När släpper isen – Förleksfiske & Vårfiske efter Gädda

Hamnen Grovstanäs i slutet av Januari 2015, lockande men inte ännu:)

Vi har alla en inneboende ångest nu när isen ligger i sjöar och vikar. Många kör isfiske med lysande resultat och fantastiskt stora gäddor som hugger, kul att se hög aktivitet även de kallaste månaderna på året. Men för oss som ser vintern som en period att vara social på, ladda batterier, serva rullar, spön och fiskebåtar, experimentera på nya beten och planera in magiska helger med järngänget. För oss som är säsongare så är ju det en period med hatkärlek, isläggningen och framför allt väntan inför att det skall kalvas, islossas och förleksfisket kan sätta igång är ju tålamodsprövande men också en stor del av charmen med gäddfisket – de stora variationerna och skiftande förutsättningar att förhålla sig till..

Den eviga frågan varje vår – Är det isfritt? Och hur vet man när isen har gått?
Sitter man i Stockholms City som en töntig 08:a så har man ju inte direkt järnkoll på moder natur, utan får förlita sig på rapporterna från goda grannar ute på landet, eller om någon varit ute och kört förbi favoritvikarna. Att gå ner och titta till nybroviken är ju inte riktigt med verkligheten överensstämmande för gäddfisket.

Jag och Magnus planerade in ett grymt vårfiske under påsken ett år i Blekinge, men på onsdagen så ringde fiskeguiden och meddelade att låg det 7 cm nyis i båthamnen och resan ställdes in – en sen köldknäpp hade ställt till det för oss. Och det är ju det här som är det svåra, att planera in rätt tillfällen att sjösätta om man nu inte har båten på kärra. Dessutom så kommer våren konstigt nog oftast lika överraskande för oss alla. Men till skillnad från andra år så har vi nu under 2015 bokat in några tillfällen i generös kalender med många långa helgledigheter, då leken bör vara över, men jag siktar på att för först gången i år kunna komma ut och fiska i Mälaren eller Norrtälje före att leken har brutit ut, det vore en skön premiär och målsättning att få till det.

Det vore i så fall första gången för mig, och det känsliga är ju att det gäller att inte ha bokat in någon annan aktivitet precis DEN helgen när isen har kalvat, dessutom hoppas man ju på lite “varmt” soligt fint väder.

Nu är det ju så lyckat att första passet för året har redan skett. Jag och Per körde årets första fiske 2/1 uppe i Furusund, det hade lagts lite is, men spruckit upp och vi kom ad-hoc på att vi kanske skulle köra lite fiske från land eftersom bägges båtar är uppdragna. Det vart till att plocka fram haspelutrustningen, mitt gamla gamla ABU Conolon från 2005, 11 ft och en Shimano 4000 med quickfire, bara en sån sak var ju värt hela turen. Sen just smidigheten med ett 11 fots spö kan ju diskuteras, det blev ju några bakåtsvingar som fastnade i grenar och stammar hahahaha.

Dags för fiske från land - med järnhästen istället för båten
Dags för fiske från land – med järnhästen istället för båten

Cykeln laddas med en plano-låda och lite gamla favvobeten från förr.

Hur gick det då, hyfsat skulle jag vilja säga. Pertan fick ett monsterhugg som slet av gummit från jigg-skallen. Han trodde först det var ett botten napp under spridda isflak, men när det släppte så såg vi en tydlig plog som gav sig av ut från stranden, chockade och något överraskade så var vi båda överens om att det var en modell större som vi fått korn på efter ett 30-tal kast.

taskig bild - men ettmonsterhugg senare så var bara jiggskallen kvar
taskig bild – men ettmonsterhugg senare så var bara jiggskallen kvar – is till groggen någon?

Det här med islossning och Norrtälje är ju ett kärt ämne för mig. Framför allt om det gäller den delen av Furusund som vi fiskar i, då är det som om hela kroppen vaknar till liv. Och en föraning får man ju redan på Sportfiskemässan i mars, då vill man ju helst att isen ligger kvar så att det inte var som förra året, isfritt och en bra fiskehelg. Jag kommer längre ner släppa en massa data på när isen släppt i Furusund de senaste åren, återkommer i ämnet.

Fisket från land är en skön avkoppling, sommargästerna har gett sig iväg och det är bara att "ta över" bryggor och stränder:)
Fisket från land är en skön avkoppling, sommargästerna har gett sig iväg och det är bara att “ta över” bryggor och stränder:)

När väl solen var framme andra dagen på 2015, då är det bra gott att stå och kasta, även om man inte får något, men hela naturupplevelsen är så magisk och rofylld. Man får minnesbilder som i alla fall jag tar med mig när det är gråkalla januari & februaridagar.

Pertan med sin Selfiepinne i bakgrunden - är man 1.94 över vattenytan så räcker en egna armar gott och väl för lite ego-bilder
Pertan med sin Selfiepinne i bakgrunden – är man 1.94 över vattenytan så räcker ens egna armar gott och väl för lite ego-bilder

Åter till islossning och väderobservatorier. Som fiskare så är man ju sin egen meteroe…mtreolog ..metrolog..äh vafan skitsamma sån där som håller koll på vädret. Jag kör månfaskalender i min iphone, 3 olika väderappar och sjöassistans egen app, kan tänka mig att dte är samma som för utförsåkarna – nysnö imorrn?

Här är några bra länkar för just historiska data om islossning, isläggning, isläget just nu i sjöar och hav. Förmodligen riktigt bra för trollingfiskare, kanske inte tillräckligt vassa för oss som räknar kast per vasstrå i favoritvikarna och vill hålla koll på vindriktning de senaste 3-4 dagarna hellre än att veta  exakt vattentemp när man sitter på kontoret och planerar helgens turer

Isen håller greppet
Hamnen Grovstanäs i slutet av Januari 2015, lockande men inte ännu:)

SMHI´s sida är att rekommendera för dagliga israpporter  smhi havsis  smhi isläggning havstemperaturer senaste 24 timmarna sammanställningar islossningar över landet det finns hur mycket som helst att ladda ner. Även för de stora sjöarna Vättern och Vänern, Mälaren och en massa observationspunkter runt landet.

Dessutom så har en granne på landet som jag tyvärr alldeles för sällan har hunnit följa med och fiska, som dessutom är bordsgranne på sambons arbete, gjort det digra arbetet att diarieföra islossningen i hemmavattnen i Furusund, Rille är en pedantisk och extremt duktig predatorjägare. Där finns hur mycket som helst att lära och han till hör Ribatex duktiga Team Tail. Rille är en person som jag ser upp till och ödmjukt lyssnar och suger åt mig allt vad han säger och tipsar om.

Här är statistiken för när isen går i Norrtälje med omnejd

Följande datum gäller vikarna längst in i Furusund, vill inte avslöja exakt plats på Rilles hemmavatten, men de ger en bra fingervisning om när man kan anta att det är isfritt och förleksfisket kan börja och när lekperioden bör vara. Det är ju många parametrar att ta hänsyn till, så de lämnar jag utanför i det här inlägget, för det finns lika många teorier som hemmavatten:)

2001 – 5/4
2002 – 28/3
2003 – 4/4
2004 – 7/4
2005 – 6/4
2006 – 18/4
2007 – 16/3
2008 – ingen isläggning
2009 – 8/4
2010 – 15/4  

2011 – 16/4
2012 – 25/3
2013 – 24/4

2014 – 7/3
2015 – 8/3
2016 – 31/3
2017 – I.U
2018 – 17/4
2019 – 29/3

En tydlig överrepresentation på april månad för islossningen i Furusund, frågan är hur det blir 2016? Vi är nu när detta skrivs inne i en kallare period, mycket beror ju också på hur tjockt snötäcket är på isarna när vind och sol tittar fram i mars och om det hunnit bygga på.

Edit: 2016 så var det segt och i mitten av mars låg fjärdarna istäckta fram till Svartnöbron ända in i påsk  (vecka 12). Det var kalla minusnätter länge i mars som byggde på isen, men i skiftet mars/april så blev det öppet vatten  även i de grundaste vikarna. Så igår 2/4 så hade vi, Pertan, Magnus och undertecknad första turen.

Vi har även en serie med inlägg om vårfiske efter Gädda, från riktigt rutinerade sportfiskare och deras tips om hur du får ett lyckat vårfiske. Det är en längre serie som går landet runt och ger många riktigt fina användbara tips från CWC Jimmy Lindahl, Svartzonker, Tero Paakanen från Gunki, Polski Andersson med flera.

Islossning, bråttom att komma ut!! Missa inte. dyvikan/bottenpluggen . Isfritt i hemmahamnen och en stackare har fått sämsta möjliga start. Oerhört ledsamt att se

För som ni ser så var det isfritt 1-2/1 2015, men sen har isen lagt sig igen och det är bara att sitta och vänta och följa utvecklingen.

Lisslö i Norrtäljetrakten 2015 - för er som rekar fångstplatser - ibland visar vi heta ställen och iböand som det här - iskallt men extremt många härliga gråa och stålblå nyanser i januari.
Lisslö i Norrtäljetrakten 2015 – för er som rekar fångstplatser – ibland visar vi heta ställen och ibland som det här – iskallt men extremt många härliga gråa och stålblå nyanser i januari.

Kommentera gärna era egna erfarenheter, och om du har en egen statistikdatabas, dela gärna med dig så kompletterar jag. Jag hoppas vi ses Jönköping i Mars (2015) på Sportfiskemässan, och glöm inte att vi numera finns på Instagram som fiskefüralle med en hel del mer bilder och sköna moments.

Tills dess – smörj rullen och byt lina

Peter

Här hittar du mycket läsvärt om Vårfiske efter Gädda:

https://www.fiskefuralle.se/category/gaddfiske/varfiske/

(Det här inlägget uppdateras årligen så du kan estimera när det bör vara isfritt i Norra delarna av Stockholms skärgård, självklart beroende på väderrapporterna och tidig eller sen vinter, isens tjocklek vid olika perioder på året, snötjocklek mm)

Föregående artikelFiska gädda i Rügen – tips för Rookies & andra
Nästa artikelFiske i Rügen – hur åker man?

1 KOMMENTAR

Comments are closed.