Gädda på hösten? Hur gör Jessica Dolk?


Då har turen kommit till Jessica Dolk – Hudiksvall. Fiskeguide, medlem i Mieko Family och frilansjournalist för jakt & jägare som pluggar till biolog på distans. Engagerad i fiskevård och är vOrdf i Harmångers fvo, ett av Sveriges viktigaste vatten att bevara. Och sist men absolut inte minst – en riktigt grym gäddfiskare!!!

Och för att lära känna Jessica lite närmre så har vi är också en bild på Jessicas favoritfiskemössa :-)
Och för att lära känna Jessica lite närmre så har vi är också en bild på Jessicas favoritfiskemössa 🙂

Var fiskar du och vad kännetecknar ditt hemmavatten?

Jag är lite svag för små grunda och väldigt näringsrika sjöar, framförallt vår och höst. Dessa är ofta relativt syrefattiga så jag försöker att låta dessa småsjöar vila mycket och då varvar jag med att köra lite större sjöar med större djup. Jag skulle vilja påstå att jag har många hemmavatten, de flesta är hemliga men kör en del guidningar på några sjöar i Strömsbruk, 35 km norr om Hudiksvall, så det får väl betecknas som hemmavatten.

Lååång gädda. Vilken best!
Lååång gädda. Vilken best!

Vilket är första stället du börjar leta gädda på? Varför just där?

Just vår och vinter brukar jag börja fiska i söderlägen, dvs där solen ligger på största delen av dagen och värmer upp vattnet något, tycker detta brukar vara nästan av större betydelse än vindriktningen.

Vilka andra platser brukar du hitta fisk på om första stället inte funkar?

Djupkanter och pelagiska frigrynnor är heta platser där det brukar samlas betesfisk

image

Vilken taktik brukar du använda?

Jag kör mycket flötestrolling på hösten och använder enormt stor betesfisk. Dels för att det sållar bort mindre gäddor och abborrar och jag inbillar mig att en riktig grisgädda som inte egentligen är på hugget har svårt att motstå en brax på 6-7hg. Har precis börjat med att vertikaljiggat samtidigt som jag trollar. Kör ca 0,5-0,6 knop och ser då jiggen på lodet och försöker locka fisken till hugg. Riktigt roligt.

Favoritbeten för höstfisket?

Stor betesfisk, jiggar eller riktigt sakta fiskade jerkbaits. Buster Jerk Skitmört är en riktigt favorit. Och såklart Tozz – handgjorda jerkbaits av min kompis Thomas Hansson från Sundsvall. De är riktigt grymma.

image

Övriga tips för höstfisket?

Vill man ha stor gädda är mitt bästa tips att fiska där man vet det finns stor gädda.
Fiska betet sakta.

Kolla vart betesfisken uppehåller sig och fiska runt stimmen.

Ha ordentligt med kläder, väderskiften brukar gå fort på hösten och ena sekunden är det varmt, nästa isande. Man fiskar aldrig bra om man fryser.

//Jessica

Föregående artikelGädda på hösten? Hur gör Tomasz Andersson?
Nästa artikelGädda på hösten? Hur gör William Eksell?

7 KOMMENTARER

Comments are closed.