Hangin´with iPike – Hängiven Betesbyggare

Något som slår mig när jag umgås med betesbyggare är hur ödmjuka de är. Sportfiske är generellt ganska manligt och det mäts och vägs och det är “mest prylar när den dör vinner”-attityder. Men när man träffar dessa konstnärer, som Ipike, så står de enligt mig någon halvnivå över allt det där i allas vår fiskegemenskap och är som halvgudar med sina skapelser och extremt öppna och förlåtande attityd.

Inte konstigt att det är betesbyggare som skänker hälften av allt innehåll till Karma-auktionerna. Spontant kommer jag att tänka på målvakter, faktiskt i de flesta sporter, de går sin egen väg med det mesta, är oerhört respekterade inom laget och jag tycker det finns mycket likheter mellan våra betesbyggare och målvakternas personligheter – och jag tycker ju som sagt om starka personligheter.

Betesbyggeriet är det ju Magnus som är experten på i vårt gäng, jag har ju ingen koll egentligen men börjar förhoppningsvis lära mig de elementära grunderna och genom Magnus fina inlägg även komma närmare de olika nyanserna som finns mellan olika byggare, modeller, filosofier och funktioner.

En iPike i pärlemoglitter och giftig tail - nu skall vi få lära oss lite mer om en begåvad betesbyggare - en av många många duktiga konstnärer därute i byggarsverige
En iPike i pärlemoglitter och giftig tail – nu skall vi få lära oss lite mer om en begåvad betesbyggare – en av många många duktiga konstnärer därute i betsebyggarsverige

Jag är en NOOB inom betesbyggeriet, vore förmätet att påstå något annat, verkligen. Jag har några handgjorda SZ som Fiskarnas på söder “lurade” på mig 2008/09 – hade ingen koll och tyckte de var sjukt dyra – fiskade haspel och hade inget jerkset och de hamnade på hyllan efter första turen – så ni fattar ju nivån på mina förkunskaper om handgjorda beten innan jag började blogga. Men det är ju det som är så fantastiskt att inse hur mycket det finns kvar att upptäcka. ipikeJesper Näsvall mannen bakom iPike

Så vem är Jesper Näsvall – Mr iPike? Det kommer jag komma till alldeles snart och faktiskt hade det här inlägget kunnat handla om Jesper som båtbyggare istället, men det får bli ett annat inlägg. Jesper beskriver sig som nyfunnen fiskare och vi känner nog igen oss i den beskrivningen som fick honom på kroken. Jag hade turen att få hänga en helg med honom under Grovstanäs Invitational i oktober och även åka med på en bättre fiskerunda under söndagen, vilken båt han byggt – vill ha – eller åtminstone få hänga med på någon vårtur i Trosa under 2016? Håller tummarna….

Då tar vi och lär känna Jesper lite närmare – ett blogghäng och

Vem är du?

-Ganska normal kille, som när jag gör något, lätt snöar in på det totalt. Typ fisket mm. Har vunnit SM på cykel bla. Kör kranbil för XL-bygg på dagarna. Bor utanför Gnesta/Björnlunda I ett hus jag hyr efter en separation I höstas. Fiskade visst för mkt. Kan inte vara möjligt 😀 Åker jag skidor så är det telemark som gäller, å då gärna baklänges.

Inget görs normalt, allt skall göras till fulla å gärna maximalt på alla fronter.

Här kommer ett tydligt exempel på “Maximalt”, så ni förstår vilken nivå Jesper är på när det handlar om att ge 110% för något.

Det här är den vanliga Havsrockan som byggdes i Bursträsk utanför Skellefteå 1966-1978
Det här är den vanliga Havsrockan som byggdes i Bursträsk utanför Skellefteå 1966-1978 – men den kan även se ut såhär:
Här är Luleåsonen Jespers ombyggda Havsrocka anno 2015 med Jakob som kapten. Självklart Talon, Ledbelysning, grym Stereo och en riktigt fet aktersnurra
Här är Luleåsonen Jespers ombyggda Havsrocka anno 2015, på bilden med Jakob som kapten under Grovstanäs Invitationel. Självklart Talon, Ledbelysning i sittbrunnen, grym båtstereo och en riktigt fet aktersnurra och en detaljfinish som är nivåer högre än plåtburkarna från USA – varför inte liksom – har man tid och vilja över så bygger man en egen kastmaskin – om man är som Jesper vill säga.

Hur kommer det sig att du började fiska gädda?

-Fisket är dock en ny hobby jag hittade för bara 6 år sedan. Innan hade jag bara fått 1 gädda I mitt liv. Jag och min dåvarande sambo köpte ett sommarhus utanför Gnesta där det ingick båtplats. Vi bestämde att vi skulle köpa en liten båt för att kunna utöva lite vattenlekar, dra ring bla. Hittade en Crescent 430 med en 35hk Johnson 2takt som passade perfekt. I samma veva tänkte jag att ett kastspö kunde ju vara ngt att roa sig med. Inte för att jag trodde jag skulle få ngt men ändå. Första 2 dagarna jag var ute fick jag 16st gäddor. Den helgen var den som “förstörde” mitt normala liv. Ha ha

Jag tror det är många som läser detta inlägg nu som en gång för många år sedan fått samma typ av uppenbarelse och fastnat rejält för gäddfisket . Var fiskar du, vilka är dina hemmavatten?

-Mest hemmavid i de otaliga sjöar som finns här runt ikring Gnesta. Men också en hel del I skärgården som är Trosa/Nyköping. Har även investerat i en mindre båt, en Linder 355 som är tänkt att bli en “träskbåt” som skall användas där min stora båt är för stor. Tanken är att vidga vyerna under 2016.

Hur kommer det sig att du började göra egna beten?

Jag träffade en bekant till en polare, Jonas Karlström, en dag när vi var ute å fiskade som gjorde egna beten. Tyckte att det såg spännande ut samt att det skulle vara ballt att få fisk på eget bete. Dessutom hade jag sett Martin Brunnbergs beten och har dessutom ett par av hans prylar i mina hinkar. Måste också säga att Martin är en fantastiskt trevlig prick som jag träffar ibland då han bor i Södertälje samt att vi har gemensamma vänner. Jag hade länge spinnPB på Martins BB-tail, 8350gr.

Är man Applefantast så döper man självklart sina beten till iPike - ganska enkelt att förstå vad det handlar om dessutom
Är man Applefantast så döper man självklart sina beten till iPike Lures – ganska enkelt att förstå vad det handlar om dessutom – möter ni den här båten på sjön ta gärna å lägg till å ta ett snack å imponeras av en riktigt fin skräddarsydd gäddracer.

Vad skulle du vilja säga kännetecknar dina beten, är det ögat eller är det några andra speciella egenskaper som gång i vattnet eller materialval? 

Framförallt så är det väl mina ögonfransar som jag målar på alla beten.

Flirtigt värre - och vackert - Applevitt såklart
Flirtigt värre – och vackert – Applevitt såklart

Stämmer det att du viktar alla beten?

Absolut!!  Jag viktar ALLA mina beten I hink. Ett extremt tidsödande moment men viktigt för de som köper mina beten då jag vill att alla skall få den funktionen som jag eftersträvar med mina beten. Tanken är grunda vikar, ner till 0,5m djup å visa gånger även grundare än så. Detta går inte med ett bete som sjunker som en sten. Det går alltid att tynga ner ett bete om man nu vill detta men det är omöjligt att göra ett bete lättare utan att förstöra det.

En mängd träplugg som är på gång att bli viktade före målning och lack
En mängd träplugg som är på gång att bli viktade före målning och lack

Hur många beten blir det på ett år?

Detta är absolut ingen industri jag håller på med utan handgjorda beten som görs I mån av fritid för att det är kul. Men jag skulle gissa på kanske 150-300/år. Jag är dessutom sjukt petig som bara det gör att det tar tid för varje bete. Men å andra sidan så får köparen ett bete som fungerar som det är tänkt.

En bild från tidgare verkstad, Då Jesper precis flyttat så har han inte fått till den nya verkstaden ännu - men vi tjatar på honom så klart så vi kan få händerna på något gott
Typisk Mancave. En bild från tidigare verkstad, Då Jesper precis flyttat så har han inte fått till den nya verkstaden ännu – men vi tjatar på honom så klart så vi kan få händerna på något gott

Hur mycket tid skulle du säga att du lägger på ett bete om du slår ut tiden?

– Många frågar detta men jag har inget bra svar. Det enda jag vet är att det tar minst 7 dygn från det att jag börjar såga I en träbit tills att betet är klart med viktning/färg/lack. Sedan återstår 72h härdning av lack innan man kan/bör fiska med betet.

Vad arbetar du i för material?

– Nästan uteslutande I Sibirisk lärk.

Vad är det för färger och lack du använder dig utav, det är ju minst sagt färgglatt när man tittar ner i din egen hink?

Färgerna är mestadels Createx samt Faskolor. Jag är svag för neonfärger och tycker att Faskolors neonfärger är bättre/snyggare. Personligen tycker jag att ett bete skall synas, inga dova tråkiga färger. Men ibland så får man vika sig och måla några mer naturligt färgade. Ha ha

målning

Har du någon egen ipikefärgsättning?

– Egentligen inte. Gillar som sagt neonfärger och målar det som känns rätt. Sen kan man ju komma med egna förslag som jag kan göra. Men som blir “min tolkning” av valda färgsättning.

Stor variation på färger och helt underbara "egna" färgsättningar men även standardkartor
Stor variation på kulörer och helt underbara “egna” färgsättningar men även standardkartor – dags för lack

Vad kör du för tailar?

– Blandad kompott, mestadels Brunnbergs egengjutna tailar samt SvartZonkers bigtailar. Men även en hel del Action Plastics Curlytails av olika storlekar monteras. Finns väl en plan på att börja gjuta egna tailar också men tiden har varit lite knapp hittils.

Gör du något i gummi?

– Nope, inte än. En polare hjälpte mig att fräsa en form för att gjuta en bigtail men materialet I formen var inte så bra på att släppa gummit. Svansen hade svårigheter att släppa ur formen. Men jag skall göra nya försök när tiden är mogen.

Den klassiska krokfrågan – vad föredrar du för storlek och märke på dina träbeten?

– Jag sätter på krokar som fungerar. Vill man byta så går det ju utmärkt att ta den krok man själv vill ha. Jag sätter på enkla men vassa 2/0. Jag kör själv med dessa krokar, är inte speciellt petig vad gäller krok. Visst vässar jag krok å byterom de är för skabbiga på mina egna. Men jag ser ingen anledning till att använda Gamakatsu värstingar, gäddorna fastnar ändå.

Några sjukt fina iPike Camo Skitmört med tail
Några sjukt fina iPike Camo Skitmört med tail

Vad heter de olika modellerna?

– Jag har just nu lite beslutsångest om vilka jag skall göra I framtiden. Men jag har ett par stycken lite mindre mumsbitar, jerktailen, iPike-orginal med bigtail samt den nya med SZ paddeltail v2 som har en magiskt vaggande gång.

Hur gör man för att få tag på dina alster?

Jag finns på Facebook under namnet “ipike lures” Gå gärna in och titta där och lägg till mig som favorit då blir jag superglad. Där lägger jag upp allt som rör mina beten, bilder på färsättningar samt videosnuttar å annat skoj/intressant. Har du lagt till mig som favorit så missar man heller inget….supersmart 😀

För länk till iPike Lures Facebooksida klicka här: iPike Lures

Liten och Stor
Liten och Stor

Betesbyggare är ju som ett eget släkte bland oss fiskare, som tagit det ett steg längre, ni brukar ju hänga med varandra en hel del, framförallt i olika forum. Umgås du med några andra betesbyggare?

Faktiskt så har det inte blivit så mkt av den varan. Jag är ju ganska ny som betesbyggare (4år) och har väl inte lärt känna så många…än så länge. Men visst har man snackat en del med betesbyggare och det lär bli mer framöver hoppas jag.

Var hittar du själv inspiration till ditt hantverk?

– Mestadels av andra fantastiska betesbyggare vi har här I Sverige. Men jag försöker att hålla mina beten få men göra dem perfekta. Visst försöker jag prova lite nya modeler men det är många som inte blir mer än ett test.

Är det någon eller några som du tycker är de du ser upp till eller är extra imponerad av?

Finns många som jag skulle kunna rabbla, men för att nämna ngr så är det: Kent Sundin, sjukt snygga prylar. Jag måste nog köpa ett par av honom 😀

Eastfield Lures…behöver jag saga ngt mer? Killarna har örnkoll på sina prylar. Har gjort allt rätt och förhoppningsvis börjar nu kunna skörda lite bättre pengar. Det är de värda, alla dar I veckan. Hatten av!!!

Använder du någon annans handgjorda när du fiskar också eller är det köpta beten som kompletterar dina egna?

– Nej det är fatiskt bara mina samt fabriksgjorda som gäller. Eller jo, när jag fiskar abborre så kör jag mycket på Pelle Seths, Bite of Bleak (BoB) Exoshad bla. Nya gummijiggar som är påväg ut I handeln just nu. Superschyssta prylar!

Länk till Bite of Bleak:  Bite of Bleak – grymt gummi för Aborre & Gös

Stort tack för att du tog dig tid och bjöd på en pratstund runt betesbyggeriet

Nu när vi vet lite mer om denna maxade Fiskare, Cyklist, Betesbyggare och Telemarkare och tankegångarna bakom hans betesbyggande så avslutar vi hänget med några snabba frågor:

Drömfiskeresa?

–  GT på popper står ju högt upp på önkelistan. Men även torsk eller hälleflundra I Norge går bra det också

PB Gädda?

–  9120gr på ismete samt 8650gr på spinn

Största gädda på eget bete?

– 113cm , Oxelösunds Pike Open 2015, vann längst gädda:)

Favoritrulle?

– Daiwa LEXA 300

Favoritspö?

– Daiwa Okuma EVX, perfekt till mina stora beten. Savagegear Big Pike till mina lite mindre.

Favoritbete förutom eget?

– SvartZonkers McRubber JR och BoB Exoshad

Kommer vi få se dig på årtes höjdpunkt Sportfiskemässan i år?

– Återstår att se. Jag har en ide på att åka dit…men det beror lite på hur fisket är just då. Ha ha

Då ses vi i älvsjö hahahah…

Tack som vanligt för att ni tar er tiden å lär känna ytterligare en vänlig själ i vår gäddvärld. Här gärna av er om det är någon som ni vill vi skall hänga lite mer med och om det är något som ni skulle vilja att vi tittar närmare på under 2016?

Vi ses på Sportfiskemässan och om isen gått med tajta linor och sköna mothugg

Serva rullen!

Peter

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

 

Egenfångat i Furusund
Avslutningsvis från vår gemensamma tur i höstas : Egenfångat på eget bete i Furusund – håven ligger däremot numera på havets botten – har du fixat ny Jesper?
80 cm gäddkärlek
80 cm gäddkärlek & en sponsrad mössa från Bengtås i Gnesta – fin Furusundsgädda och fin Jesper.

 

Föregående artikelDödsmördarvobblern, ladda batterierna, bästa båtbottenfärgen, tips och inspiration
Nästa artikel2015 – en kärleksaffär med handbyggda beten och dess skapare