En val har fötts – nytt gummibete

Fiske på djupbranter och i frivattnet. Fler och fler skriver om det och fler och fler drar riktigt stor fisk på denna teknik. Det är dock en teknik jag inte praktiserat pga flera upplevda svårigheter. Efter lite puffar åt det hållet från flera håll kan jag nu inte motstå frestelsen.

 • Några av mina fiskekompisar i Rügen hade haft grymt pb på fiske med Bulldawgs djupt ner i vattenmassorna.
 • De platser jag känner till har jag inte kunnat ankra på eftersom min lina är för kort för ankring på 14 djup. Jag har grymma ställen med branter med stora strömmingstim som jag inte kunnat fiska men med min nya Xi5 med ankringsfunktion är det problemet löst
 • Det kräver ofta stora och tunga beten vilket jag inte haft spö för, men efter en affär på nätet är är jag nu en stolt ägare av ett spö från Tackle industries klassat upp till 12oz (336 g! Hoppsan)
 • Jag har inte “orkat” ta mig ut på denna typ av fiske som jag vet kräver mycket tid mellan fiskarna. Att fiska utan att kasta mot land praktiserade jag i fyra dagar i Rúgen och i det perspektivet känns detta fiske ganska närbesläktat.
 • Slutligen har jag inte haft beten till det (stora, tunga med mycket profil) t ex stora Bulldawgs. Med alla andra saker lösta var det bara att ta tag i betessidan. Det fick bli hemmabayggt, såklart och resultatet blev “Valen”.

Eftersom jag nyligen blivit med lite kamerautrustning har jag passat på att filma lite under processens gång och det färdiga resultatet. Det kommer förhoppningsvis bli lite mer rörliga bilder kombinerat med text framöver. FiskeFürAlle flyttar fram positionerna överallt. Nytt utseende på sida, Facebook, Insta och nu rörliga bilder!

[wpvideo IBsXQPyh]

Med denna Hollywood-trailer i ryggen kan jag glatt gå in på hur jag tänkte när jag gjorde betet. Jag hade lite utgångspunkter:

 1. Den skulle vara stor – över 35 cm med tailen ute och gärna lite till
 2. Den skulle göras i två formar. Kropp och separat tail som sedan kan gjutas fast i kroppen
 3. Inter rigg dvs inga utanpåliggande vajrar och stingers, allt ska sitta fast inuti då detta är så pass mycket enklare att fiska med
 4. Integrerad vikt för att kunna få till rätt gång
 5. Hög rund front som trycker mycket vatten
 6. Platt mage och fena på ryggen
 7. Två olika öglor att fästa tafsen i. Återkommer till varför senare
 8. Fjäll och lite detaljer
 9. En mun också såklart

image

Med  detta förutsättningar var det dags att skrida till verket. Min master till Lupus twintail fick sätta livet till och efter lite trimmande, puts, fix och spackel började jag närma mig formen jag ville ha.

Spackel är din bästa vän
Spackel är din bästa vän
... tillsammans med sandpapper
… tillsammans med sandpapper Nu börjar vi närma oss den slutliga tänkta formen

Nu var det dags för detaljerna. Först ut ögon och gällock som jag fick till med min kära dremel

image
Mitt i arbetet. Första fräsningen är gjord och det blev inte så snyggt så det vara bara till att göra om och göra rätt

 

Sen var det dags att göra fjällen och det skulle bli en spännande övning. Jag har inte gjort fjäll innan så jag var spänd på att se resultatet:

Tyvker det blev ganska bra, eller?
Tyvker det blev ganska bra, eller?

Och slutligen fenor och lite mer puts innan det var dags för gjutning.

Redo för gjutning. Ryggfena och bröstfenor på plats. Även små spikar som visar var öglorna ska sitta sen
Redo för gjutning. Ryggfena och bröstfenor på plats. Även små spikar som visar var öglorna ska sitta sen
Redo för siilikon
Redo för siilikon

Sen var det som vanligt – gå runt och vänta på att se hur resultatet av formen blev. Alltid lika spännande. Det blev bra denna gången också. Inga bubblor eller tråkigheter trots alla fjäll mm. Så då var det dags att gjuta upp den första, utan rigg et c bara för att se hur den blev.

Att gjuta fast tailen funkade kanon. Det kommer inte vara någon gädda som drar av den inte.!
Att gjuta fast tailen funkade kanon. Det kommer inte vara någon gädda som drar av den inte.! Här är första färdiga, gjuten på slattar.

Nu började det riktigt kuliga. Göra rigg och gjuta allt. Jag passade på att dokumentera det också

[wpvideo DYuuWnV2]

Här är den första riktiga valen:

image

Sen började det strula. Jag täntke provfiska och filma betet. Direkt när jag slänger i betet ser jag att svansen blivit för rak och har ingen direkt rörelse. Dessutom, fastnar inget på film eftersom waterwolfen lägger av! Även andra försöket att filma strulade och slutligen fick jag till det på tredje tillfället.

Då hade jag dessutom passat på att göra en ny tail och sätta dit med Mend-it för att se om den funkade bättre. Det är verkligen ett tips. Vet du inte hur du ska göra din tail, testa dig fram. Häll ut varm plastisol på en platt yta t ex en bakplåt eller ett hyllplan. Skär sen ut den tänkta formen och testa. Filmen du kommer se nedan är gjord med tailen v2.

image

Resultatet då – blev gången som jag ville? Ja du kan se nedan i filmen och avgöra vad du tycker men utifrån min målbild är jag jättenöjd. Själv var jag på jakt efter ett bete som fiskar djupt och som både kan vara stabilt med mindre rull och som kan vara vara lite mer instabilt och oförutsägbart i rörelsen med långsam rull på buken. Hur får man till det då i samma bete? Sätt öglorna i olika höjd. Ju högre upp på betet du har infästningen, (i teorin om ju längre över balanslinjen i betet om vi ska vara exakta), ju mindre rull får du på betet. Två exempel:

 • En shadjgg som fiskas med shallowskruv har mkt mer belly-flash än om du har en lätt jiggskalle tack vare att öglan är längre ner på betet
 • Söderjiggen – går i princip bara med svansen viftande om du sätter skruven rakt in, men sätter du skruven under hakan börjar den rulla fint också

[wpvideo oVkrwBUI]

Du ser i filmen så lutar betet åt vänster till att börja med när jag fiskar i . Jag fick väl inte allt 100 % centrerat i första gjutningen men med lite våld från en tång var det problemet avhjälpt.

Nästa steg blir att ta fram en tail till och testa med innan jag gör ny form.

Slutligen – valen kanske du undrar – varför det namnet? Jag tyckte att under arbetet ar betet extremt lik en sån där karikatyr, en tecknad val och snart hade arbetsnamnet blivit det riktiga namnet! Vad tycker du? Några likheter?

image

En viss likhet eller hur?
En viss likhet eller hur?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vår vet du var du hittar mig. I branten, med en 12:a på kroken och en trasig rygg eftersom jag stått och dängt 180g beten hela våren 🙂

Nu är det snart dags!

//Mange

Föregående artikelLite Svartzonker – Lite Blackfish – Nya beten – Nya insikter
Nästa artikelNämen – så skulle det inte vara – Gummigjutarguiden för dig som ibland gör fel

2 KOMMENTARER

 1. […] det där med beten… Mycket kul! Jag började ute i garaget, inte på nätet. Resultatet blev valen. Den är egentligen byggd bara för detta typ av fiske. Sen visar det sig att det betet har fler […]

Comments are closed.