Nämen – så skulle det inte vara – Gummigjutarguiden för dig som ibland gör fel

Hela Sverige bakar och gjuter gummibeten. Alla verkar ha någon ny gummimodell på G som det jobbas med. Det är riktigt kul men vi har alla stött på problem. Att pilla med utrustningen mellan fiskena är bland det roligaste som finns och att göra egna beten är nog allra roligast.

Själv blev jag inlockad i gummiträsket för ca 2 år sen av Micke ”Caesar Lures” Hedsén. Det tackar jag för! Roligare sätt att fördriva isperioden har jag inte hittat!

Problem med att gjuta gummibeten?

Alla som gjutit gummibeten vet eller kommer veta att det ibland inte blir som man tänkt sig. Ibland vet man varför och ibland undrar man vad som hände. Det blev fullt med gropar, flammig finish eller fullt med ränder. Här är guiden du ska vända dig till för att hitta lösningen! De flesta av sakerna jag skriver om här är baserat på egna erfarenheter – jag har gjort alla dessa och lite till så skulle du känna igen dig i texten nedan – du är inte ensam!

Så nu – på med andningsmasken, skyddsglasögonen samt de värmetåliga vantarna och öppna fönstret, för nu kör vi!

Det är den här finnishen vi alla är på jakt efter... men ibland blir det inte som vi tänkt
Det är den här finnishen vi alla är på jakt efter… men ibland blir det inte som vi tänkt

Efter att själv gått igenom den hårda processen att gjort alla fel man kan och dessutom uppfunnit några till började tankarna gro om ett stöttningsinlägg för alla nyblivna gummihjältar. Något att gråta ut mot och inse att man inte är ensam, hitta tröst och framförallt lösningar på de fel man gör. Efter att snackat med min Rügen-vän Klas Norberg som förutom att vara grym fiskare också säljer prylar för betestillverkning på WV-lures var saken klar.

Det finns många saker man kan göra och tillsammans mellan mina misstag och frågorna som kommer till honom hittade vi ett vanliga problem. De flesta sakerna är allmängiltiga för all plats och plastgjutning och skulle de inte vara det pekar jag tydligt ut var skillnaden är.

Att gjuta gummi är i grunden ganska enkelt. Gummit ska värmas till 150-160 grader (WV-Lures) eller 160-170 grader (Andree och andra) och den blivit klar/genomskinlig men inte börjat bubbla. Inte mer. Sen ska den hällas i formen i lugn jämn takt så ner i formen så blir det jämnt och fint. Men det är teorin det. I praktiken kan det hända många saker som blir ibland roliga och ibland bara irriterande.

Bill, bullshad och bulltail. Lite trevliga beten från WV-Lures som ska fiskas i Värtan i sommar
Bill, bullshad och bulltail. Lite trevliga beten från WV-Lures som ska fiskas i Värtan i sommar

Färgen klumpar sig när jag häller i den

Innan vi börjar kan det vara bra tänka på blandningsordning. Jag färger från WV, Andree samt ett tredje franskt märke. Vissa färger kan man blanda i när plasten är varm och vissa måste blandas i innan uppvärmning. Annars löser de sig inte i gummit. WV.s solida färger kan blandas i varmt, Andrees färger samt WV:s fluofärger måste blandas i kallt. Är du osäker, testa eller blanda i kallt. Samma gäller om du häller i härdare. Det kan inte hällas i när det är varmt eller i gammalt gummi. Alla pulver kan du hälla i och röra ut efter värmning.

Ikaros good to Go... I papegojkostym
Ikaros good to Go… I papegojkostym

Jag limmar dit mina ögon men de trillar av hela tiden!

Plastisol är en fet plast och det är inte alltid lätt att få lim att fastna. Jag har hittat två lösningar: Den en heter Loctite 406 och jag använder det istället för vanligt superlim. Det är ett speciallim för gummi och plast som funkar bra. Det andra är att använda en activator tillsammans med vanligt superlimm. Finns att köpa på t ex Clas Ohlsson. Det är en penna som säljs tillsammans ett lim på tub från Loctite. Tyvärr kan man inte köpa pennan separat. Köp båda, släng tuben och använd vanligt superlim istället. Måla på med pennan på plasten där du ska limma, vänta ca 1 min. Dra sen dit superlim så sitter dina ögon som berget. Och du, ta lagom mycket superlim så det bara limmar dit ögonen. Det kommer se roligt ut på jobbet imorgon om du kommer med ett gummibete fastlimmat mellan tummen och pekfingret J

En skitmört med bränd plastisol i botten - ser ganska nice ut tycker jag
En skitmört med bränd plastisol i botten – ser ganska nice ut tycker jag

Plasten brukar bli lite brun

Ja då har du låtit plasten gå för länge i micron alternativt att du inte rört under uppvärmning så du fått en “hot spot” där det varit extra varmt och plasten blivit för varm. Detta är extra känsligt om du har lite härdare i gummit. Det bränner lättare då. Vill du inte ha den bruna nyansen får du hälla ut plasten. Jag har dock märkt att när jag ska göra skitmört/bruna/braxfärgade fiskar kan det vara coolt att blanda i lite vitt pearl-pulver och guld-glitter i den brända plastisolen så får du en fin kulör!

Jag har gjutit med gammalt gummi – det blir inte riktigt samma sak – vad beror det på? 

All plastisol har en viss mängd mjukgörare i sig och jag tycker det verkar som om den har en tendens att avdunsta när man värmer plasten flera gånger eller värmer upp gamla bitar och beten. Kör i en liten mängd mjukgörare som du sen rör ner under uppvärmningen, (riktigt lite) så brukar felet vara avhjälpt
image

Mitt gummi få gropar när jag gjuter det?

Formen måste vara uppvärmd för att släppa silikonoljan så att du får fin yta på betet. Gropar brukar vara ett tecken på att formen inte är varm. Det finns två sätt att komma runt det. Gjut upp ett bete på slasksilikon som får värma upp formen ordentligt eller kör själva silikonformen i micron. Ca 30 s i micron funkar ska vara bra.

Det står att RTV-silikonet ska blandas 100:2 – vad betyder det?

100:2 är blandningsförhållandet mellan bas och härdare. Ett annat sätt att skriva det är 100 delar bas och 2 delar härdare i vikt. Om du väger upp 100 g bas så ska du hälla i 2g härdare för att få rätt härdning. Glöm inte att blanda ordentligt efteråt så att härdare kommer överallt. Ta tid att blanda så du inte får delar av silikonet som inte härdar och låt gärna RTV-silikonet stå lite efter blandning så att lite luftbubblor går ur innan du penslar på det första silikonet på mastern för att undvika bubblor.

Snart dags för fyllning - blanda silikonet ordentligt bara annars får du vänta läääänge
Snart dags för fyllning – blanda silikonet ordentligt bara annars får du vänta läääänge

Allt glitter hamnar i botten på betet – varför?

Tyvärr är det inte svårare igen än att du haft lite för varm plast så glittret inte stannar kvar inblandat i plasten utan kan sjunka ner sen ligger det längst ned och skramlar. När du röra försiktigt till att du känner du får lite mer motstånd från plasten. Då är det redo att hälla

Jag fick en brun illaluktande vulkan i min micro

Major error – du har glömt hjärnan någonstans och låtit plasten stå i micron alldeles för länge! Grattis – nu kommer det lukta illa länge – puh!

Jag får bubblor i plasten – vad ska jag göra?

Det är igen för att det blivit lite för varmt, eller för kallt Om det händer (och det händer ganska ofta) så brukar jag låta plasten stå lite, kanske röra runt lite i plasten så att bubblorna kommer upp innan jag häller alternativt värmer du plasten mer så att bubblorna hinner stiga ur plasten, innan plasten stelnar.

Se där ja - ännu ett misstag uppfunnit. Att inte skaka på plastisolen ordentligt innan
Se där ja – ännu ett misstag uppfunnit. Att inte skaka på plastisolen ordentligt innan
Det syns verkligen hur mjukt gummit är på den undre. Den gick rakt i soporna
Det syns verkligen hur mjukt gummit är på den undre. Den gick rakt i soporna

Betet blev supermjukt – vad har jag nu gjort för fel?

Jepp – been there done that. Om man inte skakar sin flaska/dunk/fat innan så separerar plasten. Härdaren som är tung åker ner i bottnen så när du häller upp din stackars plast så är det bara mjukgörare kvar. Skaka, skaka och skaka. Kolla på dina dunkar. Står det för länge så kommer härdaren lägga sig hårt på botten.

Betet är lite för mjukt

Kan man tycka ibland. Byt plast. Jag kör WV saltwater till mina valar där jag vill ha hårt gummi. Även till mina tailar och twintailar men shaddar vill jag ha vanlig soft. Skulle det behöva lite extra umpf och du inte vill köpa ny plast kan man hälla i lite hårdgörare som finns att köpa som tillsats. Hårdgöraren måste hällas i färsk, okokt plastisol. Ska du göra gammal plastisol hårdare, häll i härdare i en skvätt ny plastisol, rör runt och kör blandningen tillsammans med den gamla plasten.

Betet är lite för hårt

Samma som ovan. Upplever man det som stelt kan det vara att gummit är fel eller att konstruktionen på betet är fel. Mjuka gummit gör att stingers mm åker ut så lätt så det är faktiskt att föredra om man kan få till gången med lite hårdare gummi. Kanske i förlängningen ta fram en fil och tunna ut delen som bråkar för att sen göra ny form? Om inte kan du köra i lite mjukgörare såklart. Hur vet du då att betet är för hårt? I milda fall rör sig betet stelt och i värre fall får du inte till gången alls. Det lägger sig på sidan, bråkar och stökar runt. Dålig gång kan också bero på för tunn paddel som inte styr betet tillräckligt.

Mina fenor mm fylls inte med plast

Av erfarenhet har jag lärt mig att smalare utrymmen än 3 mm är svåra att fylla fullt ut så gör inga fenor eller andra detaljer tunnare än 3 mm. Plasten hinner helt enkelt stelna innan den fyllt ut smalare utrymmen.

Ja som du ser finns det många kuligheter man kan hitta på när man skojar till det i gummiverkstan och alla gör dessa tabbar. Det är bara att fortsätta. Finnishen blir bättre och bättre, färgerna blir bättre och bättre och allt blir roligare.

Skulle du ha några fler tips/ideer så får du gärna kommentera nedan

Må gummigudarna le åt dig!

//Mange

Jag har tidigare skrivit om hur man bygger sina beten steg för steg. De hittar du här:
https://www.fiskefuralle.se/eget-gummi-steg-1-utrustning/

https://www.fiskefuralle.se/eget-gummi-steg-2-master/

https://www.fiskefuralle.se/eget-gummi-steg-3-silikonform/

https://www.fiskefuralle.se/eget-gummi-steg-4-gjuta-gummi/

https://www.fiskefuralle.se/nya-gummin-sa-blev-de-jag-blev-lite-vassare-lite-smartare/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelEn val har fötts – nytt gummibete
Nästa artikelTest Revo Toro NACL vs. Daiwa Lexa 300

16 KOMMENTARER

 1. Hej! Jag har ett problem här som du inte har tagit upp.. När jag gör ett tvåfärgat bete, t.ex grön rygg och pearlwhite buk, så ser det så jäkla fint ut i ca 2 veckor, men sen börjar den gröna färger “krypa ner” i den vita och färga den ljusgrön-vitaktig.
  Vad kan jag göra för att undvika detta? Jag använder mest WV färger men också alumilite ibland.
  Vore tacksam för svar.
  Mvh

  • Hej Charlie! Att färgen kryper kan vara svårt art undvika. Det jag skulle rekommendera är att blanda ngt mindre färg i. Det räcker m
   Några droppar. Färgen jag tycker kryper mest är motoroil och chatreuse. Vet dock inte om jag tycker det är ett problem. Tycker det kan vara snyggt 😃

 2. Jo, motoroil kryper jäkligt bra! 😀 Jo absolut, det kan vara snyggt ibland. Men ibland vill man också att den där krispiga vita färgen ska hålla för evigt. Tack för ditt snabba svar!

 3. Tjena. Tack och bock för skön läsning! Jag har precis köpt ny plastisol wv och kan inte förstå vad felet är men du kanske har lite mera kunskap. Det blir småsmå bubblor som lägger sig efter hela sidorna, speciellt mycket i de smalaste delarna. I mitten på betena är den klar och fin. Tack på förhand

  • Hej Erik! Kul att gillar vår lilla kolonilott i cyberrymden! Om du kontaktar mig Magnus Sjöholm på Fb messenger så kan vi chatta där så får vi se om vi kan hitta ngt

   • Tackar för fort svar. Jag är ju tyvärr så omodern att jag ej har ansiktsboken!

    • Aah använder whatsapp eller ngt annat? Finns många frågor att ställa och det tar tid att pingponga på mail

 4. Tja!
  Om du fick välja en typ av plastisol som du föredrar framför andra, ex zonkers, Alumisol osv, vilken kör du helst med, och varför?
  Och vilken av metoderna ang att få fast ögonen föredrar du? Loctite 406 eller vanligt superlim med Activator?
  Tack för en bra läsning, känner igen sig på flera ställen!
  //MVH

  • Hej Oscar!

   Kul att du gillar det :-D. Ja man har ju hunnit göra en del fel hahaha.

   Bra frågor! De jag kört med är WV Lures:s och Zonkers och jag gillar båda, av olika anledningar. WV:s tycker jag är kanon för de laminerar så bra och är kristallklar om man gör rätt . Man vår verkligen “bling” i vattnet av den. Men den är lite mer svårjobbad. FFa viktigt att man skakar ett tag innan man ska gjuta och rör försiktigt när man ska gjuta annars bubblar den lätt. Där har jag kört både soften och saltwater och blandar ofta dem för att få ett lagom hårt, lite hårdare än vanligt gummi. Jag gillar det. Då får man mer “höftskakning” i betet som är kanon många gånger.

   Zonkers tycker är mer tolerant för bubblor. Den är liksom lite mer lättflytande och det bildas inte lika mycket bubblor och de som kommer bubblar lätt upp.

   Båda är av typen plastisol med bottensats där härdaren lägger sig på botten vilket gör att de måste skakas mer men laminerar bättre. Båda är ftalatfria. Skönt!

   Vad gäller limma ögon kör jag mest 406 men använder båda. Det jag märkt på mina beten är att det är bra att torka bort silikonolja i ögonhålan innan man limmar (med en bit pappar bara) så fäster ögonen mycket bättre. Det underlättar också att ta bort limmet på själva ögonen om det finns (torka av med t-röd om du orkar)

   Hoppas det var bra och utförliga svar på dina frågor. Lycka till med gjutandet. Har du mer frågor så är det bara att hojta till. Du är alltid välkommen

   Skitfiske!

   M

Comments are closed.