Test Revo Toro NACL vs. Daiwa Lexa 300

Har du precis som vi börjat rota bland dina fiskeprylar och till och med laddat för att fylla på med ny multirulle? Vi tar en titt på de båda multirullarna Revo Toro vs Daiwa Lexa 300
Du kanske har funderat på att köpa ny multirulle? Funderar du på en lågprofilrulle för gäddfiske? Här kommer något som kan vara hjälp på vägen. Som gäddfiskare vill man ha utrustning som håller för det tunga fisket. Det betyder dessvärre inte att fiskarna har blivit större och tyngre med åren, vilket hade varit trevligt. Det betyder snarare att utvecklingen av fiskeutrustning och främst beten vilka gått åt större och tyngre prylar. Det ställer så klart högre krav på utrustningen du använder.
Ett vanligt gäddbete för 20 år sedan tex ABU Atom eller Rappala wobbler vägde inte i närheten av vad dagens stora gummibeten gör. Detta kräver att du har en utrustning som är anpassad efter dagens utbud och önskemål för gäddfisket. Detta gäller såväl rulle, spö och lina.  I dag skall vi kika på ett par av de mest omtalade och förmodligen mest använda lågprofilrullarna i Sverige när det kommer till gäddfiske.
Så nu står du där i butiken och skall inhandla en ny rulle, vilket rulle skall ha? Gissar att du varit inne på diverse forum för att få en uppfattning av vilken rulle du defacto skall satsa på.
Multiplikatorrullarna vi skall kika närmare på är ABU Garcia Revo Toro NACL (natriumchloride) och Daiwa Lexa 300. För er som gillar fakta så startar vi med data – tekniska specifikationer:
ABU NACL 50
Daiwa Lexa 300 
Varianter
NACL 50 och NACL 60 (olika storlekar: 60:an är den större modellen dvs lite bredare och större linkapacitet)
Daiwa Lexa 100, 300 & 400 (400:an är den största)
Vikt
310 gr
297 gr
Utväxling 5,4:1 & 6,4:1 (High Speed)
6,3:1 & 7,1:1 (High Speed)
Material
X2 Cräftic – Salt/Korrosionsbeständig aluminium
Aluminium
Linkapacitet
+100 m dvs tillräckligt för de flesta ändamål.
+100 m dvs tillräckligt för de flesta ändamål.
Vevsida
Finns med högervev (rätt sida) och avigsida dvs vänstervev 🙂
Finns med högervev (rätt sida) och avigsida dvs vänstervev 🙂
 Så nu när vi är klara med det så skall vi kika på rullarna ur några andra synvinklar.

 

Utväxling – vad innebär det egentligen?

En liten guide till vad siffrorna står för och vad det innebär funktionsmässigt.
Siffrorna som ofta presenteras tex 6,3:1 innebär att spolen på rullen snurrar 6,3 varv per varv du gör med veven. Desto högre utväxling desto fler cm lina tas in per vevtag. Så klart spelar spolens diameter roll i hur mycket lina det då blir per vevtag.

 

I och med det varierar mellan tillverkare och mängd lina så kommer här några exempel och riktlinjer:
5,4:1 = 66 cm per varv med veven
6,4:1 = 79 cm per varv med veven
En snabbare utväxling kan vara till din fördel vid tex jerkbait-fiske, då du kommer få bättre kontakt med betet i och med att du inte får lika mycket slacklina vid intag av betet vid jerkning. En långsammare utväxling kan vara riktigt bra om du skall spinnfiska långsamt. Enklare att ha kontroll över betets hastighet.
Utöver det så är det mycket smak som avgör samt vilken vid olika typer av fiske. Det har även dykt upp nya multirullar på marknaden som har utväxling på 9,0:1 vilket motsvara 93 cm per vevtag.
IMG_6838

Storlek och andra saker som är lite av teknisk karaktär.

ABU NACL är något kortare och bredare än Daiwan och har även en smart linspridare som “följer med” även när man kastar ut. Daiwas linspridare är fast i utkastet. Men i och med att rullen är lite längre mellan själva spolen (den där prylen linan sitter på) och linspridaren så blir vinkeln på linan (mellan spole och linspridare) inte så aggressiv och fungerar klanderfritt. Linupptagning är enligt min mening lika “bra” på båda. Ingen av dem är perfekt på denna punkt.
Nu när vi har gått igenom det tekniska så kastar vi oss på de subjektiva delarna i stället

Tycke och smak ABU mot Daiwa – Vilken Multirulle ska man välja?

I min nuvarande uppsättning fiskeutrustning sitter ABU Nacl på mitt spinnspö BFT Roots 8,6 fot och Daiwa lexa 300 på mitt jerkspö BFT Roots 6,7 fot. Det är främst för att de har olika utväxling. Daiwan har snabbare utväxling 6,3:1 mot Nacl 5,4:1. Innan jag införskaffade Daiwan så satt Nacl på mitt jerkspö under en tid. Detta då det var min första lågprofilare och jag ville ha en “mindre” rulle i handen för att inte behöva anstränga min hand på samma sätt som jag upplever med en cylinderformad multirulle.

Kastlängd

Båda rullarna kastar bra. Det är lätta att hantera och ger möjlighet till riktig hög precision. Daiwa Lexa 300 skulle jag vilja påstå kastar något längre/ bättre än ABU Nacl’n. Men även här är det på det berömda håret. En viktig sak att fundera på generellt är var och hur du fiskar. Fiskar du från båt, vilket jag ofta gör, upplever jag inte att jag vid något tillfälle behöver kasta så långt som det finns kapacitet att göra. Man förflyttar sig generellt med båten för att komma till den plats man vill utgå från samt kasta mot.
Fiskar du mycket från land så är det en annan femma, här kan det så klart vara avgörande att ha en bra kombo av både spö och rulle för att få de där extra metrarna.
 nacl ny

Funktioner och rattar/ Hantering

Daiwan har magnetbroms och NaCl:en har centrifugalbroms och det sitter rattar på båda rullarna och det ger dig möjlighet att justera hur “lätt” spolen skall rulla vid utkast. Dawain har en extra ratt på utsidan där man kan styra kastbromsen på ett mycket förnämligt sätt. Detta innebär att du snabbt och enkelt kan finjustera in efter sina egna behov.
Båda multirullarna har en stjärnskruv/mutter för att justera slirbromsen och båda har riktigt bra bromsförmåga, så det behöver du inte oroa dig för. Drar du bromsen på max så blir det ett stumt stopp på båda.
Första intrycket av dessa rullar är att ABU Nacl känns och ser lite lyxigare ut. Den har en bra form för handen, en vev med riktigt stora och sköna knoppar i foammaterial. Jag vet att det är en del som tycker de är för stora, men jag gillar det. Foamknopparna ger även en skönare känsla när det är kallt ute.
Dawia Lexa 300 har ett mer spartansk avskalat utseende samt att den känns aningen mer mekanisk vid användande.
Men vill poängtera att den ger inte avkall på precisions eller kvalitétskänsla gällande komponenterna.
Daiwa Lexa 300 känns aningen nättare i handen och har en låg tyngdpunkt jag anser vara är en stor fördel när man jerkfiskar.
Nacl’n har även den en låg och fin tyngdpunkt men upplevs aningen tyngre på vevsidan. Viktigt att poängtera är att det skiljer 13 gram mellan dessa rullar så små skillnader vi pratar om här. Om Nacl har fördelen av bra foamknoppar på veven så har Lexan fördelen av att veven upplevs sitta närmare själva chassit.
 beslut

Några tankar inför köp av ny lågprofilsrulle

Känslan för egen del är att som att stå i TV-affären och jämföra en TV från ett välkänt märke med ett annat. Har man dem uppställda bredvid varann kan man ana skillnader, väl hemma på TV-bänken så har man bara en av dem och då spelar det inte så stor roll.
Generellt vid köp av fiskeprylar, försök att få ned antalet att välja mellan till två st, oavsett vad det är. Det gör det svåra valet enklare på många sätt. Känner du någon som har en av dina tilltänkta rullar, prova den under några timmar.
Har du en invand varumärkespreferens, vilket vi alla har som en effekt av påverkan och fåfänga, om möjligt försök att se förbi den, se på saken med objektiva ögon. För vem vet, du kanske får ett nytt favoritmärke. Har du råd eller möjlighet att ha båda dessa rullar så är det bara att gratulera, det är två riktigt kompetenta och bra rullar!

Så nu när vi har gått igenom Multirullarna, vad är domen?

Sätter du kniven mot min strupe och tvingar mig att välja  går segern med en synnerligen liten marginal till Daiwa Lexa 300. Den vinner helt sonika på att att den upplevs nättare i handen under fisket.
Skitfiske och hoppas du fick mer käsnla för rätt val av Multirulle?
Peter Mange & Danne
Ps. Glöm inte att lajka, tjoa och tjimma på våra konton på sociala medier (vi finns på både ansiktsboken Instagram och dintub ds.
Mer om att välja fiskespö kan du läsa i vår spö-serie här

https://www.fiskefuralle.se/spospecial-kastvikt-och-power/

Föregående artikelNämen – så skulle det inte vara – Gummigjutarguiden för dig som ibland gör fel
Nästa artikelEn hjälpande hand… för gummit