Guidat vårfiske – Sibbofjärden levererar stora gäddor

Sibbofjärden, Lake Sibbo…riktigt magiska ord. För många kända som Fly vs Jerk- och Perch Pro-vatten. Det är mycket som far genom huvudet när jag och min kund Magnus tidigt under senvintern kommer överens om att försöka få till en riktigt bra dag på sjön. Sibbofjärden håller riktigt bra med gädda i stor storlek, det är fiskekortsvatten som håller stor gös och även fin abborre som lockar fiskare från hela Europa.

Mange får självklart önska vatten och väljer Sibbofjärden och jag blir riktigt riktigt glad över att kanske få möjligheten att fiska dessa omtalade fiskevatten. Är de verkligen så bra som man får en bild av i alla sociala medier, det var frågan när jag hämtade upp Magnus kl 07.00 i Hammarby Sjöstad för att åka dryga timmen ner till Tystberga och Björksunds Slott som dessa privata vatten bland annat tillhör.

Målet för dagen finns på baksidsn av denna barre, svöng höger där allen tar slut så är ni framme

Vi är uppspelta och har en grymt skön energi i bilen, ni vet inget jobbsnack, utan alla de där fiskerelaterade frågorna som poppar upp. Eftersom det är Manges premiärtur så diskuterar vi hans sista tur som också var Sibbofjärden, guidat och dessutom en PB-tur med en 11kgs som topp. Så vi kommer in på vad som kännetecknar en bra säsong? Jag är glad säger jag om jag får 1 fisk över 8kg och då såklart över metern och det var vi båda överens om att det är ett helt okej mål. Självklart vill man alltid kliva över 10+ och gärna uppåt 120 cm men vi vet båda att det händer inte ofta. Mange har fiskat regelbundet och ofta sen 80-talet och tog som sagt och putsade sitt PB till 11 kg i höstas

Vem som är kakmonstret i den här bilden är frågan? +11kg och Sibbofjärden levererar ett nytt PB.
Vem som är kakmonstret i den här bilden är frågan? Hösten 2015 och +11kg och Sibbofjärden levererar ett nytt PB. Stiligt och en riktigt fin Höstmadame som Mange stolt visar upp.

Så det är klart att vi på vägen ner även pratar om förväntningarna inför heldagsfisket. Jag hade pratat med Jocke Pettersson som skulle vara vår guide och på tisdagen stämt av hur tror han att det skulle bli imorgon? Var leken över och hade de börjat röra på sig eller stod de bara och tryckte fortfarande? Eftersom jag hade varit ute i både Singö (8 timmar och 1 följare i glasklart vatten) och på Söndagen kört Furusund med ett hugg i erkänt bra vårfiskevatten så förstod jag att det kan bli tufft.

Vi hade ju haft ett rejält högtryck som skickat upp vattentempen på 14-15 grader på många ställen och förmodligen chockat gäddorna, dessutom med strålande sol och klart vatten så var det trögfiskat dagarna innan och inte bara i Norrtälje utan på många ställen.

Men det är ju det som också är så fantastiskt roligt, man vet aldrig hur förutsättningarna är och man skall också ha en hel del tur när betet är i vattnet, så när jag såg att temperaturen skulle falla 5-6 grader, det skulle komma lite nordostlig vind och guiden Jocke berättar att de har jaft det rejält trögt i Sibbo i helgen men att det hade lossnat lite på söndagskvällen, så hade jag i alla fall positiva vibbar.

Vi lastar ur, säger hej och tar oss ner i Trackern modell större som skall bli vårt kontor för dagen.

Sibborampen - naturramp rakt ut i gäddriket
Sibborampen – naturramp rakt ut i gäddriket -till vänster bryggan med Guide- & Hyrbåtarna – ont om moln men det känns ändå riktigt bra då vinden trycker på in mot de grunda lekvassarna
4 st nya hyrbåtar ligger och väntar, ekolod och 15 hk &. monsterhåv för monstervatten
Bra partners som njuter av en underbar vårdag
Bra partners som njuter av en underbar vårdag – brunt och fint vatten – Peace

Dags att inta Sibbofjärden – hugg man minns länge

Det ser heeeelt magiskt ut på första stoppet, vibbarna från vår magiska tur förra året infinner sig direkt, om efterleksfisket släpper idag så är det bara att hålla tummarna så kanske vi får en bra dag idag, men först är man ju så jävla nervös. När kommer första hugget? Nästa kast, om en kvart, om två timmar? Vilket bete skall jag köra på, blir motoroilen bra, det är grumligt skall jag köra skrikigt?

Röd/Svart funkar bra före leken säger Guiden och det har jag inget med mig då vi kör på egen utrustning och jag tycker det är sjukt jobbigt att guidas och kasta bort något medan det inte gör något om någon annan kastar bort något de lånat av mig – man är ju bra komplex hahahaha.

Obligatoriskt vasskort - inte så vasst kanske om man är fotograf men nog tycker jag att den ändå ger ett skönt sug i magen.
Obligatoriskt vasskort – inte så vasst kanske om man är fotograf men nog tycker jag att den ändå ger ett skönt sug i magen. Det här är också viken vi börjar i och som jag efter 20 minuter missar första hugget i. klockan är typ 9.15 och jag har inte packat upp reflexerna ännu. Mitt nya Eastfield Slingshot är något mjukare än Mitt 7 ft Svartzonker och det kommer ta några turer innan jag programmerat om ryggraden på mig själv.

Som sagt jag får första hugget men står som en lama, inget ont om Lamadjuren, men det är ju pinsamt att missa första. Här kommer en bloggare som vill ha allt serverat och så kan han inte sätta firren herregud!! Så tänker jag att Joakim tänker, men det gör han ju inte så klart. Det är bara jag som tänker så om andra, eller det gör jag ju inte heller utan det är min egen prestationsångest som gör sig gällande, bara att skaka av sig.

Vi byter drift och fiskar av en lite djupare brant och det kommer rätt snart nya hugg vartefter klockan går, så runt 10-tiden är det mer fart på dem och om jag inte kommer ihåg fel så tar Mange första fisken på en Röd spinnare.

Mange kör spinnare och det hugger på bra - skönt det finns fisk och vi bommar inte
Mange kör spinnare och det hugger på bra – skönt det finns fisk och vi bommar inte

Snart har även jag fått huggen och lyckas dessutom kroka dem. Jag kör en handgjord Wingman Curly med svart rygg och blåglittrig buk inhandlad i höstas hos Söders sportfiske.

strax under 5kg
Strax under 5kg – Jag får lida för mina 1.94 cm och frontvägran – och hela handen syns – poseringsamatören Peter slår till igen.
Hur bekvämt är det inte att få det serverat - Jocke krokar du av det är ju er fisk - inte ofta man kan köra den repliken - men så är det ju. Jag vill ju att den som kan vattnen och sin fisk också sköter avkrokningen så skonas den bäst och stämningen oss mellan är på topp
Hur bekvämt är det inte att få det serverat – Jocke krokar du av det är ju er fisk – inte ofta man kan köra den repliken – men så är det ju. Jag vill ju att den som kan vattnen och sin fisk också sköter avkrokningen så skonas den bäst och stämningen oss mellan är på topp

Det nappar på bra. Manges telefon ringer och det är en reklamare som pratar annonskampanjer och efter 10 minuter så släpper jag mina grejer då jag vet hur stressande det är att stå i telefon när det är huggperiod och båtpolaren får hugg. Vi är på väg att flytta oss dessutom så jag tar en paus och snart är vi på det igen. Vi har väl en 5-6 upp och det är bra storlek. Runt 5-6 kg och förväntningarna stiger. Det kan finnas större i vattnen och de är rätt coola fiskar med bra fart.

Nästa flad och Mange är först ut och vi njuter. Det stöts i gummit och man är på helspänn. Här är det hett...
Nästa flad och Mange är först ut och vi njuter. Det stöts i gummit och man är på helspänn. Här är det hett…Mange kör med 2 st spön från Söders Grim Reaper med Haspelrulle på.
Åter en bra storlek - fett roligt. Men också väldigt speciellt. Den här hugger på grunt vatten, jag ropar fisk...linan slackar rejält och tror dte är en tappad fisk, men så är det spänd lina igen. Då berättar Jocke att det är inte ovanligt att Gäddorna här gör rusningar rakt mot båten vilket gör att det känns som man sumpade hugget.
Åter en bra storlek – fett roligt. Men också väldigt speciellt. Den här hugger på grunt vatten, jag ropar fisk…linan slackar rejält och tror dte är en tappad fisk, men så är det spänd lina igen. Då berättar Jocke att det är inte ovanligt att Gäddorna här gör rusningar rakt mot båten vilket gör att det känns som man sumpade hugget. Här är det Discosillen (Lila/silverglitter) från Eastfields som levererat

Timmarna går och vi kör spoten som vi är på, det känns bra som fan att det rullar på och vi har väl nästan 10 upp.

Mange är glad, jag är glad, alla är glada, alla får gädda. Till och med Jocke fiskar eftersom vi uppmanat honom det - guud så härlig dag vi har i Sibbo
Mange är glad trots sin bajenpyjamas, jag är glad, alla är glada, alla får gädda. Till och med Jocke fiskar eftersom vi uppmanat honom det – guud så härlig dag vi har i Sibbo. Ingen ide att maska bakgrunden – det är privat vatten och det kostar rejält med flis att fiska, och dessutom så skulle jag gissa att alla ändå provar just de här vassarna men det betyder inte att fisken står kvar.

glad

Så kommer det äntligen, det fina fina hugget. Det som gör att jag blir jätteglad och Mange jätteglad. Vi har ju blivit lite bortskämda med snittvikterna på de första gäddorna, mellan 4-6 kg och vi väljer att inte att ta upp och fota alla för att skona den känsliga efterleksgäddan. Utlekt och lite utmattad, känsligaste tiden på året.

7,5kg

Riktigt fint tecknad Gädda på 7,5 kg från Sibbofjärden , hugger på Magnus spinnare. YES...stor fisk och året börjar riktigt bra. Vi har haft finfint fiske men nu kommer en riktig fining upp
Riktigt fint tecknad 7,5 kg om jag inte missminer mig, hugger på Magnus spinnare. YES…stor fisk och året börjar riktigt bra. Vi har haft finfint fiske men nu kommer en riktig fining upp. Rejält Huvud, grym teckning, sjyssta stjärtfenor och fin kondition. Stämningen är på topp

Jocke är en grym guide, sjukt avslappnad, helt rätt tips och bjuder på mycket lokal kännedom om Sibbofjärden. Duktig på alla discipliner och han berättar om alla sköna stoora fiskar som kommit upp under isfiskesäsongen, riktiga grisar simmar runt i Sibbo och många är stationära så det handlar bara om att locka upp dem.

CWC Fishingteam - Det var Jocke som även i höstas guidade till Manges 11+ gädda vilket inte var en tillfällighet
En hoodie som utlovar tunggung i spöt. CWC Fishingteam – Det var Jocke som även i höstas guidade till Manges 11+ gädda vilket inte var en tillfällighet och nu ger oss en oförglömlig dag.

Vi är rätt möra runt 13 och rätt hungriga så vi åker in och lättar på både trycket och snackar av oss efter en fokuserad förmiddag med sol och mycket tid i vattnet.

Hamburgare, sjukt gott på Muurikka.
Hamburgare, sjukt sjukt gott på Muurikka. Skönt å slippa Stureplan och bjudluncher. Egengrillat äääär godast.

Vi kör ut igen och hugger en ny lekvik, vinden har vänt och det är precis så som man vill att det skall vara. Vi har ju numera lite bättre koll på hur förutsättningarna bör vara för ett bra vårfiske. Och det är till att vara beredd i varje kast. Vi driftar efter en djupvass men det är lite trögt. Fulla av energi efter lunchen och av vetskapen att vi är i heta vatten. Jag frågar Jocke om han nu vet exakt var fiskarna står med tanke på förutsättnignarna? Svaret är kort Ja. Ni har säker det ni med – de där  tillfällen när inget är omöjligt, det är hugg i varje stopp. Man har läst av allt och sitter som sagt med facit i blicken. Det får man bara genom många timmar på sjön, lokalkännedom och en hel del ödmjukhet inför gäddfisket.

Det fortsätter hugga, hugget kommer efter 45 minuters nötande, stötar och någon missad gädda.
Det fortsätter hugga, hugget kommer efter 45 minuters nötande, stötar och någon missad gädda.
Även gul spinnare rockade fint. Kul att se MAnge som är duktig med spinnare och fiskade både in i vassen men även torpedhugg bredvid båten rakt underifrån - skitkul fiske
Även gul spinnare rockade fint. Kul att se Mange som är duktig med spinnare. Hanfiskade både in i vassen men även torpedhugg bredvid båten rakt underifrån – skitkul fiske

Vi ankrar upp och nöter oss fram mot det grundare området som fladen har mot vasskanten. Jag kör min Wingman Curly Tail och den lågt utväxlade Lexan. Det känns bra helt enkelt. Medvind i ryggen, låååånga kast och nöter av en sträcka som är 10 meter bred, varvar med kast rakt åt sidan om det är någon gädda som jagar på den öppna fladen. PANG jag har kört ett nytt långt kast in mot vasskanten, djup 30-40 cm och jag känner ett pet. Mange ser det första gunget i spötoppen och sen kort därefter så gör jag mothugget och sekunden senare bryter fiske vattenytan och Jocke ropar direkt “Det där är en metersfisk”.

Tack för den tänker jag, nu blev det ju riktigt nervöst men också riktigt riktigt spännande. Drillar bestämt in den, fråga efteråt om jag kunde få några tips på min drillningsteknik och tydligen är jag något för försiktig, mer böjt spö och bestämdare invevning mot båten. Det tar ett tag på så lång lina och det är i och för sig ingen stress, men man är ju både otålig och har tålamod. Mothugget är gjort. CWC´s stinger krokar bra och Spöt är följsamt och förmedlar energin från firren på ett bra sätt. Det här är livet….

2 riktigt nöjda killar. Metersfisk alla gånger. 110 cm finfin efterleksgädda. 8,5kg och det vi pratade om i båten ner är det bara att sätta check på - jag är nöjd men inte mätt. Jag älskar sniprallyn, jag älskar bompassen som är många varje år. Men såklart så är det alltid något speciellt med en riktigt tydligt hugg från stor fisk.
2 riktigt nöjda killar. Metersfisk alla gånger. 110 cm finfin efterleksgädda. 8,5kg och det vi pratade om i båten ner är det bara att sätta check på – jag är nöjd men inte mätt. Jag älskar sniprallyn, jag älskar bompassen som är många varje år. Men såklart så är det alltid något speciellt med en riktigt tydligt hugg från stor fisk.

Vilken dag, vi börjar räkna upp mot 15 fisk i båten med 2 bra och massor med fina 4-6 kgs. Det är klart att anspänningen  släpper lite när man tar en så fin firre. Men nu är ju allt bonus och vi går mot de lite större och provar att testa lite olika lägen och vasskanter som är lite djupare. Det ger inte så mycket så efter en timme börjar vi återvända mot de första hotspotsen.

En av de sista 17 som fastnade
En av de sista 17 som fastnade. Fint tecknad, ögat på gäddan, riktigt skön känsla i bilden och Sibbo överraskar mig väldigt positivt. Frågan är om det här skall bli årets bästa tur? Jag tror ju inte det men vi vet ju alla hur det kan vara, från att ha varit hur het som helst till att bli iskall är inte långt.
Rödsvart Wingman funkade även för spinnerkungen
Rödsvart Wingman funkade även för spinnerkungen – bild från förmiddagens fiske

Vi är 2 sjukt nöjda killar som går iland och summerar en helt otrolig dag, inte riktigt så som vi trodde men så som vi hoppades att den skulle bli.Mina takeaways från en heldags guidning och fokuserat fiske rangordnat av vad som var avgörande för ett lyckat fiske:

Väderförutsättningarna – timingen när allt står rätt var oerhört viktig. Vi nötte som alltid, det kom inga fiskar “gratis” utan det var bara å köra när vädret bjöd upp.

Lokalkännedomen – Jockes kunskap sorterade bort tiden vi annars hade lagt på fel ställen. Dessutom hade han tipsen till vilka färger och beten som skulle funka. Han visste också var fisken borde finnas och med många timmar & dagar på vattnen senast 2 dagar innan så är oddsen fina för att få ett lyckat fiske.

Pannbenet – Att orka köra och invänta huggen och inte ge upp om det ser bra ut och inget händer första 15 minuterna på ett stopp, tro på din förmåga. Var mentalt förberedd. Peppa varandra. Var positiv.

Förberedelsen – Utrustning, kläder och förväntningarna – allt skall vara på rätt nivå utifrån förutsättningarna.

Stort tack för att ni läser och följer oss och vill ta del av våra historier.
Den här veckan (vecka 19) gav oss alla i FiskeFürAlle en grym energi, 3 dagar i rad drog vi alla metersfiskar, var sin. Det är ett kvitto på att vårt bloggande inte bara gör att vi träffar och kommer i kontakt med många trevliga människor utan också konstant bättrar på vårt fiske i både antal och storlek varje år. Vår serie om vårfisket har tydligt förbättrat vår start på fiskesäsongen.

Byt tafs och vässa krokarna så möts vi snart igen

/Peter

Otroligt roligt att fiska Sibbofjärden, även hösten levererar stora gäddor:

https://www.fiskefuralle.se/guidad-gaddbonanza-sibbo-bjuder-pa-hostfiske-efter-stor-gadda/

Ps. följ gärna oss på våra olika kanaler för att hålla dig uppdaterad

Direktlänk Facebook hittar du här
Direktlänk Youtube hittar du här
På Instagram hittar du oss under fiskefuralle Ds.

 

 

 

Föregående artikelPysselFürAlle – Buzzerblade
Nästa artikelHar alla fått pippi? Fågelbeten högt och lågt eller grunt och djupt

5 KOMMENTARER

  1. Härlig dag ni hade! Magiskt. Vad kostar det för en dags guidad tur / eller hyra egenbåt på sibbo?

    • Tjena, grym dag och det man drömmer om hela vintern:) Kontakta Jean på Skärgårdsguiderna/Big fish Sweden så får du säkert ett bra pris om du hälsat från oss du når honom på +46 70-512 04 05 /Peter

Comments are closed.