Hangin’ with – Headbanger lures.

När det kommer till just beten så finns det en uppsjö att välja på, nu även ett spännande nytt bete: Headbanger lures. Vi går ju igång på allt som är nytt, kreativt och annorlunda så vi försöker hålla örat mot rälsen hela tiden för att se (eller höra :-)) var betesevolutionen tar oss. För det har gått fort de senaste åren.

Facebook är fullt av bilder på fina gäddor, det kommer rapporter om fina fångster titt som tätt. Nu verkar det även vara fullt tryck på borren och som vanligt så är betesval, färgval och plats de heta ämnena när det kommer till fångsterna.

Denna gång tänkte vi djuploda lite extra i ett bete som vi fått äran att testfiska under hösten 2015, som vi verkligen tycker är ett innovativt bete. Dels i dess design som sådan och framförallt för dess gång i vattnet. Vi pratar så klart om Headbanger Lures. De smög in på marknaden för att sedan vara ett av Sportfiskemässans mest omtalade beten.

Headbanger Lures kommer till världen

HeadBanger Lures består idag av Dan Lestander och Martin Engelmark. Vi har fått möjlighet att träffa dem och prata med dem om deras bete. Dan Lestander är upphovsmannen till betet och vi vill så klart veta hur betet kom till :-).

Men innan det – vem är Dan?

Dan bor i Luleå och är konstnär och har varit synnerligen aktiv under åren. Vid sidan av det så är han även sportfiskare.

Som konstnär har vatten varit ett av de ämnen som varit intressant arbeta med. Vatten kommer som bekant i många former och en av dem är is. Dan har mer än bemästrat vattnets fasta form till fullo. Det ultimata beviset på detta är att han har vunnit OS-guld i snöskulptrering.

Stor-Erik-less

“Stor-Erik från klassiska serien Pistvakt är här återbildad i is. Dan skulpterade det två meter höga ishuvudet som en del i den scenografi han gjorde till långfilmen Pistvakt”

 

 

Uppkomsten av ett nytt bete

Som sportfiskare kände Dan att det saknades något i branschen. I detta fall var det ett bete som rör sig som en levande fisk: oregelbundet och oförutsägbart. Grundtanken var att djur rör sig i olika mönster, agerar på reflexer och skyddar sig med irrationella rörelser. Med detta i huvudet började Dan fundera på hur man kan skapa ett sådant bete.

Olika idéer provades och för 4 år sedan tog han fram en prototyp som hade en speciell sked i nosen på betet. Med denna sked rörde sig betet ryckigt och irrationellt men utan att förstöra betets gång i övrigt. Idag är skeden en patenterad lösning och vi på FiskeFürAlle kände oss verkligen utvalda och lite hemliga när det, innan vi fick våra två prototyper, fick ett formulär där vi intygade att Dan göra “tusen nålar” på oss om vi dissekerade och spred hemligheterna :-).

DivSkisser
Några av Dans skisser från idétänket och designen på betet. I detta fall på ett svanenmärkt kuvert. Har man idé så ser man till att få ned det på första tillgängliga papper.

De första prototyperna gjordes i trä och sedemera i plastformar där man använda 3D skrivare för att få fram prototypen. Först ut var öringsdraget. Det var initialt ett sk. kickstarter projekt.  Under hösten 2015 tog utvecklingen ett steg till och den första prototypen för gäddfiske fram.

3D-modell HeadBanger Lures
Datoranimerad prototyp
DanWorking
När väl skisserna är på plats är det dags att skrida till verket. Här ser vi Dan i verkstaden.

 

3D-Printade-PLA-prototyper
3D printade prototyper
Prototypmålning
Målning av prototyperna.

Headbanger lures - prototyper

Ovan ser vi några av prototyperna lackas. Allt gjort för hand.

Prototyper2
Här ser vi de 3D -utskrivna prototyperna lackade. De bruna hamnade sedan i våra kladdiga händer och har provfiskats och nötts med mycket lyckat resultat!

 

 

 

 

Bassängtest
Prototyperna har provfiskats i bassäng ett antal gånger för att säkerställa att man hittat rätt.

Betet från Headbangerlures har en konstant gång och fungerar i hastigheter från 0 upp till 3 knop. Man kan fiska det som ett vanligt tailbete, jerkfiska det samt använda det när man trollingfiskar. Bra att veta är att när man jerkar betet och gör ett tvärt spinnstopp, ställer det sig på ett attraherande vis på tvären och är mycket huggvänligt.

Betet är inte bara byggt för rovfiskarna syn med dess irrationella gång utan lockar även fiskens andra sinnen, hörseln. I varje bete finns det rasselkulor i två olika storlekar för att frambringa lite olika ljud under dess framfart.

Att betet fungerar är det inget snack om – fråga vår kompis Pertan. Han passade på att fånga PB den gångna helgen på en blå-silver suspending Headbanger. Grattis kompis!!!

Det skall bli mycket intressant att följa Headbanger Lures och vi skulle inte bli förvånade om det dyker upp beten från HeadbangerLures som är gjorda för Abborrfisket.

Är du nyfiken på att och se om betet fångar fisk, kika på https://instagram.com/headbangerlures eller deras Facebooksida https://www.facebook.com/headbangerlures

Vi hoppas att få återkomma och berätta mer om Dan och Martins framfart med headbangerLures.

Spöböj på er allihop!

// Danne, Mange och Peter.

Ps. Gillade du denna saga eller vill läsa några andra inlägg om fiske så följ gärna oss på våra olika kanaler för att hålla dig uppdaterad

Direktlänk Facebook hittar du här
Direktlänk Youtube hittar du här
På Instagram hittar du oss under fiskefuralle Ds.

 

 

Föregående artikelStrömming the movie – stimmet från insidan
Nästa artikelAtt fiska gädda med Eastfields Slingshot – Bästa spöt?