Tävlingsfiske efter gädda – hur gör team iPike Lures?

Färdigt att tävla. Vi vågar inte fråga hur länge processen pågick

I vår serie om framgångsrika team i gädd-fiske har vi nu kommit till team iPike Lures. iPike Lures har kört hårt jobbat på riktigt bra och inte bara lyckats med bedriften att ta sig till finalen i Sportfish Masters (SM) som går av staplen nästa helg. De har också fiskat så bra att de toppar rankingen:-)

 

Vad heter ert team och var kommer namnet ifrån, hur kom ni på det?

iPike Lures. Ganska enkelt egentligen. Jesper gillar Apples prylar tex. Iphone, Ipad och kombinerade det med gädda. Namnet kom till när Jesper började tillverka handgjorda tailbeten för ett par år sedan. (reds. anm. om ni hittar ett väldigt fint bete som har ögonfransar är det sannolikt ett iPike-bete. Fångar det dessutom vansinnigt många gäddor så är du säker på att du hittat rätt 🙂 ). Vill ni se mer av dessa så finns iPike Lures på facebook, www.facebook.com/ipikelures

Vi har tävlingsfiskat i dagens konstellation i ett år. Vi har tävlat i andra lag innan.

Hur sätter man ihop ett vinnande team?

Man ska trivas tillsammans i båten. Mycket skratt underlättar och håller energin uppe även vid segt fiske. Sen är det väldigt viktigt att man vill nå samma mål med sitt tävlande.

Laget består av Jesper Näsvall, Andreas Lindström. Till SM har vi förstärkt teamet med Pontus Holmberg.

När man har kul utvecklas ju en viss jargong och smeknamn. Pontus ”Balettmannen” Holmberg är väl värt att nämna. Pontus bailade vårt första SM-kval (som vi vann) för att hans dotter skulle gå på balett. Varpå min tjej, Jennie, kläcker ur sig “balettmannen” Jag låg i typ 12min på köksgolvet å grät av skratt

Vi har lite olika roller i teamet. Jesper sköter om allt med båten och tekniken. Andreas ordnar med anmälningar till tävlingar och övrig logistik.

Meriter?

1:a SM-kvalet i Mariefred 2017. Rankad 1:a till SM.

1:a Oxelösund Pike open  2015

+ lite andra pallplatser i mindre tävlingar

Vilka andra team ser ni upp till eller respekterar?

Vad det gäller tävlingar som går i Mälaren så är Team EFFZETT ofta högt upp i listan vilket imponerar.

Varför tävlar ni?

För att det är så kul. Ger ytterligare en dimension till fisket i form av spänning, glädje, fiskefokus. Sedan är det väldigt kul att prata med alla andra trevliga och duktiga tävlingsfiskare före och efter tävlingarna. Vi anser att alla fiskare borde pröva att tävla någon gång.

Vilka tävlingar väljer ni att ställa upp i och varför just de?

Olika tävlingar på Mälaren då det är vårt närmaste vatten. Oxelösund Pike Open har vi också obligatorisk närvaro på. SM kommer vi alltid att försöka kvala in till.

Vad är den mest prestigefyllda tävlingen enligt er?

SM, 24h Mariefred.

Vilken tävling skulle ni allra helst vilja vinna i, Sverige eller utomlands?

SM

Ni tävlar ju både Mälaren och skärgården – hur skiljer det sig åt?

Vi fiskar mest i havet på våren och hösten. Sommaren finns det bättre ställen att jaga stor gädda på. Våren och hösten så samlas gäddorna i grundare vikar oftast med en stor mängd brax på samma ställe. Hugger det då så brukar det vara större fisk.

Sjöar/mälaren är det nästan uteslutande gräs vi letar efter. Inge gräs, brukar resultera i dåligt med fisk.

Det skiljer sig massor åt att fiska i Mälaren och havet. Havet vill man ha molnigt å gärna lite vind. Mälaren brukar visa sig ifrån sin bästa sida när det är sol å vindstilla.

Vem anser ni är Sveriges bästa tävlingsfiskare?

Finns många bra men några som utmärker sig extra är Mikael ”Snoken” Nilsson & Trumman.

Vad krävs för att bli en bra tävlingsfiskare?

Rätt inställning samt mycket fisketid. Aldrig ge upp, hur segt fisket än är. Hitta nya ställen. Rekfisket är som sagt väldigt viktigt. Detta resulterar i många timmar bakom spöt och man lär sig nya saker hela tiden. Var fisken står vid olika tidpunkter på säsongen mm

Kör ni träningsfiske innan, eller räcker det med er kunskap och att ni läser av förutsättningarna dagarna innan och under tävlingsdagen?

För oss är rekfisket oerhört viktigt för att nå framgång utan den blir det alltid lite av en chansning. En bra känsla inför en tävlingsstart är att veta att du har en eller flera bra spottar att fiska den dagen. Vi deltar i färre tävlingar för att hinna med denna del.

För att reka nya vatten blir det till att kolla Eniro samt om det finns sjökort/djupkarta. Sedan försöker man snabbt fiska av ställen i sjön som vi tror på för att se om vi får ngn respons. Dessa ställen skiljer sig åt från vår/sommar/höst. Vår/försommar, grunda vikar. Sommar, gräsbälten. Höst/senhöst, grynnor där betesfisken har samlats Dessa ställen skiljer sig åt från gång till gång, men det är en bra fingervisning.

Rekfisket avgör helt vart vi åker

Något annat värt att tänka på i förberedelserna?

Ha med sig tillräckligt med energi för att orka hela tävlingsdagen. Vi brukar aldrig äta riktig mat under tävling då det är fisketid som är viktigast.

För någon som inte tävlat tidigare men är nyfiken  – vad skulle ni ge för rekommendationer?

Anmäl er till en lokal fisketävling och gör det bästa ni kan efter era egna förutsättningar (se rekfiske). Inte alltid snabbast båt som vinner.

Hur löser ni matfrågan, v (under ex 24 timmars)

Menyn på senaste 24h = pastasallad, bullar, kakor, godis, energidryck men framför allt mycket vatten.

Så glad blir man när man fångar största SM-kvalfisken!!!

Har du någon kul historia att berätta från någon av er tävlingar?

Jaaaa…. Jag (Jesper) råkade ju slå PB på en av SM-kvalen :-). Det var deltävlingen i city. Vi låg där och körde ett gräsflak. Jag hade en Röd/Svart Westin Swim i späöndan och rätt vad det är hugger det på. Jag var ganska lugn. Det var en konstig drill, den gick upp i ytan ganska snart och det brukar ju inte stora gäddor göra så jag trodde inte det var en bjässe. Sen börjar Andreas yla och ha sig “Det är f-n en 10:a!!!”. Och jag bara sa “lugna dig, så stor är den inte” men när den väl låg där i håven, då var den ju ganska stor :-D. 118 cm 11,09 kg

Mäktig är väl det rätta ordet när man har +11 pannor och respektingivande 118 cm i nävarna – Vilken gädda! Grattis säger vi på FiskeFürAlle!

Vad använder ni för båt och elektronik?

Ombyggd havsrocka dvs en gammal 70 talsbåt. (Reds anm. Båten har genomgått en fantastisk metamorfos från sleeping beauty till gäddräcer). 

Minnkota Terrova 55 ipilot
Minnkota Talon 12
Lowrance plotter/ekolod x2
Motor: Mercury F-100

Vad är viktigt i val av utrustning?

Att den är pålitlig och klarar av att fiskas mycket med. En bra ryggrad i spöt är dock ett måste för att kunna sätta mothuggen ordentligt.

Inför tävling är allt förberett med en noga utvald beteslåda. Sedan gås alltid lina, tafsar, krokar, tailar genom också.

Spön?

Andreas: Eastfield Slingshot, St Croix Tournament Legend

Jesper: Okuma EVX, Savagear Bigpike, Westin Haspelspön

Beten?

Andreas: Ipike Lures, Westin Swim, Wingman, ett gäng olika spinnerbaits

Jesper: Ipike Lures, Curly Lucy, Westin Swim, SZ Mcrubber Junior/Mcrubber

Till tävling ”toppas” alltid draglådan beroende på tävlingsvatten, årstid, vattentemperatur, etc. Vi har betydligt mindre beten med oss ut på en tävling än när vi annars fiskar. Vid tävling så ska vi förhoppningsvis ha så pass bra koll på vattnet så vi vet vad som fungerar i betesform. Det är inte då man ska ”testa” nya drag eller drag man inte brukar använda.

När man tävlar gäller det verkligen att jobba med olika typer av beten för att se vad som gäller för dagen.

På våren blir det mkt shallow tailar, mina egna. Har ett par godingar som har ett fantastiskt häng. Dessa kan man nästan fiska hur långsamt som helst. Gummi med shallowriggning, offsetkrok mm. Man kan oxå börja köra med spinnerbait när temperaturen har börjat stiga. Ett och annat jerkbait funkar också.

Sommaren spenderar vi mkt i gräsbältena, framförallt i Mälaren. Högre fart på betena, mkt spinnerbait å westin swim. Dessutom lite större beten.

Insjöfisket på hösten är så ofattbart häftigt. Kasta stora tunga jiggar utefter grynnkanterna. De huggen är magiska…jösses

Hur ser ni på utvecklingen av fisketävlingar kommande år?

Vi tror/hoppas att det kommer utvecklas hur man kommer att rapportera in fiskar under tävling med hjälp av live rapportering så som i SM. Det gör sporten mer publik vilket kommer leda till ett ökat intresse. Med tanke på att båtarna blir allt snabbare och tävlingarna större så kan det vara dags att utveckla starten på något vis, kanske genom starttider.

Det är lätt att bli het när man tävlar och adrenalinet slår till, hur skall man tänka runt fiskens välmående?

Hantera fisken så lite och snabbt som möjligt. Fukta händer, mätbräda och vågsäck så skonas fisken ytterligare. Hjälpas åt i båten, detta minimerar tiden fisken hanteras ytterligare.

Vilka är måsteprylar?

Bra tång som funkar är A och O för att få bort krokarna utan att skada fisken. Sedan är en vågsäck ett måste. För vem vet när PB´t hugger

Vad tycker ni tävlingsarrangörerna gör bra runt fiskevården och vad kan de bli ännu bättre på?

Vi anser att fler fisketävlingar borde avsätta en del av vinstsumman till fiskevård. Det tjänar vi alla på långsiktigt.

Stort tack för er medverkan

De tidigare två inläggen i serien om tävlingsfiske hittar du här:

https://www.fiskefuralle.se/tavlingsfiske-efter-gadda-hur-gor-trexvinnarna-sjo-havsguiderna/

https://www.fiskefuralle.se/tavlingsfiske-efter-gadda-hur-gor-jiggar-nu/

https://www.fiskefuralle.se/tavlingsfiske-efter-gadda-hur-gor-team-tail/

Och vill du läsa mer om Jespers betesbyggande hittar du det här:

https://www.fiskefuralle.se/hanginwith-ipike-hangiven-betesbyggare/

//Mange

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram  Ds.

Föregående artikelTävlingsfiske efter gädda – Hur gör Trexvinnarna Sjö & Havsguiderna?
Nästa artikelTävlingsfiske efter gädda – Hur gör Team Tail?