Sportfiskemässan 2018: Betesbyggargatan med Esox Gear, Ulm och Bjerks

Betesbyggargatan med det tunga artilleriet på plats.Vi ser redan nu att det kommer finnas ett större urval än tidigare på RIKTIGT FETA, TUNGA handgjorda gummibeten. Nu är det dags för en superkändis och några smygare dags att välkomna Esox Gear, Ulm & Bjerks.

Det är HÖG klass på bilderna i denna artikel,  och att se dessa skönheter live är en häftig upplevelse. Nivån är så hög så att man får tvinga sig att faktiskt använda dem när man väl kommer hem. En av de stora uppsidorna med handgjort är att det är en högre finish och kvalité än mycket fabriksgjort, men om man samlar på beten eller fiskar med dem är ju upp till den enskildes ensak – vi har full förståelse för bägge.

Den fullständiga guiden till Betesbyggargatan

Så här på FiskeFürAlle kommer ni ha den fulla guiden, eller näst intill fulla guiden på “vem som är vem” och “vad som är vad” på mässans betesbyggargata. Denna artikel är starten av en serie där vi i varje artikel kommer presentera 4 av de totalt 27 byggarna du träffar i Stockholm 16-18 Mars.

Steve McVey – Esox Gear

För 5 år sedan startade jag Esox Gear som ett hobbyprojekt bredvid jobbet. Idag jobbar jag heltid med Esox Gear och producerar både handgjorda träbeten och mjukbeten men har även fabriksproduktion av jiggar, och från i år även en spöserie för gädda.
Esox Gear
En glad Steve är att vänta på Sportfiskemässan, och kan man leva på sitt betesbyggeri och uppfinningsrikedom då tillhör man en av fiskeguden utvald lycklig skara betesbyggare
De beten jag tillverkar för hand är fyra olika träbetesmodeller som tillverkas i bok eller furu. Toddler Tail är en liten etrig 11 cm jerk riggad med en Xtratail. Fiskas antingen långsamt med mailen riggad, eller ersätt trailern med en trekrok så har man ett grymt sökbete.

Fera är nästa jerkbete och formen är mer klassisk. Viktningen är utformad för en lättfiskad jerk med stadig sida sida med bellyflash. Går även att bara veva hem i svaga s kurvor och gärna med små knyckar med spön då och då.
Troubler är en mer speciell jerk, formad som en liten brax. Superenkel att fiska, bara kasta och veva hem så simmar den i vida S kurvor. Eller jerka den med korta snabba knyckar så står den mer eller mindre och vänder på stället. Troubler JR är sista trämodellen och en riktig liten kastkanon. Lika lättfiskad som storebror, bara kasta och veva så simmar Troubler JR i täta snabba S kurvor.
Troubler-tail i fin gåbortkostym
 
På mjukbetessidan tillverkar jag fortfarande Big Lucy och Lucy i gamla modellen, men framförallt nya modellerna på Lucy samt Slim Lucy som är en större shad som testfiskats nu i vinter med fantastiskt bra resultat. Samtliga modeller kommer finnas på mässan i lite specialfärger. Utöver dessa kommer det finnas lite speciella mässbeten att kika på, tex Troubler XL och Troubler Tail

Johan Björk – Bjerks baits

Johan Björk 35 från Stockholm, Byggt beten i dryga 10 år. Bygger jerks, tailar, cranks. Gör gummi i smyg för mitt eget fiske… Till mässan följer det med lite av det mesta men framförallt en ny tail. Något större än mina tidigare modeller och som kan både spinnas och trollas. Det blir få beten till antalet men som byggts med mycket kärlek!

J

Robin Ulm – Ulm Lures

Jag kör all in både på gummi o trä. Träbetena är allt från sliders, crankbaits till jerkbaits o tailbaits. Både stora o små. Men alla mina beten är för gädda eller muskie om man så får feeling.

ULM Lures
Gummibetena är det likadant med har en 16cm 65g för downsizefisket. Faktiskt den dom tagit längst gädda. En supersizegädda på 125cm. Sen har ja en 21cm 130 gram som Plockat Mycket fina fiskar. Några 10+ o sen storgäddbetet gigabite som har hamrat upp mer 10+ o 100+ gäddor än jag någonsin hade vågat hoppas på.
Gigabiten väger in på 250gram + Kommer förhoppningsvis ut med 2 nya gummi modeller till mässan. Kommer inte ha några speciella mässbeten utan det som ör special är att det är nya trämodeller som kommer, jag har inte tiden att göra trä så ofta så är man sugen på ett träbete från Ulm bör man passa på nu då det kan dröja ända till höst innan nästa stora batch görs.
Laddat plånboken?

//Mange, Peter och Danne

Här hittar du de andra betesbyggarna som kommer ställa ut på Sportfiskemässan 2018

https://www.fiskefuralle.se/sporfiskemassan-2018-betesbyggargatan-med-waide-calmbaits-doyle-mondrad/

https://www.fiskefuralle.se/sportfiskemassan-2018-betesbyggargatan-med-olalures-malaren-lures-gabriel-lures-dahlstromflugan/

https://www.fiskefuralle.se/sportfiskemassan-2018-betesbyggargatan-med-brunnberg-lures-holme-baits-vassviken-lures-och-gruffdraget/

https://www.fiskefuralle.se/sportfiskemassan-2018-betesbyggargatan-med-caesar-lures-gaddgapet-brax-sabbath-och-jerry-vegas/

https://www.fiskefuralle.se/sportfiskemassan-2018-betesbyggargatan-med-jenzza-schulz-lures-the-country-fisher/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelSportfiskemässan 2018: Betesbyggargatan med Jenzza, Schulz Lures, The Country Fisher
Nästa artikelSportfiskemässan 2018: Betesbyggargatan med TS Lures, Gnaga Lures och Klarre