur, var och när man kör dessa spinnare och samtidigt inspireras av detta vackra hantverk som handbyggda spinnerbaits innebär.

SF Lures och En näve gott och blandat - 1980-talet är på besök - neon och bling bling - me lika a lot
Häng inte upp er på om ni saknar spinnerbaits i lådan – nu tar vi och lyssnar på en av landets bästa betesbyggare när det handlar om spinnerbaits

SF Lures – Spinnerbaitspecialisten

Hur kommer det sig att du började med spinnerbaits? 

– Efter att ha läst ett reportage i Fiskefeber om att göra in-linespinnare i magnumutförande blev jag sugen på att testa själv. Jag fick till det rätt bra med en Musky Double Cowgirl som förlaga och vid första testet drog jag fisk. Känslan av att dra fisk på ett egentillverkat bete var magisk och tillförde en helt ny dimension till fisket. Att dessutom göra det med en “smal” betesmodell kändes extra kul.

Jag testade även att bygga några spinnerbaits men fick inte riktigt till det så de hamnade på hyllan.

Ett par år senare besökte jag Bass Pro Shop i Nevada och blev helt såld på det utbud av spinnerbaits som erbjöds. Jag bestämde mig för att ge det en ny chans, nu med bättre matrial, och resultatet blev bra. Då de genast började leverera fisk blev intresset ännu större. Att ta en gädda på spinnerbait är en annorlunda känsla. Betet fiskas ofta medfart och ett hugg innebär en tvärnit. Stenhårt liksom. I och med detta var jag helt såld på att lyckas bygga kreationer som knäckte gäddkoden. Varje fisk blev en bekräftelse.

En näve gott och blandat - 1980-talet är på besök - Neon och bling bling me like a lot
En näve gott och blandat – 1980-talet är på besök – Neon och bling bling me like a lot

För den som efter att ha läst det här inlägget vill veta mer så har du en oerhört bra guide/spinnerbaitintroduktion på din sajt www.sflures.se – men för den oinvidge, berätta om de fördelar du tycker betestypen har jämfört med till exempel Gummi eller ett jerkbait?

– Först och främst är det viktigt att klargöra att jag ser spinnerbaits som en av flera modeller i fiskeväskan. Även jag har med mig jigg och jerkbaits då jag åker och fiskar. Även om jag använder spinnerbaits mest så finns det situationer då en betestyp inte är optimal, och då behöver man tänka om.

Spinnerbaits är för mig unika i sin mångsidighet. De går att fiska i monoton hastighet i grunt vatten som en wobbler, men de är precis lika lämpliga att bottenstudsa som en jigg.

Den främsta fördelen ett spinnerbait har över andra betestyper är förmågan att fiska mitt i växtlighet. Möjligheten att kasta betet  rakt in i en vassrugg eller låta det sjunka ner till ett parti nate gör att jag kommer åt områden som är ofiskbara med andra betestyper.

En av anledningarna till att spinnerbaits har fått det otacksamma epitetet ”sommarbete” är att det är grymt effektivt ÄVEN på sommaren då vissa andra typer inte lyckas trigga gäddan. Mångsidigheten gör dock att det är ett effektivt bete under hela fiskeåret. Allra effektivast har varit vårfisket då flest 10+-gäddor lyfts, och min egna största fisk på eget bete har jag lyft i 7-gradigt vatten.

Så bjuder man upp en dam som gått i spinn - dags för gäddschottis
Så bjuder man upp en dam som gått i spinn – dags för gäddschottis

När använder man spinnerbaits?

– Spinnerbaits använder man året runt i alla miljöer. Extra användbart då gäddorna håller till bland växtlighet.

Vilka arter kan man fiska med ett spinnerbait – det känns som väldigt mycket Gädda och Aborre, men funkar det på andra fiskar också?

– Gädda och abborre är mina målfiskar då jag bygger beten och 99% av betena byggs till detta fiske. Jag har dock pb på havsöring på eget spinnerbait och det har lyfts en del gös på mina beten. Jag har fått beställning på spinnerbaits till hälleflundrafiske och just nu är ett av mina beten i sydostasien och fiskas efter tigerfish

Skaplig spinnar Abborre
Skaplig spinnar Abborre

Under 2015 upplever jag att det har det varit mycket nate i Furusund under sommaren hösten och där har inte riktigt gummi eller jerk funkat bra, men jag har inte vågat nöta på med spinnerbait heller, så det har varit hämmande för mig. Förmodligen mest för att jag inte ”vågat” erkänna min okunskap inom spinnerbaits hur och när jag använder dem, finns det tillfällen när ett spinnerbait är bättre än något annat bete?

-De förutsättningar du beskriver låter perfekta för ett spinnerbait! In med det bland växtligheten där gäddorna trivs. Var inte rädd för att fastna. Fiska med spötoppen riktad mot betet och då du går emot något som hindrar betet så drar du spöt rakt bakåt så går du fri. Inte uppåt som i ett mothugg utan bakåt. Ett annat sätt att tackla natebältet är att fiska hem betet i hög hastighet precis under ytan. Mycket effektivt! Ett spinnerbait är alltid bättre än alla andra beten på platser där det bara går att fiska med spinnerbait. Två meter in i ett vassbälte till exempel.

Är det någon speciell teknik att landa en gädda som huggit på spinnerbait som är bra att känna till, jag har själv tappat när linan slackat och det blivit en huvudskakning te x

– Mothuggen ska alltid ske rakt upp eftersom krokarna på ett spinnerbait sitter på ryggen. Se till att hålla spötoppen högt vid hemtagning och ha alltid spänd lina.

Vårsäsongen har ju redan öppnat på sina ställen här i landet, och för oss som tänker att jag skall prova Spinnerbaits i vår, vad är dina tips på hur jag skall fiska gädda specifikt på våren?

– Generellt brukar jag föredra mindre beten och långsammare hastighet tidig vår. Med Spinnerbaits kör
Jag små beten med stora blad i monoton hastighet eller med bottenstuds. Jag har även hittat bra fiske Inne i vassar under tidig vår.

Behövs det någon speciell lina, spö eller annan utrustning för att fiska med spinnerbaits?

– Egentligen inte. Men det finns utrustning att föredra. En flätad lina ger långa kast och är en säkerhet vid mothuggen. Jag fiskar både med haspel och spinn med spön på runt 8 fot. Gemensamt för mina spön är att de har en toppig aktion. Huggen är mycket explosiva och jag vill vara så snabb som möjligt med mina mothugg.

SF Torpedo 50 gram
SF Torpedo 50 gram

Var hittar du inspiration från till dina olika konstverk till kreationer?

– Till de första modellerna var det M/G spinnaren som utgjorde inspiration. Efter att ha hittat forum för det amerikanska bass- och muskyfisket tog detta helt över. Framförallt  bassfisket med spinnerbait är mycket utvecklat och jag lär mig fortfarande mycket därifrån.

Dessutom är den enskilde kunden en inspirationskälla. En kontakt upprättas och vi pratar om önskemål och förutsättningar. Ett förslag växer fram och byggs då vi är överrens. Detta är en process som jag tycker är mycket givande och inspirerande.

Du är ju en oerhört generös betesbyggare, precis som alla andra, och ställer upp med dina spinnare i många olika sammanhang, allt från tävlingar på hemmaplan till att sponsra tävlingar i usa, men du verkar också specialtillverka spinnerbaits enligt olika önskemål. Hur går man tillväga om man vill beställa sina egna spinnerbaits av dig?

– Min företagsidé är att bygga enstaka beten utifrån kunds önskemål. Jag har sålt en del beten till butik, men det roligaste är att jobba mot en kund med specifika önskemål. En klassisk beställning börjar med ett PM till min facebooksida. I den första kontakten pratar vi om kunden redan vet vad hen vill ha. Om det finns en osäkerhet brukar jag ta reda på vilket typ av vatten kunden oftast fiskar i.

Utifrån detta kan vi tillsammans bestämma komponenter som passar för just det vattnet. Alla komponenter på ett spinnerbait påverkar hur betet rör sig i vattnet. Förutom vikten på betet spelat kjolmaterial, skedmodell, skedstorlek och längd på spinnararm roll. Dessutom pratar vi om färger förstås.

Då vi är överrens bygger jag ett bete som kunden får godkänna innan det skickas.

Herregud Jakob, det här är en Hot-Rod, hugg-garanti på den
Herregud Jakob, det här är en Hot-Rod, hugg-garanti på den – spana in skeden

Var kan jag få tag på dina beten om jag efter att ha läst den här intervjun och känner att jag vill ha ett handgjort spinnerbait?

-Jag har ett fåtal beten ute på ett par fiskebutiker i Stockholm. Det säkraste sättet är att ta kontakt via hemsidan eller facebooksidan och genom detta få ett bete helt utifrån de preferenser man har.

Finns det någon annan som gör och säljer spinnerbaits i Sverige, och har ni en egen mystisk spinnerbaitklubb?

-Spinnerbaitbyggandet är mycket begränsat i Sverige. Vi är några stycken som handbygger men någon klubb har det inte blivit. Jag vill speciellt nämna Baylake Baits och Rock´n Rolle som är mycket duktiga spinnerbaitbyggare.

Hur lång tid tar det att tillverka ett spinnerbait?

-Ett spinnerbait i silikon går snabbast och efter mina år av träning så tar processen med kjol och metallarbete ungefär 45 minuter. Bucktailbeten tar längst tid och varje bete tar mellan 1-2 timmar att binda ihop.Till detta kommer förstås eventuell färgning av skalle och torktid efter lackning av skalle och bindningar.

Då jag själv färgar skallar använder jag antingen lack eller Powder Paint som är en pulverfärg som sprayas på för att sedan härdas i ugn.

Vilka delar tar längst tid att tillverka?

-Att färga skallar och att binda bucktailkjolar tar längst tid. Ju mindre betet är, desto längre tid tar kjolen att binda.

Är allt handgjort?

-Allt är inte handgjort. Jag gjuter inte skallarna själv. Jag använder dessutom färdigfärgade skallar till en del av mina beten. Precis som på en jigg fyller skallen ingen egentlig funktion förutom som vikt. Betet blir dock mycket snyggare med färgad skalle, och till vissa färgkombinationer blir det bäst med skallar färgade på ett sätt som jag inte är kapabel att åstadkomma. Då rycker leverantören i USA in.

Ytterligare en Perch spinnerbait - Ett SF Spinnerbait 10+
Ytterligare en Perch spinnerbait – Ett SF Spinnerbait 10+

Då har vi kommit till den känsliga delen i intervjun, alltid lite svårt när man inte har järnkoll för att ställa de där frågorna som förmodligen är självklara, eftersom jag inte har någon skam i kroppen och Jakob verkar svara på alla frågor utan att rycka till i näsborren eller skratta förnärmat så kör vi det som jag undrat mest över egentligen.

Berätta om dina olika varianter av beten, eller benämningar – det verkar finnas ett annat sätt att beskriva dem som för mig är helt obegripligt, men förmodligen helt nödvändigt för att använda vid rätt spinnerbait vid rätt tillfälle.

Berätta nu vad är skillnaden mellan en 20 Sf Bucktail 10+ jämfört med en Sf Spinnerbait 35+ eller vad är skillnaden på en Bucktail 10+ & 55+, hjälp mig här, många konstiga benämningar:)

Haha, Detta har några av kompisarna försökt berätta för mig utan att jag förstått att det var krångligt. Jag döper mina beten utifrån material och vikt.
Sf Spinnerbait är basmodellen och tillverkad med kjol i silikon. Sf Bucktail är tillverkad med hårmaterialet bucktail eller deertail och Flashtail betyder kjol i flashmaterial.

Sifferbenämningarna anger vikten på betet. En 10+ väger drygt 10 gram, en 55+ väger 55-58 gram osv. Tillägget ”Stretch” som jag ibland skriver betyder att jag förlängt betet genom att klä även trailerkroken (extrakrok) med kjolmaterial.

En Sf Bucktail 82+, stretch är alltså en 82-grams bucktailspinnare med klädd trailerkrok. Lätt som en plätt.

Där ser man – det borde jag ju ha gissat för länge sen, men det är som med slalomskidor, hur vet man vilken svängradie man ska ha i vilken backe om ingen berättar, så då fortsätter vi på det inslagna spåret.

Beskriv dina olika modeller och gärna specifikationerna och vid vilka tillfällen man skall fiska dem

SF Bucktail 82+ King of Mälaren
SF Bucktail 82+ på väg till King of Mälaren -Mina bucktails använder jag till det mesta. Kjolen böljar en del i vattnet men erbjuder framför allt en del profil. Materialet samlar luft och släpper en del luftbubblor i vattnet. Bromsar fallet vid vevstopp mest av de material jag använder.
Flashtail
-Flashtail – Den modell jag tillverkar minst av. Jag använder rena flashbeten då jag fiskar djupt med förhoppningen att solljuset ska reflekteras.
spinnerbait
-Spinnerbait- Denna silikonkjolade modell är den jag, tillsammans med Bucktails, använder mest själv. Mycket rörelse i vattnet både vid hemvevning och vevstopp och minimalt motstånd i vattnet och vid utkast. Används till allt fiske och den jag föredrar då jag bottenjiggar med spinnerbaits.

 

In-linespinnare- En gigantisk enkel- eller dubbelbladig gäddspinnare med kjol i flashmaterial som i modellen ser ut som en klassisk abborrspinnare. Fast stor. Används vid grunt fiske på extremt tröga eller mycket huggvilliga gäddor. Det vapen jag tar fram då inget annat funkar. På denna modell har jag personbästa på egentillverkat.
In-linespinnare- En gigantisk enkel- eller dubbelbladig gäddspinnare med kjol i flashmaterial som i modellen ser ut som en klassisk abborrspinnare. Fast stor. Används vid grunt fiske på extremt tröga eller mycket huggvilliga gäddor. Det vapen jag tar fram då inget annat funkar. På denna modell har jag personbästa på egentillverkat.

 

Sf Junebug 35+.
Sf Junebug 35+.Ett prototypbete som bara finns ute i några få exemplar. En bucktailjigg med två spinnarblad fästa längst fram. Som en blandning av in-linespinnare och jigg.

När tror du det blir en egen spinnerbaitbyggargata på sportfiskemässan?

-Det kommer nog inte hända. Men kanske en spinnerbaittillverkare på betesbyggargatan? Min förhoppning är att spinnerbaits blir en lika naturlig del i var mans fiskeväska som en jigg eller ett jerkbait. Har man en gång dragit en gädda på spinnerbait finns det ingen risk att man någonsin lämnar dem hemma, men eftersom spinnerbaits inte får så stor uppmärksamhet så är risken att nya sportfiskare missar modellen. Genom min blogg försöker jag uppmärksamma fisket med betestypen och förhoppningsvis locka många att prova. Ett spinnerbaithugg är något speciellt som alla förtjänar att få uppleva!

Jag hoppas att jag och Jakob har inspirerat till att fler vågar prova spinnerbaits oftare nästa år och lägger till ett handgjort spinnerbait utöver mörrumspinnaren i arsenalen, och det är helt fantastiskt hur mångsidigt gäddfisket är. Man blir aldrig fulllärd, det finns oerhört mycket att prova sig fram med. Jag har förstått att det krävs 10-15 år för att ha bra koll och lyckas oftare, men att vägen dit faktiskt är oerhört rolig och stimulerande. Att som bloggare ha möjligheten att komma nära dessa rockartister och få möjligheten att dela det med fler är sjukt roligt – värt varenda timme.

2016 är satt i spinn och nu kör vi, och stöter ni på Jakob på mässan så våga fråga så kanske du snart har ett handbyggt customspinnerbait till premiärpasset.

Serva rullen, det är snart dags att blöta linan!!

Peter

Vill ni läsa mer om Jakob och hans spinnare så gjorde Magnus ett kortare inlägg inför sportfiskemässan 2014:

https://www.fiskefuralle.se/fiskefuralle-tar-tempen-infor-sportfiskemassan-sf-lures/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Sf Pikespin XL - den där, den där, den där...vil ha oxå
Sf Pikespin XL – den där, den där, den där…vill ha oxå
Sf Bucktail 55+ stretch- varianterna är oändliga och att få skärddarsy ett bete efter eget huvud är ju så mycket roligare att fiska med än ett svindyrt importerat själlöst.
Sf Bucktail 55+ stretch- varianterna är oändliga och att få skärddarsy ett bete efter eget huvud är ju så mycket roligare att fiska med än ett svindyrt importerat själlöst spinnerbait

 

Föregående artikelNettelbaits stärker upp! Tank Tail på ingång!
Nästa artikelHangin’ with Ola Lures

3 KOMMENTARER

Comments are closed.