Perch Pro teams 2017 (Svenska) – Team Stockholms Fiske & Fritid

Perch pro har verkligen kommit in i den mest spännande delen av tävlingen . Den delen av av tävlingen vi kan kalla den “svarta” delen – delen av tävlingen deltagarna inte har någon aning om resultatet från. De vet hur de själva fiskat men ingen annan. Oliiiiidligt spännande med andra ord och ingen vet hur det går förrän finalen på Fiskekryssningen!!! I fjol var finalen en hejdundrans tillställning där till slut dagens intervjuoffer – Team Stockholms Fiske & Fritid med Tom Backlund och Linus Raners – stod som segrare.

De stolta vinnarna stockholms fiske & fritid tar emot publikens jubel. Blir det månne detta team i år igen? Oavsett hur det går så har grabbarna haft kul under resan. De verkar alltid ha några pranks på gång...
De stolta vinnarna tar emot publikens jubel. Blir det månne detta team i år igen? Oavsett hur det går så har grabbarna haft kul under resan. De verkar alltid ha några pranks på gång… (Vi ber om ursäkt för suddig bild men det var sent på kvällen 😉 )

Stockholms Fiske & Fritid var uppe och högg på pokalen redan år ett när de drog ett vansinnigt antal fisk i Mälaren men blev till sist first loosers i en nagelbitande kamp. De har verkligen visat att de kan fiska borre och det är inte utan ett ett stort mått av respekt jag (Mange), nylandad från ännu en affärsresa, ringer upp Tom direkt från Arlanda.

Jaha Tom – då var det dags för Perch Pro igen. Tredje gången för dig. Vad är det som får Stockholms Fiske & Fritid att komma tillbaks?

Det är väl den där tävlingsinstinkten igen. Det är väl så enkelt. Det där kittlandet. Det är jäkligt kul helt enkelt. 

Sen har vi ju en titel att försvara… Vi ska göra allt för att behålla bucklan! När man är titelförsvarare vill man ju ännu mer lägga manken till. Det är ju lite prestige i det… Men samtidigt är det ju också en individuell tävling i så måtto att alla får välja vatten själva… Klart vi vi vill vinna… igen.. 🙂

Hur har du märkt av segern i fjol?

Det har varit helt galet faktiskt. Det har varit abborre-mani hela det senaste året. Både guidandet och butiken har ökat rejält. Förra året körde jag mycket gös och så men i år har det varit abborre för hela slanten. Under guidningarna har det varit 99,99% guidat efter abborre i år.

Det sköna med långa serier som Perch Pro är att man får se mer av lagen. Inte bara fisket utan lite mer personligheter. Det är svårt att inte tycka om alla pranks, skoj bus och kommentarer dessa killar har för sig... De verkar hoppas kräft-ätarna ska hoppa in i båten under inrapporteringen...
Det sköna med långa serier som Perch Pro är att man får se mer av lagen. Inte bara fisket utan lite mer personligheter. Det är svårt att inte tycka om alla pranks, skoj bus och kommentarer dessa killar har för sig… Linus, vad gör kräftan där egentligen? Boullibaisse på g på Toms axel?

Hur tycker du abborr-fisket utvecklats under året?

Det man ser är att alla vill ha värre eller bättre grejor, kalla vad det vill. Folk är beredda att lägga pengar på det idag. Nu kan man lägga spön och rullar för 5000kr styck och beten för 10000kr eller mer. Jag får ju också säga att det fångas så mycket mer fisk nu också.

All respekt till Reflex-spinnare, nylonlinor och annat som folk brukade fiska med. Men det är så enkelt – du får vad du betalar för och moderna prylar och moderna beten ger mer fisk.. Det kan du se på hur mycket stora fiskar som kommer upp nu. Visst har grejorna haft stor inverkan på fisket. Om du frågat mig för tio år sedan hade jag själv aldrig trott man kunde få så mycket fiske som vi gör nu när man väl knäckt koden.

En sjukligt fin borre fångade på moderna prylar. Eller har kanske Tom smugit på en Mörrums-spinnare när kameran tittade bort?
En sjukligt fin borre fångade på moderna prylar. Eller har kanske Tom smugit på en Mörrums-spinnare när kameran tittade bort?

Ni har varit lite bidragande till abborr-hysterin själva. Jag tänker på Stockholmsborren…

Ja Stockholmsborren gick riktigt bra och det är ett spännande format. “The winner takes it all” triggar alltid. Vi kommer utveckla det ännu mer. Vi har ett nytt ballt koncept på g som kommer trigga ytterligare. De tävlande kommer bli ännu mer nervösa ;-).

Thomas Lind från team Rappestad som drog hem både ära och över 30000 kr när han vann Stockholmsborren på en Abborre på 1210 gram Rappestad ett stort grattis till Thomas Lind
Thomas Lind från team Rappestad som drog hem både ära och över 30000 kr när han vann Stockholmsborren på en Abborre på 1211 gram Rappestad ett stort grattis till Thomas Lind

Vad har ni lärt er om abborr-fisket under året?

Jag lär hela tiden när jag är ute. Jag tror att när man tror att man är fullärd så är man på hal is. Jag håller hela tiden på att utmanar/testar och försöker lära mig saker. Jag har satt i system att varje gång prova något nytt. Det kan vara att prova en ny plats som ser intressant ut, det kan vara en ny teknik, ett nytt bete. Och jag kan vara väldigt envis. Hittar jag en plats som ser spännande ut kan jag nöta och testa 20 gånger innan jag ger upp Övning ger färdighet…

Är det dags för gång 20 nu på samma plats? Fighting face on... Nu jäklar !
Är det dags för gång 20 nu på samma plats? Fighting face on… Nu jäklar !

Hur är det att fiska med Linus?

Det är kul, riktigt kul att fiska med Linus. Han är lite som en stå-upp komiker Det händer saker hela tiden. Lite som Sveriges Bill Dance. Det kan du skriva hahaha! Linus kommer älska mig i två dagar efter det här!

Reds anm: För den som inte vet vem Linus, förlåt Bill Dance är… Här här en introduktion:

Vi funkar riktigt bra ihop och har kul när vi fiskar. Han kanske skulle behöva jobba på engelskan dock 😉

Linus: Hur är det att fiska med Tom då? 

Jag håller med Tom – vi funkar bra ihop och vi har jäkligt kul när vi är ute. Synd att han inte är så bra på att fiska bara… Men någon i teamet får dra upp fisk i antal och storlek… hahaha! och så skulle han behöva jobba på engelskan

Om vi börjar prata Perch Pro. Hur resonerade ni inför i år? Några taktikförändringar?

Vi tänkte vi skulle prova ett nytt vatten. Vi vill liksom både bjuda på show och lite spänning men också visa på abborrens mångsidighet. Man kan ju åka i princip vart som helst.

Vi har visat att man kan dra en jäkla massa fisk i Mälaren. I fjol visade vi att man kan dra mycket och stort i Södra Sverige så i tänkte vi ”ja då får det bli norrut denna gången och fiska ett nytt vatten”. Anledningen är att vi vill visa att man kan åka i princip vart som helst. Nästa år får vi dra inåt i landet och fiska nån sjö.

Hur har ni förberett er? Gjorde ni något annorlunda mot förra gången?

Egentligen inte. Jag guidar ju mycket och får mycket tid på vattnet så jag får förberedelser längs vägen. Men egentligen spelar det inte så stor roll var man fiskar. Kan man grunderna så handlar det mest om att hitta vart fisken står.

Vad gäller prylar och beten så testas det konstant. Jag är ett nyhetsfreak och jag är konstant på jakt efter nya saker att testa. Sen är det som alltid – vissa saker funkar och får en plats i lådan och vissa saker åker rakt i papperskorgen. Det är precis som jobbar i butiken. Vi säljer bara saker vi själva testat och fiskar med. Inget annat kommer in hos oss.

Vad använder ni för prylar när ni fiskar?

Jag kör bara Shimano-rullar nu för tiden. Jag har testat mycket men det finns inget som slår Shimano. De vi fiskar mest med baitcasters, Shimano Metanium DC HG (hi gear) i strl. 150/151. De är helt sjukt bra rullar. Det finns inga bättre rullar på marknaden. DC innebär att det är en digital kontrollenhet (DC) som styr kastet. Du kan kasta vart du vill, t o m i motvind utan att tänka på linan alls. Metanium är grymma rullar. Finns inga bättre på marknaden.

Vad gäller spön är det Illex och Lucky John som gäller

OMG - Look at this reel säger vi! En riktigt skönhet. Vi vet inte om ni tänkt på det men det har ett väldigt säreget ljud när de kastar. Weeeeee! Men jag skulle kunna leva med det ljudet varje dag om jag hade en sån rulle...
OMG – Look at this reel säger vi! En riktigt skönhet. Vi vet inte om ni tänkt på det men det har ett väldigt säreget ljud när de kastar. Weeeeee! Men jag skulle kunna leva med det ljudet varje dag om jag hade en sån rulle…

Några nya tekniker ni haft framgång med?

Hårdbeten har vi börjat köra mycket mer än tidigare. Det blev mycket crank-baits, wobblers och jerkbaits för borren.

Att jerka borra är sjukt kul och ruggigt effektivt. Illex har småjerkar som är helt fantastiska – Dexter jerk 70. De är brutalt jäkla bra. Dessutom är det en liten bonus att dessa jerkar funkar riktigt bra på på både Apsen och Gäddan också så man kan få riktigt roliga bonus-fångster. När man jerkar är det exakt samma teknik som när man kör gädda. Jerk, jerk och spinnstopp. Det blir oftast brutala hugg som kommer i spinnstoppen, precis som för gäddan. Det behöver inte vara några speciella spön för jerkandet. Det är inte så tunga beten så spöna behöver inte vara så styva. Jag kör 10-30 gr kastvikt baitcasterspön från Illex eller Lucky John som jag fastnat rejält för…

Jerka borre ? Verkar sjukt spännande ju! Det måste provas!!!
Jerka borre ? Verkar sjukt spännande ju! Det måste provas!!! Här Dexter 70 – det får bli några sådana då

Vad gäller crankar så har Lucky John’s Anira och Gunki’s Dogora har funkat ruggit bra. Aniran jerkar jag hem riktigt aggressivt och sån kommer brutalhugg i spinnstoppet. Fördelen att fiska hårdbeten jämfört med jigg är att du kan fiska de grundare. I skärgården gillar abborren att stå på grundområden med mycket sjögräs. Med ett hårdbete kan du fiska mycket effektivare på dessa platser. Du riskerar inte att gå i botten.

Lucky John - Anira....
Lucky John – Anira….

Dessutom har jag märkt att hårdbeten fungerar när jiggarna slutat leverera. Har man varit på en plats och huggen börjar avta kan man slänga på ett hårdbete och fortsätta fiska och huggen kommer igång igen. Det är precis som om de byter beteende. I år blir det hårdbetens år på borren!

Gunki Dogora
Gunki Dogora

Lucky John är inte så vanligt. Vad är de för varumärke?

Lucky john är lettiskt företag så det är europatillverkade prylar. Mycket av utvecklingen av betena utvecklas i Japan. Det är riktigt bra grejor till bra pengar. Det finns några butiker i Sverige som tagit in det men jag tror vi satsat mest.

Vad säger du om tävlingen än så länge?

Ja resultatet fram till det senaste avsnittet kände vi ju redan till men nu börjar det bli extra spännande. Jag måste erkänna att vi är lite besvikna på resultatet i tävlingen än så länge. Vi hade räknat med mycket fler fiskar. Vi var nästa spiksäkra på 500 per dag minimum men så har det inte varit (ännu). Vi hade riktigt bra fiske under rekandet. Tyvärr verkar vi vara enda laget som drabbats av en kallfront. Kollar man ser man att alla andra lagen står och fiskar i tishor och vi står i blåst och jackor… Men vad kan man göra?

Fish on!!!
Fish on!!!

Hade ni papphammar på besök?

Det händer saker hela tiden. Så är det bara när man fiskar. Klanterier sker minst en gång varje dag. Det har varit att man råkat glömma de där grynnorna när fisken hoppar i andra sidan viken och dragit rakt över stenarna. Det tappas saker och saker fastnar. Det hör till liksom. Så blir det när man blir som ett litet barn och det blir jag när jag är ute och fiskar

Slutligen, kommer ni att hänga med på fiskekryssningen? 

Jajamen – vi kommer gå runt och mingla. bara åka med för att ha kul… och kolla på finalen och kanske få i sig en eller annan öl om jag har tur 🙂

//Mange, Danne och Peter

Här hittar du fler inlägg om Perch Pro

https://www.fiskefuralle.se/category/abborre/fisketavlingar-abborre/perch-pro-2017/

Om du gillade vad du läste här kan du följa oss på sociala medier så får du aviseringar när vi publicerar något nytt
På Facebook hittar du oss här
Youtube hittar du här
Insta: kolla efter fiskefuralle
Föregående artikelPerch Pro Teams 2017 (English) – Stockholms Fiske & Fritid
Nästa artikelIngen lek att navigera, Plottriga tankar om Ekolod och Plotters