PeterFürAlles återblick fiskesäsongen 2017

Vilken underbar fiskesäsong 2017 har varit. Det är lätt att bli introvert och inåtvänd när gäddfisket till mångt och mycket innebär många ensamma timmar på sjön. Januaris första timmar är rätt tid för att sammanfatta, reflektera och för mig få göra en personlig tillbakablick på hobbyn som ständigt är närvarande i vardagen. Hamnen är nu tom och livet pågår som vanligt för alla de där andra som är otrogna och inte förstår att livet faktiskt består av några doser fiske i veckan. Isen vill inte lägga sig men jag har valt att pausa och ladda batterierna och få perspektiv på året som gått och se framåt på en ny underbar fiskesäsong.

Det blir lätt ”se på mig” i sociala medier, när man vill dela med sig av alla härliga känslor efter de ensamma timmarna på sjön.

– Se vad jag har varit med om!
Förhoppningsvis så upplever ni inte mig som alltför egocentrisk? Det är en svår balansgång att vara underhållande, inspirerande, personlig och ändå behålla integriteten. Att skriva intressant för fler än sitt behov att berätta om sina upplevelser. Vi har nu under många år reflekterat och varit personliga på FiskeFürAlle. Därför kommer nu som många gånger förr en genomgång av mitt fiskeår som jag hoppas kan ge en stunds underhållning och mina 15 minuter av uppmärksamhet bland alla våra inlägg, hur har ert år varit, det tar vi en annan gång?

Jag har begått selfie – bild på stor gädda drar alltid många likes. Vad gör då inte bild utan gädda?

2017 började med samma arbete som vi slutade 2016 med. En intensiv omgörning och arbete med  Bloggen FiskeFürAlle.se som efter över 400 inlägg blivit mer av en sajt. Med så mycket eget innehåll att vi behövde en ny plattform för att kunna sortera upp alla olika ämnen. Man blir aldrig klar men vi är nöjda och ser att vi får fler och fler som läser oss. Klar blir man aldrig och det finns en hel del puts kvar att göra, men för att ha gjort allt själva så är vi sjukt nöjda.
Ni ska veta att det är många bollar att hålla i luften med att bygga en sida och få in alla gamla inlägg på rätt ställe och att de ser okej ut, finns fortfarande en del inlägg som ser ut som fiskrens, men ha överseende, vi tar det pö om pö.

Så under början av 2017 lägger vi mycket tid på att bygga en ny sajt som skulle vara klar till Sportfiskemässan i Jönköping i mars. Samtidigt fortsätter vi såklart att skriva om det som vi tycker är intressant i vår Hobby, vi bevakar exempelvis teamen i Perch Pro. För er som följer Perch Pro 2018 så är intervjun med de blivande vinnarna, på sajten finns fler inlägg med deltagarna:

https://www.fiskefuralle.se/perch-pro-teams-2017-svenska-vision-fly-dressing/

Vi följde sedan med på Sportfiskekryssningen,  eftersom vi följt Perch Pro och intervjuat deltagarna i en serie inlägg. Vårt intresse för Abborrfisket har ökat år för år och det var en skön upplevelse att få hänga med så många härliga kamrater. En av höjdpunkterna var även att få lyssna till Matilda Leijons seminarium och underbara fiskeresa.

Nästa branschträff var Sportfiskemässan i Jönköping där vi som tidigare år deltog på communitygatan. Vi satsade på mer rörligt vilket resulterade i en serie filmade intervjuer av Magnus som vi släppte under året. Exempelvis underbara Joe Peterson från True Glide och som samarbetat med CWC och släppt ett nytt hårdbete. Den senaste tiden har det varit en gummitrend så hypen var stor när man hade möjligheten att köpa Joe´s beten till ett lägre pris än de handgjorda som ofta ligger från 1000-1500:- och uppåt på begagnatmarknaden.

Men även William Eksell som låg bakom nya Weksellspöt från Eastfield och Gary som bygger customspön vilket passade in perfekt i den spöspecial vi släppte under året. Sportfiskemässan var supertrevlig som vanligt och vi var ett gäng som träffades och hade några sköna dagar. Pertans båtjakt var 3 dagars tvivlande och utvärderande och roligt att få hänga med som sidekick i monter efter monter, valet föll till slut på en Ockelbo B16.

Mange lägger en hel del tid på vår youtube-kanal. Det är ett riktigt kul komplement till det skrivna ordet och vi försöker lägga samma kärlek på filmerna som på våra inlägg. Det är en blandning av guider i betesbyggeri och visst har vi några guldkorn att tipsa om:

Exempelvis Manges & Brunnbergs testfiske inför 24-timmars.

Danne & Mange före under och efter Värtan Cup

Vår stormiga dag på Sibbofjärden med 3 olika arter av predatorer på samma tur

2017 innebar att jag kunde jag få en rejäl räckvidd och en bekvämare farkost. Fulan som min styrpulpet heter fick en rejäl renovering av min käre vän Tobbe. Den blev precis klar till säsongen 2017. Hela köpet och de kostnader som en båt medför dokumenterade jag noggrannt krona för krona.

Det tar tid att jobba in en gäddmojo i sin båt. På samma sätt som när jag skaffade ny håv, gav den gamla till en vän som verkligen behövde den, så försvann fångstlyckan. Den gamla hade en del stor fisk på sin meritlista och den nya är lite junior ännu, men 2018 kommer den saken att ändras. Allt är på plats och energin kommer läggas på ett mer riktat fiske nu när båten har fått hjul med ökad räckvidd. Här är inlägget om renovering och underhåll av en gammal styrpulpet och hur man håller kostnaderna nere.

Här hittar du inlägget om Bästa Fiskebåten

Våren bjöd på en traditionsenlig helg hos Jakob i Vibydal – 3 dagars häng där vi hade finbesök av Trassel Lures som tog sig en redig tur från övre Norrland för att fiska med ett brokigt gäng. Fredagen bjöd på exakt inga hugg, det är sorgsamt att uppleva även klassiska gäddvatten som Trosa som helt ”döda”. Så pass dåliga att vi inte tycker det är värt att lägga 1 timme på att traila ner båten dit längre. De andra 2 dagarna var desto roligare även om jag hade extremt tufft även där, våren i år tärde på självförtroendet och gav många bompass i rad, men så är fiskelivet ibland.

Fiskegemenskap när den är som bäst, strålande väder, ett gäng polare och en lunchgrilning i vårsolen

Bland det roligaste jag gjort under året är att gästguida. 2 gånger erbjöd jag mina tjänster till okända främlingar. Det skall sägas att våren i Furusund var extremt speciell och så har hela året varit med extremt nyckfulla förutsättningar och till det någon sorts “krisstämpel” på gäddfisket i Furusund. Så här dåligt har det inte varit på mina 10 år. Jag vill inte spekulera i varför men jag har mina tankegångar, och jag är inte ensam om erfarenheterna. Det finns hopp om bättre tillväxt när man under hösten ser resultaten i Pikefight och Furusundsavsnitten.

Att hobbyguida har utvecklat mitt eget fiske och det gör jag gärna fler gånger för de som känner att man vill testa nya vatten. Hör av er till undertecknad så kanske vi kan ordna en heldag i Furusund, vore skitkul!

Här är inlägget från “Pikefight light” med betesbyggaren Bodur of Sweden

Bäst säsong på året var dock augusti, det var aldrig enkelt och även med vanan inne var det tufft att hitta rätt spots, men när de hittades så var det jackpot – en nära fiskevän plockade på en av dess spots med en fin 10+ . Såklart när man själv satt på kontoret första veckan efter semestern, det är inte många 10-plussare i Furan per år men de finns såklart där. Det går många timar mellan huggen ibland och det finns inga givna honeyholes. Blir mycket Run & Gun fiske mellan kända ställen men ibland sitter det bara där i ryggslutet och det blir fiske på de 3-4 första stoppen.

Efter Pikefight´s besök i Furusund så är det i princip dödsdömt under helgerna att försöka fiska på de fjärdar som filmades öppet.  Det skall tilläggas att redan före serien hade dessa vatten extremt högt fisketryck. Det är med blandade känslor som jag ser att vi utnyttjar naturen för kommersiella krafter utan att betala tillbaka på något sätt. Det kan vara så att vi tillsammans utnyttjar det fria fisket så till den graden att det i framtiden kommer begränsningar från myndigheterna, det såg vi exempel på under SM-helgen i Nyköping, men även på andra platser. Vi tog en av våra mest kända biloger, Tobias Fränstam på pulsen om just detta och här är är en bra balanserad intervju, som det blir när Mange ställer frågorna:

Tobias Fränstam om Sportfiske & Tävlingsfiske

En verklig lyckträff var ju just vår unika serie om tävlingsteam och hur de tänker och tycker. Vi vill ju sprida kunskap och lyfta kunskapsnivån till fler så just detta område är vi fortfarande ganska ensamma om att tittat närmare på. Någon vecka senare tog Jiggar.nu team Black  hem Sportfish Masters Gädd-SM. – ingen slump.

Tävlingsfiske – hur gör Svenska Mästarna 2017?

Ett lyckat exempel på ett kommersiellt initiativ som levererar fina fiskar är Big fish Sweden´s Lake Sibbo. Vi har gjort det till en tradition att besöka Sibbofjärden tillsammans med guiden Jocke Pettersson från Team CWC under en heldag och främst fiska gädda. Alltid med extremt lyckat resultat, så även i år. Varje besök har resulterat i 100+, och så även denna gång. Över 10 års fiskeförvaltning med Catch and Release har säkerställt ett fint bestånd av Abborre, Gös och Gädda. Att fiska i ett akvarium håller jag inte riktigt med om utan hur skärgården skulle kunna fungera om vi vårdade naturens resurser på rätt sätt.
Jag fick min första Gös, på en Wingman downsizer. Vi passade även på att föreviga det hela på film, in på Youtubekanalen så har du en trevlig kvart som ökar din abstinens.

Vintern är ladda batteriernasäsongen

2017 innebar att jag fick fina tillfällen att fiska mer i Mälaren, ett kul, stort och lättillgängligt vatten vilket kommer vara högt upp även på 2018 års fiskespotslista. Jag har en tanke om att mängdfisket på hemmavattnen kommer minskas något i utbyte mot att uppleva nya vatten, främst insjöar.

Även deltagande i någon fisketävling ligger på bucketlist för 2018. Enda tävlingen blev vår lokala i furan den 29 oktober, som också blev sista fiskepasset för året

Lokala inbjudningstävlingen gick i lite mindre skala, men fina 8 båtar dök upp och avslutades enligt traditionen med korvgrillning

Tro det eller ej men jag skrev mitt första Abborreinlägg, köpte utrustning och körde även ett streetfiskepass mitt i Stockholm med min fina fiskeinspiratör Matte Fors, en av männen bakom Baitlove.com. Den mannen brinner för fisket och jag har massor att lära i det som är fiskekultur och som förs vidare från fiskekamrat till fiskekamrat. Det blev ett gäng Abborrepass i år och numera hänger nästan alltid borrspöt med på gäddpassen, men det är gädda som ligger mitt i mitt hjärta. Gäddan är nyckfull och aggressiv och mystisk vilket gör att det känns som en utmaning varje gång man ger sig ut, kärleken och lockelsen till Esox är stor.

Här hittar ni ett inspirerande Abborreinlägg – blir på sn höjd ett per år från mig så passa på

Första året bjöd inte på de största borrarna, men det sprattlade i spöt och det finns en hel del kvar att lära

Mycket tid har ägnats åt fisket, mycket tid på Facebook och i gruppen Svenska Gäddfiskare och mycket tid har gått åt att följa alla underbara filmproduktioner från Freewater Pictures. Utbudet på youtube har ökat enormt och även konkurrensen om uppmärksamheten. Man ser alltid fram emot återkommande serierna Fly vs Jerk, Pikefight och Live fisket med exempelvis trumman i legendariska Eriksberg. Många mindre produktioner från Spinnfish Studios, Eastfield Lures, Mouse Fishing och den direktsända SM-finalen ökar tillgängligheten och gemenskapen.

Tack för att ni följt oss under året och vi hoppas såklart att ni fortsätter följa oss under 2018, vi lovar massor med nyttigt och tokigt på en och samma gång.

Skitfiske

Peter

Ps. Som vanligt - glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla
"FiskeFürAlle"-upplevelsen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram  Ds.

Jag vill även passa på att tacka Mange & Danne för alla sköna upptåg och timmar tillsammans och ser fram emot ett nytt magiskt år.

Mange – Gäddninjan
Danne – Hippiefiskaren

 

Föregående artikelFiskeFürAlle trendspanar: Hårt är det nya mjuka
Nästa artikelFiskeFürAlle trendspanar: Mjukt är det nya hårda