Tävlingsfiske efter gädda – Hur gör Trexvinnarna Sjö & Havsguiderna?

Sjö & Havsguiderna har erfarenhet från otroliga 27 år av tävlingsfiske och till det ett gediget fiskeguidande. De är även Funktionärer på exempelvis Värtan Cup med sin vindsnabba Merell.

Nu fortsätter vi serien om tävlingsfiskare, med vinkeln att se om och hur det skiljer sig mellan en yrkesguide och de andra teamen som vi tidigare intervjuat i serien om tävlingsfiske. Frågorna är de samma men svaren är olika, att nu ha årets Trexvinnare som delar med sig av sin syn på tävlingsfisket och hur det gick till att kroka en vinnarfisk är såklart högintressant.

Vad heter ert team och var kommer namnet ifrån, hur kom ni på det?
-Sjö & Havsguiderna vilket är namnet på vårt företag.

Varför har ni valt att tävlingsfiska, ni guidar ju varje dag?
-Det är så oerhört roligt! Man träffar många likasinnade och inspireras. Efter att ha varit elitåkare på längdskidor och rest jorden runt och tävlat med racerbåt, allt från små och stora offshore båtar till rundbanans F1. Så är vi är tävlingsmänniskor med “vinnarskallar” och vill alltid vinna. Så givetvis är målet att vinna även SM, vi startar alltid med segern som mål! Sen har vi aktivt i år valt att tävla mycket i marknadsföringssyfte, att bygga upp varumärket Sjö & Havsguiderna vilket har varit en lyckad och rolig strategi.

Vilka personer brukar ingå?
-Det är jag Christian & Ulrika samt ett härligt gäng på 5 andra som vi brukar bjuda med, vi brukar ta in Jonas eller Rille från Team Tail som ni redan intervjuat och som är erkänt duktiga tävlingsfiskare, samt våra guide kollegor Lasse Hedberg, Fredde Örnberg och Patrik Brunnström. Vi har ofta också haft Uppsalakillen Erik Honkamäki med oss, Erik är grym på att fiska djupt i betesstimmen.

Team Sjö & Havsguiderna Christian & ulrika, och gästartisten från Team Tail – Richard Richardson i inställsam mössa

Hur ser era roller ut när det är skarpt läge och ni är ute efter ytterligare en pallplats?

-Christian kör alltid och Ulrika är navigatör när vi inte är i vatten vi känner väl. Oftast så är det Christian som lägger strategi och planen men den diskuteras alltid igenom inom teamet med olika scenarion . Håvar gör den som står närmast, det är bara släppa sitt egna spö och håva så fort det går. Ulrika är i regel fotograf och Christian håller fisken mot mätbrädan.

Hur sätter man ihop ett vinnande team?
-Personkemin och erfarenhet/kunskap är viktigt vid val av team och att man tänker lika vad det gäller val av fiskeplatser. Sedan är det ju väldigt bra om att man är bra på olika typer av fiske och kan på så sätt komplettera varandra.

Hur länge har ni tävlingsfiskat?
-Vi har tävlingsfiskat sedan 1990. Jag startade tävlingsfiska 1990 och hade ofta hårda drabbningar med dåvarande storfiskeregistreraren Håkan Brugård på sjön Valloxen. Det var mycket pimpeltävlingar då. Min Bror Marcus tog lag SM guld i pimpelfiske så vi har tävlingsfisket i blodet. Ulrika har tävlat i drygt 3 år.

En glad Christian och en glad lax..nej en baddare till fisk – ser ut som från Kingen, eller rättare sagt King of Mälaren

Vilken är den mest prestigefyllda tävlingen enligt er?
-Trexen har varit etta länge men nu har det kommit många prestigefyllda tävlingar som konkurrerar och hoppades vinna i CWC Super Pike Open som gick den 13/10, vi hade fina 396 cm vilket gav en 25 plats, supertuff tävling med de bästa.

Ni har ju haft en fantastisk början på året, vilka meriter anser du vara era främsta genom åren?

Trexen 1:a 2013 & 2017

Roslagshugget 1:a

Roslagspike 1:a

ABU Pike Open 7:a där vi fiskade under lag ABU guiderna.

King of Mälaren: Längsta fisk

Sen har vi även en mängd med framstående placeringar genom åren utöver ovanstående.

Så här ser en vinnarfisk ut, och man ser att det provats ett och annat bete innan det nappade rejält – Ulrika med gälgreppet

Du måste berätta vad det var som gjorde att ni tog hem Trexen i år, jag är sjukt nyfiken, det är ju i våra ögon en av de mest prestigefulla av alla tävlingar?

Dom senaste tre åren så har Lasse Hedberg fiskat med oss och vi har varit i samma område varje år, dock har vi kört lite olika fläckar. Dom två föregående åren så har vi dragit runt 40-50 gäddor. Ett år hade vi toppar på 105cm Ulrika, 107cm Christian och 113cm Christian, det året kom vi trea. I fjol så hade vi fram en stor fisk som vände, två dagar senare fick en kund den och den var 114cm och 10.7kg den hade givit oss segern.

-Så planen till i år var klar och två dagar före tävling så provfiskade Christian olika fläckar med bra resultat! Vi hade gnuggat en vik och tog nu om den så att vi kom från nya vinklar och Ulrika trodde benhårt på en speciell fläck och som oftast trägen vinner, hon krokar den stora firren som är urstark och kämpar tungt innan jag kan håva den på 105cm och 9kg, den tog en Buster i guldfärg.

-Vi körde sedan vidare till vårt nästa område och där har Christian fram en galet stor fisk som vi ser simma efter MG spinnaren och lugnt vända vid båten, den firren fiskar vi på i någon timme utan att se den något mera. Vi hade även detta år ett bra mängdfiske och flera fiskar runt 90-98cm. Att vi har haft så bra fiske dom senaste åren beror på att vi tror på det vi gör och har bra lokalkännedom.

Det vinnande laget – en rejäl prissumma i vinnaren tar allt och bjuder alla på middag, så som traditionen bjuder. Röd mössa ÄR respekt!!!

Stort grattis till en grym vinst och en fin bunt med dollars. Det verkar ju busenkelt att plocka hem den röda mössan och det vet vi ju att det inte är. Om jag frågar såhär: Ni är ju guider till vardags, på vilket sätt hjälper det er i tävlingsfisket?
-Det hjälper oss en hel del då vi ofta har färsk information om vart fisken står samt vilka beten/färger som har fungerat bra dagarna före tävling.

Tänker ni annorlunda i val av beten och utrustning vid tävling mot annars?
-Ja, vi har en mycket större spridning av betestyper och färger när vi tävlar tills vi hittar vad som är ”gott” för dagen. Privat så fiskar vi med favoriterna från början. Vi kör med spön edge 10” utrustade med ABU Revo Toro Beast högervevade, vänstervevat fanns inte på den tiden när vi började fiska med multirulle. Vi köper färdiga tafsar 80cm från Dragon grymt bra och prisvärd tafs. Linorna vi använder är i regel runt 0.36. Båt som vi använder oss av är en Marell 650 med en Yamaha 150 som inom kort byts till en Yamaha 200 hk.

Vilka är era favoriter, är det gummi eller sliders?
– Om Christian får välja ett bete så är det Buster Jerk i Söders red tiger och Ulrika väljer Mc rubber i chatreus . Men under tävling så startar vi alltid med olika typer, storlekar och färger på beten, men ofta så har vi ju bra koll på vad som har funkat dagarna före. På försommar fisket så kör vi mycket spinnerbait. Tro på betet, att fiska med självförtroende är bättre än alla färger och typer av bete.

Någon sugen på Apelsinen? Klassisk Buster Jerk med många stora fiskar på sitt samvete – Ulrika med sitt vinnarbete och den där röööööda mössan – hmpf…

Vad tycker ni det krävs för att bli en bra tävlingsfiskare?
-Pannben, planering och fokusering och att hålla sig till planen så man inte åker för mycket båt. Bra mat dagen innan är viktigt sen packar vi alltid med ordentligt med dricka och kaffe, ngn varm mat samt nötter/choklad och en traditionsenlig prinsesstårta när vi fiskar King of Mälaren.

-När det gäller utrustningen så är Bra håv med ”snällt” nät, kroktång och eventuellt avkrokningsmatta lite av måsteprylar. Var snabb, håva fisken, mät och väg och fota och se till att den hela tiden är fuktig och släpp tillbaka den så fort som möjligt.

Gummi från Svartzonker är alltid ett säkert val – röd/svart är ett säkert val på hösten, lär av de bästa är vår melodi när de generöst delar med sig av sina tankar, tips och tricks

Finns det andra team som ni ser upp till efter så lång tid inom sportfisket?
Finns många oerhört duktiga team, men bland annat Svartzonker med Mikael ”Snoken” Nilsson för Svartzonker, Snoken är grym och speciellt på Mälaren där han har väldigt stora kunskaper om vart fisken står och hur den rör sig, och så är han grym på att lura fin fisk till att hugga. Andra riktigt duktiga team som vi tampas med är Effzet, PFC och Armagäddon men Söders är alltid en svår nöt att knäcka.

Hur ser ni på utvecklingen av fisketävlingar under kommande år?
-Tävlingarna kommer öka vilket är på gott och ont, så att lägga en del av vinsten till ett fiskevårdprojekt vore en bra väg att gå. Sen generellt vad gäller tävlingsarrangörer att tänka på säkerheten som krav på flytväst men även säkra starter, att mindre motorer/båtar lägger sig i det bakre startfältet och att man ser till att lägga sig till höger om man planerar att åka dit. Blir annars rätt kaosartat när ibland över 100 båtar startar och alla har olika körvana på sjön.

Flytväst är något vi verkligen instämmer i, det är ett krav i våra egna båtar tillsammans med fiskeglasögon. Fisket är viktigt men inte så viktigt att man får nedsatt syn resten av livet eller riskerar att inte komma hem och berätta om den senaste turen på sjön. Vi tackar Christer på Sjö & Hav för att dela med sig av hur det gick till när Trexen äntligen bärgades och vad som är viktigt för att bli en framgångsrik tävlingsfiskare eller rättare sagt ett framgångsrikt Team.

 Om ni undrar varför det blivit ett fokus på Trexgäddan från vår del så beror det på att det är en begränsad tävling som går i klassiska gäddvatten varvat mellan Trosa & Furursund. Enligt traditionen så är det en enda fisk som räknas, den längsta gäddan vilket skapar ett visst inslag av slump men även en ännu större portion skicklighet då i princip eliten alltid deltager och det i vatten som många fiskat regelbundet i uppåt 30 år. En tävling där en fisk tar hem spelet har alltid en extra nerv då alla har chansen till sista kastet. Vi har själva inte ställt upp i Trexgäddan ännu, dels tävlar vi sparsamt 2-3 gånger per år och vi har inte alltid tiden att kartlägga tävlingsvattnet för att ha en hygglig chans att ta hem Trexen.

Flytväst på från

Danne Mange Peter

Om du vill läsa mer i ämnet tävlingsfiske så hittar du fler inlägg här:

https://www.fiskefuralle.se/tavlingsfiske-efter-gadda-hur-gor-jiggar-nu/

https://www.fiskefuralle.se/tavlingsfiske-efter-gadda-hur-gor-team-ipike/

https://www.fiskefuralle.se/tavlingsfiske-efter-gadda-hur-gor-team-tail/

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla ”FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds.

 

Föregående artikelTävlingsfiske efter gädda – Hur gör Jiggar.nu – Svenska Mästarna?
Nästa artikelTävlingsfiske efter gädda – hur gör team iPike Lures?

3 KOMMENTARER

Comments are closed.