Har alla fått pippi? Fågelbeten högt och lågt eller grunt och djupt

Att gädda (och andra predatorer) är opportunister och äter allt möjligt gärna inklusive ankungar och fågelungar som fallit ner från bon är känt sedan länge. Det kan man se i olika klipp som spridits i social media t ex detta:

http://www.youtube.com/watch?v=OXf8m2TpMbk

De senaste åren har vi sett en framväxt av fler ”sommarbetonade” beten som olika buzzerblades, poppers, spinnerbaits, propellerbeten, walker-beten, grodor och andra beten ”lånade” rakt av eller importerade från det amerikanska musky och bassfisket.

Därmed inte sagt att de inte kan fånga fisk andra perioder men de pratas framförallt om i sommarsammanhang. Att spinnerbaits är ett renodlat sommarbete avlivas som myt av mr SF – Jakob Fagerlund i intervjun vi gjorde. Den kan du läsa HÄR
https://www.fiskefuralle.se/hanginwith-sf-lures-vi-gar-till-botten-med-spinnerbaits/

Jag har själv varit lite sugen på att göra något fågelliknande bete, något som jag luftat tidigare när jag intervjuade Nettelbaits (läs här). Men fram till för någon vecka sen har det inte funnits några massproducerade eller åtminstone vitt kommunicerade beten i Sverige. (Med undantag av Höögs snurrande anka som är en fjäderklädd wobbler). I USA har det funnits bl a Flip in the bird lure funnits något år men det har liksom inte riktigt hittat hit.

Galet bete, hård kropp och en massa plastspagetti. Riktigt cool idé
Galet bete, hård kropp och en massa plastspagetti. Riktigt cool idé

Kanske pga det i våra svenska vatten ganska begränsande användning av ytbeten generellt, kanske pga den korta period när iaf jag upplever att gäddan ”borde vara” präglad, redo att äta små fågelungar. Det är ju inte direkt året om som det kläcks små gulliga, ovetande dunbollar.

Från denna avsaknad av alternativ kändes det som jag träffades av en Tsunami av fågellikande beten. Samma vecka, fick jag genom mina kanaler kännedom om fyra! nya idéer som testades, prototypades och fixades. Två hemmafiffade och två fabriksgjorda, alla med lite olika vinklar och tankar men alla med ankungen/fågelungar som ”målbild”.

Först ut var Paul Adams – om är det minsta intresserad av betesbyggande och inte sett något av hans filmer på Youtube – kolla in dem! Där hittar honom som ”the hand made fisherman”. Sjukt duktig, kreativ och otroligt noggrann (får mig att känna mig som jag snickrar med boxhandskar när jag ser hans exakthet, på gränsen till anal). Paul hade prototypat fram en gul badanka med skum och grejor som han sen skulle beklä med spinnerbaitblad. Kul! Här är länkar till två av hans filmer i badkaret och i en damm.

imageSen var det en av mina svenska favorit-betesbyggare – Jari ”Jaraal” Aalto. Jag har faktiskt ganska länge haft tyst kärlek till Jaraals hantverk. Jag älskar Jaris filosofi med naturligt, blyfritt och äkta. Allt är handmålat och jag önskar att jag hade en tillstymmelse till hans skillz. Allt målat med pensel, så kreativt, unikt och otroligt coolt! Och ytbehandlingen är ”bara” klassisk linojla.

Klart pippifåglarna ska få bada. Här ett alldeles eget fågelbad i Jaraals verkstad fylld med linolja
Klart pippifåglarna ska få bada. Här ett alldeles eget fågelbad i Jaraals verkstad fylld med linolja

Såklart har han karvat fram en hel ankflock små gynnare som bara skriker ”kom och ta mig” till både mig och gäddan.

En flock handmålade ankungar på väg mot en gädda nära dig!
En flock handmålade ankungar på väg mot en gädda nära dig!

Kolla in denna lilla ankungeflock. Ankan flyter som en kork och är tänkt att vara ett topwater bait. Jari ska ut och rasta ankflocken i helgen så vi hoppas kunna dela med oss av några nyfångade, nylinoljade gäddmunnar.

image

SavageGear är ett märke som vi tycker alldeles för ofta får tråkiga tillmälen som ”kinabyggen”, ”dålig kvalitet” och framförallt ”copycats”. Att de inte skulle ha några idéer och bara kopiera andra. Visst – man kan ha synpunkter på likheten mellan Bulldawg och Alien eel. Men de senaste året upplever vi att det förmodligen är den tillverkare av de lite större som vågar, orkar och vill tänka mest nytt. Att våga prova nya beten, kombinera och ha små fiffiga detaljer utöver det vanliga. Det började med Real Eel och sen har det fortsatt – 3D Trout, 3D Roach, Jerkbaits viktning man kan variera, olika smarta små trix med riggningar med mera. Lite nyskapande helt enkelt.

Och nu är det dags för 3D Suicide duck. Det är så nytt så jag har bara hittat en film på Youtube. Men den verkar funka. Rikard Jonsson – säljare i Sverige har hunnit testa och han har redan tagit en lite fina damer på dem. Det jag sett verkar sjukt coolt. Flytande bete de fötterna är snurrande propellrar som verkligen ger en unik och ”äkta” simmande känsla. Det är ett towater-bete, simmar uppe på ytan med roterande paddlar. Det verkar funka – ser realistiskt ut. Kan nog lura både en och två gäddor!

[wpvideo X7VCj6Qf]

Vad gäller produktfakta och så kommer den att finnas i två storlekar och också två infästningspunkter som ger helt olika positioner i vattnet:image

Slutligen har vi det andra danska företaget – Westin som fortsätter sin namngivningsserie med denna: Danny the Duck som kommer att finnas i fyra färger. Westin väljer en liten annan approach jämfört med de andra tre som satsat på topwater. Danny the Duck är ett flytande bete med sked. Eller en wobbler i ankformat om man så vill. Den ska enligt uppgift dyka ner till 1,5 meter med en svagt rullande gång, precis som en dykande ankunge. Betet i sig är flytande. Låter spännande annorlunda än de övriga. Enligt uppgift 14 cm, 48 gram. Den kommer finnas i fyra färger:

Fyra färger - den "vanliga" ankungen, en dunboll. Sen börjar vi ge oss utanför den nordiska faunan med... en peking-anka??? och en firetiger!
Fyra färger – den “vanliga” ankungen, en dunboll. Sen börjar vi ge oss utanför den nordiska faunan med en… peking-anka??? och en firetiger!

Tyvärr verkar både 3D Suicide duck och Danny the Duck vara sena för den svenska ankunge-säsongen. Det är OK. Vi förstår att det blev bråttom när förstod den tunga innebörden om fågelbeten in inlägget om Björn Nettelbladt. Då blev det ju bråttom :-D. Kul att vi kan fungera som inspiration 😀

Suicide duck kommer i Juli och när Danny the Duck kommer är i skrivande stund okänt. Lite synd för det känns som om jag skulle vilja prova när böljan är full av gäddmat på ytan. Jag får väl ragga stenhårt på Jari så länge :-).

Kul JA – Säsongsbetonat? JAA – Kommer vi prova? JAAA – Kommer det funka? Vet inte!!! Men det kommer vara sjukt kul om det gör det. Videon från Rikard på Savage Gear ger ju en ståpäls 🙂

[wpvideo X7VCj6Qf]

Flytväst på! Alltid!

//Magne

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelGuidat vårfiske – Sibbofjärden levererar stora gäddor
Nästa artikelSjälv är bäste dräng… Eller? – Söndagsfiske i Furusund

1 KOMMENTAR