Fiska gädda i Rügen – tips för Rookies & andra

Februari, blötsnön öser ner…. Det har nu gått ett tag sen min tripp i November till Rügen. Jag har mentalt hämtat mig och suget efter fiske börjar komma så sakteliga igen. Ett gott tecken på det är att jag börjat meka beten igen. En ny master är på gång som ska (förhoppningsvis) hjälpa mig dra monster på djupet…. Mer om det senare.

När jag nu sitter här känner jag att min reserach var bra. Jag har dokumenterat det mesta i en serie inlägg tidigare här på bloggen. Länkar nedan:

Även om jag gjort allt vad jag kunde i research, var det saker (såklart) jag inte hade koll på men jag lärde mig på resan, själv eller tack vare mina förnämliga resekamrater

I sann FiskeFürAlle-anda tänkte jag försöka dela mer mig av erfarenheterna och kanske undvika att någon av er gör några av de misstag/missar jag gjorde.

Vissa av dessa är ingen raket-forskning och vissa är nya även för rutinerade Rügen-rävar så utan inbördes ranking – here we go!

 • Små buntband. Rügen är fult av gräs. Ofta flyter det runt fritt i vattnet och det fastnar gärna och mycket på linan och glider ner mot betet. För att undvika att betet i slutet av varje kast ser ut som Joel Abrahamssons frisyr kan du antingen knyta dit en bit tjock fluorcarbon i lekandet i tafsen, eller som jag lärde mig denna gång – dra dit små buntband istället. Tänk på att sätta fast buntbanden i lekandet, inte runt linan. Annars kan linan lätt skadas under nötandetimage
 • Frukost om du har speciella behov. Frukosten är väldigt begränsad och enahanda – vita frallor med ost, köttpålägg och marmelad. Vi fick också yogurt ngn dag och ägg ngn dag. Vill du ha ngt annat – ta med dig det!
 • Mattermos och soppa eller annan lätt portabel lunch. Vi körde gulasch och köttsoppa Guiderna i Rügen är inte som guider hemma med fullservice. De plockar upp dig på bryggan och kör ut dig till platsen och börjar sen fiska själva. Ingen lunch och inte så mycket annan support heller. Lunchen blir därmed det du plockar med från frukost dvs frallor med pålägg. Inte kul att äta fyra dagar i rad. Är det kallt är det ju dessutom grymt att äta ngt varmtimage
 • Termos – ställer du in termosen på kvällen i frukostmatsalen så är den fylld på morgonen – trevligt att ha i båten
 • Annan energi – Man äter när guiden placerar om båten. Det tar ibland bara 2 min. Det kan vara skönt att fylla på med choklad, nötter, frukt eller annat i fiskepauserna. Själv är jag jättenoga med energin. Jag fiskar jättedåligt annars. Det är t o m så Peter ser det på mig och hur jag kastar. Det är mer än en gång han frågat ”fikadax? Ser ut som det behövs” innan jag sagt ngt själv
 • Våg och vågsäck – i Tyskland är det längd som gäller. Våg och vågsäck finns inte på båtarna. Vill du veta vikten på ditt livs fisk – ta med själv
 • Servicen i Shaprode är mkt begränsad – allt du kan behöva – pengar, dricka, öl, choklad cigaretter el liknande måste du ta med dit. Det finns ingen butik. Allt som finns i matväg är boendet och några restauranger. Närmsta service är en biltur bort
 • Ryggstöd/gördel – Att stå upp och fiska oavbrutet tar på kroppen oavsett hur vältränad du är. Ryggen tar väldigt mkt stryk, framförallt i ryggslutet. Jag hade turen (och Klas oturen) att Klas hade ryggproblem så han hade tagit med en ryggördel. Den funkade tyvärr inte för hans problem så jag fick ta över den. Vilken skillnad.

  Tack Klas!!!
  Tack Klas!!!
 • Extra Planolåda – Absolut inte nödvändigt, men kan vara bra om du precis som jag byter lite beten mellan dagarna. Då kan det vara bra att ha en eller två lådor som kan stå kvar på rummet.

  Några beten blev det ju faktiskt...
  Några beten blev det ju faktiskt…
 • Jiggskallar med skruv – Du kanske gillar ditt gummibete, men har för lätt eller tung skalle. Strömmen kanske ökar. Har du vanlig krokskalle, är du körd men använder du med skruv istället kan du byta under fisket. Min favorit är Brunnbergs som finns på WVLures, Sportfiskeprylar mfl men även Peter Dahlström gjuter till försäljning och CWC har ett mindre utbud. Lämpliga vikter för oss var 7g 10g, 15 g, 20g och 35 g beroende på vilket djup du vill fiska. Ha med ett gäng. Man kan inte ha för många
 • Spö och rulle måste tåla en del… och ha med back-up– När man fiskar i Rügen använder de flesta beten på steroider – megastora shaddar, crankar mm och efter en dags fiske ser allt mindre än 25 cm ut som bebisar och 30 cm som normalt. Det kräver sitt spö och rulle. Du bör kunna hantera betesvikter upp mot 180 g på spöt och ha en stabil rulle. Själv körde jag en moddad/förstärkt C4 samt en Shimano Stella-haspel i 4000-storlek. Det funkade bra men även Stellan tog stryk och packade ihop sista dagen. Har man som jag oturen att rullen går sönder eller spöt knäcks kan det vara skönt att ha med back-up. Vi hade alltid ett extra spö/rulle i båten när vi fiskade.

  Själv drog jag i med ett riktigt fin PO. Kanske det finaste jag lyckats med. Ett tips är att inte tappa tummen på spolen mitt i kastet samtidigt som du ska dra iväg ett bete på 150g
  Favorit i repris. Denna bilden är nog en mina mest lyckade under förra året 🙂 Jag fick denna “strulfria” rulle av Danne och Peter, färdigmålad med detta vackra budskap. 🙂
 • Fiskefraser på tyska – Flera av guiderna har mkt knackig/obefintlig engelska. Skulle du då hamna med en sådan kan det vara bra att ha några enklare fraser/ord att kunna
  • Hecht – Gädda
  • Grosse Hecht – Stor gädda
  • Grosse hecht angst – stor gädd-rädsla
  • Barsch – Abborre
  • Hering – sill
  • Angeln – Fiska
  • Zurück fahren – åka tillbaka
  • Öl – olja
  • Bier – öl
  • Wienerschintzel – Wienerschitzel
 • Ha flytväst – Jag var förvånad över hur få som hade något som hjälpte till med flytkraften. Visst det går inte ofta grov sjö, men båten rullar och vattnet är jäkligt kallt. Man klarar sig inte länge i 5-gradigt vatten så använder du inte flytoverall – flytväst och använder du flytoveral – flytväst!!!

  Japp - flytvästen på tillsammans med George Clooney-smilet
  Japp – flytvästen på tillsammans med George Clooney-smilet
 • Ha kul – allt blir så mycket bättre även när det är trögt om det skrattas lite och en bra energinivå gör det lättare att vara glad
 • Åk – får du inte med dig någon och du är sugen – åk ändå. Jag åkte själv och jag hade stora glädjen att träffa en massa sköna människor. Vi hade riktigt kul i båten. Det tog inte mer än 5 min så var tugget igång och det kändes som vanligt i båten
 • Sist men inte minst – Pannben!!! Som du kanske förstått på min rapport så kan fisket vara vansinnigt trögt och det gäller att kunna nöta. Ställ in dig på att du kommer att blanka ngn dag men samtidigt att varje nytt kast kan innebära ditt livs drömfisk. Det är mentalt fiske det här

  Ja det krävs både pannben och fysik. Men även den mest rutinerade och envisa fiskaren kan bli mentalt knäckt av att inte känna ngt nafs på två dagar
  Ja det krävs både pannben och fysik. Men även den mest rutinerade och envisa fiskaren kan bli mentalt knäckt av att inte känna ngt nafs på två dagar

Hoppas det kan vara ge några idéer och göra din kommande resa till Rügen lite bekvämare och bättre.

Må gäddguden vara med dig!

//Mange

Här är övriga inlägg i serien om Rügen

https://www.fiskefuralle.se/fiske-i-rugen-hur-aker-man/

https://www.fiskefuralle.se/rugenuppladdning-tankar-kring-betesval/

https://www.fiskefuralle.se/rugenuppladdning-fargval/

https://www.fiskefuralle.se/rugenresan-the-story/

 

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

 

Föregående artikelSportfiskemässan 2015 – Jönköping, Ses vi där?
Nästa artikelNär släpper isen – Förleksfiske & Vårfiske efter Gädda

2 KOMMENTARER

 1. Härlig läsning som vanligt! Mycket bra guide…Tycker du fått med allt väsentligt helt kklart! Pannbenet o hur djäkla tungt de blev i rygg o ben! Helt sjukt egentligen. Men samtidigt alldeles underbart spännande:) ha en go kväll

Comments are closed.