Ismete efter gädda – vårt första försök.

Då har det äntligen skett – mitt livs första pass med ismete efter gädda.

Ismete har inte varit på mitt mentala fiskekort tidigare. Anledningen är väl främst för att jag har sett på det som ett inaktivt fiske i kombination med kyla – två grejor som jag inte gillar. Å andra sidan måste jag erkänna att jag och Erik har gått och smygsnackat om att testa, så jag kanske har levt i någon typ av förnekelse trots allt.

Alldeles nyligen så släppte Freewaterpictures sin film A winter pike saga och det triggade lite extra för att de facto ta steget och testa ismetet. Eftersom Erik och jag är kompletta nybörjare på detta så insåg vi att vi behövde lite hjälp och guidning i denna, för oss nya fiskemetod. Så jag snackade med Oskar och kollade om vi skulle göra ett pass på isen tillsammans.

Jag ville även stämma av vad vi kan tänkas behöva för prylar för ismetet. Jag fick  frågor om vilka eventuella prylar som vi kanske redan har. Ett urklipp av dialogen kan du se nedan:

smsdialog

Så Oskar hjälpte till med en lista med prylar som behöver införskaffas. Återkommer med vår version av en ismetesguide. I denna kan du då läsa om allt du behöver och hur du skall göra för att lyckas på ditt första pass ismete efter gädda. Tills dess kan du läsa om vårt första pass på isen.

Dagen D – Det är fiskedags. Vi har så klart preppat för en skön dag på isen. Förutom fiskeutrustningen så tog vi med ett par sköna solstolar att sitta i, en liten picknickgrill, korv med korvbröd, fika i form av kaffe och varm choklad.

I och med att det blir en del prylar att släpa med sig så är det bra att ha en pulka. Det finns så klart pulkor att handla för just detta syfte. För egen del så lånade vi ungarnas pulkor och använde som packåsnor ut på isen, fungerade alldeles utmärkt om du frågar mig.

Oskar och Erik på isen
En skön morgonpromenad på isen. 0-gradigt och blåsigt. Men varma kläder gör biffen och det blir en trevlig promenad i jakten på det perfekta stället att dra upp storgäddan på.

Vi tar oss ut på isen, har åtta spön med oss, så vi startar med att leta upp några bra platser som känns heta. Efter det så väljer vi var baslägret, dvs våra stolar och packning, skall vara. Vi startar med att sondera potentiella platser och börjar med att borra samtliga av hålen på en gång. Då har man redan klarat av oljud som eventuellt kan störa fisken. Bonus är att man blir varm som en tok av att borra och det kan behövas när man är ute i kylan. SÅ om du vid något tillfälle känner kylan krypa på- ut och borra några extrahål på väl valda platser.

Erik borrar
Erik borrar för glatta livet. Här rensar han ur hålet för att få bort isrester och slask. Efter några hål borrade har man fått upp värmen.

Sedan var det dags att “rigga” fiskeprylarna. I detta läget var det guld värt att ha Oskar med som visar oss hur vi skall göra och vad man skall tänka på. Underbart med en “guide” när man testar något för första gången. Allt blir så mycket enklare och man behöver inte uppfinna hjulet, bara suga i sig kunskap och lärdomar från de som redan kan.

Efter vi har riggat alla spön tar det inte lång tid innan vi får vårt första “fäll”. Ett “fäll” betyder att vippan (bollen på pinnen) på ställningen har ställt sig upp (visuellt hjälpmedel). På vippan sitter även en liten bjällra som ger en signal att något är på gång.

Riggen komplett
Riggat borrhål i väntan på napp. På bilden ser du ställningen med vippan. På vippan sitter den orangea bollen som syns tydligt när den reser sig. På vippan kan ni även se den lilla bjällran.

Det är Eriks spö som löser ut. Snabbt fram till hålet och försiktigt känna på linan. Ganska snabbt säkerställer att det är fisk på och den är kvar. Erik tar spöt och preppar för mothugg och sätter den. Dagens första gädda är fast på kroken.

Gädda på väg upp
En härlig syn att komma fram till hålet och se detta. Ingen baddare denna gång, men det är en gädda. Eriks första gädda på ismete.

Under dagen får vi flertalet sk. “fäll” på vipporna och blir tvungna att springa mellan våra fiskeplatser i parti och minut. Lite skön intervallträning på is helt enkelt. Precis som att fiska under andra säsonger får man ett skönt adrenalinrus när det nappar. Riktigt kul och spännande!

-Där fick jag för stillasittande och inaktivt fiske, det är betydligt mer “röra på sig” än vad jag hade föreställt mig.

Erik drar en gädda
Effektivt fiske. Här poserar Erik med en av dagens gäddor.

Under dagen får vi flertalet hugg/fäll på våra spön. Dessvärre är det inte alla som resulterar i en uppdragen gädda. Vi hade ungefär 10 st “fäll” som inte blev en fångad fisk. Det är så klart tråkigt att missa potentiell fisk, men det är bara rigga med nytt bete och vänta till nästa hugg. Det är det som är tjusningen med fiske, nästa kast/napp kan vara drömgäddan.

Trots några missade fäll så var det en lyckad dag. Det kom upp ett antal gäddor. Oskar lyckades lura upp dagens största och vackraste gädda.

Oskar med gädda
Oskar med en fin gädda.  Vi gjorde ingen vägning eller mätning men en gädda var det i alla fall.

Under dagen försökte vi lista ut vilka platser som fungerade bäst.  Vi hade hål utspridda där alla hade olika förutsättningar.  Mitt i sjön och invid strandkanten och andra intressanta platser tex nära en grynna osv. Vi hade “fäll” på nästan alla platser under dagen så det är svårt att säga vad som fungerade bäst.

Många vurmar för att ha ett så tyst fiske som möjligt för att inte skrämma fisken. Det vi upptäckte var dock att majoriteten av våra napp var i samband med att en ljudlig aktivitet hade skett en stund innan. Anledningen till det kan så klart ha att göra med att vi var på en sjö som var befolkad med skridskoåkare och söndagsflanörer och det konstanta ljudet kanske gjorde fiskarna okänsliga för ljud.

Går man fram till sitt borrade hål märker man snabbt att betesfisken blir nervös av ljudet och rör sig mer än vanligt. Om detta var det som triggade till huggen vet vi inte. Men det är en teori av många.

Det innebär så klart att de kommer vara olika på olika sjöar. Är det en sjö där det normalt inte rör sig folk så är sannolikt ett tyst fiske mer framgångsrikt. Man får helt enkelt pröva sig fram.

Erik rensar hålet
Här rensas borrhålet på is.

Summa summarum: Ismete efter gädda är fantastiskt roligt! Detta är något som vi kommer göra mer av. Det har öppnat nya möjligheter att fiske hela året runt. Det är också ett fantastiskt sätt att umgås på. Man får tid att sitta och snicke-snacka lite och dra lite ljugarbänkshistorier 🙂

Utöver det så är det faktiskt ett ganska aktivt fiske som bjuder på mycket spänning och lärdomar.

Om du inte testat detta tidigare – UT OCH TESTA!

I och med att jag och Erik är nybörjare och fick fantastisk hjälp av Oskar så tänkte vi dela våra nya kunskaper med en förhoppning att även du testa. Håll utkik efter vår guide för att komma igång med ismetet.

Skarpa borrhål!

// FiskeFürAlle

 

Föregående artikelFly vs Jerk – the teams – Vision/Flydressing Sweden – Niklaus Bauer & Thomas Søbirk- English version
Nästa artikelFly vs. Jerk – The teams – Team Vision Finland – English version