Vinterterapin – nya betesmodeller igen ! Och film på gången…!


Vintern börjar äntligen släppa sitt äckliga grepp om oss och det är väldigt skönt. Precis som vanligt har jag försökt överleva den frekvent återkommande fiskeångesten, som materialiserar sig i oförutsägbara tics såsom plötsliga mothugg i luften, jerkande så fort jag får tag i en pinne och spontana gråtattacker där jag kringlar upp mig i sängen och hulkar som ett barn, genom att gå ut i garaget och bygga beten. Detta år har inte gummigjutandet riktigt funkat. Det har inte hjälpt. Det har helt enkelt inte varit tillräckligt starkt motgift så det var inget snack, jag behövde nya kickar. Det fick bli en ny betesmodell helt enkelt.

image
Vintern är på väg…

Det var dags. Dags att ge sig på det där projektet som legat och värkt fram ganska länge. Men det skulle inte bli helt lätt. Min filosofi om att bygga beten är väldigt enkel. Om det redan finns en fungerande modell på marknaden som gör det jag vill ha ut av ett bete, så bygger jag inte. Jag lägger inte tid på att skapa saker som redan finns. Känns onödigt. Man kan ju köpa det… Men om det är en annan gång, utseende eller annat så kör jag. Detta projektet kände jag var väldigt annorlunda och också väldigt annorlunda än det jag pysslat med tidigare så det skulle kräva ganska mycket nya kunskaper.

Killar m skillz som inspirerat mig enormt mycket den senaste tiden. Daniel Bergman och Niklaus Bauer. Jag älskar titta på andra metoder och "fält" för att utveckla mitt eget fiske
Killar m skillz som inspirerat mig enormt mycket den senaste tiden. Daniel Bergman och Niklaus Bauer. Jag älskar titta på andra metoder och “fält” för att utveckla mitt eget fiske

Tanken var att få fram ett bete som kunde se lika attraktivt ut som Niklaus och Tomas flash-flugor, men jag skulle kunna få den effekten utan att ta steget hela vägen mot flugfiske. Det kändes som ett för stort steg. Tanken som växt fram var ett hårt huvud, kanske med jerk-gång, som skulle monteras ihop med en flugkropp för att få den pulserande gången. Genom att göra att hårt huvud skulle man kunna få vikt att kasta ut betet, men samtidigt vikta det till ett i princip helt svävande bete.

Ett bord m predatorgodis. Jag hälsade på när grabbsen satt på Fiskarnas i Nacka för någon månad sen.
Ett bord m predatorgodis. Jag hälsade på när grabbsen satt på Fiskarnas i Nacka för någon månad sen.

Sagt och gjort – flugkit inhandlat och jag började provknyta flugor. Den processen blev dokumenterad på film när jag band min första fluga någonsin.. Det kan du hitta här

Det skulle också behöva ett hårt huvud. Så jag gjöt upp lite olika former på skalle och till slut hittade jag hittat en form jag gillade. Dags för detaljer…

Första skisserna på detaljerna...
Första skisserna på detaljerna…
Efter en första vända med mig och Mr Dremel. Blev ganska OK
Efter en första vända med mig och Mr Dremel. Blev ganska OK
Lite mer finputsande, sen spraylack och lack. Dags för gjutning göra min 1,5 delade form
Lite mer finputsande, sen spraylack och lack. Dags för gjutning göra min 1,5 delade form

Skulle du vilja läsa mer om min 1,5 delade form hittar du det här

Första gjutningen. Blev nöjd med allt
Första gjutningen. Blev nöjd med allt

Sen var det dags att ta sig in på de nästa nya nya moment. Att foliera beten och airbrusha beten. Jag tänkte köra lite inlägg om vad jag kommit fram till airbrushande så vi får möjlighet att återkomma till det igen.

Folie folie folie
Folie folie folie
Nöjd för att vara noob
Nöjd för att vara noob
Första airbrushandet, en blå/silver och en brax
Första airbrushandet, en blå/silver och en brax

Sen montering – det färdiga resultatet blev detta:

IMG_1306
Kommer fungera som en dröm med min favoritkombo: min Stella och Bushwacker XLNT 20-60g

Sen började en tanke födas i huvudet. När jag hade huvudet.. Kan man inte göra en inline spinner av detta också? Sagt och gjort – två prototyper på skallar togs fram. En med 28 gram och en med 42 gram in skallen blev det. Lite metall köptes på Lundgrens och lite bucktails bands ihop på tubar och sen monterade jag ihop detta.

Bucktails med flashi till inline spinner på G
Bucktails med flash i till inline spinner på G

Tyvärr blev jag klar innan jag fick tag i något öppet vatten så efter några veckor där jag gick runt som en äggsjuk höna var det äntligen, äntligen dags att provkasta. Det blev spännande. Jag tror jag hittat några vårkillers här 🙂

Flugorna/tailarna/hybriderna väger ca 25 gram beroende på om de är flyt, sjunk eller sväv och längden beror på hur långt material jag använder. De jag har nu är ca 30 cm

Inline Spinners väger 40-60 gram beroende på viktning och annan hårdvara och är också ganska långa – ca 30 cm så de kommer förhoppnings attrahera stora damer 🙂

Nu är det bara att fiska och dra fisk. Snart är det dags. Först en mässa bara 🙂

//Mange

Ps. Vi finns på Facebook, Instagram och Youtube. Följ oss där för den senaste informationen om vad vi gör och nya inlägg

 

Direktlänk Facebook hittar du här

 

Direktlänk Youtube hittar du här

 

På Insta hittar du oss under fiskefuralle Ds.

 

Föregående artikelFly vs Jerk – hotter than ever?
Nästa artikelSportfiskemässan – inspiration och spaningar

1 KOMMENTAR